E-Kitap Okuyucular, Görme Engelliler İçin Erişilebilirlikte Çağ Atlıyor!

braille-university-of-michigan

Geçtiğimiz günlerde, Michigan Üniversitesi bünyesinde yapılan çalışmalar kapsamında Braille alfabesini kullanan yeni bir e-kitap okuyucu geliştirildiği açıklandı.

Araştırmacılar tarafından üretilen cihaz tüm sayfayı kaplayan yenilenebilir bir kabartma sistemine sahip. Peki bu ürünü bu kadar heyecan verici yapan ne? Geçmişte görme engelliler için kullanılan okuyucular kısıtlı bir şekilde satır satır okumaya olanak verecek şekilde tasarlanmışlardı ve oldukça yüksek fiyatlardan satılıyorlardı. Fakat bu yeni cihaz, ekranın altında bulunan ve kabarcıklar oluşturan sıvı bir madde sayesinde tüm sayfayı Braille alfabesiyle okuyucusuna aktarabiliyor.

Projenin gündeme ilk kez gelişinin aslında daha önceye dayandığını belirtelim. Tablet formunda, tam sayfa Braille alfabesinde yazılmış metinler oluşturabilen bir cihaz fikri ilk olarak 2009 yılında dört Güney Koreli tasarımcı tarafından ortaya atıldı ve fikir “gerçeklikten çok da uzak değil” şeklinde değerlendirildi. Sonrasında 2013 yılında Pera Technology adlı İngiltere menşeli bir şirket tarafından Anagraphs isminde bir prototip üretebilmek için Avrupalı şirketlerle beraber bir birlik oluşturuldu. Fakat, proje deneme kullanıcıları tarafından “Görme engelli okurların Kutsal Kasesi” olarak nitelendirilmesine rağmen finansal zorluklar sebebiyle rafa kaldırıldı.

Michigan Üniversitesi’ndeki bilim insanları bu projeyi yeniden ele almanın yanı sıra pek çok heyecan verici yenilik eklemeyi de ihmal etmemiş görünüyorlar.

Profesör Dr. Sile O’Modhrain liderliğinde çalışan araştırmacılar cihaza aynı zamanda grafikler, fotoğraflar ve diğer yazı formatında olmayan verilerin de Braille alfabesinde “okunabilmesini” sağlamayı planlıyorlar. Ayrıca cihazın maddi yönden çok daha ulaşılabilir olacağının sözünün verilmesi de potansiyel kullanıcıların yüreğine su serpecek gibi görünüyor.