Sarı Kral Öyküleri Geliyor!

sari-kral-oykuleri-ust

H.P Lovecraft’a ilham kaynağı olan, tuhaf kurgu türünün babalarından Robert W. Chambers’ın en önemli eseri Sarı Kral, İthaki Yayınları etiketiyle dilimize kazandırılıyor!

Amerikalı yazar Robert William Chambers’ın 1895 yılında yayımladığı kısa hikâye kitabı Sarı Kral (The King In Yellow) bizde çok fazla tanınmasa da aslında o çok sevdiğimiz tuhaf kurgu edebiyatının en önemli yapı taşlarından biridir.

Chambers bu eserini yazarken bir başka önemli korku yazarı Ambrose Bierce’ın An Inhabitant of Carcosa ve Haïta the Shepherd adlı iki öyküsünden esinlenmiş; Carcosa, Hali ve Hastur isimlerini buralardan ödünç almıştır. Bierce bu öykülerini birinci tekil şahıstan anlatmış, Hastur adındaki kadim ve kötücül bir doğaüstü varlıktan söz etmiş ve hikâyenin sonuna tüm bunları gerçekmiş gibi gösteren bir dipnot eklemiştir.

Robert W. Chambers, Sarı Kral adlı eserinde bu kitabın lanetli olduğunu ve ilk bölümden sonrasını okuyanların çıldıracağını belirtmiştir. Söz konusu eseri 1927 yılında okuyan Lovecraft, yazarın muğlak anlatım tekniğinden ve korkutucu şeyleri okurun kendi hayal gücüne bırakmasından çok etkilenmiş, bu yöntemi kendi eserlerinde de uygulamaya başlamıştır. Daha sonra bu eserle ilgili görüşlerini Clark Ashton Smith’le ve Lovecraft grubunun geri kalan üyeleriyle de paylaşmıştır.

Hastur daha sonra pek çok tuhaf kurgu öyküsünün ve Cthulhu mitosunun vazgeçilmez karakterlerinden biri olagelmiştir. Öyle ki daha sonraları Stephen King (Gramma), Terry Pratchett (Kıyamet Gösterisi) ve Neil Gaiman (Ben, Cthulhu) gibi yazarların eserlerinde çıkmıştır karşımıza. Hatta Edgar Allan Poe’nun Kızıl Ölüm Maskesi adlı öyküsüyle bağlantısı olduğunu söyleyenler bile vardır.

İşte bu önemli karakterin çeşitli yazarların kaleminden çıkan hikâyeleri çok yakında İthaki Yayınları tarafından Sarı Kral Öyküleri adlı bir derleme altında bizlerle buluşacak. Kitabın arka kapak yazısı şu şekilde:

sari-kral-oykuleriSarı Kral Öyküleri’nde, aralarında koca bir Victoria dönemi bulunan Poe’dan Lovecraft’a giden sayısız yoldan birini seçtik. Ölümün kaçınılmazlığından, zamanın tiranlığından, insanı umursamayan tanrıların gazabından, dünyada sinsice kol gezen akıl almaz bir tehditten ve üzerine mutabık kalınmış gerçeklikle, bu gerçekliğin makul kurallarıyla ilgisi bulunmayan boyutlardan geçen bir yol…

F. Cihan Akkartal’ın derleyip Türkçeye çevirdiği Sarı Kral Öyküleri, Edgar Allan Poe’dan Ambrose Bierce’a, Robert W. Chambers’tan H.P. Lovecraft’a uzanan bir mitosun geçit törenine sahne oluyor. Chambers’ın, tüm dünyada True Detective dizisi sayesinde yeniden gündeme gelen ve edebiyatın tavan arasından çıkarılıp “klasikler” arasına yerleştirilen Sarı Kral derlemesindeki öykülerine, türün diğer ustalarının Sarı Kral mitosu çerçevesindeki metinleri eşlik ediyor.

Sarı Kral Öyküleri, zamanın Poe’ya, mekânın Lovecraft’a, kahramanların Chambers’a, tanrıların Bierce’e göre ayarlandığı bir edebiyatın, korku edebiyatının arkeolojisine davet ediyor bizi…

F. Cihan Akkartal’ın derleyip çevirdiği, Yankı Enki’nin editörlüğünü üstlendiği 256 sayfalık eser şu anda ön siparişe açılmış durumda. 12 Şubat’tan itibaren de tüm kitapçılarda bulunabilecek. Tuhaf kurgu hayranlarına duyurulur.