“Gizli Kamera” Raflarda

gizli-kamera-ust

Sırp fantastik edebiyatının en önemli yazarlarından biri olarak kabul edilen Zoran Zivkovic’in Gizli Kamera adlı romanı Zepros Yayınları tarafından dilimize kazandırıldı.

Zepros Yayınları postmodern fantezi edebiyatının en önemli yazarlarından biri olarak kabul edilen Zoran Zivkovic’in kitaplarını bizlerle buluşturmaya devam ediyor. Daha önce, 2003 yılında yazara Dünya Fantezi Ödülü’nü kazandıran Başka Zaman Kütüphaneleri adlı kısa hikâye kitabını tekrar basan yayınevi (2006’da İstiklal Kitabevi’nden çıkan çevirinin aynısı kullanılmıştı) şimdi de Gizli Kamera ile karşımızda.

Kitabın arka kapak metni şu şekilde:

gizli-kameraBir dil ustası olan Zivkovic, kendine özgü naif, canlı anlatımıyla bu romanında modern çağ insanının kendinden gayrısının acılarıyla eğlenmekten ibaret olan eğlence anlayışını alaya alırken şu soruyu da soruyor: Toplumsal kurallar ya bize rolümüzü en iyi şekilde oynamamız için öğretilmişse?!

Gizli Kamera’nın kahramanı hastalık derecesinde titiz bir cenaze levazımatçısıdır. Sürekli bakım isteyen akvaryum balığıyla birlikte bir apartman dairesinde yaşamaktadır. Bir gün, yaşadığı kentteki sinema salonunda yapılacak gösteriye davet alır ve sorumluluk sahibi bir insan olarak davete katılmaya karar verir. Gösteriye geç kalmasına rağmen salonda kendisinden başka tek izleyici başındaki şapka nedeniyle yüzü görünmeyen bir kadındır. Film, kahramanımızın her öğle yemeği vaktinde düzenli olarak gittiği parkta yemek yerken, kitap okurken ondan habersiz çekilmiş görüntülerinden ibarettir. Bir gizli kamera çekiminin gönülsüz bir aktörü olduğunu anlar…

Çevirisini Murat Karlıdağ’ın, editörlüğünüyse Nursel Calap ve Yasemin Mumcu ikilisinin üstlendiği 192 sayfalık kitap raflardaki yerini aldı. Farklı kültürlerden farklı bir şeyler arayanlara duyurulur.