Terry Pratchett, ‘The Shepherd’s Crown’la Carnegie Madalyası’na Aday Oldu!

terry-pratchett-ust

Birleşik Krallık’ın en eski çocuk kitapları ödülü Carnegie Madalyası’nın organizatörleri, Terry Pratchett’ın 2015’de yayımlanan son Diskdünya kitabı “The Shepherd’s Crown” ile ön aday listesinde yer aldığını duyurdu.

1936’dan beri düzenlenen ve Arthur Ransome’dan Noel Streatfeild’a kadar pek çok başarılı yazarı onurlandırmış olan bu köklü ödüle “The Shephard’s Crown” (Çobanın Tacı) adlı kitabıyla ikinci kez aday olan Terry Pratchett, ilk büyük kitap ödülünü de 2002’de yine CLIP Carnegie’de kazanmıştı. 2007’de tanısı koyulan kanseriyle mücadelesini geçtiğimiz sene kaybedip aramızdan ayrılan usta yazar 2002’de kucakladığı ödüle ilk çocuk kitabı olan “Muhteşem Maurice ve Değişiş Fareleri” sayesinde layık görülmüştü.

14 yıl önceki ödül seremonisinde yaptığı düşündürücü konuşmada, bir yazar olarak, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri’nde iki toplumun yazarlara ve eserlerine bakış açısında ne gibi farklılıklar olduğundan bahsetmiş, insanların “eğlenceli” ve “ciddi” kelimelerini birbirlerinin karşıtı olarak görmelerinin yanlış olduğuna değinmişti.

Bu yıl, Pratchett’ın yarattığı karakterlerden cadı Tifany Sızı’nın maceralarını konu alan The Sheperd’s Crown’un, kendisi gibi bu ödülü daha önce kazanmış yazarların elinden çıkan pek çok zorlu rakibi var. Ön aday listesindeki 20 isimden daha önce Carnagie Madalyası’na layık görülenler arasında kimler yok ki! Geçen yıl Costa Ödülü’nü kucaklamış olan “The Lie Tree”nin yazarı Francis Hardinge’den tutun da, Sally Gardner, Patrick Ness ve David Almond’a kadar pek çok başarılı yazar listede kendisine yer bulmuş durumda.

Yine CILIP (Chartered Institute of Library and Information Professionals) tarafından Carnegie Madalyası’na ortak olarak düzenlenen illüstrasyon ödülü Kate Greenaway Madalyası’nda ise hem kendi kitabı “Goth Girl and the Fete Worse Than Death” ile hem de Neil Gaiman’ın “The Sleeper and the Spindle” adlı kitabıyla iki kere aday gösterilen Chris Riddell ve “Willy’s Stories” ile ikinci kez bu ödülü kazanmayı hedefleyen Anthony Browne en güçlü adaylar arasında gösteriliyorlar.

İki ödül için de adayları ve kazanacak isimleri belirleyen uzman bir kütüphaneciler heyeti bulunuyor. Bu yılın kuruluna başkanlık eden Sioned Jacque ise ön aday listesini “heyecan verici” olarak değerlendirmiş ve eklemiş:

Gerçekten de çocuk kitabı yazarlığı ve illüstrasyonu açısından altın bir çağ yaşamaktayız ve ön eleme listesinde bulunan isimlerin yetenekleri ve hikaye anlatma başarıları, sürekli genişleyen bir yayım alanındaki inanılmaz derecede yüksek standardın bir göstergesidir, her kitap potansiyel bir kazanan. Adayların hepsi inanılmaz kitaplar ve büyük bir okur kitlesini hak ediyorlar.

Asıl aday listesi 15 Mart’ta belli olacak ve kazananlar 20 Haziran’da ilan edilecek. Kazananların hepsi seçtikleri bir kütüphaneye bağışlamak için 500 pound değerinde kitap, bir altın madalya ve 2000 yılında ünlü kitap koleksiyoneri Colin Mears adına verilmeye başlanan 5,000 pound ile ödüllendirilecekler.

Yıldızlar geçidi gibi olan ön listedeki bütün adaylara başarılar dilesek de geçtiğimiz sene kaybettiğimiz usta yazar Pratchett’ın bu ödül vesilesiyle bir kez daha anıldığını ve takdir edildiğini görmeyi tüm hayranları gibi biz de gönülden istiyoruz. İyi olan kazansın!