Diskdünya Serisi’nin Son Kitabı “Çobanın Tacı” Ön Siparişte

cobanin-taci-ust

Delidolu hız kesmeden Diskdünya serisini yayımlamaya devam ediyor. Sıra Terry Pratchett’in ölmeden önce kaleme aldığı 41. ve aynı zamanda son kitapta: “Çobanın Tacı

Geçen yıl aramızdan ayrılan, fantazya edebiyatının en önemli isimlerinden Terry Pratchett’ın 41 kitaplık efsanevi serisi Diskdünya, geçen yılın sonlarından itibaren Delidolu tarafından yeniden yayımlanmaya başlanmış ve fantazya severleri mutlu etmişti.

Şimdi de bu değerli üstadı kaybedişimizin birinci yılında hem kendisini anmak hem de uzun zamandır kendisini takip eden okurlarına bir nevi jest yapmak amacıyla serinin son kitabı olan Çobanın Tacı’nı bizlerle buluşturuyor yayınevi. Bir yazarı anmanın en iyi yolu eserlerini tutkuyla okumak değil midir zaten?

Peki neden son kitap? Yayınevi bundan sonra Diskdünya basmaya devam etmeyecek mi? Hayır, edecek. Bu sadece Pratchett’ı onurlandırmak için yapılan, güzel bir girişim sadece. Serinin geri kalan kitapları da her yıl 4 tane olmak üzere dilimize tekrar kazandırılmaya devam edilecek. Yani panik yok!

Peki bu kitabı kimler okuyabilir? Neden 41. kitap bu kadar çabuk basıldı? Şöyle açıklayalım: Diskdünya Serisi tek karakter etrafında şekillenmez bildiğiniz gibi. Kimi zaman büyücü Rincewind’ı görürüz, KİMİ ZAMAN ÖLÜMÜ, kimi zamansa Tiffany Sızı’yı.

Çobanın Tacı da Tiffany’nin başrol oynadığı beşinci ve son kitap olma özelliğini taşıyor. Karakterin başrolü üstlendiği diğer dört kitap (Küçük Özgür Adamlar, Gökyüzü Dolu Şapka, Kış Ustası ve Geceye Bürüneceğim) daha önce Tudem Yayınları tarafından basılmıştı. O nedenle ustayı yakından takip edenler için de büyük bir anlamı var bu kitabın şimdi ve hemen basılmasının.

Eşsiz mizah anlayışı ve dopdolu macerasıyla Türkiye’de ilk defa yayımlanan Çobanın Tacı’nın tanıtım metni ve arka kapak yazısı ise şöyle:

cobanin-taciSeni çok özleyeceğiz Terry Pratchett! Ne mutlu ki bize devasa bir kaplumbağanın üzerindeki dört filin sırtladığı diskten oluşan muazzam bir dünya ve eşsiz bir mizahi anlayış ve ironiyle yoğrulmuş 41 olağanüstü kitap armağan ettin. Delidolu olarak senin bu değerli mirasını geleceğe taşımaktan ve yeni nesillere ulaştırmaktan büyük gurur duyuyoruz. Ve de bir ilke imza atarak ölüm yürüyüşündeyken yazdığın o paha biçilmez son eserini Türkçeye kazandırıyoruz…

“Ayaklarının altındaki toprak titriyor, serbest kalmak için tasmasını çekiştiren yaralı bir hayvan gibi silkeleniyordu. Ve çoban tacı, önünde canlı bir varlık gibi parlıyordu. Gece göğünde zikzaklar çizerek kayıp kuzusunu arayan yalnız ışığın tacı. Avcıları kovalamak için orada olan çobanın tacı. Bir çobanın tacı…”

Tüm zamanların en büyük fantazyacılarından biri sayılan Pratchett’ın, 2015 yılında, alzheimer hastalığıyla mücadele ederken, sevgili eşi Lyn Pratchett’ın değerli yardımlarıyla kaleme aldığı Çobanın Tacı, efsane serinin ele avuca sığmaz karakterlerinden Tiffany Sızı’nın kahramanı olduğu beşinci roman.

DiskDünya’nın son halkasında hesaplaşma vakti yaklaşıyor. Tebeşir’in derinliklerinde bir şeyler kımıldanıyor. Güçlü sezgilere sahip baykuşlar ve tilkilerin yanı sıra biri daha var yaklaşmakta olan tehlikeyi hissedebilen. Üstelik iliklerine kadar… Genç cadı Tiffany Sızı!

Elfler işgale hazırlanırken, Tiffany tüm cadıları yanına toplamak zorunda. Toprağı korumak için. Kendi toprağını…

Bir Terry Pratchett kitabı, küçük bir mucizedir,” diyen Neil Gaiman’ın da dediği gibi, okurlar olarak yeni bir mucizeye hazırız.

Çevirisini tıpkı önceki kitaplarda olduğu gibi Niran Elçi’nin, editörlüğünüyse Ozancan Demirışık’ın üstlendiği kitap, şu anda ön siparişte. 21 Mart’tan itibaren de raflardaki yerini almaya başlayacak.

Son olarak Terry Pratchett’ın bu kitapla Carnegie Madalyası’na aday olduğunu hatırlatalım. Serinin okurlarına şimdiden keyifli okumalar dileriz!