Çoğul! Dergi İlk Sayısıyla Raflarda!

cogul_dergi_ust

Çoğul! Kültür, Edebiyat, Sanat Dergisi Mart-Nisan 2016 tarihli ilk sayısıyla raflardaki yerini aldı!

Üretimi görmezden gelen, üreteni yok sayan bir dergi olmayacakları iddiasıyla gelen Çoğul!‘da, dergiler bir kamusal alan olarak görülüyor.

Dergide şiir, öykü, eleştiri, deneme ve felsefe yazılarına yer veriliyor. Sayfalarında “ustalaşmamış” kalemlerin ürünleriyle ilgili “okuma denemelerine” de yer verilecek.

Açık Ajanda” bölümünde ise bir yapıt, kavram veya kişi çeşitli yönleriyle ele alınacak.

Günümüz öykücülüğünde önemli yer tutan isimleri de gördüğümüz derginin hikâyecileri şöyle: B. Nihan Eren, Berna Durmaz, Ethem Baran, Hasan Cüneyt Bozkurt, Mehmet Oktay Onbaşı, Melike Belkıs Aydın, Nazlı Karabıyıkoğlu ve Tarık Günersel.

Alper Beşe, Bâki Ayhan T., Emel Kaya, Emel Koşar, Ömer Erdem ve Şükrü Erbaş ise bu sayının şairleri.

Tanıtım bülteninin kalanını, kendilerinden dinleyelim:

İlk sayımızda özelde edebiyatın, genel olarak sanatın oluşmasını sağlayan ana cogul_dergibileşenlerden “Ortam” kavramını Açık Ajanda bölümüne not ettik. Turgay Fişekçi ve Murat Yalçın dergilerin edebiyat ortamındaki yerini; Bâki Ayhan T., Çağlayan Çevik ve Armağan Ekici Türkiye’deki edebiyat ortamının dününü, bugününü masaya yatırdı. Selin Arslan ise mimarlık-yayıncılık ilişkisi ekseninde kavramın izini sürdü. Ali Gazi, Ethem Baran, İlknur Özdemir, Necla Rüzgar, Ömer Erdem, Sedef İlgiç, Sırma Köksal, Tanıl Bora ve Tarık Günersel konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayarak dosyaya katkı sağlayan isimler oldu.

(…)

Volkan Çağan’ın Saatleri Ayarlama Enstitüsü üzerine ortaya koyduğu okuma denemesi ile Nil Sakman ve Asuman Susam’ın Clarice Lispector’ın farklı metinleri üzerinden yürüttükleri kuşatıcı okumalar bu sayının  yazıları. Elif Türker ile Sabri Gürses’in çeviri sorunlarına değindikleri mektupları ise edebiyatımızdaki eski bir geleneği canlandırıyor.

Mephisto, Gergedan, Robinson Crusoe 389, Dost, İmge ve Turhan kitabevlerinden Çoğul!’a ulaşabilirsiniz.

Sade ve şık tasarımı, güçlü içeriği ve ihtiyaç duyduğumuz edebi bakış açıları ile Çoğul!, dergicilikte aranan kan olabilir. Yollar açık olsun!