in , ,

Yapay Zekanın Kaleme Aldığı Roman, Edebiyat Ödülünü Teğet Geçti

Japonya’da üretilen bir yapay zekanın yazdığı roman, ülkenin ulusal edebiyat ödülünü kazanmaya çok yaklaştı.

robot el
- Reklam -
- Reklam -

Asimov geliyor akla hemen. Robot Serisi’nde pek çok mesleğin robotlarca devralınmasıyla yaşanan kaosa değiniyor ve bunun insanlığın geleceği için gerekliliğine de parmak basıyordu. Ancak akıllara kolay kolay yazarlık gelmiyor hani. Hizmet sektörü hemen akla gelenler arasında, ama sanat onlardan biri değildi. Oysa Japonlar kabullerimizi darmadağın etti.

3. Nikkei Hoshi Shinichi Edebiyat Ödülleri adlı ulusal yarışmaya katılan yapay zekanın kısa romanının ismi de oldukça ironik: Konpyuta ga shosetsu wo kaku hi yani, Bir Bilgisayar Roman Yazdığı Zaman. Her ne kadar “yapay zeka roman yazdı” desek de işin ardındaki ekibi unutmamak gerek. Hitoshi Matsubara ve ekibi romanın çatısını oluşturacak parametreleri girdi; ayrıca romanda yer alacak kelime ve cümleleri seçti. Sonrasıysa yapay zekanın yorumlayışına kaldı.

Ödüle katılan tek yapay zeka da bu değil aslında. İki farklı yapay zekanın birer romanı gönderilmiş ve bunlardan Bir Bilgisayar Roman Yazdığı Zaman ilk elemeyi geçmeyi başarmış.

- Reklam -
- Reklam -

Bakalım önümüzdeki günlerde neler göreceğiz? Roman yazandan önce şiir yazan ve sanat eleştirmenliği yapan robotlarla karşılaşmıştık. Şimdiyse yapay zekanın bir sonraki sene döülü kazanıp kazanamayacağı merak konusu.

Hazal Çamur

2009 yılında Kayıp Rıhtım'a elimi verdim, sonra da ruhumu kaptırdım. Bu yolun devamında çeşitli gazetelerin kitap eklerinde kitap incelemelerim, TRT Radyo 1'de canlı yayın konuğu olarak katılıp kurgu edebiyatını anlattığım 2 yayın, 5 yıldır süren Kahramanın Yol Türküsü adlı kendi edebiyat temalı radyo yayınım, kitap inceleme videoları serim Kayıp Rıhtım İnceliyor ve bir de bonus olarak Oyungezer Dergisi'nin kültür sanat sayfalarında düzenli yazarlığım oldu. Tüm bunların yanı sıra, gerçek hayatın sıkıcılığında, bir bilgisayar mühendisi olarak yaşıyorum. Ama biz ona Clark Kent kimliğim diyelim.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Korkmaz Korkmaz dedi ki:

    Avustralya’da yapılan bir araştırmada deri kanseri teşhisinde doktorlar % 86 başarı sağlarken, yapay zeka % 95 oranında doğru teşhis koymayı başarmış ve bu da demek oluyor ki roman yazıp, ödül de alabilir.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Wattpad Kitapları

Wattpad Kitapları ve Kadının Değersizleştirilmesi

solaris inceleme

Solaris: Hayal Gücünün Ötesinde Bir Gezegen