2015 Yılında Kaybettiğimiz, Hayal Dünyamıza Yön Vermiş 8 Büyük İsim

leonard nimoy

Leonard Nimoy

“Uzun yaşa ve başarılı ol.” Mr. Spock’ın geleneksel Vulcan selamına eşlik eden bu sözler, kendisini canlandıran Leonard Simon Nimoy’un hayatını ancak bu kadar iyi özetleyebilirdi herhâlde. Öyle ki 83 yıllık hayatının neredeyse 65 senesini sahnelerde ve ekranlarda geçirmiş, iki de büyük ödül kazanmıştır bu büyük aktör.

En çok akılda kalan rolü 46 yıllık bir zaman dilimi boyunca canlandırdığı yarı insan – yarı Vulcan Mr. Spock’tır elbette. Ne ilginçtir ki karakterine derinlik katan Vulcan selamı ve rakiplerini felç eden Vulcan dokunuşu senaristlerin ya da yönetmenin değil, tamamen kendi buluşudur. Çoğu zaman dizinin asıl yıldızı olan William Shatner’ı (Kaptan Kirk) gölgede bırakmış, sahneyi âdeta ondan çalmıştır. Sakinliği, zekâsı, soğukkanlılığı ve bazı zamanlarda da sadece “insan doğasını anlamayarak” rolüne kattığı esprili havasıyla unutulmaz bir karakter hâline gelmiş, hayatımızın hemen hemen her noktasına etki etmiştir. İnanmıyor musunuz? Whatsapp uygulamanızı açıp oradaki simgelere bir bakın. Vulcan selamını hemen orada, cebinizde göreceksiniz.

Kendisini sadece Uzay Yolu’ndaki rolüyle sınırlamak haksızlık olur elbette. Çünkü Cesur Yeni Dünya’da Mustapha Mond, Fringe’de Dr. William Bell, Mission: Impossible’da The Great Paris olmak üzere pek çok filmde oynadığı gibi Civilization IV’te anlatıcı rolüyle, 2 Kingdom Hearts oyununda da Master Xehanort olarak kulaklarımızın pasını silmiştir bu büyük üstat.

2015 yılında kaybettiklerimizin arasında kendisi de vardı ne yazık ki. Kendisini saygı ve sevgiyle anıyoruz.