2015 Yılında Kaybettiğimiz, Hayal Dünyamıza Yön Vermiş 8 Büyük İsim

tarik-dursun-k

Tarık Dursun K.

Tam adıyla Tarık Dursun Kakınç, 84 yıllık sanat kariyerine sayısız eseri ve işi sıkıştırmayı bildi. Senaryo yazarlığından yönetmenliğe, hikâye yazarlığından romancılığa, yayınevi ve gazete yöneticiliğine kadar sanat için aralayabileceği her kapıyı ustalıkla kullanan Tarık Dursun, kenar mahallelerin yoksul insanlarını, kapitalistleşen kenti; yoksullaşan halkın yaşama savaşını anlatıp durdu.

Kurşun Ata Ata Biter” romanı, kuşkusuz en çok bilinen eseri. Yazdığı onca roman ve hikayenin yanında çocuk edebiyatımıza yaptığı muazzam katkıları ve Ümit Yaşar Oğuzca ile birlikte hazırladığı Büyük Türk Şiiri Antolojisi ile Türk şiirine katkısı da devasadır.

“İlkyaz, denizin diplerinde de kendini duyurur; balık akınının yanı sıra sular açılır, göğün rengini çeker, alta indirirken de değiştirir, hiç görülmeyen, yedi rengin ayırmadığı, ebemkuşağının buğusundan ötelere yeni renklere beler. Sünger aydınlıkla koyuluğun tam kesiştiği noktada kırılan rengi yansıtır. Onun rengi odur…”Deniz Kanı” adlı romanından.

Aydınlıkla karanlığın tam kesiştiği noktada, yaşamak için biraz heves ve ilhamı bir arada; büyük bir umutla bizlere aktaran yeri doldurulamaz bir isimdi Tarık Dursun.