“Güneşin Altın Elmaları” Raflarda

gunesin-altin-elmalari-ray-bradbury-ust

Ray Bradbury‘nin öykülerinden oluşan “Güneşin Altın Elmaları“, İthaki Yayınları tarafından raflara sürüldü.

İthaki Yayınları, Ray Bradbury külliyatını büyük bir azimle yayımlamaya devam ediyor. En son geçtiğimiz yıl yazarın Karahindiba Şarabı isimli eseri yayımlanmıştı hatırlayacağınız üzere, şimdi ise tam 32 öyküden oluşan dev bir derlemeyle karşı karşıyayız!

Yazarın bir başka öykü derlemesi olan Roketin R’si isimli kitabı da içinde barındıran bu antolojinin tanıtım metni ise şöyle:

“Her yerde yaşamın tersliğinin, garipliğinin ve hüznünün şarkılarını haykıran ağızlar. Her yerde gölgeler ve insanlar, her yerde insanlar ve gölgeler…” gunesin-altin-elmalari-ray-bradbury

Ray Bradbury, Güneşin Altın Elmaları’nda sıradan yaşamın tuhaf, gizemli ve büyülü yanlarını, bilimkurgu ve fantastik kurgunun sınırlarıyla oynayarak anlatıyor. Aile, iktidar, hayal gücü, yalnızlık ve uygarlık gibi temaları kendine has dili ve üslubuyla işleyen Bradbury’nin öyküleri, insanlık tarihinin dramatik bir özetine dönüşüyor adeta. Dün, bugün ve yarın… Dünya, Ay ve Güneş… Yakındakiler, uzaktakiler ve var olmayanlar… Bradbury’nin kaleminde mesafeler giderek kısalıyor. Gölgeler ise uzuyor.

Mehmet Moralı‘nın çevirisiyle okuyacağımız öyküler arasında yazarın en iyi öykülerinden biri olarak kabul edilen Ateş ve Buz‘un da yer aldığını hatırlatmakta yarar var. Bu güzel öyküyü 1986 yılında Nisan Yayınları‘ndan aynı isimle çıkan bir Bradbury öykü derlemesinde İrma Dolanoğlu çevirisiyle okuma şansı bulmuştuk. Henüz okumamış olanlar içinse Güneşin Altın Elmaları güzel bir fırsat olacaktır.

Yayına hazırlığını Yankı Enki ve Ömer Ezer‘in üstlendiği kitabın muhteşem kapak görseli de her zamanki gibi Şükrü Karakoç‘a ait.

Bradbury okurlarına keyifli okumalar dileriz.