“Yıkıma Giden Adam” Bilimkurgu Klasikleri’nde!

yikima-giden-adam-alfred-bester-ust

Alfred Bester‘in başyapıtı Yıkıma Giden Adam, bu kez İthaki Yayınları‘nın Bilimkurgu Klasikleri dizisinden çıkıyor.

İthaki Yayınları‘nın doludizgin devam ettiği ve özgün kapaklarıyla dikkatleri üzerine çeken Bilimkurgu Klasikleri‘nin 9. kitabı da nihayet bilimkurgu severlerle buluşuyor.

Bilimkurgu dünyasının önde gelen isimlerinden “Büyük UstaAlfred Bester‘in The Demolished Man isimli eseri ülkemizde ilk olarak 1971 yılında Okat Yayınevi’nden “Anarşist” adıyla, sonrasında ise Aralık 1983’te Selma Mine’nin çevirisiyle, Deniz Kitaplar Yayınevi’nden “24. Yüzyılda Cinayet” ismiyle, 1999 yılında ise Altıkırkbeş Yayıncılık tarafından Yıkım’a Giden Adam adı ile yayımlanmıştı. Aradan geçen zamanda baskısı tükenen eser yeniden basılmamış ve zor bulunur bir hale gelmişti.

Harry Harrison‘ın önsözü ile yayımlanacak olan Cyberpunk alt türündeki romanın konusu ise kısaca şöyle:

24. yüzyılda, evrenin en güçlü adamlarından biri olan Ben Reich, yetmiş yıldır adı bile duyulmamış bir suç işlemeye karar verir: Cinayet. Esper adı verilen zihin okuyucuların, daha düşünce halindeyken suçları engellediği bu dünyada, Reich’ın amacına ulaşması neredeyse imkânsızdı. yikima-giden-adam-alfred-bester-bilimkurgu-klasikleri

Hükümdarlık adındaki şirketinin, rakip şirket D’Courtney’le girdiği mücadeleyi büyük ölçüde kaybetmesinin ardından başka bir çaresi kalmadığını düşünen Reich, bir yandan da kâbuslarında asıl korkusu Yüzü Olmayan Adam’la uğraşıyordu. Tüm bunlara rağmen Ben Reich pes etmemeye kararlıydı. Aklında yıkımla, Yıkım’a hazırlandığının farkında değildi. Yıkıma Giden Adam, galaksinin içimizdeki megalomana verdiği çarpıcı bir yanıt.

4 bilimkurgu yazarının kitap ve yazar hakkındaki yorumları ise şu şekilde:

“Tüm zamanların en iyi bilimkurgu klasiklerinden biri.”
-Isaac Asimov.

“Bester’in iki muazzam kitabı zamanının ötesine geçmeyi başardı. Yaklaşık altmış senedir herkesin en iyi on bilimkurgu kitabı listesindeki yerlerini korudular.”
-Robert Silverberg.

“Benim Bester’e duyduğum hayranlığı, aynı heyecanla paylaşmayan bir bilimkurgu yazarıyla henüz karşılaşmadım.”
-William Gibson.

“Alfred Bester dörtlülerini yakıp ayağını gazdan hiç çekmeden yazmış romanını. Derinlik ile eşi benzeri görülmemiş bir hayalgücünün birleşimi. William Gibson okulda arkadaşlarıyla oyuncak ışın tabancasıyla oynarken, Bester siberpunk yazmakla meşguldü.”
-James Lovegrove.

Çevirisinin Barış Tanyeri‘ye, editörlüğünün Alican Saygı Ortanca‘ya ait olduğu kitabın kapak illüstrasyonunu çizen kişi ise Ceyda Pektaş. Şu anda ön siparişte olan eser, 22 Nisan itibarıyla raflardaki yerini almaya başlayacak.

Yıkıma Giden Adam‘ın Altıkırkbeş baskısı için birkaç ay önce hazırladığımız incelemeyi okumak için buraya tıklayabilirsiniz.