G.R.R. Martin’den Hugo Adaylarına Çağrı: “Sakın Çekilmeyin!”

grrm-hugo-ust

George R.R. Martin, 2016 Hugo Ödülleri’ne tartışmalı bir şekilde aday olan ünlü yazarlara ödülden çekilmeme çağrısında bulundu.

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz hafta Hugo Ödülleri’nin 2016 adayları açıklandı ve görüldü ki iddia edilenin aksine önceki yıl oylamaları altüst eden Rabid Puppies grubu gücünden hiçbir şey kaybetmemiş vaziyette yine iş başında. Bizler de bu konuyu sizler için enine boyuna araştırmış, doyurucu bir makaleyle karşınıza çıkmıştık.

Tıpkı 2015’te olduğu gibi, ünlü yazar G.R.R. Martin bu olaylar karşısında sessiz kalmadı ve kişisel blog sayfasında “Puppy Savaşları Devam Ediyor” başlıklı bir yazıyla durumla ilgili yorumlarını paylaştı.

Bu yılki ödüllerin geçen senekine nazaran daha karmaşık olduğunu belirten yazar kategorileri gözden geçirdiğinde bazılarının eskisine nazaran daha iyi, bazılarınınsa çok çok daha kötü olduğunu belirtmiş. Özellikle En İyi Editör ve En İyi Roman kategorilerinin bayağı güçlü adaylar bulundurduğuna, bununla birlikte En İyi Profesyonel Sanatçı, En İyi Kısa Hikâye dallarının daha zayıf, En İyi Kurgu Dışı dalınınsa zehirli bir bataklık olduğunu dile getirmiş.

Üç kadın yazar tarafından yürütülen Sad Puppies’in bu sene demokratik bir yol çizdiğine dikkat çeken GRRM, bu yılki aday oylamasının galibinin ise açık ara farkla Vox Day ve Rabid Puppies olduğuna değindi:

“Bu yıl rekor katılımcı olmasına rağmen hiçbirinin son listelere etkisi olmadı. […] Aynı şey Sad Puppies için de geçerli. Çok fazla isim önerdikleri için oyları dağıldı. Oylamaya etkileri neredeyse sıfır. Rabid Puppies’in seçimleriyle örtüştüğü isimlere katkıları var elbette, ama sadece “Sad” listesinden giren isimler çok az. Benim tercihlerimin ise biri bile aday olamadı.

Bu yılın büyük galibi, seçtikleri tüm isimlerle listelerin neredeyse tamamını domine eden Rabid Puppies. […] Bu yıl farklı bir taktik uyguladılar. Değersiz eserlerin yanı sıra meşru, kaliteli eserler de önerdiler. Stephen King, Neil Gaiman, Neal Stephenson, Alastair Reynolds (Reynolds aday gösterilmemesi yönünde bir basın açıklaması yaptı, ama yine de gösterdiler) ve Andy Weir gibi pek çok ismin eserlerini. Bu yazarlardan bazılarının siyasi bir görüşü yok (mesela Weir), diğerleri ise Vox Day’in temsil ettiği her şeye karşı çıkıyorlar (Gaiman, Stephenson, King). İnsan kasten hedef alındıklarını düşünüyor.

Bazı online yorumlarda bu yazarların “kalkan” olarak kullanıldığından bahsedildiğini okudum. Bazı insanlarınsa sırf Vox Day’in listesinde bulundukları için ödüllerden çekilmeleri çağrısında bulunduğunu.

ÖDÜLLERDEN ÇEKİLMEK YAPMALARI GEREKEN EN SON ŞEY.

Onları yerlerini korumaya davet ediyorum. İyi kitaplar, iyi hikâyeler, iyi çizgi-romanlar yazıyorlar ve bu toplu oylamalarda bizzat yer almadılar. Hatta büyük ölçüde bundan haberleri bile yoktu. […] Bana soracak olursanız bu yazarlardan bazılarının siyasi görüşü iyi bilindiğinden Vox Day ve Rabid Puppies onları kasten, çekileceklerini ya da Ödül Yok kaşesi yiyeceklerini umarak seçti. Muhtemelen John Scalzi’yi de (Vox Day’in kankası) seçeceklerdi ama Scalzi onları atlatıp oylamalar başlamadan adaylıktan çekildi.

İçlerinden birkaçının ödülü kazanacağını umuyorum. Bazıları sadece kaliteleriyle bile bunu hak ediyor. Evet, Vox Day kazandığını söyleyecektir, ama geçen yıl gösterdi ki o her hâlükârda kazandığını iddia ediyor.”

G.R.R. Martin’e hak vermemek elde değil doğrusu. Umarız aday gösterilen başarılı yazarlardan hiçbiri geri çekilmez. Martin sözlerine bu yıl da bir Alfie Ödülü dağıtmanın farz olduğunu belirterek son verdi.