Babil Kitaplığı 2 Yeni Kitapla Devam Ediyor

Jorge Luis Borges -

Kırmızı Kedi Yayınları tarafından basılan seride sıra Giovanni Papini’nin Kaçan Ayna’sı ve Herman Melville’nin Katip Bartleby’ına geldi.

Arjantinli yazar ve kütüphaneci Jorge Luis Borges’in hazırladığı 30 kitaplık Babil Kitaplığı’nı Kırmızı Kedi Yayınları şubat ayında tekrar yayınlamaya başlamıştı. Yayınevi oldukça hızlı bir şekilde bizi yeni kitaplarla buluşturmaya devam ediyor. Ölümün Dostu yayınlanalı çok olmamışken bu hafta iki kitaba daha merhaba diyoruz.

Giovanni Papini’nin kaleme aldığı, Şadan Karadeniz çevirisiyle okuyacağımız Kaçan Ayna için Borges şunları söylüyor:

Buenos Aires varoşlarında bir mahallede, Trajik Gazete ile Kör Pilot’u, kötü bir İspanyolca çevirisinden okuduğumda on bir-on iki yaşlarında olmalıyım.

Ne olursa olsun, kişisel bir yaşantıya gönderme yapmak istiyorum. Şimdi, öylesine uzak olan o sayfaları hayranlıkla, gönül borcuyla yeniden okurken, kendi bulduğuma inandığım, kendi biçemimce uzamla zamanın başka noktalarında yeniden işlediğim masallar buluyorum onlarda.

Papini’nin hak etmediği bir biçimde unutulmuş olduğundan kuşku duyuyorum. Bu kitaptaki öyküler, insanın melankoliye ve alacakaranlığa eğilimli olduğu bir çağın ürünleridir, ama günümüzde sanat onları değişik kılıklara bürüse de, melankoli ile alacakaranlık yitip gitmiş değildir.

Çevirmenliğini İlknur Özdemir’in yaptığı Herman Melville imzalı Katip Bartleby için ise Borges’in düşünceleri şu şekilde:

Melville’in engin imgeleminin ürünü, şöhretini borçlu olduğu kahramanı, Nantucket’in kaptanı Ahab, Beyaz Balina tarafından sakat bırakılmış ve intikam almaya karar vermiştir; olayların geçtiği yer dünyanın tüm denizleridir. Wall Street’te, bir avukatın yazıhanesinde kâtip olan Bartleby ise katip_bartlebybir tür alçakgönüllü inatçılıkla çalışmayı reddetmektedir.

Melville, yarım yüzyılı aşkın bir süre önce, yalnızca tüm mantık kurallarına aykırı hareket etmekle kalmayıp aynı zamanda çevresindekileri şaşkın suç ortakları olmak zorunda bırakan Bartleby’nin tuhaf davasını işlemiştir.

Bartleby, ustalığın ya da düşsel imgelemenin uçarılığının ötesindedir; her şeyden önce evrenin gündelik ironilerinden biri olan gerçek faydasızlığı gösteren üzücü ve gerçek bir kitaptır.

Bu iki kitapla beraber dizinin 8 kitabı yayınlanmış oldu. Kalanları da merakla bekliyoruz.