Joker Artık “Üç Kez” Daha Tehlikeli

joker-ust

DC Comics, Batman’in en büyük düşmanı Joker için okurları şaşkına çeviren, muazzam bir değişikliğe gitti.

Not: Bu haber DC Rebirth #1’i henüz okumayanlar için keyif kaçırıcı içerik barındırmaktadır. Çizgi romanları yabancı dilinden okuma imkânınız ve niyetiniz varsa bu haberimizi pas geçebilirsiniz.

Hatırlayacağınız üzere Rebirth değişimi başlamaya yaklaştığı sırada DC’nin yeni Joker’i olduğu iddia edilen ilk görsel de elimize ulaşmıştı. Çizer Rafael Albuquerque’ün Instagram hesabından paylaştığı görsel, dövmelerinin eksikliğini saymazsak, Jared Leto’nun Suicide Squad filmindeki karakterinin hık demiş burnundan düşmüş hâliydi. Bu da akıllara “DC karakterlerini dizi ve film evreniyle mi eşitliyor?” sorusunu getirmişti.

Ancak görünen o ki durum bundan çok ama çok farklı. Hem de olabilecek en karmaşık, en yaratıcı ve en kaotik şekilde…

Yeni 52 Batman serisini takip edenlerdenseniz Scott Synder ve Greg Capullo ikilisinin hem Batman’i (Bruce Wayne) hem de Joker’i öldürdüğünü de biliyorsunuzdur. Hatta Kara Şövalye’nin yerine metalik zırhıyla bıyıksız Jim Gordon geçmişti.

İyi haber Rebirth #1 öncesinde Bruce Wayne’in geri dönmesi. Hem de her zamankinden daha hızlı ve enerjik bir biçimde. Rebirth evreninde de Batman rolünü yine kendisi devam ettiriyor elbette. Joker ise… artık üç tane!

Evet, doğru okudunuz. Rebirth evreninde tam üç ayrı Joker var. Ama durun, hemen burun kıvırmayın! Çünkü DC ekibi her zamanki çizgi-roman imkânsızlıklarından ve “yaptık oldu” yaklaşımından daha zekice bir iş çıkarmış bu sefer.

Joker’in DC’deki değişimler sırasında çeşitli evrelerden geçtiğini hepimiz biliyoruz. Ancak bunların arasında öne çıkan üç başlıca karakter var. Öncelikle 1940’larda yaratılan ve bugün bile geçerliliğini koruyan mor takım elbiseli, yeşil saçlı, gülme gazıyla kurbanlarının yüzünde korkunç bir sırıtış bırakan ilk Joker geliyor elbette.

Onun ardından pek çok kişinin Joker’in asıl köken hikâyesi olarak kabul ettiği, tek bir “kötü günde” hem karısını hem doğmamış çocuğunu hem de aklını kaybettiği efsanevi Öldüren Şaka (1988) var. Son olaraksa Yeni 52’de Ailenin Ölümü adlı bir diğer efsanevi macerayla geri dönen, yüzünü kesip bir maske gibi takan ve Batman’e âdeta aşık bir Joker görürüz.

rebirth-three-joker

İşte Rebirth bu üç Joker’in de aynı evrende varolduğu bir yer olarak çıkıyor karşımıza. Çizgi romanların durmadan değişen zaman çizelgesinin günümüzde ne kadar kaotik bir hâl aldığı hepimizin malumu. Tüm kahramanlar teke ve özüne indirgenirken Joker gibi birinin kaostan beslenen birinin bütün reenkarnasyonlarının tek bir evrene doluşması, işleri daha da karmaşık ve içinden çıkılmaz hâle getirmesi sizce de çok şairane ve dahice değil mi?

Tüm bunların nasıl gerçekleştiğini henüz bilmiyoruz. Ama Dr. Manhattan’ın DC karakterlerinin ömründen 10 yıl çalarak alternatif bir boyut yaratmasıyla bir ilgisi olduğu kesin. Dahası, Joker’lerden birinin sürpriz bir isimle, Comedian’la ilintili olması da olası görünüyor.

Şurası kesin… Joker ortalığı yine çok ama çok karıştıracak.

batman-comedian