Eski Mars ve Eski Venüs Derlemeleri Sonunda Türkçe!

eski-mars-venus-ust

G.R.R. Martin ve Gardner Dozois ikilisinin hazırladığı, dünyaca ünlü iki bilimkurgu derlemesi Eski Mars ve Eski Venüs, Kalkedon Yayınları tarafından dilimize kazandırıldı.

George R.R. Martin’i artık tanımayanımız yoktur. Bundan birkaç yıl evvel sadece belirli bir kesim tarafından okunan yazar, Game Of Thrones dizisinin ardından dünya çapında bir yıldız oldu desek yeridir. Buz ve Ateşin Şarkısı serisi dışında editörlüğünü üstlendiği Vahşi Kartlar gibi derlemeleriyle de ünlüdür Martin. Eski Mars ve Eski Venüs de o derlemelerin en meşhurlarından ikisi.

Gardner Dozois için ise yaşayan bir edebiyat efsanesi demek hiç de abartı olmaz. 1984’ten beri yayınladığı The Year’s Best Science Fiction antolojileri, Asimov’s Science Fiction dergisi ve sayısız derlemesiyle bugüne dek 44 Hugo, 41 Nebula, 32 Locus ve 10 World Fantasy ödülü kazanmıştır kendisi.

Bu ikili 2013 yılında bilimkurgunun Altın Çağı’ndakine benzer, retro öykülerden oluşa bir derleme için kolları sıvadı. Mars’ta geçen ve tamamen 60’lardaki salt hayal gücüne dayalı uzay hikâyeleri yazmaları için bir çok yazarı bir araya getirdiler. Böylece Eski Mars (Old Mars) adlı derleme ortaya çıkmış oldu.

James S. A. Corey (Leviathan Yükseliyor), Michael Moorcock (Elric Destanı), Ian McDonald (Derviş Evi) başta olmak üzere 15 farklı yazarın Mars’ta geçen retro öykülerini içeren derleme 2014’te Locus Ödülü’ne layık görüldü.

eski-marseski-venus

Martin ve Dozois ikilisi ilk kitabın aldığı olumlu tepkilerden sonra iki sene sonra, 2015’te bu kez Eski Venüs adıyla yeni bir derleme ortaya koydular ve bir kez daha Locus Ödülleri’ne aday olmayı başardılar. Bu kez 17 yazarın bulunduğu kitapta önceki isimlerden birkaçının yanı sıra Joe Haldeman (Bitmeyen Savaş) da var.

İşte bu iki cilt Kalkedon Yayınları tarafından dilimize kazandırıldı. 538 sayfalık Eski Mars’ın çevirisi Pınar Dinçkurt’a, 582 sayfalık Eski Venüs’ün çevirisi ise Başak Önel’e ait. Her iki kitap da bugünden (15 Haziran) itibaren tüm kitapçılardaki yerini alıyor. Eski tarz bilimkurgu öykülerini sevenlere duyurulur…