Bilimkurgu Klasiği “Triffilerin Günü”ne Dair Her Şey

triffidlerin-gunu-ust

John Wyndham‘ın klişelerden yola çıkarak bir başyapıt oluşturduğu eseri Triffidlerin Günü‘nü merak ediyorsanız, her şeyi tek yerde bulabileceksiniz.

Delidolu Kitap bizi ilk olarak John Wyndham’ın Krizalitler‘i ile buluşturmuştu. Hatta Kayıp Rıhtım İnceliyor serimizin de açılışını yaptığımız video inceleme olmuştu kendisi. Wyndham‘ın kendi kurgularını “mantıklı fantezi” olarak tanımlasının yanı sıra, şüphesiz ki eserleri bilimkurgunun başyapıtları arasındadır. Krizalitler de bunun en güzel örneklerinden biriydi. Ancak John Wyndham camiada pek de sevilen bir isim değildi ve onun bir bilimkurgu üstadı olarak kabullenilmesi epey zaman aldı.

triffidlerin-gunuŞimdiyse Triffidlerin Günü, geçtiğimiz günlerde raflardaki yerini aldı. Tıpkı Krizalitler‘deki gibi ülkemize has bir kapak tasarımı ve oldukça benzer ciltli baskısıyla. Ancak Delidolu Kitap ailesi bununla da yetinmedi ve Triffidlerin Günü’ne dair bir mini site hazırladı. Etobur bitkilerle bezeli bir kıyamet kurgusuna sahip eser, adeta ucuz bir korku filmi gibi görünse de Wyndham’ın zekası ve eleştirilerinin başarılı bir aracı.

Hemen şuradan ulaşabileceğiniz sitede, bir Triffid‘in ne olduğu, kitabın aldığı övgüleri, eserin Goodreads yorumları ve nicesine ulaşabilirsiniz. Hatta sitede eserin ön okuması da mevcut. Dahası, BBC tarafından 2005’te hazırlanmış Türkçe altyazılı John Wyndham belgeseli de cabası!

Etobur bitkiler etrafta cirit atar ve dünyanın sonunu getirirken bu kitaptan nasıl “mantıklı” bir şey bekleyebiliriz, değil mi? Ama oluyor. Hem de gayet başarıyla ve ustalıkla oluyor. Çünkü Wyndham‘ın et obur bitkileri seçmesi bile kitapta apaçık görünen bir mesaja işaret ediyor.

Yakın zamanda biz de kitabı detaylıca inceliyor olacağız.