Dave Eggers’in Çember’i Artık Türkçe

Siren Yayınları etiketiyle yayınlanan kitapta Dave Eggers, bizi çok da uzak görünmeyen bir distopyaya davet ediyor.

çember

Dave Eggers, çağdaş Amerikan edebiyatının en popüler isimlerinden birisi. Müthiş Dahiden Hazin Bir Eser ile Pulitzer adayı olan yazarın diğer eserleriyle de birçok ödülü ve adaylığı var. Bu kitapların büyük bir kısmını Siren Yayınları dilimize kazandırmıştı.

The Circle ilk kez 2013 yılında yayınlandı ve 2014’te John W. Campbell Anma Ödülü’ne aday oldu. Kitap, Çember isimli büyük bir Amerikan teknoloji şirketinde çalışmaya başlayan Mae Holland’ı konu alıyor. Facebook, Twitter, Google gibi büyük firmaları da bünyesine katan bu şirketin ilginç bir felsefesi var: “Sırlar yalanlardır. Paylaşmak önem vermektir. Mahremiyet hırsızlıktır.”

Günümüzde sosyal medyanın aldığı hal düşünülürse bu sözler bize çok da yabancı gelmiyor aslında. İnsanlar neredeyse bütün hayatlarını toplumla paylaşıyorlar artık. Yediğimiz yemekten gittiğimiz yerlere kadar her şey herkesin gözü önünde gerçekleşiyor. Eggers’ın Çember’i ise bunu bir üst boyuta taşıyor. Çember’in üç bilge yöneticisine göre özel hayat bencilliktir, sır tutmak yalan söylemenin temel nedenidir. Yani George Orwell’ın büyük biraderi yalnızca şekil değiştiriyor, ama bu sefer biz gönüllü olarak onun gözleri oluyoruz.

Yazar, bir röportajda kendisine sorulan “Gerçek dünyada teknolojinin ilerleme hızını göz önünde bulunduracak olursak, çağa yetişemeyeceğinizden endişelendiğiniz oldu mu?” sorusuna şöyle cevap veriyor:

Çember gibi bir şirketin geliştireceği, hafiften kötücül bir şey düşündüğüm pek çok sefer öyle bir şeyin ya da daha radikal bir şeylerin geliştirildiği hakkında haberlere denk geldim aslında. Aynısı yazılım adları ve sistem özellikleri konusunda da geldi başıma. Hali hazırda var olduklarını öğrendiğimde romanda kullandığım birkaç ismi değiştirmem gerekti. Ama esasen, teknolojinin kendisine dair değil de, onun insanlık anlayışımız ve dengeye dair neleri değiştirebileceği, ne anlama geleceği hakkında yazdım ben.

Kitabın tanıtım bülteni şu şekilde:

“Ürkütücü.”

-The Washington Post-

“Büyük Birader hâlâ peşimizde.”

-Time-

“Çağrışımları korkunç olsa da, okuması çok zevkli.”

-New York Times Magazine-

Çağdaş Amerikan edebiyatının yetenekli kalemi Dave Eggers, tüm dünyada büyük yankı uyandıran ve listelerin ilk sıralarına oturan romanı Çember’de ütopik, ancak son derece tanıdık bir manzara seriyor gözler önüne. Google, Facebook ve Apple gibi devlere göndermelerle Eggers, Çember’de internetin bir sonraki evresini hayal ediyor ve dijital mecralardaki yaşamlara dair sürükleyici bir öykü anlatıyor. Gerçek olamayacak kadar mükemmel bir teknoloji şirketinde işe başlayan Mae Holland’ın Çember macerası, katıldığı ağlar ile yeni katmanlar kazanıyor ve özgürlük yavaş yavaş esarete, mahremiyet hırsızlığa dönüşüyor. Kameralar her şeyi kaydediyor, bulut tüm izlerimizi yedekliyor, birileri bizi her zaman gözetliyor: Çember hepimizi içine alarak kapanıyor ve kaçacak yer bırakmıyor.

Tüm dünyada otuzu aşkın ülkede yayımlanan Çember, yakın geleceğin ve uzak olmasını dileyeceğiniz ihtimallerin kitabı.

Çember’in sinema uyarlaması da yolda. James Ponsoldt’un yönetmenliğini ve senaristliğini üstlendiği filmin başrollerinde Tom Hanks ve Emma Watson var. Film bu sene içerisinde vizyona girecek.

Kitapla ilgili daha ayrıntılı bilgi için, Gündüz Vassaf’ın yazdığı incelemeyi buradan okuyabilirsiniz. Çevirmenliğini Handan Balkara’nın yaptığı Çember, 11 Temmuzdan itibaren raflarda olacak.