Blind Guardian

blind guardian top

“Okuduğunuz kitaplar hakkında yazılmış parçaları dinlemek istemez misiniz?”

Kayıp Rıhtım’a yolunuz düştüğüne göre Blind Guardian’ı bilmeyen yoktur. Yazımın amaçlarından birisi de bu gruba denk gelmemiş ve keşfedememiş arkadaşlara Blind Guardian’ın ne olduğu, kimler oldukları ve daha önemlisi neler yaptıkları konusunda bilgilendirmektir. Blind Guardian Alman metal grubudur. Ama yaptıkları parçalar genelde power metal olarak belirtilir ve grup da power metal gruplarından biri olarak geçmektedir. Bu müzik türünü, alt kültürü, biraz araştırdığınızda parça sözlerinin efsanevi olaylara, mitolojilere ve fantastik unsur içeren kitaplara dayandığını görürsünüz. Blind Guardian bu türün en iyi temsilcilerin biridir. Okuduğunuz veya ileriki bir gelecekte okuyacağınız fantastik içerikli kitaplara hayranlıklarını belirtmek amacıyla yapmış oldukları onlarca parça vardır.

Yazının bir diğer amacı da, büyük ve gerçek amacı, Blind Guardian’ın 1988 senesinden bu yana gelen albümlerinde ve singlelarında geçen, belirttiğim gibi “okuduğumuz ve belki de okumaya başlayacağımız kitaplar,” hakkındaki parçalarını incelemek ve bunları sizlerle paylaşmaktır.

“Şimdi gidelim ve yaşamak istediğimiz, okuduğumuz evrenler ve karakterler hakkında yazılmış parçalara birer birer göz atalım!”

[stextbox id=”black”]Orta Dünya

Blind Guardian 2Blind Guardian’ın Orta Dünya’ya ve J.R.R Tolkien’e olan hayranlığını dinleyenleri arasında bilmeyen yoktur. Bard’s Song parçalarını canlı olarak dinleyenler BG hayranlarının ve grubun nasıl bütün olduklarını görebilmiştir. Konserlerden önce “Tolkien!” diye bağıran hayranları duymak da çok zor değildir. Bard’s Song’dan geekler tarafından kabul görünmüş bir nevi “Geek Ulusal Marşı” diyerek çok ilerilere gittik. 1988 senesine dönelim. Blind Guardian’ın power metal sahnesine çıkışına ve Orta Dünya temalı parçalarına bakalım.

18 Mayıs 1988’de yayınlanan Battalions of Fear albümü 8 parçadan oluşuyor. Ek olarak bir track daha ekleniyor ve parça sayısı 9’a yükseliyor. 2007 senesinde 5 ek parça daha eklenerek parça sayısı 14’e çıkartılıyor.

Albümdeki parçaların sözleri André Olbrich ve fantastik bir diyarda ozan olan fakat bir gün uyandığında kendisini dünyamızda bulduğuna inandığım Hansi Kürsch tarafından yazılıyor. Bu albümde Orta Dünya ile ilgili yapılan 4 parça bulunmakta, neredeyse albümün ilk halinin yarısı Orta Dünya ile ilgiliymiş.

Battalions of Fear albümünde yer alan Orta Dünya’ya adanmış parçalar:

Majesty
Run For the Night
By the Gates of Moria
Gandalf’s Rebirth

1990 senesinde yayınlanan Tales from the Twilight World albümlerine gözlerimizi dikelim bu sefer. Bu albümde göze çarpan bir çok parçaları var, bilimkurgu ve korku temaları üzerine kurulu… Onlara da sıra gelecektir. Orta Dünya maceramıza devam edelim.

Sözlerini yine aynı grup üyelerinin yazdığı Tales from the Twilight World albümünde ise Orta Dünya kaynaklı 2 parça yer alıyor :

Lord of the Rings
Lost in the Twilight Hall, bu parça Gandalf ve Balrog’un yaşadığı ateşli karşılaşmayı anlatmaktadır.

1992 tarihli “Somewhere Far Beyond” albümüne geldik sonunda, daha yolumuzun başındayız. Daha çok at koşturacağız Orta Dünya otlaklarında. The Bard’s Song – In the Forest. Sanıldığının aksine Orta Dünya’dan değil. The Bard’s Tale adlı bilgisayar oyunundan esinlenilerek yazılmış bir parçadır.)

Somewhere Far Beyond albümünden :

The Bard’s Song – The Hobbit parçasını armağan ediyoruz kulağımıza, listemize ekliyoruz ve yolumuza devam ediyoruz.

Imaginations from the Other Side” albümü 1995 senesinde yayımlandı. Bu albümde de sözleri yine aynı kişiler yazdı.

Albüme de adını veren Imaginations from the Other Side parçasını alıyoruz Orta Dünya’ya, zira sadece Orta Dünya’ya ait değil bu parça. Oz Büyücüsü, Peter Pan, Alice Harikalar Diyarı’nda, Narnia Günlükleri ve The Sword in the Stone’a adanmış bir parça bu. Bir parça da bir çok seriye değiniyorlar anlayacağınız.

Nightfall in Middle-Earth, çalışmaların en bereketlisi, en güzeli. Tümüyle Orta Dünya kaynaklı parçalarıyla tam bir albüm. Burada seri değil de, karakter üzerinden yazıyor ve çalıyorlar.

War of Wrath
Into the Storm
Lammoth
Nightfall
The Minstrel
The Curse of Fëanor
Captured
Blood Tears
Mirror Mirror
Face the Truth
Noldor (Dead Winter Reigns)
Battle of Sudden Flame
Time Stands Still (At the Iron Hill)
The Dark Elf
Thorn
The Eldar
Nom the Wise
When Sorrow Sang
Out on the Water
The Steadfast
A Dark Passage
Final Chapter (Thus Ends…)
Nightfall
A Dark Passage
Harvest of Sorrow

A Night at the Opera ise bize inanılmaz bir Orta Dünya seferi yaşatan bir albüm olmuyor.
Harvest of Sorrow, Turin Turambar’ı anlatan parçaları dinlenmezse olmaz.

[stextbox id=”black”]Stephen King ve Kara Kule

Önceki bölümde yazdığım gibi uzun yazılar yazmayacağım bu bölümde, sizi hayran olduğunuz Stephen King kitaplarına ve onun Kara Kule’sine yapılmış parçalara bırakacağım.

Guardian of the Blind, “O” adlı kitabına yapılmıştır.
Follow the Blind, Stephen King ve Peter Straub’un ortak yazmış olduğu Kara Kule bağlantıları içeren Tılsım kitabından esinlenilerek yapılmıştır.
Tommyknockers” ve “Altair 4“, Stephen King’in bilimkurgu ve korku öğeleri içeren Şeffaf adlı kitabı kaynaklıdır.
Somewhere Far Beyond, Silahşör ve Üç’ün Çekiliş’inde yaşanılan olayları anlatan Blind Guardian parçasıdır.
Carry the Blessed Home, Kara Kule’den esinlenilerek hazırlanmıştır.

Ek olarak Iced Earth grubundan Jon ve BG’den Hansi’nin ortak projesi Demons and Wizards adlı grubun da The Gunslinger adında bir parçaları vardır.

[stextbox id=”black”]Zaman Çarkı

Wheel of Time, adından anlaşıldığı üzere tümüyle Zaman Çarkı’na yazılmış bir parçadır. Çoğu hayran tarafından grubun en iyi parçası olarak kabul edilmektedir. Ben de böyle düşünenlerdenim. Zaman Çarkı’na başlamama neden olmuş harika parçadır.
Ride Into Obsession, serinin iki önemli karakteri Yenidendoğan Ejder ve Karanlık Lord Ba’alzamon üzerine yazılmış eserdir.

[stextbox id=”black”]Buz ve Ateşin Şarkısı

Buz ve Ateşin Şarkı artık hayatımızda dizinin etkisiyle büyük bir yer kaplıyor. Baktığımız her yerde diziyle veya seriyle alakalı şeyler görüyoruz. Blind Guardian’ın bu seriyle ilgili parçaları da bulunuyor. Zaman Çarkı ve Buz ve Ateşin Şarkısı serileriyle bağlantıları parçaları At the Edge of Time yer alıyor.

War of the Thrones, genel olarak seriyi anlatan parça budur herhalde. Adından belli olduğu gibi, Westeros’ta yaşanan taht savaşlarını anlatmakta.
A Voice in the Dark, seriyi takip eden birçok hayranın da kilit kahraman olarak gördüğü Bran Stark’ı üzerine yapılmış çalışma.

[stextbox id=”black”]Michael Moorcock

Follow the Blind albümünde yer alan “Damned for All Time” ve “Fast to Madness“, Michael Moorcock’un Eternal Champion serisinde bulunan karakterler ile bağlantılıdır.
Journey Through the Dark” ve “The Quest for Tanelorn“, Eternal Champion serisinden esinlenilmiştir.

[stextbox id=”black”]Weis&Hickman ve Ejderha Mızrağı

Ejderha Mızrağı ile bağlantılı ilk parçaya 1990 yılında piyasaya çıkan Tales from the Twilight World albümünde rastlıyoruz.

The Last Candle, Destanlar ve İkizler serisinde yaşanan olayları kapsayan Blind Guardian eseri.
I’m Alive, Ejderha Mızrağı değil, Ölüm Kapısı serisi için yazılmış tek parçadır.
The Soulforged, Ejderha Mızrağı’na değil de sanki Raist için yazılmış parçadır.

[stextbox id=”black”]Dune

Traveler in Time, Frank Herbert’in Dune serisine ve hayranlarına armağan edilmiş şaheserdir.

Blind Guardian 1Yukarıda belirttiğim belli başlı seriler ve Blind Guardian’ın bu serilere yaptığı parçalar dışında, zamanında dünyayı çalkalamış dizilere, kitaplara ve filmlere yaptıkları parçalar da bulunuyor. Bunların en başında hepimizin severek izlediğini düşündüğüm E.T filmine, yapılan Goodbye My Friend parçası geliyor.

Welcome to Dying” adlı parçaları ise pek bilinmemekle beraber Peter Straub’un Stephen King’den ayrı olarak yazdığı Floating Dragon isimli kitapla alakalıdır.

Yazımı daha fazla uzatabilirim. Çünkü bu grubun neredeyse her parçası bizden izler taşıyor, bizi anlatıyor, bizi söylüyorlar, aklımızdan geçenleri, sevdiklerimizi ya da nefret ettiklerimizi anlatıyorlar. Roland’ın Kızıl Kral ile uğraşını, Kara Kule’sini bulma yolunda çıktığı yolu seslendiriyorlar. Fingolfin’i anlatıyorlar, onun Morgoth’la yaptığı düelloyu tüm heyecanıyla aktarıyorlar.

Blind Guardian bizim bir parçamız. Blind Guardian fantastik notalar ve seslerle müzik yapan bir grup. Kaba tabirle ifade edecek olursak “bizim kafamızda insanlar”.

Son olarak da şöyle diyelim o halde :

“Bards we are! Bards we will be!”