Kuzgun’un Çizgi Roman Dünyasındaki Dalı

haunt of horror

Kuzgun bir şeyler fısıldıyor. Kara tüyler kadar siyah kesmiş sözler. Şiir dışından söylediklerine başka yerlerde de denk düşüyoruz. Zaman ve mekân farklı, ezberlenmiş sözleri söyleyen başkaları olsa bile denk geliyoruz. Seviyoruz herhâlde onu. Mıknatıs olmuş kendimize çekiyoruz.

Tuğla gibi kitapların önünde gördüğümüz Edgar Allan Poe’yu çizgi roman dünyasının göbeğinde ya da çevresinde kimler sırtlıyor? Sırtlamak burada (size göre) yanlış kullanılmış olabilir fakat görüşüme göre sırtlamak doğru kullanılmıştır. Çizgi roman sektörünün süper kahramanların sırtında yükseldiğinden, alanın tümünde korku ve gerilim çizgi romanları çok az ilgiyle karşılaşıyor.

haunt of horror 1
1

Zamanımızdan 7 sene önce 2006’nın mayıs ayında yazar ve aynı zamanda da çizer Richard Corben ve Rich Margopoulos tarafından “Haunt of Horror: Edgar Allan Poe #1” yayımlandı. Tarih mayısın 17’sine düşmekteydi. İkilinin geçmişini bilenler, aralarındaki uyumun kesin bilgisine sahip olmuş olanlardır. Bilmeyenler için söylemek gerek, ikili uzun ve onlarca çizer ve yazarın emek verdiği “Vampirella Archives” serisinin yazarlarındandır.

Ayrıca Richard Corben dünyaca ün kazanmış “Ghost Rider” ve “Hellblazer” eserine çizimleriyle katkıda bulunmuştur. Hellblazer’da Dave McKean katkısı da atlanmamalıdır.

Odak noktamızı çizgi romanın ilk kısmına çevirirsek karşımıza Poe’nun 1843’de yazdığı “The Conqueror Worm” şiirinin öyküleştirilmiş çizgi roman hâli geliyor. İkinci olarak ise 1831 senesinde yazılan “The Sleeper” şiirinin çizgi romanın ilk kitabında öyküleştiriliyor. İncelemeye adını veren ve Edgar Alan Poe’nun en bilinen 1845 yılına ait şiiri “The Raven” da bu sayıda yer alıyor. Öykü, şiirin yazarlar tarafından ne kadar farklı yorumlandığını gösteriyor. Zaten öyküler şiir kurgusuyla yeni şeyleri parlatıyor gözlerimizde. Bu bir nevi fantastik bir kitaptan uyarlanan bir filmin kitaptan sadece ana kurgusunun alınması ve senaristler tarafından yeni yeni şeyler eklenmesi durumu. Richard Corben harikası olan kapağında “Kuzgun”u görebilirsiniz. İlk kitap 35 sayfadan oluşuyor.

haunt of horror 2
2

Gözlerimiz “Haunt Of Horror: Edgar Allan Poe #2” adlı kısmı aradığında kapağına bakıp donuyoruz. Bu sayı serinin en dolgun eseri. Sayfa sayısı olarak bir önceki eserden bir sayfa kısa, sonrasında gelecek eserle aynı ölçüde. Bu sayıda bizi defalarca sinemaya uyarlanmış ve ilk olarak 1843’te “The Pioneer” dergisinde yayımlanmış “The Tell-Tale Heart” öyküsünün çizgi romanı bekliyor. Açık ara üstünlükle ikinci sayının hattâ serinin en iyisi budur. İkinci olarak bizi yine bir şiir bekliyor. 1827 senesinde kalemden kâğıda dökülmüş “Spirits of the Dead”. 1845’te yayımlanmış tek şiiri “Eulalie” bu sayıda yer buluyor. Spirits of the Dead ile aynı sene kaleme alınmış “The Lake” şiiri de bu sayıda çizgi roman versiyonuyla karşımıza çıkıyor. 21 Haziran 2006 tarihinde yayımlanmış bu sayının (öncekinin ve sonrakinin de olduğu gibi) kapak ve iç çizimini yapan kişi Richard Corben.

haunt of horror 3
3

Sonlar elbet geliyor. Mayısta başlayan seri 2006’nın 19 Temmuz’unda son sayısıyla bitiyor. Final sayısında Poe’nun “Southern Literary Messenger” tarafından Mart 1835’te yayımlanmış öyküsünün çizgi romanı ve The Lake ve Spirits of the Dead gibi 1827 tarihli “The Happiest Day” çizgi roman versiyonu yer alıyor. Bitiş sayısı “Haunt Of Horror: Edgar Allan Poe #3” 1831 tarihli “Israfel” ile kapanıyor.

İç çizimlerde renklendirme yok. Edgar Allan Poe’nun şiir ve öykülerinden uyarlanan çizgi romanların renkli olması hayli de garip gelmektedir.

Seri “MAX Comics” tarafından çıkartılmış olup “Limited Series” kategorisindedir.