Oğul King’in Çizgi Roman Cephesi

Joe1

“Oğul King” başlığını görenler okumaya başladıkları tanıtımın “Joe Hill” hakkında olduğunu düşünmüşlerdir büyük ihtimâl. Joe Hill’in ülkemizde ocak ayında çıkan kitabıyla birlikte iki kitabı olması ve diğer oğul Owen King’in sektörü biraz gerilerden takip etmesi ve bunun etkisiyle ülkemizde yayınlanmış kitabının olmaması tahminleri doğru çıkartıyor. Locus Ödülü sahibi büyük oğulun kitapları değil fakat çizgi romanları hakkında konularla ilerleyecek bir yazıdır bu.

Korku ve gerilim Kral ailesinin beyinlerinde yaratıcı fikirler doğmasına sebebiyet veriyor. Çizgi roman da olsa korku ve gerilimden vazgeçemiyorlar. Stephen King için çizgi roman senaryosu yazmış olmak Eisner Ödülü kazanmış “American Vampire” serisinden ibaret. Vertigo’dan çıkan bu korku öğeleri içeren seri 34 kitaptan oluşuyor. Son kitabın yayınlanma tarihi 2 Şubat 2013. Serinin devamlı yazarı “Scott Snyder”. King sadece beş sayıda yer alıyor. Stephen King’in çizgi roman macerasını kurcalarsak senaryoyu kendisi yazmasa bile öykülerinden çizgi romanlar ortaya çıktığı sonucuna erişebiliriz. Marvel’den çıkan “Kara Kule” en büyük örnek olacaktır. Devamında yine Marvel’den çıkan “N.” öyküsünün çizgi roman versiyonu listeye eklenebilir. Oğlu Joe Hill’e beraber yazdığı ve aslında bir öykü olan, dört çizgi romandan oluşan IDW etiketli “Road Rage” serisinin eklenmesiyle liste büyük ölçüde zenginleşecektir. Road Rage serisinin ilk iki çizgi romanı Joe Hill ve Stephen King’in elinden çıkarken son iki çizgi romandan ilki “Richard Matheson” ve son çizgi roman Rihard’la, “Zombies Vs Robots” serisine büyüt katkı sağlayan “Chris Ryall”ın ortak yazımıdır.

Joe3

Topu Joe Hill’e atabildiysek durmak yok.

Oğul King’in çizgi roman sektöründe babasından daha ileride olduğunu söylemek boynumuzun borcu. Baba King’in Kara Kule’si kendisi için neyse, okurları için ne anlam ifade ediyorsa oğul King’in “Locke & Key” serisi ve alt başlıklarında sıralanan çizgi romanları okurları için aynı hisleri ve hâlleri ifade etmektedir. Bu yapıt, yazarın çizgi roman kariyerinin büyük bir bölümünü çevrelerken kendi yazdığı türe çok uzak bir çizgi romanı olduğunu bildirmeliyim. “Joe Hill’s The Cape” diğer çizgi romanlarının aksine ne korku ne de gerilim içeriyor, aksiyon ve macera üzerine kurulu bu çizgi romanın baş karakteri alışık olmadık şekilde “süper kahraman”. Bu ismi taşıyan çizgi roman dört sayıdan ve açılış niteliği taşıyan ek bir sayıdan oluşuyor. Hill’in tarzının dışında olan bu çizgi romanın bir diğer yazarının “Jason Ciaramella” olduğunu eklemeliyiz, korku ve gerilimden çıkarak süper kahramanlı çizgi romana bulaşan çoğu yazar bu ilgiyi görememiştir. IDW damgalı çizgi romanın devamı “Joe Hill’s The Cape: 1969” ismiyle yine aynı iki yazarın elinden çıkmıştır. İlk The Cape’in aksine bu çizgi roman asker ve savaş üzerine kuruludur.

Joe Hill’s The Cape toplamda 149 sayfa, Joe Hill’s The Cape: 1969 dört sayıdan 108 sayfa çıkartabilmiştir.

Locke&Key

Oğul King’in magnum opus tahtına kurulan eserine dönersek ve karıştırmaya “Locke & Key: Welcome To Lovecraft” serisinden başlarsak karşımıza altı sayıdan oluşan ve toplam sayfa sayısı 186’yı bulan bir başlangıca selam vermiş olacağız. Korku ve gizem öğelerini eksiksiz işleyen bu çizgi roman +17 yaş üstüne geçiş izni veriyor. Serinin ikinci ayağı “Locke & Key: Head Games” ilk maceradan daha çok şey vaat ediyor bize. Sayfa uzunluğu olarak ilk sayıdan sadece 12 sayfa kısa olması daha dolgun olmayacağı anlamına gelmiyor. Ek olarak bu sayıda fantastik cıvıltıların etkisi fazlasıyla doyurucu oluyor. 6 sayıdan oluşan “Locke & Key: Crown of Shadows” ise fantastik olayların korkuyla kaynaştığı nokta. Üçüncü seri altı kitap içermesine karşılık olarak 154 sayfa olmasıyla dikkat çekiyor. Locke & Key eserinin en az sayfa sayısına sahip cildi. “Locke & Key: Keys To the Kingdom”a geldiğimizde korku ve fantastik öğelerden çok gizem etkisini daha çok hissettiriyor. Bu eksiklik sayfa sayısında pek bir etki yapmasa da çoğu zaman “+17” olarak gördüğümüz uyarı “+15″e çekiliyor. “Locke & Key: Clockworks” altı sayıdan ve toplam olarak 163 sayfadan oluşmakla beraber uyarı tekrar “+17″e geliyor. Ve diğer sayılardan farklı olarak okul hayatına da göz kırpıyor.

Tümü IDW logolu bu çizgi roman harikasının çizeri “Gabriel Rodriguez”. Locke & Key dökümlerine göz atarsak diğer ciltlerden ayrı olarak bir tane tekli öyküsü var olduğunu seziyoruz: “Locke & Key: Grindhouse”.

Bunlara ek olarak yedi sayıdan oluşan “Locke & Key: Omega” ve başka bir ek seri olan “Locke & Key: The Guide to Known Keys” eklenirse Joe Hill’in sevilmesini katlayan çizgi romanın tüm sayılarını bitirmiş oluruz.