nWoD – Mirrors | İnceleme

HoV03Mirrors, şu ana kadar gördüğüm en güzel 3 nWoD kitabından biri.

Mirrors, adının hakkını vererek, aynanın diğer taraflarını anlatmaya odaklanmış bir kitap. nWoD sisteminin (açık büfe sisteminin) en güzel örneklerinden biridir bu sistem; çünkü kitap tamamen Storyteller’ın neler yapabileceği üzerine kurulu! Sistemsel değişikliklerden tutun da, ‘Shard’ denilen ve bir nevi X olsaydı n’olurdu? gibi alternatif evrenlere kadar çok çeşitli şeyler mevcut. En yıprattığım kitaplarımdan biridir bu nedenle. (:

Kitap, her nWoD kitabının yaptığı gibi uzun bir hikayeyle başlıyor. Şimdi fark ettim de, her bölüm arasına yazılan 1-2 sayfalık ve her kitabın başındaki bu 5-6 sayfalık hikayeler bir araya gelse kalın bir hikaye kitabını dolduracak kadar materyal çıkacaktır.

Giriş bölümü, Welcome to the Toolbox, adının hakkını verecek bir kitap olduğunu anlatıyor okuyucuya. Klasik ‘Bu kitabı nasıl kullanacaksınız?’ bölümüyle noktalandıktan ve aklıma Constantine’i getiren artwork’ü geçtikten sonra ilk bölüme geçiyor.

İlk bölüm, Breaking the Mirror, WoD’u sistem olarak nasıl kıracağınızı anlatıyor. İlk alt başlık olan ‘Creation Revised’ kısmında, karakter yaratmanın en temel öğelerini çekiştiriyorsunuz. Attribute dağılımından Skillleri değiştirmeye hatta yaş ve görüntü gibi şeylerin zarları nasıl etkileyebileceğine dair onlarca detayı veriyor.

Ardından ikinci alt başlık ‘The Virtue/Vice Element’ ile, Virtue ve Vice öğelerini ne şekilde değiştirebileceğinizi anlatıyor. Birini çıkarıp Motivation koymaya ne dersiniz? Yada ikisini çıkarıp oWoD’daki Nature/Demeanor koysak? Bunun gibi çok ince detayları ayarlayıp oyundan alınan zevki azaltmayacak ancak farklı bir şekle büründürebilecek küçük detayları taşıyor.

Benim favori bölümlerimden biri olan ‘Mind Over Matter’ başlığında normal insanların hayatına nasıl delilik ve büyü gibi kavramları sokabileceğinizi anlatan kısa kurallar mevcut. Zorlaştırıcı bir öğe olmak dışında, oldukça ilginç küçük detaylara sahip bunlar.

Bu bölümün devamında oyuncuların yarattığı Meritler, Morality üzerine felsefik denilebilecek bir yazı ve pek çok kural dönüşümü fikirleri mevcut.

İkinci bölüm olan Picking up the Pieces, Combat sistemini değiştirmek üzere kurulmuş bir bölüm. Zarsız dövüş, Storyteller’lara tavsiyeler, D&D tarzında minyatürlü oyunlar ve, benim favori kısmım olan, Sosyal/Mental savaşlar üzerine yazılar mevcut. Sosyal/mental savaşlar dediğime bakmayın, büyüsel değil bunlar. Konu, karşıdakini ikna ederken neler olabileceği, yapılabileceği ve bunun gibi şeyler.

Üçüncü bölüm, Shards, oyunun senaryosunu değiştirebilecek senaryo önerilerinde bulunuyor. İlki, ‘A World of Darkness Revealed’, True Blood adlı dizi gibi, vampirlerin ve diğer doğaüstü varlıkların (ya da bir kısmının) ortaya çıkmasıyla ilişkili bir senaryo önerisi veriyor. İkincisi, ‘World of Darkness Destroyed’, çok daha klasik senaryolar durumunda neler olabileceğine dair fikirlere sahip: Dünyanın sonu? Nükleer kış? Küresel Isınma? Bunlar gerçekleşir de felaketler sonucunda nasıl hayatta kalınır? Buna dair pek çok detay içeriyor o kısım. Son olarak da ‘World of Dark Fantasy’ shard’ı geliyor. Bu kısımda, D&D tarzında fantastik-kurgu evreninin (tabii biraz daha karanlık) nasıl olacağına dair fikirler var. Benim pek hoşuma gitmeyen bir bölümdü, ancak oldukça beğenildiğini de söylemezsem ayıp olur.

Ek kısmı, House Rules, size çeşitli makalemsi yazılar ve bir kaç tane daha seçmeli kurallar veriyor.

Mirrors kitabının nWoD serisini en güzel anlatabilecek kitap olduğuna inanıyorum.” nWoD editörü elinizde, kendi modlarınızı yapın şerefsizler”, diyor adamlar. Çünkü bir sistem ne kadar mükemmel olursa olsun, oyun yöneticisinin eklemek veya çıkarmak isteyeceği bir şeyler olacaktır ve Mirrors kitabı da bu zayıf noktaya çalışıyor.

Not: Bu kitaptan sonra çıkan 23’er sayfalık iki adet daha kitapçık var. Infinite Macabre adlı Space Opera tarzı bir Shard ve Bleeding Edge adlı bir Cyberpunk shard’ı. İkisi de ‘kendi detaylarınızı yaratın Allahsızlar’ diyip size sadece kalemi veren kitaplar. Mirrors’un yanında önerilir elbette.

White Wolf Resmi Sitesi

#
Yiğit Levent | Baal Adramelech