Kızıl Dünyalar

Kızıl Dünyalar, zengin bir literatür üzerinden Marksizm-Bilimkurgu ilişkisini irdeleyen 13 yazarlı bir kitap. Bu kitapta, 19. Yüzyıldan günümüze onlarca yapıt ana temalarıyla, tezleriyle ele alınarak, Bilimkurgu türünün doğuşu, gelişmesi, ekolleri, iletileri eleştirel bir değerlendirmeden geçiriliyor.

Bu yönüyle kitap, Bilimkurgu edebiyatına ilgi ve merak duyan okuyucuyu doyurucu biçimde bilgilendirerek isteğine en uygun kitapları seçmesine yardım eden az bulunur bir kılavuz özelliği taşıyor.

Kızıl Dünyalar’da, parayı, mülk edinmeyi, tüketmeyi yaşam felsefesi yapan kapitalizm, “bilinçli bir varlığı yalnızca ihtiyaçlarını gidermeye yarayan bir araç” durumuna düşürdüğü için eleştiriliyor. Kapitalizmin kâr için, yalnız insanı değil, tüm canlıları metalaştırdığı gösteriliyor.

Kitabın bir yerinde, “kehanetlerle bilimsel gerçeklerin büyülü bir romantizmle iç içe geçtiği bir tür” olarak tanımlanan Bilimkurgu edebiyatının ütopya-bilim çizgisinde sosyalist bir yaşamı ve toplumu tasarlamadaki rolü, yetisi, olanakları ve sınırları araştırılıyor.

İncelenen kitaplardan birinde Cordwainer Smith’in kahramanı insanlığa şu çağrıyı yapıyor: “Size aşktan çok daha büyük bir şey getirdim. Eğer hayattaysanız, hayattasınızdır. Eğer bir arada yaşıyorsanız, diğer yaşamların da orada olduğunu biliyorsunuzdur… Hiçbir şey yapmayın. Kavramayın, el koymayın, sahiplenmeyin. Yalnızca var olun. İşte silahımız budur.”