Metis Bilimkurgu Dizisi

metis bilimkurgu

Ülkemizde bilimkurgunun geçmişi 1950’li yıllara dek dayanır. Çağlayan Yayınevi’nin yayımladığı 10 kitaplık “Yeni Dünyalarda” dizisi, aslında her biri usta yazarlar tarafından yazılmış bilimkurgulardır. Yazar isminin yer almadığı kitaplar, editörler tarafından kısaltılmış ve hatta bazılarına ek bile yapılmıştır. İsimlerinin bire bir çevrilmediğini söylemekte de yarar var.

Ardından 70’li yıllarda Okat Yayınevi’nin 16 kitaplık “Uzay Serisi” gelir. Çağlayan’a göre biraz daha derli toplu olan bu kitaplar, yine de büyük oranda eksik ve çeviri bazında da kötüdür.

Baskan Yayınları’nın 80’li yıllarda yayımladığı 25 kitaplık “Baskan Kurgu-Bilim” dizisiyle birlikte iyiden iyiye bilimkurgu ülkemiz raflarında yer etmeye başlamıştır. Fakat yeterli değildir.

Tüm bunların ardından daha büyük bir yayınevi 90’lı yıllarda bilimkurgu bayrağını devralıp, çok daha ileri taşımayı başarmıştır. O yayınevi Metis’tir ve tam 33 kitap ile bilimkurgu severleri onurlandırmıştır. Bu dizi içerisinde bir de Türk yazar bulunmaktadır: Müfit Özdeş. Kendisi, dünyaca ünlü seçkin bilimkurgu yazarlarının arasında yer almıştır ve Son Tiryaki, gerçekten de başarılı öykülerden oluşmaktadır.

Dergicilik sektöründe ise Antares bu konuda ilk adımı atan dergi olmuştur. 70’li yıllarda yayın hayatını sürdüren Antares’i daha sonra X-Bilinmeyen, Atılgan, Nostromo ve Albemuth gibi fanzinler/dergiler takip etmiştir.

Metis’in yayımladığı bu 33 kitaplık dizide kimler yok ki. Bilimkurgu dendiğinde ilk akla gelen onlarca yazarın kült kitaplarını dilimizde görme şansına eriştiğimiz bu dizi, ülkemizi bu alanda şaha kaldırıyor.

Bülent Somay önderliğinde, iyi bir çevirmen kadrosuyla hazırlanan kitaplar birbiri ardınca yayımlanarak seçkin bir kitaplık oluşturuluyor. Fakat ne yazık ki dizi 33. kitap ile birlikte apar topar bitiriliyor zira Metis Yayınevi, tarihindeki en büyük zararı bu diziden sonra yapıyor. Ülkemizde o yıllarda 2 ila 8 lira arasında satılan kitaplara rağbet olmuyor ve yıllar sonra baskısı tükenen kitaplar fahiş fiyatlarla el değiştirmeye başlıyor. Sahaflar için altın değerinde olan Metis Bilimkurgu eserlerini bulmak bir hayli zor günümüzde.

İşte size bulmanın epey güçleştiği bu dizinin kitaplarını tıpkı 2012 yılında Baskan Kurgu-Bilim’de olduğu gibi, tek bir çatı altında topluyoruz. Seriyi çıkış sırasına göre dizerek, kapak fotoğrafları, künye bilgileri ve tanıtım yazılarını da ekleyerek ortaya böyle bir liste çıkardık.

Umarız bilimkurgu severleri sevindirecek bir işe imza atmışızdır. Ve yine umarız bu kitapları günün birinde ülkemiz kitapçılarının raflarında yeniden görebiliriz.

Buyrun Metis Bilimkurgu dünyasına.

Bahri Doğukan Şahin

 

Serideki kitaplar:

1 …Ve Sonra Hiç Kalmadı Eric Frank Russell
2 Balıkçıl Gözü Ursula K. Le Guin
3 Mevki Uygarlığı Robert Sheckley
4 İkiz Yıldız Robert A. Heinlein
5 Paslanmaz Çelik Sıçan Harry Harrison
6 Rocannon’un Dünyası Ursula K. Le Guin
7 Kaybolan Miras Robert A. Heinlein
8 İki Dünya Savaşıyor Poul Anderson
9 Uzay Tacirleri C.M. Kornbluth & F. Pohl
10 Son Tiryaki Müfit Özdeş
11 Kızıl Gezegen Robert A. Heinlein
12 Yer Açın! Yer Açın! Harry Harrison
13 Dünyaya Orman Denir Ursula K. Le Guin
14 Ergenlik Ayini Alexei Panshin
15 Paslanmaz Çelik Sıçanın İntikamı Harry Harrison
16 Otomatik Piyano Kurt Vonnegut Jr.
17 Gökteki Göz Philip K. Dick
18 En Son Kale Jack Vance
19 Mülksüzler Ursula K. Le Guin
20 Hukuk Gladyatörü C.M. Kornbluth & F. Pohl
21 Uzay Elbisemle Yolculuğa Hazırım Robert A. Heinlein
22 Vulcan’ın Çekici Philip K. Dick
23 Postacı David Brin
24 Teşkilat Cyril M. Kornbluth
25 Pısırıklar Çağı Frederik Pohl
26 Kobaylar Kampı Thomas M. Disch
27 Şok Dalgası Süvarisi John Brunner
28 Yıldız Gemisi Brian Aldiss
29 Yüksek Şatodaki Adam Philip K. Dick
30 Bu Ölümsüz Roger Zelazny
31 Triton Samuel Delany
32 Bağışlanmanın Dört Yolu Ursula K. Le Guin
33 Alfa Ayının Kabileleri Philip K. Dick