Stanislaw Lem’in Bir Kitabı Daha Türkçede

sahibin sesi top

Yıllar önce Stanislaw Lem’in birçok kitabını özenli bir şekilde dilimize kazandıran İletişim Yayınları bilimkurgu okurlarını sevindirmişti fakat Solaris ve Aden hariç diğer hepsi tek baskıda kaldığı için, şu anda hiçbir kitap sahaflarda dahi bulunamamakta, bulduğumuzda ise uçuk fiyatlara satılmakta olduğunu görüyoruz. Zamanında İletişim’e teşekkür eden bizler, şu durumda yayınevine gerçekten kırgınız.

sahibinin-sesi-stanislaw-lemÖte yandan, Cem Yayınları geçtiğimiz yıldan itibaren bayrağı İletişim’den teslim alarak büyük bir hızla Stanislaw Lem kitaplarını çevirmeye devam ediyor. Önce ülkemizde daha önce hiç yayınlanmamış olan Mükemmel Boşluk ve Siberya kitaplarını çeviren yayınevi, ardından Gelecekbilim Kongresi’ni farklı bir çevirmen aracılığıyla bizlere sunmuştu. Şimdi ise çok daha önemli bir kitabı görme ve okuma fırsatı yakaladık: “Sahibinin Sesi

Kitabın konusu ise şöyle:

Resmi bir rasathanenin kaydettiği ama devletin ancak bir dolandırıcı eliyle haberdar olduğu bir ‘mektup’ var. Sahibinin Sesi olarak adlandırılan devasa bir Proje ekibi bu mektubun şifresini çözmeye çabalıyor. Proje, Sahibinin Sesi olarak adlandırılmış ama slogan belirsiz: Hangi sahip dinlenecek, yıldızlardan gelen mi yoksa Washington’daki mi?

Dünya dışından gelen bir mesajı çözmek amacıyla birçok bilim insanı bir araya gelir ve yaşanan olaylar Peter Hogarth adlı bir matematikçinin gözünden anlatılır. Ana teması dünya dışı yaratıklarla iletişim olan bu roman, umuyoruz ki sizin aklınıza da hemen Carl Sagan’ın Contact’ını (Mesaj) getirmiştir.

Fakat hemen bir ekleme yapalım: Bilimkurgu ustası Lem, Sahibinin Sesi’ni 1968 yılında, Carl Sagan ise Mesaj’ını 1985 yılında kaleme almıştır. Yani Carl Sagan bariz bir şekilde Lem’in kurgusundan etkilenmiş diyebiliriz. Mesaj’a saygımız büyüktür, umuyoruz ki Sahibinin Sesi’ni de seveceğiz.

Altay İltan Aktürk çevirisi ile okurların beğenisine sunulan kitabın künye bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz. Eserleriyle bilimkurguya yön veren isimlerden olan Stanislaw Lem’e gösterdikleri bu ilgi için Cem Yayınevi’ne teşekkürü borç biliyor ve ustanın daha nice eserini dilimizde görmeyi umut ediyoruz!