Yüzüklerin Efendisi - J.R.R. Tolkien

Üç Yüzük göğün altında yaşayan Elf Kralları’na
Yedisi taştan saraylarında Cüce Hükümdarlar’a,
Dokuz Yüzük Ölümlü İnsanlar’a, ölecekler ne yazık
Bir Yüzük gölgeler içindeki Mordor Diyarı’nda
Kara tahtında oturan Karanlıklar Efendisi’ne
Hepsine hükmedecek Bir Yüzük, hepsini o bulacak
Hepsini bir araya getirip karanlıkta birbirine bağlayacak
Gölgeler içindeki Mordor Diyarı’nda…

Fantastik Edebiyat’ın başlangıç noktası olan bu eser ile ilgili başlık olmazsa olmazdır. Bir çok F.E. yazarı için X’ten önce ve X’ten sonra olarak bahsedilebilir ancak Tolkien’den öncesi yoktur, çünkü o Eru Iluvatar’ın ta kendisidir. Şimdilerde farklı kalıplar altında gördüğümüz bir çok öğe onun kaleminden ortaya çıkmıştır.

2 Beğeni

Sayın adminler modlar ya da başlık sahibi arkadaş, başlıktaki “Tolkein” yanlış yazımını düzeltebilir misiniz?

Bir de çok seviyorum işte ne desem az gelir <3

3 Beğeni

Yüzüklerin efendisine başlamak istiyorum. Ne dersiniz?

Bu söylemin haksızlık olduğunu düşünüyorum.
wikizeroo.org

@Rena Derim ki; ne bekliyorsun?

Şuna da bir bakın:

2 Beğeni

Bahsettiğim konu Yüzüklerin Efendisinin kendisidir. Tüm fantazya için söylemedim. Anlatmaya çalıştığım şey şimdi her romanda, oyunda, filmdeki Elf, ork, insan, tiplemesini onun betimlemesini referans alır. Fikirler farklı olabilir, buna saygım sonsuz. Tabi Tolkien öncesi mitoloji elbette vardır.

Yüzüklerin efendisini okumaya başladığımda Çıkın Çıkmazı diye bir isim okudum. Ne olduğunu bileniniz var mı?

Hobitlerin yaşadığı yer ablacım… Sen bence önce Hobiti okusaydın daha aşina olurdun mevzuya.

3 Beğeni

Daha başladım sayılmaz. Sadece göz gezdirdim. O zaman Hobbiti okumaya çalışırım. :smiley: Hobbit seri kitaplarından mı oluşuyor? Her ne kadar hoşuma gitmese de internet üzerinden e-kitap şeklinde okumalıyım. Başka çare yok. :slightly_smiling_face:

Hobbit de tek kitaptır Yüzüklerin Efendisi de…

Fakat Yüzüklerin Efendisi oldukça hacimli olduğu için -Tolkien’in istememesine karşın- ilk olarak basılırken üç kitap olarak yayınlanmış ve bu yayınlanış biçimi devam edegelmiştir. Yani aslında Yüzüklerin Efendisi üçleme değildir; üçe bölünüp yayınlamıştır.

Hobbit ise zaten tek kitaptır…

7 Beğeni

Teşekkürler.(20 karakter )

1 Beğeni

İngilizce aslı Bag End. Google translate seviyesinde çevirirsek çanta dibi oluyor sanırım :smile: Çıkın çıkmazı çok çok iyi bir karşılık olmuş yani.

5 Beğeni

Tolkien çok büyük bir yazardır, fantastik edebiyatta belki bu şekilde bir eser daha gelmemiştir. Ancak Tolkien ‘‘Karakterlerimin bazılarını doğrudan George MacDonald’a borçluyum’’ demiştir. Tabii ben de İthaki’nin basmış olduğu Unutulmuş Fantastik Klasikler serisinin Fantastes kitabının arka kapak yazısının yalancısıyım :smiley:

2 Beğeni

Bana kalırsa senin yaşındaki bir gencin Fablehaven, Nicholas Flamel ve Sırları, Artemis Fowl, Gregor serisi, Belgariad, Spiderwick Günceleri gibi serileri daha önce okuması daha verimli olabilirdi. Harry Potter’dan sonra Yüzüklerin Efendisi çok ağır gelir. Elbette Hobbit okuyabilirsin. Tabii Azerbaycan’da bunları bulabilir misin ya da pdf olarak varlar mı emin değilim. :blush:

8 Beğeni

Azerbaycan’da var mı bilmem ama ben zaten pdf olarak türkçe okuyorum. Hobbit’i internetten buldum zamanım olduğunda okumak istiyorum. Evet Yüzüklerin efendisini daha sonra okurum. :blush:
Nicholas Flamel ve sırları serisi mi var? :open_mouth: Harry Potter dünyasında Nicholas Flamel felsefe taşını bulan ve 650-den çok yaşı olan bir kimyagerdi. Öyle bir seri olduğunu bilmiyordum. İnternetten bulabilirsem okumak isterim. :smiley:
Düzenleme: İnternetten Ölümsüz Nicholas Flamel ve sırları isimli bir kitap buldum. Ama aynı kitap mı bilmiyorum.

1 Beğeni

Evet, bahsettiğim kitap o. Harry Potter’da da bahsediliyor ama benzerlikleri yok. Sadece Nicholas Flamel’in ve eşinin olduğu bir gençlik macerası.

1 Beğeni

Gerçekten harika görünüyor. :star_struck: Zamanım olduğundu kesinlike okumalıyım.

1 Beğeni

14 Beğeni

Okuduğum ilk fantastik romandı Yüzüklerin Efendisi. Sene 1998. O güne dek okuduğum hiçbir şeye benzemiyordu. O günden sonra da hayatım değişti zaten. Kitabın ön sözünde de dediği gibi, bu öyle bir üçlemedir ki karakterlerin hiçbirinin yerinde olmak istemezseniz. Ama bitirince de bu olaylar gerçek olmalıydı, bu karakterler gerçekten yaşamış olmalıydı dersiniz. O kadar insancıl ve gerçekçidirler çünkü; çok büyük fedakârlıklarda bulunur, muazzam bir dostluk öyküsü anlatırlar. Kâh kahkaha atarsınız kâh gözünüz dolar (son sahnede mesela).

Lisede okuduğumda doğa betimlemelerinden sıkıldığımı hatırlıyorum. Birkaç sene sonra tekrar okumuş, fark etmediğim ne çok şey olduğunu görmüştüm. Bundan bir-iki yıl önce ilk kitabı yine okudum ve unuttuğum ne çok şey olduğunu görüp acayip bir keyif aldım.

Filmi izledim, okumaya ne gerek var demeyin. Film kitapların sadece aksiyon sahnelerini anlatıyor çünkü. Kitapları okumayan biri Tom Bombadil’i, yaşlı ormanı, höyüklü kişileri, Sting’in nereden geldiğini, Saruman’ın gerçek sonunu, Faramir’in neden bu kadar sevildiğini, Glorfindel’i asla bilemez, tanıyamaz.

20 Beğeni

Siz fantastik türüne fantastik türünün kurucusu sayılan eserle başlamışsınız Hocam(ne mutlu size, nasip olsun bize de).(dakikasında böyle iştah kabartıcı bir tanıtım yazmanızı beklemiyordum. Izninizle bu yorumunuzu cemiyetin ilk yorumuna link olarak koymak istiyorum)

Onunla başladım çünkü başka yoktu :smile: O zamana dek hiç fantastik roman yayınlanmamıştı Türkiye’de. Sonra Ejderha Mızrağı ve Hobbit gelmişti.

Foruma hareket gelsin, herkes evde sıkılıyor diye yazdım ben de :slight_smile: Okumuşlar ve okumamışlar bir dökülsün, muhabbet olsun. Ve tabii ki link verebilirsin, sormana gerek bile yok.

3 Beğeni