"Yüzüklerin Efendisi" serisini Türkçeye kazandıran Tolkien uzmanı Bülent Somay, orklar yaratılırken Türklerden esinlenildiği şeklinde İngiliz Daily Mail gazetesinde geçen yıl çıkan bir haberi "saçmalık" diye tanımlamıştı. Somay, "Mordor, kesinlikle Türkiye olamaz. Bu iddia, sadece Türkiye'nin AB üyelik süreci nedeniyle Avrupa kıtasında baş gösteren Türk korkusunu kışkırtmak amacıyla ortaya atılmış olabilir" demişti. (8.7.2005 - Milliyet)
Ya aslında Rohan'lılar orta-asya türklerine daha çok benzemiyor mu? At sevdaları, göçebe gibi yaşamaları vs. Ben Rohan'lıları ilk duyduğumda aklıma hemen Hun'lar gelmişti.
.Tolkien zaten yaşarken, "kimseye, hiçbir şeye gönderme yapmadım. Hayalgücü gardiyanlığı yapmayın, benim eserimi dünyevi hırslarınıza alet etmeyin!" demiş bildiğim kadarıyla. Aşağıdaki haritada ben ne Avrupa'yı, ne de Mordor bölgesine bakınca Türkiye filan göremiyorum. İnsan düşüncesini odakladığı şeyleri görür bazen, tuvalette klozete otururken yerdeki fayanslara bakar ve üzerindeki desenleri binbir türlü şekle yorabilir, çeşitli yaratıklar, şeytanlar, canavarlar görebilir ya da açık havada gökyüzündeki muhteşem bulutların şeklini meleklere de benzetebilir. Tolkien Almanlara karşı savaşa gitmişti, bir İngiliz ya da Hollandalı olarak belki de Türkleri sevmiyordu (milyonlarcası gibi) ama "bence" adam uğruna ciddi kafa patlattığı bu özgünlük abidesi, edebiyat şaheseri eserin içine böyle can sıkıcı dünyevi konuları tıkıştırmayı aklına bile getirmemiştir.
İngiliz atları türk atlarından iyidir zaten. Türk atları bodurdur.
En başta yüzüklerin efendisi hiç özgün değil. Hiç hayal gücü yok.