Kayıt Ol

Rüzgârgülü - Ursula K. Le Guin

Çevrimdışı Black Helen

  • ***
  • 782
  • Rom: 15
    • Profili Görüntüle
Rüzgârgülü - Ursula K. Le Guin
« : 25 Şubat 2012, 17:08:09 »

Bundan tam 20 yıl önce Gülün Günlüğü adıyla çıkmış olan ve uzun süredir tükenmiş durumda bulunan Ursula K. Le Guin derlemesi yeni basımı ve eklenmiş yeni öyküleriyle Rüzgârgülü olarak karşımızda!

Rüzgârgülü'nde, LeGuin'in olağanüstü zengin dünyasından farklı lezzetler sunuyoruz sizlere. Bazıları son derece eğlenceli, katıksız fanteziler; bazıları da alttan alta ahlaki ve siyasi sorunları tartışan anti-ütopyalar...

Kolektif delilik, birey olmak, yalnızlık, bir arada yaşamak, özgürlük, yaratıcılık, sevgisizlik, sorumluluk, umut gibi devasa konulara değiniliyor bu öykülerde.

Öğreticilik taslamadan, mütevazı ama ustalıklı bir üslupla...

Müthiş bir hayal gücü, özenli bir dil, usta işi bir kurgu ve net bir siyasal bilinç bir araya gelmiştir öykülerin hepsinde.

Gülün Günlüğü'nü sevdiyseniz, Rüzgârgülü'ne bayılacaksınız. Bakın daha 20 yıl önce, kitap arka kapağında neler denmiş:

Alıntı
"Gülün Günlüğü  kaç satar, ne kadar okunur bilemiyoruz, ama 'Cehennemde tek bir ruh kalsa...' diyen bu ütopyacı yazarın, Mülksüzler'den sonra bu kitabıyla da okurlarımızın beyin ve yüreklerinde yeni volkanik patlamalar, 'gümbürdemeler' yaratacağına kuşkumuz yok."
2000'e Doğru

"Bilimkurgunun, anti-ütopyanın, ütopyanın, anarşizmin yazarı Ursula LeGuin. Bu tanımlamaların hepsi ve hiçbiri yazarı yeteri kadar açıklamıyor."
Gül Dirican / Milliyet Sanat

"Sözün kısası Gülün Günlüğü'nü okudukça (ve de tabii düşündükçe) Ursula LeGuin'in birikimlerini müthiş bir kurguyla, bilinçle doruğa ulaştırdığın görüyoruz.”
Esma Saltık / Varlık

Ayrıntı Yayınları'ndan çıkan Ümit Altuğ'un çevirdiği kitabın tanıtım ve künye bilgileri için buraya buyurabilirsiniz.
Spoiler: Göster

Çevrimdışı Jean Valjean

  • **
  • 281
  • Rom: 17
    • Profili Görüntüle
Ynt: Rüzgârgülü // Ursula K. Le Guin
« Yanıtla #1 : 20 Temmuz 2012, 18:56:59 »
Le Guin Rüzgargülü'nde alışılmış dört yönün yanına merkezden çıkan Dip ve Tepe yönlerini ekliyor. Her hikayenin bu altı yönden birinde olup yine de kendi yolunda ilerlediğini belirtiyor ön sözünde. Arka kapakta yazılmış olduğu gibi değişik türden pek çok konuyu bir araya getirdiğini görebiliyoruz öykülerinde.

1. Akasya Tohumlarının Yazarı: İlk hikaye üç bölümden oluşuyor ve genel olarak canlı/cansız varlıkların olası dillerinden bahsediyor. Sürekli daha da fazla hayal gücümüzü kullanmamızı teşvik ettiğinden etkileyici bir giriş yapmış oluyoruz kitaba.

2. Yeni Atlantis: İkinci öykü bir distopya. Özgürlük düşüncesi buram buram kokarken sisteme kafa tutuş da görülüyor.

3. Schrödinger'in Kedisi: Göndermelerle dolu ve eğlence için yazılmış kısa bir öykü.

4. Kuzey Hattında İki Rötar: Bir adamın ailesine yabancılaşması ve giderek daha da yalnızlaşması anlatılıyor. Düşünceler çok yoğun, duygular da o derece tanımsız.

5. SQ: SQ, bir bilim adamının "Akıl sağlığı özgürlüktür." sloganıyla yola çıktığı bir çeşit zeka testidir: Ancak puanı yüksek çıkanlar tımarhaneye atılır. Bu tımarhaneler bireyi topluma kazandırmak için birer araç konumunda. Gün geçtikçe tımarhanede olmayanların sayısı gittikçe azalır fakat yine de Dünya'nın mükemmeleşeceğine inanılır. En sonunda fikir sahibi bilim adamı da tımarhaneye kapatılır.

6. Metelik: Ölüm duygusu ve hüzün ön plana çıkmakta. Ancak karakterler en sonunda kayığa binip uzaklaşırlar.

7. Kazazede Bir Yabancının Derb Kadanh'ına Sunduğu İlk Rapordur: Ön sözde belki de en özneli diyerek hikayeyi farklı bir konuma getiriyor Le Guin, zira Arz ile doğrudan bir temas var.

8. Gülün Günlüğü: Bir doktorun günlüğünde hastalarının değişimiyle birlikte kendi duygularının da evrildiğini görüyoruz. TRTU adlı bir kurumun Psikopatik davranışlı ve Tehlikeli etiketini vurduğu birinden duyduğu sözler kendisini ve aynı zamanda içinde bulunduğu sistemi sorgulamaya başlamasına yol açar.

9. Beyaz Eşek: Sita isimli bir kızın evlenmeden önceki yaşamından ufak bir kesit sunuluyor. Kızın her gün görmeye gittiği boynuzlu bir beyaz eşekle olan iletişimi konu alınıyor. Ayrıca Şiva adlı tanrıyla Dünya ile bir bağlantı kuruluyor.

10. Anka: Hayatını kitaplara adadığı için her ne kadar önemsiz olsalar da onları kurtaran bir kütüphanecinin öyküsü.

11. Intrakom: Kaptan, Başmühendis, Birinci Zabit, Deli İkinci Zabit ve Telsiz Zabitinden oluşan mürettebata bir de Uzaylı eklenince işlerin karıştığı diyaloglarla kurulmuş bir komedi bilim kurgu hikayesi.

12. Değiştiren Göz: İçdeniz Balıkçısı'ndaki Newton'un Uykusu adlı öyküde olduğu gibi Dünya'ya uyum gösteremeyenlerin hasta olarak nitelendirildiği bir yer konu alınıyor. Hasta Genya'nın çizdiği resim ise ilginçtir: Yaşadıkları yerden ayrı olarak çok daha renkli ve güzel bir Dünya.

13. Labirentler: Bir yaratık tarafından labirente atılmış bir adamın öyküsü. Her ikisi de akıllı varlıklar olduğundan zihin çarpışması kaçınılmaz oluyor, ancak yine de bir karmaşıklık seziliyor.

14. Arzunun Patikaları: Bu hikaye de aslında İçdeniz Balıkçısı'ndaki Ganam'a Dans'a benziyor. Zira burada da yeni bir gezegenin keşfi ve onların dillerinin çözülüşü yer alıyor. Bir başka kişinin düş dünyasında hapsolmak gibi benzersiz bir fikir aşılanıyor. Muhtemelen kitaptaki en başarılı öykü.

15. Gwilan'ın Arpı: Gwilan ile Arpının öyküsü anlatılmakta. Çok güzel günler geçirse de arpı kırıldıktan ve kocası öldükten sonra sesinden başka hiçbir şey kalmaz, ona da şarkı söylemek düşer.

16. Malheur Country: Kızını trafik kazasında kaybeden bir kadının öyküsü anlatılıyor. Damadı ve torunu da evden gittiğinde artık tek başına kalmıştır ve ağlamaktan başka yapabileceği bir şey kalmaz.

17. Su Geniş: Hasta olan bir kardeşin diğeriyle birleşmesiyle gelen yeni bir başlangıcın hikayesi.

18. Kadın Kocasını Anlatıyor: 2012 yılında okuyan biri için oldukça sıradan gelebilecek bir öykü. Gayet normal birinin nasıl da iğrenç bir yaratığa dönüştüğü anlatılıyor.

19. Zaman Azlığı Sorununa İlişkin Bazı Yaklaşımlar: Zamanın sonsuz değil de giderek azalan bir kavram olduğu düşüncesi hikayenin temelini oluşturuyor. Zamanın yerine geçebilecek herhangi bir şey bulunamadığından ABD bir saati elli dakikaya indirirken AT ülkeleri Avrupa gününü yirmi saate indirir.

20. Güney: Kadınlardan oluşan bir ekibin Antarktika seferi anlatılıyor. Sonraki kaşiflerin hayal kırıklığına uğramaması için bir ayak izinin bile bırakılmaması oldukça etkileyiciydi. Ayrıca ailesindeki erkeklerden kendilerinden yararlanmak isteyebilecek birinin çıkabileceği endişesiyle raporların saklanması Le Guin'in feminist yanını açıkça ortaya koyuyor.
He Who Dwells Beneath The Waves

Çevrimdışı KingKiller

  • ***
  • 519
  • Rom: 2
    • Profili Görüntüle
Ynt: Rüzgârgülü // Ursula K. Le Guin
« Yanıtla #2 : 11 Kasım 2012, 19:43:42 »
Jean Valjean senin sayende fuar listeme yeni bir kitap daha eklendi.^^
“Ona reddedemeyeceği bir teklif sunacağım” ( Don Vito Carleone)