Kayıp Rıhtım Arşiv Forum
Kurgu Güncesi => Mitolojiler => Konuyu başlatan: LordKunduz - 17 Eylül 2011, 17:04:36
-
Günümüzde 13 sayısı birçok toplumda hep uğursuz olarak görülüyor. Bunun sebebi nedir acaba?
13 fobisinin kaynağı olarak birçok olay gösteriliyor.
* Hz. İsa’nın bir cuma günü çarmıha gerilmesinden önceki son yemeğinde toplam 13 kişi bulunuyordu; İsa ve 12 Havari. Sonraları 13 sayısını çağrıştıran bu sayının içinde geçtiği herşey lanetli, kötü, korkunç olarak nitelendirilmeye başlandı.
* İbraniler’e göre 13 sayısının uğursuz olmasının nedeni İbrani alfabesinin 13’üncü harfinin “mavet” (ölüm) sözcüğünün ilk harfi olan “m” olmasıydı. Hammurabi kanunları listesinde 13 sayısı atlanmıştı. İskandinav mitolojisinde, İskandinav tanrılarının en kötülerinden olan Loki, Valhalla’daki oniki kişilik bir şölene davetsiz olarak gitmişti. 13’üncü kişi olarak gittiğinde, gözyaşı tanrısı olarak da anılan, adının anlamı “Muzaffer” olan, yakışıklı ve adil Baldr’ın ölümüne yol açtığından, bu sayı uğursuz olarak anılmaktaydı. 13 Ekim 1307 Cuma günü, Fransa Kralı Philippe ile Papa Clemens’in işbirliği sonucu Tapınak Şövalyeleri’nin çoğu tutuklanıp idam edilmişti.
* Tarihte ünlü adlardan kimileri de bu fobiye sahipti. Henry Ford ayın 13’ünde çalışmazdı. Franklin Delano Roosevelt 13 kişilik bir grupla aynı masada yemek yemezdi. Napolyon, Mark Twain ve Richard Wagner de bu fobiye sahip öteki ünlü kişilerdir.
* Birçok otel müşterisi 13 numaralı odada kalmayı reddeder; bu nedenle kimi otellerde oda numaraları 12, 12A, 14 olarak devam eder. Yemek sırasında masada 13 kişinin olması büyük uğursuzluk olarak görülür. Ayın 13’üne rastlayan cuma gününde kişiler yolculuk yapmaktan, anlaşma imzalamaktan kaçınırlar. Kimi ülkelerde gökdelenlerin asansörleri 13’üncü katta durmaz. Agatha Christie’nin “Thirteen at Dinner” adlı romanında da sayı uğursuz olarak geçmektedir.
* Aslında 13 sayısı tüm toplumlarda uğursuz değil. Örneğin, Meksika’da, Keltik ve Germen toplumlarında bu sayı genelin tam tersine önemli, kutsal ve şans getiren bir sayı olarak düşünülüyordu. (Pelin Hazar)
http://www.butundunya.com
-
Merak ettiklerimiz kitabında bunun hakkında bir bilgilendirme okumuştum senin dediğin gibi insanlar bunlara inandığı için uçaklardada 13 olmayabiliyor.
-
Bunun batıl bir inanç olduğuna inanıyorum fakat her 13. Cuma'da gerçekleşen olayları veya ölen insanları düşününce, şaşırıyorum.
-
İyide her gün bir yığın insan ölmüyor mu?
-
İyide her gün bir yığın insan ölmüyor mu?
Haklısın fakat mesela yaşanan son iki, 13. Cuma'da çok önemli isimleri kaybetti dünya.
-
Bu isimlere örnek almak çok iyi olurdu dostum merak ettim ve bu 13. cuma yılın 13.cumasımı yoksa 13.cumadan 12 cuma sonra olan cuma mı?
-
Bu isimlere örnek almak çok iyi olurdu dostum merak ettim ve bu 13. cuma yılın 13.cumasımı yoksa 13.cumadan 12 cuma sonra olan cuma mı?
Örnek bilmiyorum, aklımdan uçup gitti şu an, Kıbrıs'ın Cumhurbaşkanı örnek olabilir. Bildiğim kadarıyla ayın 13. gününe denk gelen Cuma.
-
13. Cuma bir Hıristiyan inancıdır aslında ve evet, özellikle Avrupa havayollarının uçaklarında 12 numaralı koltuktan sonra 14 gelir. Her kültürün belli batıl inançları var. Ayrıca 13.Cuma'larda ölenleri de tesadüf olarak görüyorum, bence bu bir kanıt olamaz. Hem bir Türk inancı bile değil :).
-
İsa'nın çarmıha gerilmesi bana mantıklı geliyor o kişilerin bulunduğu bir resmi belgeselde , bir videoda gördüm o resimde bazıları arka taraftan bıçak mı doğrultuyorlar mıymış ne?Neyse şunuda söyleyeyim bizim inancımızda Hz.İsa'ya ihanet eden havarilerden biri masaya 13. kişi olarak gelir bir mucize sonucu Hz.isanın görünümüne istemeden bürünür ve çarmıha o gerilir Hz.İsa yaşamaya devam eder.Hatta bazı çoğunluk benim bu anlattığım olayı bilir bunu dini ansiklopediler okuyan anneannemden bizzat duydum.Kimsenin inancını terslediğim yok herkes istediğine inanır bende buna inaniyorum Kuran'da böyle yazıyormuş.13 , islamiyete inananlar için uğurlu bir rakamdır ve cuma günleri bayramdır.
-
Bizim geleneklerimizde var olan 42-52 gibi sayı takıntılarının aynısı olduğu sonucuna varıyorum öyleyse. :)
-
13.Cuma da ölen kadar 17.Salı da ölende var.Sadece o günün kötü olduğuna inanıldığı için o gün ölenler dikkat çekiyor diye düşünüyorum.
-
Legend'a katılıyorum. Sadece bir batıl inanç.
-
Legend doğru söylüyo olabilir tabii bende başta öyle düşünmüştüm fakat yanımda bu konudan anlayan bir sürü insanlar var ve tam bu konuyu tartışırken İlluminati'nin 25.karesine kadar tartıştık ben kendi yazdıklarımı doğru buldum biraz daha güvenilir kaynaktan.Doğru aslında yani her gün bir yığın insan ölüyor ve sadece o güne denk gelenler dikkat çekiyor olabilir.
-
Peygamberimiz Hz. Muhammed(sav)'in doğduğu yıl olan 571 ve İstanbul'un fethi 1453 sayıları toplanınca 13 olduğu için uğursuz rakam olarak kabul ediliyor diye biliyorum.
-
13 sayısının ilk defa uğursuz kabul edilmesi, iskandinav mitolojisindedir. Buna göre Odin (ya da Thor), bütün tanrıları yemeğe davet ederler. Kötücül olan Loki çağrılmaz. Ve Loki, davetli 12 tanrıya ek olarak, kendiliğinen gelir. Ve bu yemek esnasında kavga çıkarır, iyilik tanrısı Baldur'un ölümüne sebep olur. Bundan sonra İskandinavlar 13 kişinin bir sofrada bulunmasını uğursuzluk sayarlar.
İsa ve 12 havarisi motifine nasıl benziyor değil mi?
-
.13 , islamiyete inananlar için uğurlu bir rakamdır ve cuma günleri bayramdır.
13'ün İslamiyette uğurlu bir rakam olmasıyla ilgili bir kaynak var mı?
Bir de şu 1453 olayını bana yakın zamanda uydurulmuş bir şey olarak geliyor direk.
-
Kaynak demişken Kur-an'da var diye söylendi. Ayrıca tasavvufi yorumlar içeren belli din kitaplarında da vardır diye tahmin ediyorum tam bir kaynak belirtemem çünkü konuşarak öğrendim .Bunları okuyanlarla konuştuk. lütfen daha dikkatli okuyunuz. Ayrıca bunlar sadece inanç.
.13 , islamiyete inananlar için uğurlu bir rakamdır ve cuma günleri bayramdır.
13'ün İslamiyette uğurlu bir rakam olmasıyla ilgili bir kaynak var mı?
Bir de şu 1453 olayını bana yakın zamanda uydurulmuş bir şey olarak geliyor direk.