Kayıp Rıhtım Arşiv Forum

Kurgu Güncesi => Tartışma Platformu => Konuyu başlatan: Methild - 20 Aralık 2014, 13:58:57

Başlık: Yetenek Doğuştan Mıdır?
Gönderen: Methild - 20 Aralık 2014, 13:58:57
Yetenek doğuştan mıdır, sonradan mı öğrenilir konusu çok tartışılır. Ancak benim merak ettiğim yazı yazma yeteneği doğuştan mı gelir, yoksa üzerine gidilerek geliştirilebilir mi?
Başlık: Ynt: Yetenek Doğuştan Mıdır?
Gönderen: Grayswandir - 20 Aralık 2014, 15:23:13
Doğuştan gelmesi ve üzerine gidilerek geliştirilmesi birbirine alternatif iki durum değil ki. Elbette bu konuda hiç çalışmamış insanların yazımları arasında bile seviye farkı olacaktır, bu farkın doğuştan gelen yetenekten kaynaklandığı savunulabilir. Öte yandan çalışma her zaman daha büyük bir fark yaratır diye düşünüyorum. Hangisi daha önemli denirse, duruma göre değişebilmekle birlikte, genel olarak çalışmak derim. Ama bu doğuştan gelen herhangi bir yetenek olmadığı anlamına gelmez tabii.
Başlık: Ynt: Yetenek Doğuştan Mıdır?
Gönderen: lucasyekatarina - 16 Şubat 2015, 03:48:25
Bence kalıtsal olarak farkındalık yaratacak bir algı açıklığı olabilir biz zaten buna yetenek diyoruz ama aslında kavram tam onu karşılamıyor gibi.Bizden farklı olan yetenekli gördüğümüz insanların bize göre farklı olmalarının nedeni ya o işe çok çok fazla yoğunlaşmaları ya da farklı bir açıdan bakabilecek kıvama gelmiş olmalarıdır.

İyi bir yazar aynı zamanda çok iyi bir okurdur gibi.Çünkü her farklı perspektif bizim zihnimizin farklı şeyler görmesine yol açar.Buna yaşanmışlıkta eklenip dallanıp budaklanır.

Aslında bakılırsak  John Locke'un da dediği gibi zihin boş bir levhadır deneyimlerimiz o levhayı doldurur ve bizi bu hale getirir. Yeteneğin payı bu teoriye göre sıfırdır.
Başlık: Ynt: Yetenek Doğuştan Mıdır?
Gönderen: Grayswandir - 16 Şubat 2015, 16:39:18
Zihnin boş bir levha olmadığını bugün biliyoruz. Doğduğumuzda zihnimiz kesinlikle boş değil. Yeteneklerle bunun bir ilgisi olup olmadığını bilmiyorum, ama modern bilimin gelişmesiyle boş levha önermesinin büyük oranda yanlış olduğunu biliyoruz.
Başlık: Ynt: Yetenek Doğuştan Mıdır?
Gönderen: lucasyekatarina - 16 Şubat 2015, 23:14:27
Zihnin boş bir levha olmadığını bugün biliyoruz. Doğduğumuzda zihnimiz kesinlikle boş değil. Yeteneklerle bunun bir ilgisi olup olmadığını bilmiyorum, ama modern bilimin gelişmesiyle boş levha önermesinin büyük oranda yanlış olduğunu biliyoruz.

benim yola çıktığım şey doğduğumuzdan itibaren çocukluk dönemini de içine alan kısımda hiç bir şey hatırlamayız bilmeyiz. Bilim bugün bu teoriyi yalanlamışsa bile bir algı açılmasıdır bence yetenek. bu doğuştan da gelebilir kalıtsal olarak ya da deneyimsel olup kişi zamanla da öğrenebilir.

bu konu daha da uzar ama benim asıl söylemek istediğim şey :

Eğer yazmak istiyorsan veya buna benzer bir düşünce varsa kafanda "onlar benden daha yetenekli" ya da "onların yeteneği var,benimse yok" diyerek bu uğraştan vazgeçme.

Bu konuyla ne kadar bağlantılı bilemiyorum.Zaman zaman hepimiz düşünüyoruz bazı şeyler hakkında bu tür düşünceleri ve bazen kendimize haksızlık ederiz. Bu yüzden bunu söylemek istedim
Başlık: Ynt: Yetenek Doğuştan Mıdır?
Gönderen: Seeker - 17 Şubat 2015, 15:42:42
Eğer içinden geliyorsa yaz abi.Yazı yetenek değil gönül işi bence
Başlık: Ynt: Yetenek Doğuştan Mıdır?
Gönderen: azizhayri - 17 Şubat 2015, 18:17:38
Yetenek doğuştandır. Doğuştan geldiği için adı yetenektir zaten. Sonradan edinilense ancak bilgidir beceridir. Kimi insan eline bir saz aldı mı gürül gürül çalar. Kimi kağıtla kalemi buluşturdu mu döktürür. Hani eli yatkın deriz ya... Eğitim anca onların üzerine bir şeyler katar. Yetenek yoksa veya zayıfsa çabalarınınzın karşılığını tam olarak alamazsınız. Mutlaka öğrenirsiniz, ortaya bir ürün çıkarırsınız ama emeğinizin tam olarak karşılığı mıdır? Sonuçta soruyu yetenek mi yoksa çalışma mı diye sorarsanız ben yetenek derim.