Bu yılın Oscar'da en çok adaylık elde eden filmlerinden biri "The Imitation Game". Toplamda 8 adaylığı olmasına rağmen işi her dalda bir hayli zor. En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu gibi büyük ödüllerde şansını sıfır olarak görüyorum hatta. Diğer teknik kategorilerde ise yine işi şansa kalmış durumda. Geceden ödülsüz ayrılması işten bile değil.
(https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS-4ccWhdnbXoXvBzavxrrPfWlU5v8ytgQdSG6kASzEoix9uVaZsw)
Son dönemin en popüler ve aynı zamanda başarılı aktörlerinden Benedict Cumberbatch ve güzel oyuncu Keira Knightley'nin başrolleri paylaştığı film, aslında bir biyografi. Ünlü İngiliz bilim adamı, bilgisayar bilimcisi ve kriptolog Alan Turing'in ilginç yaşamı ilk kez beyazperdeye aktarılıyor.
Alan Turing'e, Cumberbatch hayat veriyor. Harika bir oyunculuk sergileyen Cumberbatch'in en büyük dezavantajı bu yılki rakiplerinin (Eddie Redmayne ve Michael Keaton) çok güçlü oluşu. Ama Akademi Benedict'i seviyor, çok geç olmadan bir ödül verirler diye düşünüyorum.
2.Dünya Savaş'ında kırdığı Enigma şifreleriyle başta Almanya olmak üzere diğer Mihver Devletleri'nin gizli iletişimlerini ifşa ederek, milyonlarca kişinin hayatını kurtaran Alan Turing, yaşadığı dönemde çok fazla ilgi görmemiş ve şifreleri kırma sürecinde de zorlu zamanlar geçirmiştir.
Dehası ile savaşın süresini iki yıl kısalttığı söylenen Turing'in ölümü de bir hayli üzücü bir şekilde olmuştur. Eşcinsellik, zamanın İngiltere'sinde bir hastalık olarak görülmekte ve tedavi edilmesi koşulu sunulmaktadır. Bu durum, milyonlarca insanın hayatını karattığı gibi, Alan Turing'in ölümüne de zemin hazırlamıştır. Turing, itiraf ettiği bu olay sonucunda tedavi olmaya mecbur bırakılmış ve tedavi sürecinin başlangıcından tam bir yıl sonra da intihar ederek yaşamına son vermiştir. Yine de, Turing'in ölümü bir nebze şüpheli olarak kabul edilir.
İşte film, genel hatlarıyla Turing'in yaşamına odaklanıyor ve bu kıyıda köşede kalmış kahramanı bizlere güzel bir şekilde tanıtıyor. İyi bir uyarlama olduğunu söylemek pek tabii mümkün.
The Theory of Everything ile birlikte bu yılki kaliteli biyografilerden biri The Imitation Game. İzleyin ve Alan Turing gibi önemli bir adamın hayatını öğrenin.
Not: Son olarak, film ülkemizde "Enigma" adıyla vizyona girmiş durumda. "Yapay Oyun" olması gerekiyordu aslında. Yine bir çeviri faciası. Sektör bu işten anlamayan beyinsizlerin elinde, yazık.