Kayıp Rıhtım Arşiv Forum
Kurgu Güncesi => Tartışma Platformu => Konuyu başlatan: Meoleth - 08 Ağustos 2016, 06:11:01
-
Evet soru belli. Bence hobidir, çünkü hobinin illa yetenek gerektirecek bir şey olmasına gerek yok kanımca. Kendini rahat hissedip huzurlu oluyorsan hobi sayılır herhalde. Kimi kod yazarak huzurlu olur,kimi örgü örerek kimi de kitap okuyarak. Tabi birkaçı da aynı anda yapılabilir. :) Sizin görüşleriniz neler? Teşekkür ederim.
-
İş olmadığı kesin.
-
Bence hobi degil. kitap okumak ihtiyactir. Okumanin tadina varmis insan kitapsiz yasayabilir mi?
-
Hobi olarak değerlendirebilir miyim bilemiyorum.
Hobi denince akla ilk başta, o hobi için özel bir köşeye çekilip, kendini oyalayarak özelin de özeli alanda suya sabuna dokunmayan, kimseyi ilgilendirmeyen meşgaleler ile uğraşmak geliyor. Çeşitli hobiler için üretilen rehber, alet edevat; aynı hobiyi yürütenlerin toplaşıp kaynaştığı topluluklar; bazı hobilerin ekip olmadıkça icra edilememesi; ortak hobilere sahip kişilerin ortak noktaları hakkında konuşmaya çalışarak iletişime geçmeleri, hobinin, uğraşı verenlerinin hayatlarında sanılandan daha geniş ölçekli etki etmesi söz konusu.
Kitap okumak, tek kişilik bir eylem. Okuduğumuz, öyle veya böyle, bizi bir şekilde etkileyebilir, daha da ilerisi dönüştürebilir. Ama bu etkiyi doğrudan başka bir hobide olduğu gibi daha net göremeyiz. Bazen okunanın tesir edebilmesi için ayrıca çaba sarf etmek gerekir. Kitapların içerikleri sayesinde ve doğrudan kitapların kendileri sayesinde dış dünyayı algı ve onunla iletişimimizde dolaylı etkisi oluyor/olabilir bence. Belli kısıtlamalar içinde okuma eylemi gerçekleştirince şeklen hobileşebilir. Hobileşen okuma eylemi, okumanın yarattığı zihinsel itici güç ile hobinin tanımına aykırı şekilde çıkarak farklı yönlerde tesirini gösterebilir.
Kurmaca veya doğrudan bilgi için olsun, okumak bu. Okumak olarak kendi kulvarı var. Hobi tanımı bazı şartlarda onu kendi alt başlığına alırmış gibi yapabilir. Gene de onu direkmen hobinin içinde saymamıza yeterli değil.
-
İş olmadığı kesin.
Editörler için iş diyebiliriz ama :D. Dayanamadım valla, direkt aklıma onlar geldi. Hatta bir ara piyasadaki bu ölümcül çalışma şartlarına (gerçekten insanlık dışı) "Kitap okumaktan okuyamaz hale geldik" diye, kendileri için okuyacakları kitaplara zaman kalmadığına değinmişlerdi.
Ben de hobi olarak görmüyorum bu arada. Hobi kelimesi (biraz da Bay Karamsar'ın dediği gibi) topluluk imasını da beraberinde getiriyor sanki. Öte yandan, gündelik hayatta bir durup mola vermek anlamında da kullanılıyor. "Ben boş zamanlarımda şunlarla ilgilenirim," demek gibi.
Kendi adıma konuşacağım, kitap okumak benim "boş zamanlarımda" yaptığım bir uğraş değil. En dolu, en karanlık, en enerji tüketen anlarımda da yürüttüğüm bir eylem. Kitaplara olan düşkünlüğümü hobi olarak nitelendiren herkese, uzun yıllardır, "Hayır. Bu benim yaşama tarzım. Nefes almak gibi bir parçam." diye cevap veriyorum.
Eğer ki siz dışarı çıkarken yanınızda kitap taşıyorsanız, okula/işe giderken çantanızda bir kitap oluyorsa, yollarda okuyorsanız, boş zaman kollamaktansa zamanı hiç düşünmeden bu eylemi hayatınızda konumlandırdıysanız bence buna hobi denemez.
Son olarak, birçoğumuz kitapları kafa dağıtmak için de okumuyoruz hani. Rıhtım üyeleri için diyorum bunu. Ayda 1 kitap okuyan kişi için bu bir hobi olabilir, ama bizler gibi insanlar için hobi tanımının çok dışında kalıyor.
Diye düşünüyorum :D.
-
Editörler hiç aklıma gelmemişti. Doğru :D
-
Benim için hobiden fazlasıdır. Farklı alemlere geçiş yaptığım boyut kapısı gibi bir şey. Kitap okumak benim için bir tür astral seyahat.
-
.
-
Ne için yaptığınıza bağlıdır bence. Eğer eğlenmek için okuyorsanız hobidir. Ufkunuzu genişletmek için okuyorsanız ev ödevidir. Başka boyutlara geçmek istiyorsanız afyondur.
-
Guvenoner'e katılıyor ve ekliyorum:
Ders kitabıysa eziyettir,
Editörseniz iştir,
Seçici değilseniz vakit kaybıdır,
Çevirmenseniz emektir...
Sonuç: Kitap, olmasını seçtiğiniz şeydir.