Kayıp Rıhtım Arşiv Forum

Kurgu Güncesi => Tartışma Platformu => Konuyu başlatan: Michael Evans - 19 Haziran 2008, 13:28:51

Başlık: Türkiyedeki Fantastik Edebiyat Eksikliği
Gönderen: Michael Evans - 19 Haziran 2008, 13:28:51
Bilmiyorum bu konuda benim kadar rahatsız mısınız, ama orijinali Türkçe olan fantastik eserlerin sayısı oldukça az. Olanlar da pek ünlü değil.

Sizce bu ülkede fantastik edebiyata bu kadar ilgi varken, Harry Potter, Yüzüklerin Efendisi, Narnia Günlükleri vb. gibi bir serinin oluşamamasının nedeni nedir?

Oysa, ülkemizde bana göre o kadar efsane ve tarihi mekan varken. :-\
Başlık: Ynt: Türkiyedeki Fantastik Edebiyat Eksikliği
Gönderen: Ireth~ - 19 Haziran 2008, 13:50:55
Evet, ben de bundan rahatsızım. Ama şu da bir gerçek ki; Türk yazarların hiç biri bu konuda orjinal, hiç olmamış, bir ilk olan senaryo, hikaye bulamıyorlar. Yazılanların çoğu da Harry Potter, Narnia ve Lotr özentisi. Türk fantastik edebiyt sevenler de böylesine büyük eserleri okuduktan sonra kendi yazarlarını bağırlarına basmaları gerekirken, daha çok dışlıyor, orjinal olmakdıkları için. Belki şimdi deil ama 10-15 yıl sonra bu ülkeden çok ünlü ve başarılı fantastik eserler çıkacaktır. Fantasya dalgası ülkemizde yeni yeni esiyor, ve gördüğümüz gibi birçok okuyucu kendi eserlerini yaratmaya çalışıyor. Bu denemeler bir gün ülkeye daha sonra da dünyaya açılacak. Bizim kuşak, hele bi eğitilsin; biz de gelecek kuşakları eğitiriz.
Başlık: Ynt: Türkiyedeki Fantastik Edebiyat Eksikliği
Gönderen: Nirnaeth - 19 Haziran 2008, 13:58:13
Ben bunu önyargıya bağlıyorum. Birine Harry Potter'dan bahsettiğimde "aa, çocuk filmi!" şeklinde oluyor, yada LotR'dan bahsettiğimde "savaş filmi ıyk!". Bu da insanın kendine hitap eden kitap tarzını bulamamasıyla alakalı. İnsanlar kitap okumuyor. Okumaya kalksalar pat diye Dünya Klasiklerinden başlıyorlar ve bitiremiyorlar, sonuçta kitaplardan iyice soğuyorlar ki içler acısı.. Sonuç olarak da ünlü fantastik eserler çıkmıyor işte ülkemizden.


[Fantastiğe ilgi var demeyin bana. Her fantastik kitabın filmi çekiliyor dikkat ederseniz. Millet de fantastik okuyacağına fantastik izliyor, yani fantastiğe ilgi sadece izleme yönünde.]
Başlık: Ynt: Türkiyedeki Fantastik Edebiyat Eksikliği
Gönderen: Anita - 19 Haziran 2008, 15:17:13
Bizde de bence Fantastik Edebiyat türüne yakın eserler veren Türk yazarlar mevcut.Örneğin Gülten Dayıoğlu.Yada Orkun Uçar.Onun kaleminden yazılmış olan Zifir bence çok güzeldi.Ama şu varki fantastik öğeler çok farklı yani bizim yazarlarımız bir elfi yada ejderhayı değilde cini,şeytanı ele alıyorlar.Desteklenirse zamanla çok güzel eserlerin ortaya çıkacağına inanıyorum.
Başlık: Ynt: Türkiyedeki Fantastik Edebiyat Eksikliği
Gönderen: DarLy OpuS - 19 Haziran 2008, 16:41:08
Yeterli desteği bulamadığına katılıyorum.. Daha yeni yeni fantastik seriler yazılmaya başladı.. Kimse tutacağından pek umutlu değil.. Başarabilmiş birkaç yazar var, Orkun Uçar gibi. Yeni yazarların kendilerine daha çok güvenmeleri gerekiyor bence. Ve tabii yayın evlerininde daha çok yardımcı olmaları gerekiyor.. Ama ben inanıyorum 15-20 yıl sonra, Türkiyede Fantastik Edebiyat çok daha ileri düzeyde olacak. Ve biz, onun nasıl büyüyüp geliştiğini görerek az da olsa bir katkı yapmış olmanın verdiği mutlulukla yaşayacağız.. :)
Başlık: Ynt: Türkiyedeki Fantastik Edebiyat Eksikliği
Gönderen: brave_prens_1988 - 19 Haziran 2008, 18:07:11
işte son zamanlarda gördüğüm en güzel konu.  gerçekten hoş bir konu ve nedenleride tartışılabilir. bi kaç neden söylemek istiyorum;
bi kere türkiye de böyle bir örnek yok. yani ben bugüne kadar böyle bir hikayeye rastlamadım. her zaman ilkler önemlidir, tutsa da tutmasa da bir tane fantastik eser yazılması gerekiyor ve bu ilk kitabın ne kadar süreceği tam bir muamma

2.  türkiye de türkler de hp daki yada yüzüklerin efendisindeki karakterler ( elf vs. ) kullanılmıyor. bunları sinema da bile görebilirsiniz. korku filminden anladıkları tek şey cinler.  devler,kurtadamlar,vampirler bile türk edebiyatında yer almıyor. birazda bu dinden kaynaklanıyor. tanrı inancı bunda çok etkili.

3. şuan yazılacak her hangi bir fantastik hikaye hp yada y efendisini andıracaktır. yani arkadaşlar gerçekten yeni bir şeyler oluşturmak çok zor. bunları örnek almaya çalışacaklardır ve bu yüzden taklite girecek. yazarlarımız bu yüzden bu konuya pek yönelemiyorlar ve bi türk örneği bekliyorlar.

4. dünya ile türkiye apayrı yerler arkadaşlar. kim ne derse desin bizim insanımız çok farklı. ingiltere de yada amerika da çıkan bir eser kolaylıkla milyonları bulabilir ve orjinal kitap satımı olacağından yazarlar bu işten para kazanır. ama türkiye de bir eserin orjinali milyon satamaz arkadaşlar. korsan kitaplar ve yazara saygısı olmayan insanlar bu kitapların orjinallerini almayacaktır. bu da yazarın para kazanmasını engeller ve yazar doğal olarak emeğine saygı isteyeceğinden yaptıgı işten nefret eder.

bunlar sadece birkaç önemli konu.taklite girmese çok güzel hp örnekleri gördüm. inanın bana buzmavisi ( serhan gordon ) nin yazdığı hp ın devamını  jk rowling in yazdığı 6. ve 7. kitaplara tercih ederim ( zümrüdüanka nın devamı olarak yazmıştı ) yani çok başarılı biri ama bir fantastik hikaye yazar mı bilemem ama bu bir umut ışıgı. umarım yakın zamanda bi fantastik edebiyat eseri görürüz ( tabi içinde dinle alakalı uhrevi varlıklar olmazsa iyi olur )
Başlık: Ynt: Türkiyedeki Fantastik Edebiyat Eksikliği
Gönderen: Amras Ringeril - 19 Haziran 2008, 18:20:23
Önyargıya katılıyorum. Çok da haksız değil önyargılı olanlar aslında. Zira bakacak olursak Fantastik Edebiyat okuyanların yaşları genel olarak çok düşük. Daha büyük olup da bu edebiyata ilgi duyan kişiler aslında bunu Türkiye'de yayabilecek kişilerdir. Bu yüzden gelecekte bu eksikliğin giderileceğini düşünüyorum ben de.

Ayrıca reklam ve maddi destek(gerçi hemen hemen aynı şey) eksikliği de bunu etkiliyor. Yurt dışında yazılmış yeni bir kitap dünyanın bir çok yerinde basılabiliyorken, ülkemizdeki bir kitap yalnızca Türkiye'nin büyük şehirlerinde kalıyor. Maddi destek olmadan yayamazlar.

Bu konuda yayıncı şirketlere de sözüm varki onlar da Türk Fantastik eserleri yayınlamaktan büyük ihtimalle çekiniyor. Benim teorime göre yazarlar eserlerini gönderiyorlar şirketlere ama şirketler önyargıdan doalyı ya okumuyor, ya da okusa bile beğenmiyor. Bu yüzden yazarlar da küçük şirketlerin yolunu tutuyor ya da büyük şlirketlerin çocuk bölümünün. Bu da reklam eksikliğine yol açıyor ve kendi içinde yanıp bitiyor eserlerimiz..
Başlık: Ynt: Türkiyedeki Fantastik Edebiyat Eksikliği
Gönderen: Ireth~ - 19 Haziran 2008, 18:58:15
   Bu konuya ilk yorumumu yazdıktan, çok değil, yalnızca birkaç saat sonra; tam da bu konuyla ilgili bir şey oldu. Bir fantastik edebiyat seven arkadaşımdan kitap teklifi geldi. Bir senaryo var, çok orjinal, müthiş, süper olduğu söylenemez ama yine de başlangıç için uygun olduğunu düşünüyorum. Zaten okulda bir elin parmağını geçmeyecek sayıda fantastik edebiyat bile değil, edebiyat sevenler var. Fantasya sevenler ise işte biz dördümüz; bu senaryo üzerinde çalışmaya başlayacağız SBSden sonra. Bir yerlerde buluşup tartışacağız, konuşacağız, yani hepimiz aynı şeyden şikayetçiyiz aslında ; "Türkiye Fantastik Edebiyatı neden yeterince zengin değil ? Bu kadar çok okur varken neden ortaya güzel şeyler çıkmıyor ?"

  Arkadaşımla konuşurken, direkt olarak bu başlığı hatırladım. Nasıl güzel bir tesadüf değil mi ? Yeni bir mesaj neden yazıyorum bilmiyorum aslında, belki de "Yettim, fantastik edebiyatı ben kurtaracağım !! Bana güvenin, bize güvenin !" falan demek geçiyor içimden; çünkü arkadaşımla konuşurken de hep böyle Türkiye fantastik edebiyatını geliştirme duygusu vardı. Bize şans dileyin, biz; yazacağımız kitapla sizin sesinizi duyuracağız, sizi temsil edeceğiz o sayfalarda. Bize güvenin.
Başlık: Ynt: Türkiyedeki Fantastik Edebiyat Eksikliği
Gönderen: Nefertari - 19 Haziran 2008, 21:58:44
Olay imkansızlığın yanı sıra imkanı olanlarında ün salamaması..Yani pek çoğumuz tanınmamış , ün yapmamış yazarların kitabına bakıyor muyuz acaba? Birde ilk okuduğumuz yabancı ve bizim pek çok şeyleri taklit ettiğimiz için çıkan o eserlerinde taklit kokacağına inanıyoruz..

Yani her ne kadar kitap güzel yazılmışsa ün salamadığı sürece okunacağına inanmıyorum..Bu böyle oldu hep bu güne kadar..
Başlık: Ynt: Türkiyedeki Fantastik Edebiyat Eksikliği
Gönderen: pleasant^^ - 19 Haziran 2008, 22:03:12
Hadi,Melisa bekliyoruz seni canım :clap :P
Ben Emre'den çok umutluydum,ama bitirsin ikinci sezonu bakalım :P
Yiğit de kitap çıkartacak,evet lan çıkart! :P


Onun dışında Türk kültüründeki fantastik farklı birşey.İnsanlar masal tadı veren şeylerden pek hoşlanmaz;Türk yazarlarının verdiği eserlerin çoğu bu yönde.Yaş seviyesi yönünde kanılar çok yanlış.Ben gerçekten bir eserin üzerine 2. sınıf,3. sınıf falan yazanlardan nefret ediyorum :P
Destek yok.Denemekten hemen vazgeçiliyor.Bir de şöyleleri var,fantastik edebiyatı film olarak tanırlar,bilirler.Kİtap okunmaz,dalga geçilir falan filan. :P Sevmiyorum onları da :P
Ün salmak bazıları için sorun.Rowling,Tolkien tanınır,okunur.Ama hiç adı bilinmeyen tanınmayan bir kitabın yüzüne bile bakılmaz.
Uğraşanlar,emek verenler var ama sonuç yok.Piyasada kullanılmayan malzeme kalmayınca dönüp dolaşıp yine fantastiğe gelecekler,eminim :P
Başlık: Ynt: Türkiyedeki Fantastik Edebiyat Eksikliği
Gönderen: Spectre - 19 Haziran 2008, 22:08:39
Türk milletinin önyargıları.. Bizim de HP, LotR gibi muhteşem eserlerden sonra bizim yazarlarımızın yazdıkları fantastik kitaplrda aynı tadı yakalayamayacağımızı düşünmemiz.Binevi korku evet yazarlarımızın onları taklit etmelerinden korkmamız.

Evet bi 15-20 yıl sonra gerçekten güzel bi yerde olacağız.Bi düşünün her sitede hikaye yazan onlarca fantastik edebiyat meraklısı var. Onları bile düşünürken umutlanıyorum =)
Başlık: Ynt: Türkiyedeki Fantastik Edebiyat Eksikliği
Gönderen: Lucilla Clarté - 19 Haziran 2008, 22:12:15
Bi kere fantastik edebiyat yanlış anlaşılıyo ki.. ' Ne anlıyosun olmayan şeyleri okumaktan, büyücüymüş şuymuş buymuş.. Daha güzel şeyler oku, en azından var olsunlar.. ' diye bi yorum getirmişti en sevdiğim öğretmenim bile.. Tabi o sırada nasıl sinirlendiğimi bile hatırlamıyorum o ayrı <.< Ama önce bu düşüncenin değiştirilmesi gerekiyo bence. Bu sözü söyleyen bir öğretmen düşünün yani. =/ Ama ben inanıyorum ki yeni yeteneklerimiz daha önce başarılamayanları başarıcak. Bu eksiği elbet kapatıcaz. =)
Başlık: Ynt: Türkiyedeki Fantastik Edebiyat Eksikliği
Gönderen: Michael Evans - 19 Haziran 2008, 23:29:07
Benim, lise 2. sınıftaki edebiyat öğretmenimde, Harry Potter ve Yüzüklerin Efendisi gibi kitaplar, sanat değeri taşımıyor, edebi değeri yok demişti. Öyle dünyaları yaratmanın ve bunu bugünün, dostluk, sevgi gibi en çok ihtiyaç duyulan öğeleriyle yoğurmanın, sanatın en güzel dallarından biri olduğunu anlayamaması çok üzücü.

Bence de bu biraz arz talep meselesi yani. İlgi gösteren kişi sayısı yeni yeni artmaya başladı ve birkaç yıl içinde bu kişiler, hep istedikleri şeyi kendi yapacak.

Şu anki denemelerde, yazdıklarımız ileride çok daha gelişmiş şekilleriyle, bir kitabın sayfalarında olur umarım.

Gerçekten, herkesin bu konuda dertli olması da ayrı bir olay =). Umarım en kısa zamanda çözüme kavuşur bu konu.
Başlık: Ynt: Türkiyedeki Fantastik Edebiyat Eksikliği
Gönderen: Nirnaeth - 08 Temmuz 2008, 01:12:25
Bi kere fantastik edebiyat yanlış anlaşılıyo ki.. ' Ne anlıyosun olmayan şeyleri okumaktan, büyücüymüş şuymuş buymuş.. Daha güzel şeyler oku, en azından var olsunlar.. ' diye bi yorum getirmişti en sevdiğim öğretmenim bile.. Tabi o sırada nasıl sinirlendiğimi bile hatırlamıyorum o ayrı <.< Ama önce bu düşüncenin değiştirilmesi gerekiyo bence. Bu sözü söyleyen bir öğretmen düşünün yani. =/ Ama ben inanıyorum ki yeni yeteneklerimiz daha önce başarılamayanları başarıcak. Bu eksiği elbet kapatıcaz. =)

Kesinlikle.. Ebediyat öğretmenim olacak kadın kalkıp Yüzüklerin Efendisi'nde bir edebi değer görmediğini, zevk alamadığını söyledi. Yetişkinler böyle düşünüyor. Annem de der arada bu tarz şeylere gömülme, gerçekçi şeyler oku diye.

Halbuki o eserlerin bana hissettirdiklerini, bizlere aşıladıklarının gerçekçiliğini kavrayamamış olmaları üzücü.. Umarım dediğin gibi olur da farkederler bunu.
Başlık: Ynt: Türkiyedeki Fantastik Edebiyat Eksikliği
Gönderen: pleasant^^ - 08 Temmuz 2008, 01:18:30
Ebediyat öğretmenim olacak kadın kalkıp Yüzüklerin Efendisi'nde bir edebi değer görmediğini, zevk alamadığını söyledi.
Herkesin başına gelmiştir :P Ama birkaç kişi Harry Potter ya da Yüzüklerin Efendisi'ni alıp öğretmenlerin gözüne soka soka okuyunca  :P
Bir keresinde fikir yazıları falan işleniyordu sanırım.Öğretmene Harry Potter'ın hangi türe girdiğini sorunca "masal" demişti.Sonra bütün teneffüs boyunca öğretmenle tartıştık.En sonunda bizi kabullendi "Masalımsı hikaye" ya da "Masalımsı roman" dedi :P Adamı bir ay muhabbet yaptık, :D
Başlık: Ynt: Türkiyedeki Fantastik Edebiyat Eksikliği
Gönderen: Ireth~ - 09 Temmuz 2008, 20:07:12
Herkesin başına gelmiştir :P Ama birkaç kişi Harry Potter ya da Yüzüklerin Efendisi'ni alıp öğretmenlerin gözüne soka soka okuyunca  :P


Ben sırf tepki olsun diye, Türkçe derslerinde okumasam da sıramın üstünde bir Harry Potter kitabı bulundururum. Sadece tepki olarak. Tabi sonra dayanamayıp gerçekten okurum :P
Sene sonuna doğru kitap kalmamıştı (Narnia - Lotr - Hp ne geliyorsa aklınıza) :P hatta yine başa döndüm, son bir hafta (okula gittiğim günlerde) Felsefe Taşını götürdüm.
Başlık: Ynt: Türkiyedeki Fantastik Edebiyat Eksikliği
Gönderen: Arminas - 21 Temmuz 2008, 23:01:39
Fantastik filmlere bile ilgi çok yüksek değil ki ülkemizde. Yani bir Amerika'daki, İngiltere'deki gişe hasılatlarının yanında bizimkiler hiç bişi oluyo. Filmler böyleyse artık kitapları düşünün. İngiltere'de bir kadını ziyarete gitmiştik bi keresinde. Kadın 70 yaşında ve Melez Prens'i okuyodu. Tabi Melez Prens'in ilk çıktığı zamanlar. Biz de 70 yaşındaki kadına kitap versen okusun diye kış için yakacak diye saklar. Okumaya doğru dürüst bi ilgi yok ülkemizde. Keşke olsa...
Başlık: Ynt: Türkiyedeki Fantastik Edebiyat Eksikliği
Gönderen: Alorka Greenleaf - 24 Temmuz 2010, 21:56:22
"Büyücü mü? Sihir mi? Tühh sana be! Günah, günah! Bunlar anca gençlerin beynini yıkıyor." gibi lafları çok duymuşuzdur. Fantastik Edebiyat günahtır diyenlere tekme tokat dalmak istiyorum artık. Yahu içinde büyü, ölümsüzlük, tuhaf yaratıklar falan bulunan şeyler okuyunca dinsiz olmuyoruz ya! Kalkıp ta Dumbledore' a ya da Gandalfa' a tapmıyoruz ya! Böyle eyler çok olur zaten. "Aman heykeltraşlıkla falan uğraşmayın putperestliktir."  :inca :r
Başlık: Ynt: Türkiyedeki Fantastik Edebiyat Eksikliği
Gönderen: Alorka Greenleaf - 01 Ağustos 2010, 14:27:23
İşte wale bu konuda haklısın. Millet afedersininiz azıyor. Bir şeyi çok istersin, çok sevirsin ama bir sınırı olur ya. Saçmalamanın alemi yok ki!
Başlık: Ynt: Türkiyedeki Fantastik Edebiyat Eksikliği
Gönderen: extraproximity - 05 Ağustos 2010, 20:09:08
Sorun dönüp dolaşıp muhafazakarlıkta düğümleniyor. Çevremizde aldığımız tepkiler muhafazakar bir zihniyetin ürünleri. Üzerimizde bir kabuk var, kırıp da ondan kurtulmaya çalışıyoruz ama üzerimize kırdığımız parçalar düşüyor. İşte bunlar öyle bir şey. Bunun dinle de ilgisi yok. Yeter ki bir şeyi muhafaza etsin de ne olduğu önemli değil. neredeyse yüzyıl olacak, paslanmış anlamların peşinden koşuyorlar.
Hayalgücünü, yaratıcılığı, değişimi vb. ilerlemeye dönük herşeyi öcü olarak görüyor ve bu noktada bizim payımıza düşen de "çocuk kitabı" (?) okumak oluyor.
Başlık: Ynt: Türkiyedeki Fantastik Edebiyat Eksikliği
Gönderen: Malkavian - 05 Ağustos 2010, 20:22:37
Ben Türkiye'deki fantastik edebiyat eksikliğinin kaynağının okumaya pek yanaşmayan toplumumuz olduğunu düşünüyorum. Toplumumuzun önemli bir bölümü hayatında kitap kapağı açıp içini okumamış insanlardan oluşuyor. Tamam belki bir çoğnun durumu yaşam standardının altında olduğu için olabilir ama belirli bir kesim var ki bunlar parası bol olmasına rağmen okumuyor ( Halk arasınd apaçi ve tikki diye tabir edilenler). Araba modellerini yeni çıkan elbiseleri ezbere bilen insanların kitap okumaması toplumdaki temel eksiklikten kaynaklanıyor.

Bu foruma üye olmuş bizlerin bile büyük bir çoğunluğu Kurgu İskelesi ve Düşler Limanında yazılan hikayeleri okumaya üşenirken Türkiye'nin durumunun böyle olması çok normal. Bakın cümleme dikkat edin Türkiye'deki herkes kendince yazar, profesör, hatta ordinaryus ama kimse açıp da şurda başka insanlar ne düşünmüş ne yazmışlar, ne hayal etmişler okuyayım demiyor. Sorunumuz da burdan kaynaklanıyor bence...

Düşündüğümüz kadar, başkalarının düşüncelerini de öğrenmeye  ve onlardan birşeyler kpamaya çalışsak hiçbir sorunumuz kalmayacak.
Başlık: Ynt: Türkiyedeki Fantastik Edebiyat Eksikliği
Gönderen: TurkceBKF - 09 Ağustos 2010, 15:55:25
Merhabalar,

Forumunuza yabancı birisi olarak başlık ilgimi çektiği için üye oldum. Doğrusu neden fantastik edebiyatın Türk ürünlerini az görüyoruz sorusunu kendisine soranlardanım. Bunun da temel sebebinin Türkçe eser eksikliği olduğunu düşünüyorum. Bir çok kitap artık bin adedin altında baskılara giriyorken neden yazar çıkmıyor demenin bir anlamı var mı? Yukarıda bazı arkadaşların düşündüğü gibi bizim kültürümüzle alakalı bir eksiklik olduğunu düşünmüyorum. Dede Korkut'tan günümüze fantastik hikayelerde kullanılacak pek çok öğeyle karşılaşırsınız.
Hüsn'ü Aşk'ı okusanız mesela orada anlatılan evren hayalinden bir çok roman çıkabileceğini görürsünüz.
Çok da fazla uzatmayayım, izninizle bir de bu konuda fikirlerimi uzun uzun yazdığım güncemin adresini vereyim. http://turkcebkf.wordpress.com/2010/07/13/turkiyede-fantastik/
Başlık: Ynt: Türkiyedeki Fantastik Edebiyat Eksikliği
Gönderen: skandy_duygu - 24 Ağustos 2010, 00:40:26
Ülkemizde fantastik edbiyat yeni yeni gelişiyor , bence yazarlar çekiniyor olabilir türkçe çok örneği olmadığı çin beğenilmeme korkusuna kapılabilirler birde herkezin ele aldığı fantastik varlıklar farklıdır buda bize saçma geldiği için fantastik olarak göremeye biliriz.
Başlık: Ynt: Türkiyedeki Fantastik Edebiyat Eksikliği
Gönderen: Fırtınakıran - 23 Eylül 2010, 11:29:07
Biz kendimiz de baltalıyoruz bunu. En azından ben böyle düşünüyorum. Genelde yabancı yazarları takip ediyoruz. Her şeyde "Bizimkiler yaptıysa olmamıştır..." düşüncesi taşımıyor muyuz? İtiraz etmeyin hiç, taşıyoruz. Hem de sadece kitapta da değil, her konuda. Vestel değil Sony alan bizleriz. İşte o Vestel'i almamak da önünü kesmek oluyor bir yerde.

Yazmak taklit etmekle başlar. İlk defa kalemi alan biri ne yapacak ki başka? Önce okudukları ve beğendiklerini taklit ederek kendi kurgusunu oluşturur. Ama bu defa da "Aman ya, al işte şunu şuradan almış bunu buradan almış." demeye başlıyoruz. Biz de haklıyız çünkü beklentimiz yüksek. Okduğumuz kişiler amatörlüklerinden sıyrılalı çok uzun zaman olmuş. Ama bizim ülkemizde yeni başlayanların bir hoşgörüye ihtiyaçları var. Bazen acımasızca eleştiriyoruz (aynısını forumdaki hikayeler için de yapıyoruz), ki bu tarz hareketler belki ileride harikalar yaratacak birini küstürmek oluyor.

Kendimiz bu forum altında çok konuştuk, "Kendime kızıyorum ama Türk yazarları yeterince okumuyorum". Ben de aynıyım. Kendi yazarımızın çabasına karşı çekinceliyiz. Başarısını ispatlamış diyarlarda kaybolmak varken yeni olanlara şüpheyle yaklaşıyoruz. Bir risk alıyoruz çünkü. Parayı vereceğiz ama beklenti de yüksek. Eee? O zaman verdiğimin karşılığını alacağımız bir şey okuyayım. Diyorum ya, biz de haklıyız.

Zaten okumayı sevmeyen bir yapımız var, okuyanların da önyargıları var. Halbuki risk alıp kendi yazarlarımızın denemelerine katkı sağlamalıyız. Hep diyoruz ya, yorum yapılsın okunan hikayelere. Daha bunu bile yapmıyoruz. Halbuki bir yorumun yazara katacağı şeyi ancak yazısı yorum alanlar bilir. Onu eleştireceğiz de, yücelteceğiz de. Ama bu insanları ilerletecek şey o eleştiriler olacaktır...

Ben açıkçası fantastiğe yatkın bir millet olduğumuzu, ama aynı zamanda şu "yetişkinli-çocukluk" kompleksimizin büyük bir engel olduğunu düşünüyorum. Türklerin çok güzel destanları vardır ve destanlar da hayalgücüne dayanır. Doğar doğmaz konuşan, daha bebekken süt yerine şarap isteyen birinden daha fantastik ne olabilir? Ayrıca yıllarca savaşçı bir millet olarak yaşamışız, aksiyonu seviyoruz. Ne zaman ki, okur kitlesinin yaş gurubu göz önüne alınıyor, o zaman arkasına bakmadan ortadan kaybolan okuyucular çıkıyor (fantastiğe başlamayı düşünenler). Bu da bir etmen.

Bu konuda değinilen bir şeye de cevap vermek istiyorum, bu kültürün tek anladığı cin falan değil. Bakın İhsan Oktay Anar'a. Adam kendi kültürümüzden ve tarihimizden neler çıkartıyor. Kendi kültürümüzün fantastiğinin nasıl farklı ve bir o kadar da biz kokan bir şey olduğunu gösteriyor. Galata meyhanelerinde sarhoş olup, denizlerde Venedikli korsanlarla savaşan bizleri anlatıyor adam. Öyle bir fantastik olaylar yaşatıyor ki, bunu nasıl yaptığına şaşıp kalıyorsunuz. Halbuki her şey ne kadar da normal duruyor. İsteyince oluyor demek istiyorum.

Okuyucular olarak kendimize de iğneyi batırmak gerek. Okuyucuların ilgisi olmadan kitaplar ilerleyemiyor maalesef. Mesela Barış Müstecaplıoğlu röportajında Perg Efsaneleri serisini herkesin beğendiğini, okumasına rağmen kitap satışlarının bu ilginin çok altında kaldığını söylemişti. Okuyucular ilgiyi artırırsa o zaman yayınevleri de para kazanmak için yeni yüzler aramaya başlayacaktır.

Tek suç bizde değil, yukarıda saydım birçok nedeni, ama diyorum ya kendimizi de bir eleştirelim bu konuda ve yazarlarımızı destekleyelim. O da risk almadan olmuyor.
Başlık: Ynt: Türkiyedeki Fantastik Edebiyat Eksikliği
Gönderen: cankutpotter - 31 Ekim 2010, 01:17:05
Bu biz türkleri okuma özürlü olmamız ve batı tutkunu olmamızdan kaynaklıyor. Tamam, Rowling okuyoruz ama Sadık Yemni de okumalıyız. akat biz bunu yapmıyoruz. Halkın büyük çoğunluğu kitap okumuyor. Bazen bizden önceki nesile hak veriyorum. Tek bildiğimiz şey telefonda mesajlaşım msnde onun bunun muhabbetini yapmak. Oysa Atatürk onuncu yıl nutkunda "Türk milleti çalışkandır, Türk milleti zekidir!" diyor. Atatürk'ün dediği kadar zekiyiz, hatta söylediği kadar da çalışkanız. Ama bunu kullanmak yerine Ahmet'in ayşeden ne zaman neden ve nasıl ayrıldığıyla ilgileniyoruz. Ve tabii ki emek bilmezlik, para yetersizliği sorunları var:
Biz türkler çalışkan olduğumuz kadar para konusnda çok cimriyiz. Ucuz alalım da nasıl olursa olsun. Bu para kime gidiyor, nereleri beslyor diye düşünmüyoruz. Tek düşündüğümüz ucuzluk. Bu her şeyde böyle. Biz öyle bir milletiz ki, sinemada film izlemek varkengidipte korsanını alıyoruz. Forumda bile hikayeler yorum yapmaktan bir çoğumuz aciz. Önce emek nedir, onu öğrenelim.
Para yetersizliğine gelince: İşte biz kitapları korsan aldığımız için verdiğimiz paralar yazara değil o kitaı eksik çoğaldan kişiye gidiyor. Bu seepten dolayı yazar yeterli kaynaları edinip güzel bilgiler toplayamıyor ve taklit yapmak zorunda kalıyor. Mesela Abdli yazar Rick Riordan/Percy Jackson veOlimposlular serisininyazarı) Mitolojiyi öyle güzel anlatıyor ki çok etkileniyouz. Neden bu kadar güzel biliyor musunuz? Kaynaklarını rahatça bulabiliyor. Ama türk yazar bulamıyor.
Ve son olarak;
Türk insanı biraz muhafazakardır. Fantastik edebiyat denildiğinde "Ne okuyorsun sen öyle? Günahtır vallaha!" Faln derler. Oysa bu anlayışı yıkmak gerekiyor. Ve ben de inanıyorum ki bizim nesil güzel ir fantastik eser ortaya koyacak ve dünyaya Türklüğün ne olduğunu göstereceğiz!

Dipcik: Fazla propogandalı oldu yahu... :)
Başlık: Ynt: Türkiyedeki Fantastik Edebiyat Eksikliği
Gönderen: TurkceBKF - 08 Kasım 2010, 09:26:43
Merhabalar,
Kendi güncemle uğraşırken pek forumlara zaman ayıramıyorum, kusura bakmayın.
Türk yazarları okumak gerektiğine katılıyorum. Ancak her yazarın da sırf Türk diye okunmasını anlamlı bulmuyorum. Sadık Yemni her ne kadar çok başarılı olsa da onun kadar başarılı olmayan yazarlar var. Hatta neredeyse şablon olarak yüz yıl önceki Tolkien tarzını alıp, Türkçe eser yazanlar da var. Bence önemli olan işi nasıl yaptığı ve okunup okunmadığı olmalı.
Geçenlerde güncede yayınladığım bir istatistiği de konunun başka bir boyutunu ifade etmek için paylaşayım. Google Trends'de çeşitli anahtar kelimeler için araştırma yaptım. Normalleştirilmiş bu sonuçlar oldukça şaşırtıcıydı. Bilimkurgu ve Fantastik bu memlekette boş iş demek http://wp.me/pKuOY-fU (http://wp.me/pKuOY-fU) konulu yazıda uzun uzun paylaştım. Size bir özet grafik vereyim.
(http://turkcebkf.files.wordpress.com/2010/10/gt-3.jpg?w=598&h=301)
Gördüğünüz üzere Google'da her 1 Fantastik aramasına karşılık 17'den fazla Ezel aranmış. Bilimkurgu ise yok gibi. Kitap aramaları ve diğer anahtar kelime aramalarına günceden ulaşabilirsiniz. http://wp.me/pKuOY-fU (http://wp.me/pKuOY-fU)
Durum böyle olunca ne kadar küçük bir azınlık olduğumuzu bilip ona göre hayal kurmak en doğrusu bence. Bu işlerle ilgilenen bir avuç insan tam köyün delisi durumundayız. Popüler kültüre teğet geçiyoruz, onlar da bizi pek görmüyorlar.
Başlık: Ynt: Türkiyedeki Fantastik Edebiyat Eksikliği
Gönderen: May Day - 08 Kasım 2010, 15:49:29
fantastik edebiyatın türkiyede çok ilgi gördüğü doğru ama şöyle bi durum var:

bizde edebiyat ilgi görmüyor. kitap okunmuyor. geçen 24 yaşında bir arkadaşım son 5 senedir hiçbir roman okumadığını söyledi. kırmamak için bişey demedim ama hala şaşkınım.

ilk önce kitap sevgisi aşılanmalı. ama bu çocuklara zorla kitap okutarak olmaz. en nefret ettiğim şeydi çocukken bana şu kitabı bu hafta oku denilmesiydi. ben kendi okuycağım şeyi kendim seçmek isterdim.

bir nokta daha var. bizde kitap sadece evde okunuyor. özellikle turistlerin otobüste, dışarda banklarda, vapurda okuduğuna çok şahit oldum. ben sadece yatmadan önce okurum.

insanımızın çoğunun edebiyatla ilişkisi tuvalette okuduğu gazeteden ibaret..
Başlık: Ynt: Türkiyedeki Fantastik Edebiyat Eksikliği
Gönderen: KoyuBeyaz - 08 Kasım 2010, 17:38:40
Ben Türkiye'de fantastik edebiyat konusunda herhangi bir eksikliğin bulunduğunu düşünmüyorum.

Ya tamam hepimiz istiyoruz ki daha geniş kitlelere yayılsın bu akım, daha çok insan okusun, en azından ne olduğunu bilsinler falan. Ama azınlığın özelliği azınlık olmasıdır zaten. Herkes fantastik edebiyatla yatıp kalksa bunun da suyunu çıkaracağımızı düşünmediniz mi hiç? Bir dizi reyting açısından başarılı olduğunda 20 tane kopyası çıkıyor anında, bir söz gençler arasında espri konusu olunca suyu çıkarılana kadar her yerde kullanılıyor, herhangi bir şey moda olduğunda sıradanlaşıp herkesin üzerinde olana kadar sürekli alınıyor. Bir düşünsenize Türk bir yazarın yazdığı fantastik konulu bir kitabın Alacakaranlık gibi popüler hale geldiğini. Sonrasında ne olur dersiniz?

Fantastik edebiyat denen şey yalnızca arayıp bulan ve kendi isteğiyle takip eden insanlarla bu kadar güzel bir hale geliyor. İnsanlara hayal kurmayı öğreten bir akımı başkalarının da okumasını, herkesin buna dahil olmasını istemek, başkalarının hayallerine karışmak oluyor bir nevi bana kalırsa. Hiç gerek yok, bunu sevenler kendi bildiklerini okumalı ve geniş kitlelere yayılmamalı diye düşünüyorum. Bazen azınlık olmak bir çok yönden avantajlıdır.

Hepsinden öte, Yüzüklerin Efendisini izleyip beğenmeyen kaç insan tanıyorsunuz? Takipçi olmamaları beğenmedikleri anlamına gelmez.
Başlık: Ynt: Türkiyedeki Fantastik Edebiyat Eksikliği
Gönderen: Malkavian - 09 Kasım 2010, 12:12:15
Kısacık bir yorumla TurkceBKF sana katılmadığımı belirtmek isterim. Ben yaklaşık 9 senedir fantastik kurgu ve bilim kurgu okuyorum. Ama son 1 senedir google a girip belki de kitap aratmışımdır. Ya da bir forumda aktif olarak yorum yazmışımdır. Bu benim 1 yıldır bu türe ilgi duyduğum anlamına gelmez. Aradaki 8 sene google ın kaybıdır ve böyle birçok kayıp olduğuna da bahse girerim. Kitap okumayı seven insan; kitapçıya gidip, kapaklara bakıp, arkalarını çevirip, ilk bir kaç sayfasını okuyan insandır. Bundan keyif alan insandır. Google a 'blim-kurgu , Fantastik-Kurgu' yazan insan değildir.
Başlık: Ynt: Türkiyedeki Fantastik Edebiyat Eksikliği
Gönderen: Wanderer - 09 Kasım 2010, 12:42:20
Kısacık bir yorumla TurkceBKF sana katılmadığımı belirtmek isterim. Ben yaklaşık 9 senedir fantastik kurgu ve bilim kurgu okuyorum. Ama son 1 senedir google a girip belki de kitap aratmışımdır. Ya da bir forumda aktif olarak yorum yazmışımdır. Bu benim 1 yıldır bu türe ilgi duyduğum anlamına gelmez. Aradaki 8 sene google ın kaybıdır ve böyle birçok kayıp olduğuna da bahse girerim. Kitap okumayı seven insan; kitapçıya gidip, kapaklara bakıp, arkalarını çevirip, ilk bir kaç sayfasını okuyan insandır. Bundan keyif alan insandır. Google a 'blim-kurgu , Fantastik-Kurgu' yazan insan değildir.
Katılmakla beraber, ortalık fantastik kurgudan geçilmeyecek hale gelecek bir 5-6 yıl sonra diye düşünüyorum... Önceden böyle düşünmezdim de, Malkavian bunu özelden de söylemişti daha önce, hatamı anladım. =)
Başlık: Ynt: Türkiyedeki Fantastik Edebiyat Eksikliği
Gönderen: Gedwesverdar - 09 Kasım 2010, 16:48:00
   Ülkemizde kitap okuma özürü olmakla birlikte birde kitap okumanın tek amacının bilgi edinmek olduğu düşüncesi yaygın. Zevk için okumak diye bir şey yok sanki. Belki de kitap okumanın az olmasının sebeplerinden biri de budur. Çünkü insan belirli bir yaşa varıktan sonra çocuk kitaplarını (Gerçekten çocuk kitapları) okuyamayacak bir tutum içerisine girmiş oluyor. Bundan sonrasında da ya klasik ya da araştırma kitapları veriliyor eline. Böyle olunca da tabiki sevmez insan okumayı. Ben fantastik kurgu ile tanışıncaya kadar kitap okumaktan nefret ederdim mesela.

    Ha bir de bu aşamayı başarıyla atlatmış olanlarda var ki biraz daha zor onların işi. Benim çok fazla karşılatığım bir sorun var: "Saçma". Babamdan nefret etmiştim sırf bu yüzden. Ben Eragon'u okurken "Yine mi o saçma sapan kitapları okuyorsun?" deyip durmuştu. Arkadaşlarım "Çocuk kitapları okuyup duruyorsun" demiştiler. Türkiyedeki yapıdan tamamen şikayetçiyim.  Bir kere saygı ve empatiden eser yok ülkemizde. Okuduğumuz şeyi beğenmeseler bile saygısızca daranıyorlar.

Başlık: Ynt: Türkiyedeki Fantastik Edebiyat Eksikliği
Gönderen: Kharas - 02 Aralık 2010, 21:39:31
Son yıllarda Türk yazarlardaki gelişmeyi göz ardı edemeyiz. Gerek kitapların filmeleri çıkarılarak fantastik kitapların tanıtımının artması ve gerek türe olan saygının bir nebze olsun oluşması bunda pozitif etmenler olarak öne çıkıyor. Ha şimdi dersiniz ki, hop birader bak filmi yapılmasın şöyle-böyle, ben onu demiyorum. Tanıtımına katkısı olduğu açık ama.
Ben milletimi hayalgücü güçlü bir ırk olarak görüyorum. Evet yazarlarımızın bu alanda gelişmeleri için belli bir zaman geçmeli ama şu anki gelişimi bile beklentimin üzerinde. Bir de şu var, parayı veren düdüğü çalıyor. Bazı kitaplar parayı bastırarak basılıyor ki onlar fantazya adı altında ipe sapa gelmez kitaplardır. Onları geçelim. Diğerlerine bakacak olursak, önceden derin bir eksiklik olan fantastik şimdilerde kalemi giderek güçlenen yazarlarımız sayesinde sağlam temeller oluşturuyor.
Ben Türk yazarlara güveniyorum. Halen daha bir eksiklik olarak kalsa da bir 5 sene sonra bu eksiklikte belli dolgunluklar göreceğiz. Ama eğer bunu edwardgiller ve şuursuz takımı olarak devam ettirilerse o zaman eksik kalsın, gelişmesin demekten de kendimi alamam. Popülerist yaklaşımlardan uzak duruyorlar şimdilik. Gidişatı beğeniyorum.
Türkiye'de fantastiğin adı da giderek yükseliyor. En azından Yüzüklerin Efendisi, Tolkien adları geçince saygı duruşuna geçilmesi gerektiğini biliyorlar.
Başlık: Ynt: Türkiyedeki Fantastik Edebiyat Eksikliği
Gönderen: cankutpotter - 18 Aralık 2010, 21:34:20
Fantastik furyası artık daha geniş kitlelere yayılıor. Bizim nesilin çoğu fantastik okuyor gibime geldi benim. Fakat yine de türkiyede büyük bir kitle fantastik edebiyattan her hangi bir şey geçince veya kitabı elinizde gördüklerinde, "Ne okuyorsun sen? Sihir büyü, günah evladım, günah!" ya da "Yine mi bu saçma şeyleri okuyorsun," gibi şeyler söylüyorlar. Allahtan benim pek karşıma çıkmadı. Neyse. İnsanların bunu demelerinin temel sebebi ya muhafazakarlık ya da dini bu tür şeylerle karıştırıyorlar ve tam olarak ne olduğunu bilmedikleri bir şeye yorum yapmaya çalışıyorlar. Türkiye'nin bir eksiği de eme saygı! En basit örnek korsan film örneği. Şimdi bir kısmınız "Ne var bunda, çok daha ucuz." falan diyecektir ama bu hırsızlık yapmakla aynı şey. Fantastik tam böyle değil ama şöyle açıklayayım: İnsanlar hep, "Aman ne saçma, ne anlıyorsun bunlardan?" diyorlar. Oysa, "Ben pek sevmem ama senin zevkin tabii, bir şey demeyeceğim," tarzı şeyler söyleseler daha güzel olmaz mı? Hem kimseyyi kırmış olmaz. Önce bunu düzelttmeliyiz.
Başlık: Ynt: Türkiyedeki Fantastik Edebiyat Eksikliği
Gönderen: TurkceBKF - 15 Ocak 2011, 13:28:15
Kusura bakmayın çok sık takip edemedim forumu. Malkavian yorumuna geç cevap veriyorum. Demişsin ki:

Kısacık bir yorumla TurkceBKF sana katılmadığımı belirtmek isterim. Ben yaklaşık 9 senedir fantastik kurgu ve bilim kurgu okuyorum. Ama son 1 senedir google a girip belki de kitap aratmışımdır. Ya da bir forumda aktif olarak yorum yazmışımdır. Bu benim 1 yıldır bu türe ilgi duyduğum anlamına gelmez. Aradaki 8 sene google ın kaybıdır ve böyle birçok kayıp olduğuna da bahse girerim. Kitap okumayı seven insan; kitapçıya gidip, kapaklara bakıp, arkalarını çevirip, ilk bir kaç sayfasını okuyan insandır. Bundan keyif alan insandır. Google a 'blim-kurgu , Fantastik-Kurgu' yazan insan değildir.

Google'da yaptığım araştırma bir yönelim araştırmasıydı. Ne kadar doğru sonuç verdiğini net söylemek zor. 2010 biterken türe ve sektöre bakış http://wp.me/pKuOY-jz (http://wp.me/pKuOY-jz) yazısında idefiksde olan kitap sayısını inceledim. Ne de olsa kitaplar okunuyor ve satılıyorsa sayısında artış olmalı değil mi? Gördüm ki
geçen sene 242 adet gözüken bilim kurgu kitapları bu sene 226′ya düşmüş. 580 adet olan fantastik kitap sayısı ise 593′e çıkmış.

%2 civarı fantastik kitap sayısındaki artış, sektörün doyduğunu ve yerinde saydığını gösteriyor. Bu bilgi pek de ilgi olmadığını bulduğum Google araştırmasıyla örtüşüyor gibi.
Başlık: Ynt: Türkiyedeki Fantastik Edebiyat Eksikliği
Gönderen: jacobnessie - 15 Ocak 2011, 13:39:41
Zaten çoğu arkadaş görüşlerimi belirtmiş.Bende birkaç yıla etrafımızın fantastik kurgudan geçilmeyeceğini düşünüyorum.Yayın evleri yeni yazarlara biraz yardımcı olmalı bence. :)
Başlık: Ynt: Türkiyedeki Fantastik Edebiyat Eksikliği
Gönderen: Amras Ringeril - 19 Ocak 2011, 22:53:40
Şöyle bir yazı okudum da, baya iyi, kafamdaki tanımları çoğunlukla açıklamış.

http://www.eksisozluk.com/show.asp?id=21485995

yazar: geber marla singer
Spoiler: Göster
sizin var olanla yetinmenizi istiyorlar. iki adımlık parklarda gezinirken yeşil bir doğanın içinde olduğunuzu sanmanızı istiyorlar. büyük şirketlerle büyük büyük anlaşmaları var: daha fazlasını dilemenizi istemiyorlar. "neden tv seyrediyorum?" diye sorgulamanızdan hiç hoşlanmıyorlar. gelenek ve göreneklere itibar edip, "yenilik kötüdür" duyurusunun altına imzanızı atmanızı bekliyorlar. görmediğiniz, gerçekte belki de hiç var olmamış şeylerden konuşmanızı içlerine sindiremiyorlar. indirim sezonuna girmiş ipodlarla ve lcd televizyonlarla ilgilenmeyip tepkisiz kalmanızı büyük bir küfür olarak kabul ediyorlar. bilinmedik yerlere değil, polis mahlukatının enderleştiği mekanlara değil; bir rehber kontrolünde kalabalık otellerde tatile çıkmanızı istiyorlar. daha 2 yaşındayken oğullarına araba alıyorlar ki, büyüdüğünde de kesinlikle arabaları düşünsün. kızlarına pembe pembe bebekler, fincanlar alıyorlar ki büyüdüğünde de başka bir şey gelmesin aklına.. işte bu ve bu ve bu nedenlerden ötürü fantastik edebiyatı kaçış olarak adlandırıyor düşünme kıtlığı içindeki iğrenç sıkıcı bayık herifler.

fantastik edebiyatı bir kaçış olarak algılarlarken gerçeklik sözde tek doğruları, ama masalların efsanelere dönüşmüş gerçekler olduğunu bile kabul etmekten aciz alçaklar. kimisi daha da ileri gidip tolkien'in yüzüklerin efendisi hakkında, "ot içmekten kafası bulanmış bir herifin uydurdukları" demişti.. tolkien'in gerçekten ot içip içip yüzüklerin efendisi'ni yazdığını kabul edelim bir an için.. benim merak ettiğim daha çok, bu yorumu yazan embesil gerçekten ot içecek olsa kendisi böyle dünyayı kasıp kavurmuş bir başyapıt yazabilir miydi acaba?.. anlamadıklarını aşağılamak gibi bir tutkuları var. ait olmadıkları yeri küçümsemek gibi zaafları var. fakir doğu edebiyatından başka bir bok bilmiyorlar. dünyayı değiştirmeye ant içmiş idealist aktivistlerin bütün çabaları ise kişisel ruhani masturbasyonlardan ileri gitmiyor.

her şekilde canına okunan, var olanla yetinemeyen huzursuzlar oluyor.

dünya böylesine pis bir yer olduğu müddetçe fantastik edebiyata ihtiyacımız var. çünkü çok büyük değerleri yitirdik, kendi ellerimizle korkunç bir medeniyet kurduk. yasalarla ve sınırlara ayrılmış ülkelerle her türlü özgürlüğümüzü baltaladık. her ne kadar şimdi en derinlere gömülmüş, bilinçaltının en diplerinde unutulmaya yüz tutmuş olsa da; insanın her zaman için maddeden ve sosyal başarılardan daha çok ruhani doyumlara ihtiyacı var, hayal etmeye özlemi var insanın. durum böyle oldukça da fantastik edebiyata ihtiyacımız var. benim var, kesinlikle var ondan eminim. camdan dışarı bakarken veya yolda yürürken veya derste ne dediğini kendisi de bilmeyen ve kullandığı yöntemler çoktan demode olmuş kıçı başı tutmayan bir profun anlattıklarını dinlerken kimse bu dünyada, aranızda yaşadığımı düşünmesin; ne kadar uzağa gidebilirsem o kadar uzağa gidiyorum her seferinde; denenmeye değer ne varsa deniyorum sonra; yeter ki içinde şiddet olmasın..

ama rahatsız olduğum bir nokta var.. özellikle yeni kuşak fantastik edebiyat okuyucularında gördüğüm bir hata.. o da; fantastik edebiyat dışındaki edebi metinleri okumamaya pek bir ısrarlılar! en az fantastik edebiyatı kaçış edebiyatı diye adlandırıp küçümsemek kadar korkunç bir hata bu da..

bir tesadüf eseri herkesin mutlu uyandığı bir sabah fantastik edebiyata da daha fazla ihtiyacımız kalmayacak, fakat şimdi akıldan geçenlere karşın, o yerin cennet olmadığını iyi biliyorum.. orası olsa olsa cehennet olacaktır.