Narnia Günlükleri, çocuklar için C.S. Lewis tarafından yazılmış olan yedi kitaplık bir seridir. Çocuk edebiyatının klasiklerinden biri olarak kabul edilir. Aynı zamanda dünya çapında 41 farklı dilde, 100 milyonun üzerinde satarak, yazarın en bilinen çalışması olmuştur.
(http://us.movies1.yimg.com/movies.yahoo.com/images/hv/photo/movie_pix/walt_disney/the_chronicles_of_narnia__the_lion_the_witch_and_the_wardrobe/narnia_wardrobe.jpg)
C.S. Lewis tarafından 1949 ve 1954 yılları arasında yazılmıştır ve Paul Baynes tarafından resimlenmiştir. Günlükler’in bugüne dek bir çok alanda (tiyatro, sinema, radyo, televizyon vb.) uyarlaması yapılmıştır. Hikaye, kullandığı Hristiyan temalarına ek olarak, aynı zamanda Yunan ve Roma mitolojisinden de öğeler barındırır. Elbette, İngiltere ve İrlanda’nın peri masallarındaki öğeler de kullanılmıştır.
(http://static.hsw.com.br/gif/narnia-5.jpg)
Günlükler, kurgusal bir diyar olan Narnia’nın tarihinde merkezi roller oynamış olan çocukların hikayesini anlatır. Narnia, hayvanların konuştuğu, sihrin yaygın olduğu ve iyinin kötüyle savaştığı bir yerdir. Her bir kitap (At ve Çocuk’u hariç tutarsak) bizim dünyamızdan, Narnia dünyasına, sihirli bir şekilde geçiş yapan ve orada kriz halinde olan ülkeyi kurtarmak için, Aslan isimli bir aslana yardım eden çocukları anlatır.
Orijinal Yayınlanma Sırası:
Aslan, Cadı ve Dolap
Prens Caspian
Şafak Yıldızı’nın Yolculuğu
Gümüş Sandalye
At ve Çocuk
Büyücünün Yeğeni
Son Savaş
Kronolojik Sıra:
Büyücünün Yeğeni
Aslan, Cadı ve Dolap
At ve Çocuk
Prens Caspian
Şafak Yıldızı’nın Yolculuğu
Gümüş Sandalye
Son Savaş
(http://www.stomptokyo.com/reelopinions/images/narnia2.jpg)
Serinin fanlarının, okuma sırası hakkında farklı fikirleri var. Kitaplar ilk çıktıklarında numaralandırılmamışlardır. İlk Amerikan yayıncı, Macmillan, onları yayınlandıkları sıraya göre numaralandırdı. HarperCollins, 1994 yılında kitapları yeniden bastığında, Lewis’in üvey oğlu olan, Douglas Gresham onları kronolojik sıraya koymayı önermiştir. Bu konu hakkındaki önerisinin gerçekleştirilmesini desteklemek için, Lewis’in, 1957 yılında, annesiyle okuma sırası hakkında tartışma yaşayan Amerikalı bir fanın mektubuna verdiği cevaptan alıntı yapar:
“Sanırım, annenizinkinden çok, sizin okuma sıranıza (yani kronolojik sıra) katılıyorum. Seri, annenizin düşündüğü gibi, yazılmadan önce planlanmamıştı. Aslan, Cadı ve Dolap’ı yazdığımda, devamını yazacağımı düşünmemiştim. Sonra P. Caspian’ı yazdım ve hala daha fazla yazmayacağımı düşünüyordum, Şafak Yıldızı’nın Yolculuğu’nu yazdığımda, bunun son kitap olduğuna neredeyse emindim. Fakat yanılmışım. Yani belki de, hangi sırayla okuduğunuz çok önemli değildir. Aslında ben, diğer serilerin de okunma sıralarına göre yazıldıklarını düşünmüyorum.”
(http://www.stomptokyo.com/reelopinions/images/narnia1.jpg)
HarperCollins’in yetişkin versiyonunda(2005), yayıncı, Copyright sayfasına şöyle bir yazı yazar:
“Büyücünün Yeğeni adlı kitap, Lewis’in Günlükler’e başlamasından yıllar sonra yazılmış olsa da, onun serinin ilk kitabı olarak okunmasını istemiştir. HarperCollins seriyi, Profesör Lewis’in tercih ettiği sırayla sunmaktan gurur duyar.”
Serinin orijinal sıralamasına inanan bazı fanlar, Lewis’in sadece bir çocuğa kibar olmaya çalıştığını düşünüyorlardı, bu yüzden de sıralamayı değiştirmişti. Onlara göre, Narnia’nın sihrinin çoğu, Aslan, Cadı ve Dolap’taki tasvirinden gelir. Dolabın gizemi, bu gizemin ortaya çıkmasından daha önemlidir yani. Bu yüzden okunması gereken ilk kitabın, Büyücünün Yeğeni değil de, bu olması konusunda ısrarcıdırlar.
Sonuç olarak ben, kesinlikle ve kesinlikle orijinal sırayla okunması taraftarıyım. Size iyi okumalar =).
Kaynak: http://wikipedia.org (Kendi çevirimdir. Resimler bana ait değildir. Ana Sayfada koyacak yer bulamadım. Oraya koyana kadar, isteyenler buradan okuyabilir.)