Kayıp Rıhtım Arşiv Forum
Kurgu Güncesi => Tartışma Platformu => Konuyu başlatan: Fırtınakıran - 13 Ocak 2009, 11:21:55
-
Bilmiyorum sizin dikkatinizi çekti mi,ama benim dikkatimi uzun zamandır çeken bir konuya değinmek istiyorum bu yazımda.
Fantastik kitapların kapak resimlerine ya da internette gezinirken göreceğiniz, fantastik temalı resimlere baktığınızda belirli bir ortak nokta çıkar karşınıza. Hep bayan karakterlerin erkek karakterlerin yanında pek bir transparan durduğunu görürsünüz. Bir sırıtma söz konusudur bir anlamda. Mesela, aklıma gelen ilk örnek bir kitap kapağı oldu şimdi. Kapak resminde takipte gibi görünün bir kadın ve bir adam vardı. Etraf karla kaplı bu arada,kar diz boyu. Adam, ağır zırhı ve kürklü peleriniyle dikkatle ilerliyor gibi görünürken, kadın karakterimizin üzerinde onu soğuktan koruyacak sadece kürklü bir pelerin var! İçinde mi? Siyah bir bikini tarzı bir şey giydirmişler. Pelerinin önü açık tabii, o bikinimsi şey korur ya soğuktan(!) hiç şüphesiz. Beline de yapıştırmışlar hançeri, buyrun size dişi savaşçı! Yahu ne kadar dayanıklı bir ırk değil mi şu kadın milleti? Baksanıza kar, kış demeden dayanıyorlar!
Gerçekten bu imajı mı çizmeye çalıştılar dersiniz? Ben hiç sanmıyorum. Kimse kusura bakmasın ama bu bir erkek egemenliğinin kanıtıdır bence. Erkeklere suç buluyor muyum peki? Pek değil. Kızların fantastik konusunda birçok önyargısı var sonuçta, bu yüzden erkek kesime pekte lafım yok. Ama, yine de yukarıdaki resimlerde göreceğiniz üzere, bu kadarın da olması abartı bence. Bu resimler bir de aralarından seçtiğim en usturuplularıdır.
Bu durumdan en çok çeken elfler hiç şüphesiz. Güzel bir ırk şimdi doğruya doğru. Ama, yazıktır bu ablalarımıza da!Oyunlarda düştükleri durumlar içler acısı zaten.
Her yeni çıkan oyunda daha bir şeffaflaşıyor kıyafetler. Hiçbir şey giydirmeyecekler artık bu hatunlara neredeyse. Bir de savaşçı olacak bunlar sözüm ona. E ne biçim savaşçı bu??? Her yeri ortada saldırıya açık! Bir kılıç savursan karnı boydan boya kestin! İkinciyi savurdun hoooop, kol koptu! Yaaa işte, kara göğüs geriyor ama kesici aletlere karşı şansı yokmuş; vah vah(!)... E o zaman, "Hadi canım, erkeğinin arkasına!", diyorlar çizerler sanırım. Öyle mi?
Erkek karakterlerin daha çok öne çıktığı kitaplarımız var. Karşı değilim ama, biraz abartıya kaçıyor bence artık. Yanına bir bayan karakter veriyorlar omuz omuza savaşsınlar diye, kadının ilk özelliği çıplaklı! Tebrikler! Herkesi bu şekilde yenebilrsiniz! Nitekim, kimse o hatundan gözünü ayırmaz, bu durumdan yararlanan erkek karakterimizde herkesi kese biçe yoluna devam eder. Stratejimiz bu demek ki.
Artık oyunlara bile abartılacak şekilde konulan bu durum çok garipsenir oldu. Sadece ben değilim ama. Bunu garipseyen erkekler de var. Durumdaki mantıksızlığı görmek hiç de zor değil. Durumu dile getiren başkalarını da görünce yalnız değilmişim dedim.
Kısaca hem ölümcül hem de savaşçı olmak için şeffaflaşıyormuşuz(!). Burdan bu çıkar. Herkes ağzı açık kadın karakterimize yoğunlaşmışken erkek karakterimiz geliyor ve hepsini temizliyor,hikayede mutlu sona eriyor... Evet ayrıca, bayanımızın erkeğine ne kadar yardım ettiğini de görüyoruz. Ayak altından çekil tarzı bir tartışmaya hiç gerek kalmıyor!Savaşı aldık, mutluyuz.
Bir de, hepsinin yüzünde bir acizlik ya da baştan çıkartan bir hava vardır. Ya tek silahı milleti baştan çıkarmaktır (bu durumda belindeki silahı hiçbir işe yaramaz) ya da masum ve saf bir kız olarak ortalıkta gezinir. Erkek karakterimize umutsuzca aşıktır bir de bunlar. İyice saçma bir hale sokuluyorlar. Korunmaya muhtaç tabii kızcağız ne yapsın.
Ne işi var o zaman savaş alanında? Madem korunmaya muhtaç niye her kavgada o da orda! Silahı olanda da iş yok olmayanda da. İyileştirsin, şarkı söylesin üzerine bir de dans etsin. Doğayla bütünleşsin ama söz savaşa gelince sahneyi terk etsinler. Güçleri var ama kullanmayı bilmiyor demek bunlar. Öğreten yazarları nerede peki?
Toparlarsak, giydirilmiş elfler ve gerçekten savaşan kadın karakterler görmeyi umuyoruz. Sanırım bunun için, kızların fantastiğe karşı olan önyargılarını yenip, ellerine bir kitap alarak bizim yürüdüğümüz bu yola adım atmaları ve bu epik havayı koklamaları gerekiyor...Beklemedeyiz.
Not: Tartışma platformu olunca aklıma bu yazım geldi. Ben de blogumdan alıp burda sizlerle paylaştım.
Orjinali için buradan (http://arka-sokak.blogspot.com/2008/06/fantastikte-ayrmclk.html) buyrun
-
Güzel bir konuya değinmişsin, tebrik ederim. Ancak katılmadığım bazı noktalar var. Mesela her fantastik kurgu da bu dediğini göremeyiz. Örneğin Kitiara. Gayet çarpıcı bir güzelliği var ancak gerektiğinde zırhını kuşanıp ejderhasının sırtında (Skie miydi neydi) savaşa girebiliyor. Yahut Laurana. Zırh giymiş miydi, tam hatırlamıyorum ancak Altın Ordu komutanlığında gayet 'giyinikti'. Yahut Altınay'ı da örnek verebiliriz. Nehiryeli öldükten sonra bile çizgisini korumayı başarabilmişti.
Hep Ejderha Mızrağı'ndan örnek verdim. Kadınların daha çok egemen olduğu Unutulmuş Diyarlar'a, daha doğrusu Karanlıkaltına gelelim istersen. Oradaki bir Matron'un ne gibi bir giyime ihtiyacı var ki, koskoca Örümcek Kraliçe arkasındayken?
Örnekler çoğaltılabilir, ve tabii ki senin düşüncene dair de örnekler çoğaltılabilir. Ama o derece şiddetli bir ayrımcılık olduğunu düşünmüyorum.
Ha ayrıca kadın yazar istiyorsan, al sana bir duayen; Margaret Weis.
Güzel konun için tekrar teşekkürler. :)
-
Dediklerinin hepsi doğru.Weiss'e saygıdan başka da lafım yok :).Ama,oyunlar da dahil bir şefaflaşma söz konusuyken,bunu dile getirmek istedim.Kitiara,Lauran ve Drow kadınları güzel örnekler,istisnalar için.Onları kesinlikle gözardı edemem.Ama,özellikle görsel olaylarda bu durumu daha çok yansıtıyıor.Tabii yine Unutulmuş Diyarlar ve Ejderhamızrağı gibi kült diziler hariç.Zaten bu yüzden onlar birer klasik.Belli bir çizigleri var.
-
Oyunlara gelince haklılık payın biraz daha artıyor. İlgi çekmek için en kalın hatun zırhını bile transparan yapacak zihniyetler var. :D
-
playstation-pc-xbox vs oyunları produktörlerine para kazandırmayacak olsa birinci elde yapılamazlar zaten, tasarımcılar "biz bu oyunu sattırtacağız" sözü vermeden sermaye alamazlar. Bunun evrensel ve en eski methodu feminen herşeyi ön plana çıkarmatır. Kitaplarda daha çok buna kapaklarda görüyoruz hakikatten. Okuyucu ve oyuncu kitlesinin hatrı sayılır bir dominant kısmı erkeklerden oluştuğu için ben bu durumu garipsemiyorum, parayı veren prodüktör düdüğü çalar.
Hoş, tasarımcıların da bu işi ileri boyuta götürmekde ısrarlı olduğunu sanmıyorum, emir kulular çoğu projede görüşündeyim.
-
Güzel bir konuya değinmişsin evet. Bence bu çıplaklık unsuru serilerden daha çok hatta şu anda gözle görülen şekilde yapılan çizimlerde ön plana çıkıyor.
Şöyle bir hafızamı taradığımda okuduğum serilerden kaç tanesinde çıplaklık unsurunu belirleyen durum var diye düşünüyorum... Neredeyse hiç. Genelde yapılan çizimlerde ve illüstrasyonlarda seninde bahsettiğin gibi bayan karakterlerde oldukça dikkat çekici durum oluşturuyor bu. Belki de amaç budur. Daha fazla ilgi çekebilmek amacıyla yapılan ticari bir çıkardır.
Fakat ticari amaç haricinde fan işlerine bakıyorum onlarda bu şekilde. Düşünüyorum; fantezi edebiyatında yaratılan dişi karakterler bu şekilde olmak zorundadır belki diyorum sonra saçma geliyor. Çizimleri yapan hanım arkadaşlarda var ve böyle bir kaç resmin altında bayanlarında imzalarını görmemiş değilim.
Ayrımcılık mı değil mi bu konuda yorum yapamam fakat bende bu kadar aşırıya çıkmasına karşıyım. (Hayır sonra evde annelerin önünde baktın mı yanlış anlaşılıyor. :P)
Seriler ile yapılan çizimleri ayrı tutmamız gerekir. Bunun haricinde çok sağlam tasarımlar da var tabii bir kaç tanesini yeri geldiğince konu içinde eklerim..
İyi bir tartışma konusu olacaktır bu konu ama, teşekkürler.
-
Benim okuduğum serilerde malesef o tarz kapaklara rast gelmedim sanırım bu az sayıda seri okumamdan kaynaklanıyor olabilir. Ancak kitapçılara gidip baktığımda belli serilerde gerçekten bu göze çarpıyor. Sanırım bu para kazanma güdüsüyle yazılmış serilerde daha çok ön planda oluyor (Baba yapıtlarda yada hakkaten edebiyat için yazan kişilerde bu görünmüyor). Nihbrin'inde bahsettiği gibi ticari sebepler ve genel kitlenin hormonları maksimum seviyedeki genç kuşak olduğu düşünülürse bu kapakların neden yapıldığı anlaşılması gayet doğaldır. Ancak dikkatimi çeken şöyle bir husus olmuştu tanıdığım bir arkadaş Anita Blake serisini çok seviyordu (nedeni feminist tarafın agır basması sanırım) ancak kapaklar beni bile rahatsız ederken okuyan kişi bunu pek umursamıyordu. Sanırım kitaptan zevk alabildikten sonra kapak pekte önemli değil. Siz elmanın kabuğunun ne kadar kalın olduğu ile mi uğraşırsınız yoksa altındaki etli kısmın ne kadar sulu ve tatlı olduğuyla mı? :)
-
Hemcinslerime karşı öyle elma dışı tarzı düşüncelerim yok ;D.Sadece,sizin de gördüğünüz üzere ticari amaçla bunu abartıyorlar da abartıyorlar.Evet,ergenlik çağındaki birçok kişi için biçilmiş kaftan ama,olayın ticari boyutu yerine neden içeriği vurgulayan bir şeyler yapılmıyor?karakterlerin bir kısmı,kapakta olduğu gibi çıkmıyor.Bu bence yalancılık olur,kapağı için alana.İdealist bir insanım sanırım.Ama,ticari amaçla bunların yapılması hoşuma gitmiyor.
-
Şimdi gerçekten fantastik edebiyat seven bir insan için (bizim gibi) kapağın kitabın içeriğini yansıtması önemlidir ve biz bir kitapçıya gittiğimizde kapaktan ziyade içindekini düşünerek kapağı isterse karton olsun alır okuruz. Ancak bizim gibi düşünenlerin sayısı çok az. Bunun aksine yoldan geçen Sarı Çizmeli Mehmet Ağa kitaba baktığı zaman hormonlarını hareketlendiriyorsa ve dikkatini çektiyse kitabı sırf kapak için okuyabilir. Böyle insanlarda var malesef. Bu satış tarzını iyi bilen şirket sahipleri malesef bu yolu izlemektedir. Bende istemez miyim gerçekten kitabın içeriğini yansıtsın elbet isterim. Sadece genel kanı nedir onu paylaştık. Mesela benim favori kapaklarımdan bazıları
(http://i17.photobucket.com/albums/b97/utherdoul/Cover_123.jpg)
(http://static.ideefixe.com/images/104/104499_2.jpg)
(http://www.fantasticfiction.co.uk/images/n0/n1304.jpg)
(http://www.thewhitetree.org/resimler/Kitaplar/originals/lotr1.jpg)
(http://i232.photobucket.com/albums/ee137/talye/dandg.jpg)
-
Konu mu yanlış anlaşıldı ben mi yanlış anladım bilmiyorum fakat sanırım Fırtınakıran'ın burada bize bahsetmek istediği kitap kapaklarından çok yapılan çizim ve illüstrasyonlar. Kapaklarda bu durum zaten az bence. Fakat yapılan tüm grafiklere baktığımızda bayan karakterlerde apaçık bir şekilde belli bu çıplaklık unsuru.
Hurin;
O bahsettiğin arkadaş kapaktan daha çok annesinden çekiniyordu sanki. :P Ki bu yüzden üstüne Harry Potter kapağı yapıştırıp okumuştu. Ve itiraf ediyorum o kitap şu anda bende... :D (Benim değil ama. :P)
-
İllüstrasyonlar,çizimler ve kitap kapakları konuya dahil :).Hepsini içine alıyor,ama bir kısmına daha mı çok ağırlık verdim de yanlış anlaşıldı?Düzelteyim orayı söyleyin bana.
@magicalbronze;
o arkadaş kimse yaratıcılığından ötürü takdire layıkmış ;D.Bu da bir yaratıcılık bence,helal olsun.Yalnız,kitabın şimdi sen de olması garip olmuş hehehehe.
-
Benim de çok dikkatimi çekiyordu başlık güzelolmuş. Çizimlerde amaçlanan realist olmak değildir herhalde, onun içindir. Ama kitapların içeriğinde böyle şeylere pek rastlamadım ki olsa o gerçekten saçma olurdu. Resimler de görsellik aranınca, çoğunun aklına gelen ve çoğunun görmek istediği şey de bu değindiğin oluyordur.
-
Okuduğum kitapların kapaklarında pek yoktur. Yani daha doğrusu doğru düzgün insan figürü yoktur :D
Ben şöyle düşünüyorum onun için; kadın karakter daha güçsüz gözüyle bakılır ve sanırım cazibe için öyle yapılır.. (tipik bacak uzatma olayı :P)..Ama sanırım bu artık klişe olduğu için böyledir. Bu güne kadar tüm kadın karakterler üzerinde pek fazla kıyafet olmadan çizilmiştir. Mesela kitap kapaklarından çıkalım animelerde kısa etek giymeyen anime yoktur.. (istisnalar hariç)..Yani kalıplaşmış.
-
Okuduğum kitapların kapaklarında pek yoktur. Yani daha doğrusu doğru düzgün insan figürü yoktur :D
Ben şöyle düşünüyorum onun için; kadın karakter daha güçsüz gözüyle bakılır ve sanırım cazibe için öyle yapılır.. (tipik bacak uzatma olayı :P)..Ama sanırım bu artık klişe olduğu için böyledir. Bu güne kadar tüm kadın karakterler üzerinde pek fazla kıyafet olmadan çizilmiştir. Mesela kitap kapaklarından çıkalım animelerde kısa etek giymeyen anime yoktur.. (istisnalar hariç)..Yani kalıplaşmış.
Uzun etekli anime hatunu istemiyoruz! :P
-
"At, avrat ve silah" diye hepimizin bildiği bir laf vardır hani. Oradaki "at" ve "silah" çağdan çağa fark ederken, hangi çağda olursa olsun erkeğin borusunun öttüğü dünyada o "avrat" kısmı her zaman sabit kalıyor. Çoğunlukla erkeklerin ilgilendiği konulara bakın: Mesela arabalar, elektronik. Bir de bunların dergilerine, fuarlarına bakın. Her zaman ilgi çekmek için kadın vücudu kullanılır. Bikini ile elinde CPU tutan kadınların olduğu elektronik dergileri var.
Durum böyle olunca bir başka erkek ilgi alanı olan fantastik kurguda da olay aynı ne yazık ki. Çok doğru bir tespit. Illustrasyonlarda her zaman erkekler ağır zırhlar altındayken kadınlar yarı çıplak dolaşır. Kitap kapakların da pek rastlanmıyor bu durum. O da büyük ihtimalle ebeveynlerin hışmına uğramamak için. Ama mesela Heavy Metal gibi bir dergide tam giyinmiş bir fantazi karakteri bulmak pek mümkün değil. Paranın geçer akçe olduğu bu zamanda bu satıyor çünkü. Yoksa elinde CPU tutup bikiniyle poz vermek kadar saçma bir şey olabilir mi?
-
Şimdi teknoloji ve araba dergilerindeki saçamalık diz boyu olmuş durumda.Yani erkek dergisimi yoksa araba,teknoloji dergisimi barada ayrım kalmadı.Alanlarında ne için aldığına dair bir fikrim de yok açıkçası.Olay böyle garipliklerle dolu olarak ilerliyor.Eh para konuşur...
İllustrasyonlar ayrı vahim.Yani,olayın edebiyartyönü yerine görsel yönü(ama başka anlamalrda)üzerine düşülmesi içler acısı.Yani,insan okuduğu karakteri gözünde canlandırdığı kadar gerçekten görmek de ister.Ama kitapla anlatılanlar oturmuyor çoğu şeyde.
Diyorum ki,çizerler bu satıyor diye bnu çizmeye devam ettikçe,acaba bakanlarda şartlı koşullanma mı oluşuyor?Yani,sürekli göre göre beklenti o yönde mi oluşuyor?Bu çizerlerin de suçu bence.
-
Fantastik edebiyatı daha çok erkeklerin tercih etmesinden kaynaklanıyordur muhtemelen. Niye bilmiyorum ama öyle. Ve ne derseniz deyin, kitabın kapağı kitap seçimlerinde çok önemlidir. Ben önem vermiyorum demeyin, insan ister istemez kitap kapağından etkilenir. Ve çoğunlukla erkekler tarafından tutulan fantastik kitaplarda da yarı çıplak kadın zırhları görmek çok doğal oluyor, maksat kitap satsın diye. Yazar ve yayınevi aç gezer yoksa :D Ama daha çok bayanlar tercih etse durum böyle olmazdı, daha değişik olurdu. :P
-
Çok şükür kapağı yarı çıplak kadın temalı hiç kitabım olmadı. Olayın illustrasyonlardan ibaret olduğunu düşünüyorum. En azından fantastik edebiyat açısından bakarsak.
-
Raflarda boy gösteriyor ama bu kitaplar :D.
Nirnaeth'e katılıyorum, bunu daha önce Hurin de söylemişti, ticari açıdan kitap satsın diye de yapılıyor bu gibi şeyler. Ayrımıclık için bakınız, ana karakterler çoğunlukla erkek olur. Bunda bile bir öne çıkma var. Ana karakter aşık olacağı zaman bir kadın hikayeye girer çoğunlukla :P. (çoğunlukla diyorum. istiasnaları var tabii ki)
Bir tanesi de dünya ahret bacımsın desin :D. Bunu bir tek Ejderha Mızrağı'nda Sturm ve Laurana'nın dostluğunda gördüm. Ki, bir elf olarak Laurana, uzun ömrü boyunca Sturm'u hep bir dost olarak hatırlamıştır.
-
bir erkek olarak bakmak istiyorum bu olaya;
çizerlerin büyük bir kesimi -insanlar tarafından kabul görenleri- erkektir. ben bir erkek olarak yarattığım eserimde her tarafı kaslı şişmiş bir erkek karakter görmektense daha hoş gözüken bir bayan karakterin olmasını isterim. bir erkek olarak bir bayanın vücut hatlarını bir erkeğin vücut hatlarına göre daha iyi bilirim. kolay kolay hiç bir erkek başka bir erkeğe alıcı gözüyle bakmaz değil mi? benim rüyalarımda fantezilerimde her zaman bayanlar yer alır. işte erkek mantığı ile bu olaylara yaklaşmak gereklidir. bu ayrımcılık değil tamamen erkek güdüsüdür.
-
Konunun kendisi değilde CSM'nin "erkek gözü ile bakıldığında, çoğunluğu erkek olan çizerlerin daha iyi bildikleri şeyi - yani kadın vucudunu - çizmeyi erkek vucuduna tercih edişleri" konulu yorumuna hitap etmek istiyorum:
Profesyonal bir çizer cinsel kaygı gütmeksizin her şeyi çizer ve her vucudu bilir. Sonuçta Conan the Barbarian'ı ilk çizen de erkekti. Sanat okullarında Nü'nün üzerinde durulması bundan ötürü önemlidir. Bir jinekoloğun profesyonelliğini göstermelidir ressam. Pek pro olmayan ama kabiliyetli hayranların işi ürünler genelde kitap kapaklarını yada film afişlerini süslemezler.
Kadın vucudunun, fantastik/bilim kurgu ile ilgili ürünlerin yan ürünü olarak sunulması (Altın bikinili Leia gibi) ne kıyafet nede konsept tasarımcılarının kişisel kabahati. Prodüktör neyin satılacağını biliyor, insanlar ürünü neden satın aldıklarını biliyorlar, satılan eser neden kendisine bakıldığını biliyor. Ürünün ticari değerini değil de diğer niceliklerini görmeye başlayan 4. kişi(ler) yani düşünen kitle bunu ya protesto ediyor yada küreselleşmiş ve hafifletilmiş masum pornografi olarak görüp sineye çekiyor. Tüm konunun özeti bu. Ben dördüncü kişi olarak yorumumu yapsam "Umrumda değil" derim, satın alan kişi olarak "Böylece eserin kendisi daha estetik olabiliyor, sattırıyor kendisini" diyebilir ve bir çizer olarak "Organik tasarımlardan uzak duruyorum, çünkü bu tip bir yanlış anlaşılmaya uğrayabilirim" diyorum.
-
Transparanlık bir yana, kadınların giydikleri zırhlar da genellikle vücut hatlarını ön plana çıkaran cinstendir.
http://www.dreamstime.com/woman-warrior-in-armor-thumb17226101.jpg
http://www.gabrielvalle.com/images/concept/womanArmor.jpg
http://img4.imageshack.us/img4/9915/woman15.jpg
en iyisi bu bence :D (http://farm3.static.flickr.com/2491/3766805585_62c16f019b.jpg)
Aslında konu sadece kadınların giydirilmesiyle ilgili değil; Fantastik çizimler yapan grafikerlerde genel bir hata var bence.
Muhtemelen benimle aynı düşünceyi paylaşan bir ekşisözlük yazarından alıntı: (http://www.eksisozluk.com/show.asp?id=17693416)
" tasarımcılar genelde zırhları/giysileri süsleyip püslemek isterken, savaş kıyafetinden çok törensel kıyafetlere/zırhlara benzetiyorlar. ya da inandırıcılıktan uzak abartı detaylar, dokunsan kırılacakmış gibi görünen kılıçlar çıkartıyorlar ortaya.."
popüler bir oyundan alıntı bir çizim (NWN) (http://3.bp.blogspot.com/_OyGrCb3q9i8/TL9FbxpOBKI/AAAAAAAAACA/NDyTybhkCwY/s1600/51031-bigthumbnail.jpg)
bu ise gerçek bir zırh (http://static.wix.com/media/9102bd5557c74e295cd5156f2ae14530.wix_mp)
konu dışı ama burada da satın alabileceğiniz güzel zırhlar var :) (http://armstreet.com/store/armor/1/?gclid=CNeK1P3Jxq4CFcJN3wodtzXCWQ)
-
Bence bu olay en iyi Buz ve Ateşin Şarkısı'nda belirtilmiş. Brienne karakteri tam bir kadın savaşçı örneği. Fiziği ondan daha iyi bir bayan karakter olamaz diye düşünüyorum. Tabi çağ ilerledikçe olabilir. On kiloluk bir kılıç ve kırk kiloluk bir zırh içinde manken gibi bir kadın yerden ayağa kalkamaz muhtemelen. Fakat beşer kiloluk iki tabanca ile rahatlıkla koşabilir.
Son sıralar fantastik eserlerde bayanlar cinsel obje gibi görülüyor. Tabi bu tür şeyler ile, yerleşmiş kesim değil yeni başlamış kesim ilgileniyor. Yine de çok kötü bir durum. Tamam, kadının tiplemesi "ucuz" ise sorun değil fakatmsabah on kişiyi katleden bir kadının akşam üç kişiye yem olması çok korkunç oluyor.
Ayrımcılık olarak algılamayın fakat; sanırım istisnalar dışında savaş erkeğin işidir. Neyse savaşı bırakalım. O büyücülüğün durumu ne öyle. Son sıralar ortalıkta ne kadar bayan büyücü varsa hepsi idaal kadın vücuduna sahip. Birde cadıları hep feminist olarak gösteriyorlar. Hadi bunada tamam, kusursuz kadın olsun ve büyücülük ile uğraşsın. Bare önüne gelen her erkeğe kur yapmayı bıraksınlar. Bir Galadriel kadar olamadılar.
-
Gerçek hayatta büyücü kadınlar olsaydı büyük ihtimalle şişman ya da aşırı zayıf kuru tenli çirkin şeyler olurlardı sanırım. Bu da işin fantastik yanı zaten. Satmak için yaptıkları bariz, zaten meme şeklinde dekolteli bir zırhın hiçbir kullanışlılığı olmayacaktır. Tabi tarihte nadir kadın savaşçı var, Amazon kadınlarıysa bildiğim kadarıyla neredeyse çıplak dolaşıyorlar.
Ufak bir araştırma sonucu Jean D'arc tarafından kullanıldığı düşünülen bir zırha ulaştım.
http://www.jeanne-darc.info/img_art_image/0_monuments/statue_mini_four_sides.jpg
Görsel kaygının çok ön planda olduğu, çok gerçeklik dışı bir film yapacağımda (örn. Sucker Punch) asla bu tarz bir zırh kullanmak istemem ben de. O tarz bir filmde bunu da görmek isteyeceğimi sanmıyorum. Vücut hatları belirginleşmiş, ideal güzellik kavramına yaklaşmış bir kadın seyirci için ağız sulandırır elbette. Bu ne etik dışı, ne de ayrımcılık. Toplumsal güdüleri "kullanmak", her eserde her şekilde yapılan yöntem. En sevdiklerimizde bile, çok düşünmezsek anlayamayacağımız biçimde.
Kitaplara geldiğimizdeyse, bir çok eser klasik anlatım yöntemlerini ve hikaye ilerleme kurallarını takip ettiği için, tarihsel bir takım gerçekler (evrimsel sebepler) ön plana çıkıyor. Kadınlar kullanılabilir silahlar haline dönüşüyorlar, seks objesi oluyorlar ya da farklılıkları ön plana çıkarılmak istediğinde gereğinden fazla güçlü şeylere dönüşüyorlar. Bunun ayrımcılıkla herhangi bir bağlantısı olduğunu düşünmüyorum, özellikle high-fantasy türü ortaçağ hikayelerini pek seviyor. O tarihlerde dünyanın pek çok yerinde kadın vücudu bundan çok da öteye gidemedi malesef.
-
Cinsel obje başka ne olacaktı? Hayvanlar mı, bitkiler mi, eşyalar mı? Sanatın her dalında kaçınılmaz olarak kadın figürü kullanılacaktır. Bu bir ayrımcılıksa kitaplardaki kaslı erkekler de genelde aptal olarak nitelendiriliyorsa bu da bir ayrımcılıktır. Tabii ki yeni nesil vampir kitap kapaklarında hem erkekler hem kadınlar sırf ilgi çeksin diye kullanılıyor bunu savunmuyorum.
-
İkinizde çok haklısınız.
Amras Ringeril, anlatmak istediğim fantastik eser bile olsa bazı gerçeklik unsurları vardır. Evet vücut hatları belli bir kadın daha ilgi çekici olabilir fakat şahsi görüşümce baştan aşşağıya zırh kuşanmış bir savaşçı kadın gerçekçilik yönünden ilgi çekebilir.
Amazon kadınları yarı çıplak dolaşıyorlardı, doğru. Fakat onların savaş felsefesi pusu kurmaya dayalıydı ve asla bire bir mücadeleye girmiyorlardı. Zaten hatırladığım doğruysa yerleşim yerleri sadece bir düzine zırhlı asker ile yakılıp yıkılmıştı.
OZ; o sözde demek istediğim, kadının düşünebilen bir varlık olduğunun unutulması. Yoksa gidip ata, eşeğe sulanmak değil yani. :)
-
"Sex sells" mantığı günümüz dünyasında ticari değer ihtiva eden her alanda mevcut, ki edebiyat bu konuda kesinlikle istisna değil. Kadın karakterlerin zırhlarının vücutlarının pek az yerini örtmesi özellikle PC oyunlarında göze batan bir durum, kitap kapaklarında ise (özellikle vampir/melek temalı kitaplarda) belden yukarısı tamamen çıplak, kaslı erkekler genç kızların beğenisine sunulmuş durumda.
Açıkçası Kralkatili Güncesi'nin kapaklarında adonis kası gözümüze sokulmuş bir Kvothe görmek istemezdim. (Hoş, göğüsleri ben buradayım diye bağıran Denna'da kapakları aynı şekilde antipatik kılardı.)
Bana kalırsa kitabın hitap ettiği belirli bir kesim (kadın/erkek) varsa kapak da ona göre hazırlanıyor. Fakat söz konusu kitap herkese hitap eden edebi değeri yüksek bir eserse daha sade tasarımlar kabul görüyor.
-
Aslında günümüzde bu ayrımcılığın neredeyse ortadan kalktığını görebiliyoruz. Genel olarak sivilceli, bilgisayarının başında Nutella yiyerek internette sörf yapan geek stereotipi için High Fantasy kitaplarının kapaklarında orası burası açık seksi kadınlar resmediliyor. E peki ya hormonları tavan yapmış abaza genç kızlar için olan kitaplar? Şu an rahat rahat görebiliyoruz ki Artemis ve benzeri yayınevlerinin kitap kapaklarında adonisli, six packli, kol kasları kafam kadar geniş erkekler cirit atıyor. Ha rahatsız mıyım, değilim tabii ki. ;D Belli başlı dürtüleri alınmadığı sürece hiç kimsenin de rahatsız olacağını sanmıyorum.[*]liseliabazaergenwashere[/*]