Kayıp Rıhtım Arşiv Forum
Kurgu Edebiyatı => Fantastik Edebiyat => Unutulmuş Diyarlar => Konuyu başlatan: Herr Mannelig - 23 Ocak 2009, 22:31:03
-
(http://img513.imageshack.us/img513/8473/tormsymbolit9.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img513.imageshack.us/img513/tormsymbolit9.jpg/1/w208.png) (http://g.imageshack.us/img513/tormsymbolit9.jpg/1/)
Hakikat, Gerçek Din, Sadık Öfke
Sembol: Avuç içi ileri dönük, yukarı tutulmuş sağ el zırh eldiveni
Ana Yurt: Home Plain
Yönelim: Kuralcı İyi
Görevi: Görev, Sadakat, İtaat, Paladinler
Tapınanlar: Paladinler, kahramanlar, yönelimi iyi savaşçı ve dövüşçüler, gardiyanlar, şövalyeler, şehir muhafızları
Rahip Yönelimleri: Kuralcı İyi, İyi, Kuralcı Nötr
Rahip Domain’leri: İyilik, İyileştirme, Kural, Koruma, Güç
Favori Silahı: Greatsword
“Hakikat” Torm, paladinlerin koruyucusu, kötülük ve yolsuzluğun şaşmaz düşmanı, mertlik – şövalyelik kavramına örnek oluşturarak Faerun insanlarına hizmet eder.
Torm, Kargaşalar Zamanı’nda Tantras şehrinde Bane’le çarpışarak Kara Lord’u şahsi savaşında yok etmiştir. (Kendisi de savaşta ölmüş ancak daha sonra Lord Ao –tanrılar tanrısı- tarafından canlandırılmıştır) Anlaşmazlık ve zulmün tanrısını Faerun üzerinden silmesiyle, doğal olarak tüm iyi kalpli insanların gözünde kahraman olmuştur. Torm’un Bane’i bozgunu Zhentil Kalesi insanlarında kısa süreli bir dini kargaşa yaratmıştır. Tüm kıta’da, Ao’nün gözünde bile fedakârlığıyla (kendi canını savaşta ortaya koyması) Torm bir cesaret ve kahramanlık sembolü olmuştur. Bu adanma sonrası, Torm’un kilisesi bir yeniden doğuş ve felsefi açıdan gelişme yaşamış ve yeni düşünürler, kahramanlar, rahipler Kilise’ye bağlanmıştır.
Ve şimdi tüm gözler Bane’in geri dönüşüyle Torm’a – Sadık Öfke’ye yeni bir kurtuluş için bakmaktadır. Hevesle umuyorlar ki, Bane’in kara eldiveni Torm’un sağ elinin yumruğuyla, Bane ajanları, Torm paladinlerinin imanları ve kutsanmış silahlarıyla bir kez daha bozguna uğrayacak. Torm inananları ise daha gerçekçi yaklaşıyorlar, şimdiki zamanın Kargaşalar Zamanı’ndan farklı olduklarını biliyor ve Bane’in Torm’un karşısına göğüs göğse savaşa çıkmayacağını bildiklerinden zafer hakkında bu kadar kesin konuşmuyorlar. Ne var ki Torm’un kendisi ve inanları da biliyor ki böyle bir savaş bir sürü fedakârlık istiyor, zafer bedel gerektiriyor ve onlar iyiliğin parlak ışıklarını Faerun’a saçmak için bu bedeli ödemeye hazırlar.
Torm rahipleri dualarını şafak vakti edip, büyülerini bu vakitte hazırlamadırlar. Eleasias’ın 13’ünde inananlar Bane zaferini kutlamak için bir araya gelirler. Marpenoth’un 15’inde ise Torm’un Toril dünyasına dönüşünü kutlarlar ki bu diğerine kıyasla daha büyük bir kutlamadır. Rahiplerin gündüz dualarında Sadık Öfke’ye şükranlarını ve onurlarını sunmaları beklenir, akşam dualarında ise o gün yaptığı kahramanlıkları yada onurlu davranışları anlatması beklenir.
Dogma: Kurtuluş ibadet ve hizmet sayesinde bulunur. Görevlerdeki her başarısızlık Torm’un ihtişamını düşürdüğü gibi her başarı da yükseltir. Kural ve düzenin sürekliliğini sağlamaya uğraş! Efendilerine tetikte beklenti ve adaletle itaat et! Yolsuzluğa karşı her daim tetikte ol! Ölümlülerin yüreklerindeki saçmalıklara hızlı ve güçlü bir saldırı yap! Hainlere acılı ama hızlı bir ölüm getir! Adil olmayan yargıları sorgula, alternatifleri geliştir geleneksel hukuka bağlı kalma! En önemli ödevin: ailene, efendilerine ve Faerun’deki tüm iyi canlılara sadık olmandır!
(http://img502.imageshack.us/img502/1853/tormtl3.png) (http://imageshack.us)
(http://img502.imageshack.us/img502/tormtl3.png/1/w243.png) (http://g.imageshack.us/img502/tormtl3.png/1/)
Forgotten Realms Faiths and Pantheon kitabından çeviren: Herr Mannelig
-
Torm sadakat tanrısı değil miydi ya? ??? Hatta Kargaşalar Zamanı'nda Bane ile olan savaşı ona inananların sadakati sayesinde falan kazanıyordu zira tüm inananlar kendilerini Torm'a güç vermek için öldürüyorlardı. Yok illa bi paladin tanrısı arıyorsak ben Tyr'ı tercih ederim.
Bu arada paylaşım için teşekkürler, bu tür çevirilere çok daha ihtiyacımız var. :)
-
Arkadaşım, her tanrının belli portfolio yahut görevi yani sorumlu olduğu alanları vardır ki bunlar hepsinde birden fazladır. Atıyorum Cyric yalanlar prensi diye anılır ama yalanın yanında hırsızlık alanlarından biridir ki yakında onu da çeviricem zaten. Torm, sadakat tanrısı diye anılır ama portfoliou şunlardır:
Görevi: Görev, Sadakat, İtaat, Paladinler
O olay da spoiler olacak ama: Kargaşalar Zamanında tanrılar avatar biçimindedir, yani bir ölümlü bedenindedir. Bane bundan sıyrılır ve yarı ilahi bir duruma dönüşür bunun karşısında Torm'un sadık müritleri kendilerini birer birer öldürür ve ruhları bir aslan heykeline hapsolur. Yüce Torm da o aslan heykelini avatar olarak kullanarak Bane'in karşısında ilahi güçlerinin br kısmına kavuşur falan.
-
Paylaşımın için teşekkürler. Ben pek sevmem Torm'u . Kitaplarda fazla yer almasına rağmen öyle çok aşırı güçlü bir Tanrı da değil ayrıca. Cyric istese öldürürdü. Ayrıca Torm yarı tanrı. Pek ısınamadım Torm'a ben
-
Ben teşekkür ederim yalnız Torm yarı tanrı değil. Tanrılar içerisinde de güce dayalı bir sınıflandırma yapılmış ve bu sınıflandırmada alt sınıflardan birinde. Ama yarı tanrı farklı bir kavram
-
Hafızam beni şuan yanıltıyor olabilir ama yanlış hatırlamıyorsam Torm sıkıntılar zamanından önce Yarı Tanrı'ydı . Bane ile savaşıp öldükten sonra Ao onu tekrar canlandırdığında ona Tanrı ünvanını verdi. Yani Ao tekrar dirilttiğinde Tanrı yaptı onu diye hatırlıyorum. Belki yanlış hatırlıyor olabilirim tekrar incelemem lazım :-\
-
Ben aksini biliyor idim, araştırdıktan sonra kesin olarak dillendirmek lazım
-
Araştırdım bende yanlış biliyormuşum :D Torm sıkıntılar zamanında önce değil sonrasında da Yarı İlahmış. Halada Yarı İlah
-
Yarı İlah diyince farklı anlaşılıyor ama Demi God diye geçmiyor Torm.
-
O kadarına bir yorum yapamam :D Ben kitaptan bir kesit vereyim
''Beni tehdit ediyorsun!'' Görev Tanrısı şekil değiştirdi, yakışıklı yüz hatları bir aslanınkilere dönüştü. ''Cehennemi yuvandaki her bir çukur iblisini katledebilirim,'' diye kükredi.
''Ama seni uzun bir süre meşgul ederler,'' diye kumru gibi bir ses çıkardı Cyric. ''Senin kılığında kiliselerini ziyaret etmeme ve kutsal bir savaş başlatmama yetecek kadar. Beni durduracak gücünde olmaz üstelik. Ne de olsa, Torm, sen sadece bir yarı ilahsın.''
-
Sitede öyle dolaşırken rastladım buraya ve tekrar bir araştırma yaptım. Sonucu: Torm bir Lesser God. DnD 3.5 Forgotten Realms Faiths and Pantheons kitabında Lesser Deity kavramı şöyle tanımlanıyor:
Bu varlıklar kanlarında büyü olmasa da (Sorcerer) ya da büyü öğrenmemiş olsalar da (Wizard) büyü yapabilirler ve YARI TANRILARdan daha büyük kahramanlıklar ve başarılar gösterirler. (Örneğin, on mil öteden belli bir fenomeni sezmek)
Lesser Deity'ler herhangi bir yerde birkaç binden on binlerce mürite sahip olabilirler ve YARI TANRILARdan daha geniş bir ilahi alana hükmederler. Ayrıca görevleri (portfolio) ile ilgili alanlarda daha keskin hisleri vardır.