(http://i363.photobucket.com/albums/oo79/kayiprihtim/Giddar-top.jpg)
Yazarın 1997 yılında kurgulamaya ve 2002 yılında yazmaya başladığı “Giddar” adlı romanı çıktı!
Kalkedon Yayınları‘ndan çıkan kitabın yazarı ise Erbuğ Kaya. Ayrıca web tasarımıda yapmakta olan Erbuğ Kaya, Giddar için hazırlanan siteyide kendisi yapmış. Sitesine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
1 Kasım 2009 Pazar günü Kalkedon Yayınları Standında imza günü yapıldı. Bununla birlikte fuar süresince kitabı Kalkedon Stanında bulabilirsiniz. (Salon: 2 Stand: 201 B)
“Esilda-i Kaldanese Solgamis Urda Belie”
Şimdi de kitap künye bilgilerine ve tanıtım yazısına ulaşmak için tıklayın! (http://www.kayiprihtim.org/portal/giddar/)
Arkadaşlar aslında kitap çıkalı bayağı oldu, portalımızda da çok önceden tanıtımını yapmıştık fakat her nasılsa forumda konusunu açmamışız. Hemen belirteyim dedim, böylece görmeyen arkadaşlarında dikkatini çeker.
Ayrıca Tezel Zenginoğlu kitap için iki şarkı bestelemiş. Müzisyenin MySpace linkinden Giddar için bestelediği “Drocan & Levityan” ve “Judgement” parçalarını dinleyebilirsiniz.
http://www.facebook.com/l/9bc5b;www.myspace.com/tezelzenginoglu
(http://i363.photobucket.com/albums/oo79/kayiprihtim/beslerin-cagi-top.jpg)
Bundan yaklaşık iki buçuk yıl önce çıkan ve çoğumuzun beğenisini kazanan Erbuğ Kaya imzalı Giddar'ın beklenen ikinci kitabı Beşlerin Çağı nihayet İthaki Yayınları'ndan çıkıyor!
Bakın tanıtım yazısı ikinci kitap hakkında ne gibi ipuçları veriyor:
Giddar'da güneş binlerce kez doğdu, binlerce kez battı. Bu yaşlı topraklar; anlatılamaz sırlar, yürek dayanmaz yıkımlar, akıl almaz yücelikler gördü. Akıllıların, aptalların, iyilerin, kötülerin, büyüklerin, küçüklerin efsanelerini tarihin derinliklerine gömdü. Dağlar, denizler kendini tanrı sananların ellerinde yer değiştirdi. Umutlar, korkular, acılar, mutluluklar bir koza gibi ince ince örüldü. Ve beşinci çağın başında bir şeyler değişmeye başladı. En baştan beri bu topraklarda olan tanrıların, tanrıçaların çocukları artık onlardan daha uzağa bakmaya başladılar. Beşinci çağın başında, insan ilk kez tanrısına karşı gelmeye başladı.
Burada asıl merak edilen konu ise kitabın bittiği yerden devam mı edeceği yoksa çok farklı bir zaman diliminde, farklı karakterlerle başlayarak yeni bir Giddar öyküsünü bizlerle buluşturacak olması mı? Elbette ilk kitapta akılda kalan birkaç sorunun yanıtını da bu yeni romanda bulacağımızı umut ediyoruz!
"Esilda-i Kaldanese Solgamis Urda Belie"
Ayrıca İthaki Yayınları kitabın ilk bölümünü içeren ÖN OKUMAsını paylaştı. Online olarak okumak için BURAYA (http://issuu.com/kayiprihtim/docs/beslerin_cagi), pdf olarak indirip okumak için de BURAYA (http://www.mediafire.com/?204nra57b3f0vyb) tıklayabilirsiniz.
9 Mart 2012'de çıkacak kitabın kapak tasarımını Yulay Devlet, yayına hazırlığını da Mine Olgun üstlenmiş. Kitabın tanıtım ve künye bilgilerine buradan (http://www.kayiprihtim.org/portal/kitaplar/giddar/#2) ulaşabilirsiniz.
Bu yazıyı 23 Nisan'da, yazarın Kadıköy'deki söyleşisinden bir gün önce, blogum için yazmıştım. Buraya da ekleyeyim.
Bu yazıyı aslında kitabı okur okumaz yazacaktım, gecikti, gecikti, gecikti... Şimdi yazıyorum.
Öncelikle FABİSAD (Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği) sayesinde tanıdığım, 2 kere görüşme fırsatı yakaladığım Erbuğ Kaya'nın Giddar'ını daha yeni okuyabildim. Daha önce başlamış ama birkaç şey yüzünden ilk 70 sayfada bırakmak zorunda kalmıştım kitabı. Sonunda tekrar elime alabildim ve okudum.
Buradan kitabı bana hediye eden M. İhsan Tatari'ye de çok teşekkürler demeli. Hediye edilmese kim bilir ne zaman alıp okuyabilme fırsatı bulacaktım. Giddar'ın devamında bir de Beşlerin Çağı var. Erbuğ Kaya'nın kendine has dili kendini özletmeye başladığında o da alıp okunacak. Kendisinin henüz iki kitabı var, bu sebeple hemen tüketmek istemiyorum. Yeni kitabı da merakla bekliyoruz tabii ki.
Erbuğ Kaya'nın eşsiz hayal gücü sayesinde geniş bir kurguya sahip Giddar. Bir ilk kitap olarak Giddar'ı okuduğunuzda şaşırıyorsunuz. Şahsen ben yeterince şaşırdım. İlk kitap için kurgu da çok güzel oturtulmuş, dil de leziz. Daha en baştan Erbuğ Kaya'nın iyi bir yazar olduğu kanısına varıyorsunuz.
"Ruhlar, Azad’ın karanlığına hapsedilmiş. Zamelgothlar Kutsal Yazıları geri almak için kuzeye gidiyorlar. Büyücü Kralın değiştirdikleri Dhrazma’nın uykusundan uyanmasını bekliyorlar. Güneyli bir savaşçı, sırlarıyla taş ocaklarına gönderilmiş. Arkonyalılar, sırrını kendilerinin bile bilmediği bir sessizlik yemini etmişler. Meglionlar gerçekleri öğrenmek için bedel ödüyorlar. Suskunlar sonsuza kadar Tanrılarla anlaşmışlar. Korsan iki kardeş Tanrıların olmadığı bir ada hayali kuruyor. İlde Pechnax, Giddar’daki gizlere ulaşmaya çalışıyor. Karanlık İmparatoriçe, Giddar’ı sarsıyor. Bir Sheilan kadını tüm inançlarını hiçe sayarak yaşadığı toprakları terk ediyor. Dvorlak rahibeleri, ormanlarında Tanrıçaları için durmadan çalışıyorlar.
Üç bin yıllık bir efsane, Giddar’da yeniden yeşermeye başlıyor, gerçeklik kuruluyor… Ve Siox Dia Mont tüm bunlardan habersiz, Özgürlük Duvarı’nın üstünde güneye bakıyor."
Arka kapak yazısını okudunuz şu an. Eminim etkilendiniz, beni de çok etkilemişti daha kitaba başlamadan.
Şimdi gelelim kitaba. Alıştıklarımıza göre büyük boyutları olan, sade bir kapağa sahip bir kitap Giddar. Alıştığımızdan büyük olması en başta gözünüzü korkutabilir, ama sonradan benim gibi böyle olmasına sevineceksiniz. Çünkü bitmesini istemeyeceğiniz bir kitap olacak. Şahsen bunu yaşadım. Karakterlere de öyle bir içiniz ısınıyor ki, "daha da olsa okurum" diyeceksiniz.
Alıştığımız büyük boyutlar, enfes bir kurgu dedik. Hemen şu bilgiyi de buraya sıkıştıralım: Erbuğ Kaya kitabı 1997 yılında kurgulamaya, 2002 yılında yazmaya başlamış ve 2008 yılında ise yazmayı tamamlamış. Kısacası Giddar ile yaşıtım.
(http://i.hizliresim.com/O2vQ95.jpg)
Şimdi gelelim dışından sonra içine. Ön iç kapakta bir siyasi harita, arka iç kapakta da bir fiziki harita var. Kitabı okurken arada bir duraksayıp bakıyorsunuz bahsedilen yerin neresi olduğuna. Bir yere kadar işe yarıyor fakat çok güzel bir durum. Daha sonrasında Erbuğ Kaya haritayı (http://www.erbugkaya.com/wp-content/uploads/2012/01/GiddarHarita-1024x853.jpg) yenileyerek sitesinde paylaşıyor. Daha renkli, daha kapsamlı, daha güzel... O haritaya sol taraftan ulaşabilirsiniz efendim.
Kitabın içeriğinden önce söylenmesi gereken birkaç şey daha var. Keşke iki kitap da aynı yayınevinden olsaydı. Tamam, bunu geçtim, ama bu ilk kitabın bir redaksiyona ihtiyacı var. Sanki hiç düzeltilmemiş, olduğu gibi basılmış gibi. Bilmeyenler için: İkinci kitap Beşlerin Çağı, İthaki etiketiyle raflarda.
Konuya gelirsek eğer... Baş karakterimiz Siox Dia Mont. Siox okulu birincilikle bitirir. Bir meslek seçecektir artık, ve herkesin aksine asker olmayı seçer. En yakın arkadaşı Regeda ile Kuzey ve Güney arasında örülmüş olan duvarda, Özgürlük Duvarı'nda nöbet tutmaya başlarlar. Dia'nın kardeşi Luca bir gün duvarı geçmeye çalışır ve asıl olaylar buradan sonra başlar...
Dia kardeşini bulmak ve neden geçtiğini öğrenmek için Özgürlük Duvarı'nı geçmek isteyecektir. Bunu Regeda'ya anlatacak, Regeda onu vazgeçiremediği için üst mercilere şikayet edecektir.
Kurgu belli bir kısma kadar dağınık ilerliyor. Daha sonra okuduklarımız tek bir noktada birleşiyor.
Bu şikayetten ötürü Siox, Kuzeydeki taş ocaklarına gönderilecek. Bir kişi dışında herkes onu dışlayacak. Güneyli Rondeva...
Siox'un abisi Shalorn ve adını şimdi söylemeyeceğim, kitapta okuyacağınız birkaç kişi sayesinde Siox buradan kaçacak. Buradan sonra da uzun soluklu bir yolculuk sizleri bekliyor olacak...
Kitap hakkında tek bir eleştirim olacak. Konuşmalar çok güzel ilerliyor her zaman. Fakat bazen bir şey söylenecek diye beklediniz anda konuşma "evet, tamam" gibi kelimelerle bitiyor. Bu da o diyaloğu biraz sekteye uğratıyor.
Kitap hakkında söyleyeceklerim şimdilik bu kadar. Bu kitabı edininiz, okuyunuz.
Son olarak, eklenecek bir not var, hemen onu da yazalım:
Aylık Öykü Seçkisi'nde yayınlanan iki tane Giddar öyküsü bulunmakta, onları okumak da hoş olacaktır. Biri "Tanrıça'nın Yeni Yaratığı (http://oyku.kayiprihtim.org/tanricanin-yeni-yaratigi-erbug-kaya/)", diğeri ise "İrna (http://oyku.kayiprihtim.org/irna-erbug-kaya/)".
İyi okumalar dilerim.