S.P.E.C.I.A.L.'lara (yani Strength, Perception, Endurance, Charisma, Intelligence, Agility, Luck) toplamda 40 puan dağıtacaksınız. On üzerinden tabi ki. Bu linkten (http://falloutpnp.wikia.com/wiki/Simple:_Primary_Attributes) her birinin ne işe yaradığını öğrenebilirsiniz. Luck yazılmamış, ancak genel olarak başarısız olan bir hamlenin tekrar atılmasında işe yarayacak.
Skill'lerden 3 tanesini seçeceksiniz başta. Bu seçtiklerinize ekstra 16 puan gelecek. Bu linkten (http://fallout.wikia.com/wiki/Skills), aşağıdaki karakter kartında olan skillerin özelliklerine bakabilirsiniz.
Oyun başlangıcında bir adet
Trait seçeceksiniz. Seçmeyedebilirsiniz çünkü Traitler hem güzel bir avantaja hem de aynı felaketlikte bir dezavantaja sahipler. Seçim sizin. Tek istisna, üstünde 'Racial Traits' yazanları seçemezsiniz.

Sadece General Traits kısmındakileri seçebilirsiniz. Buradan (http://fallout.wikia.com/wiki/Traits) seçin onları da.
Oyunda maksimum 3 level'a kadar gelebileceğiniz için, ilk level dahil olmak üzere
Perk vermeyi planlıyorum size. Şuradaki linkten, aşağıdaki bahsettiğim kurallar uymak şartıyla her levelda 1 Perk seçebilirsiniz. Bu linkten (http://fallout.wikia.com/wiki/Perks) seçin.
-1. Level'da, sadece Fallout: New Vegas'daki perklerden, 2. Level'da olanları seçebilirsiniz.
-2. Level'da, yine sadece Fallout: New Vegas'daki 2. levelda alınan perklerden birini seçebilirsiniz.
-3. Levelda ise Fallout 1, Fallout 2 ve Fallout: New Vegas'daki 2-3 Levellarında alınan perkleri seçebilirsiniz.
-Perk alırken sağdaki tabloda yazan 'Requirements' kısmına dikkat edin. Perception 3 istiyorsa ve sizde 2 ise alamazsınız yani.

Son olarak da ad soyad moyad yazarsınız artık.
karakter yaratmayı anlatmak nükleer kış istememe sebep oluyor[spoiler]
Seçilebilir SkillerBarter
Energy Weapons
Explosives
Guns
Lockpick
Medicine
Melee
Pilot
Repair
Science
Sneak
Speech
Survival
Unarmed