Kayıp Rıhtım Arşiv Forum

Kurgu Edebiyatı => Çizgi Roman & Manga => Konuyu başlatan: Cubor - 06 Temmuz 2011, 14:16:06

Başlık: Şemsiye Akademisi
Gönderen: Cubor - 06 Temmuz 2011, 14:16:06
Sevgili arkadaşlar,

Her ne kadar künyemde İthaki Editörü yazsa da, aynı zamanda LucasArts'ın Türkiye çizgi roman editörü olarak JBC yayıncılık için de çalışıyorum.

Çok yakında JBC yayıncılıktan ünlü Umbrella Academy serisinin ilk çizgiromanı çıkacak.

Problem şu: İlk kitabın orjinal adı, Apocalypse Suite. Burdaki "Suite" , Türkçede de suit olarak geçiyor ve TDK nın sitesindeki büyük sözlükte "a. 1. müz. Aynı tonda yazılmış şarkı biçimindeki dans müziği." olarak karşılığı geliyor. Ama, dağıtıcımız bu ismin, oda anlamına gelen suit ile karıştırılacağını ve  kitabın adının
KIYAMET SUİTİ yerine
KIYAMET SENFONİSİ olması gerektiğini savunuyor.

Ben oyumu suit yönünde kullandım ama, bu soruyu sorduğumuz pek çok kişiden de farklı cevap geldi.

Şimdi de ben size soruyorum. Sizce, "Kıyamet Suiti" anlaşılmaz bir isim mi, ve "Kıyamet Senfonisi" olarak değiştirilmeli mi? Yoksa aynen kalmalı mı?

Fikirlerinizi bekliyorum :)
Başlık: Ynt: Umbrella Academy
Gönderen: Fırtınakıran - 06 Temmuz 2011, 14:17:50
Kıyamet Suiti'nin anlaşılma durumundan çok ben Kıyamet Senfonisi'nin o lirik ve melodik söylenişini sevdim doğrusu :).
Başlık: Ynt: Umbrella Academy
Gönderen: KoyuBeyaz - 06 Temmuz 2011, 14:27:36
Suit kelimesinin 'Aynı tonda yazılmış şarkı biçimindeki dans müziği' anlamından ziyade 'Otellerde değişik amaçlar için kullanılmak üzere donatılmış ve birden çok odaya sahip olan özel bölüm' anlamı çok daha yaygın olarak biliniyor sanıyorum. Kıyamet Suiti ismi bir çok okuyucu için anlamsız gelebilir kulağa, ben Kıyamet Senfonisini tercih ederdim şahsen. Ayrıca gerçkten kulağa daha hoş geliyor. :)
Başlık: Ynt: Umbrella Academy
Gönderen: Jedmau - 06 Temmuz 2011, 15:00:20
Bencede Kıyamet Senfonisi olmalı :)
Başlık: Ynt: Umbrella Academy
Gönderen: Cubor - 06 Temmuz 2011, 15:07:29
Hadi ordan senin oy hakkın yok :)

Başlık: Ynt: Umbrella Academy
Gönderen: Demigod - 06 Temmuz 2011, 15:29:28
Bence de Kıyamet Senfonisi daha iyiymiş. Kıyamet Suiti itici geldi.
Başlık: Ynt: Umbrella Academy
Gönderen: Legend - 06 Temmuz 2011, 15:32:49
Suit denildiği üzere oda olarak anıldığı için ve fazla fantastik durmadığı için oyumu senfoniye kullanıyorum.Kıyamet Senfonisi isminin epik bir havası var. Seriyi okumadığım için tarzını bilmiyorum ama daha efsanevi,epik bir tarzsa Senfoni çok daha fazla yakışacaktır.
Başlık: Ynt: Umbrella Academy
Gönderen: Marius - 06 Temmuz 2011, 15:41:16
Süitin "oda" dışındaki anlamları pek bilinmediğinden 'Kıyamet Senfonisi' olması daha geniş bir kitlenin anlamasını kolaylaştırır. Hem daha ilgi çekici. Kıyamet Senfonisinden yanayım.
Başlık: Ynt: Umbrella Academy
Gönderen: Demigod - 06 Temmuz 2011, 15:59:12
Bana kalırsa kitabın ismi Kıyamet Senfonisi olsa satışlar daha iyi olur.
Başlık: Ynt: Umbrella Academy
Gönderen: mit - 06 Temmuz 2011, 18:41:28
Ben de diğer arkadaşlara katılıyorum bu konuda. Suit denince akla ilk gelen şey otel odası, kesinlikle müziksel bir şey değil. O yüzden hem gerçek anlamını daha iyi vurgulayan hem de daha lirik ve karizmatik olan senfoni daha uygun olacaktır.

Spoiler: Göster

İlk defa bir konuda hepimiz aynı şeyi söylüyoruz. Enteresan :)
Başlık: Ynt: Umbrella Academy
Gönderen: DarLy OpuS - 06 Temmuz 2011, 19:05:02
Hayırdır inşallah ama ben de 'senfoni'den yanayım bu konuda. :) Bazen birebir çeviri yerine böyle yollara başvurmak daha akılcı olabiliyor. "Kıyamet Suiti" cidden bir kavram karmaşasına yol açabilir okuyucuda.
Başlık: Ynt: Umbrella Academy
Gönderen: Malkavian - 06 Temmuz 2011, 19:07:09
Kıyamet Senfonisi, Kıyamet Konçertosu hatta Kıyamet Notaları bile olabilir ama Kıyamet Suiti derseniz ben heryanı darmaduman, yerde kırık şampanya bardakları ile birlikte duvarında kırmızı kan lekeleri bulunan bir oda düşünürüm ve bu konuda yalnız olmayacağımı çok derinden hissediyorum :)
Başlık: Ynt: Umbrella Academy
Gönderen: voyvoda - 06 Temmuz 2011, 19:09:53
Kıyamet Senfonisi, Kıyamet Konçertosu hatta Kıyamet Notaları bile olabilir ama Kıyamet Suiti derseniz ben heryanı darmaduman, yerde kırık şampanya bardakları ile birlikte duvarında kırmızı kan lekeleri bulunan bir oda düşünürüm ve bu konuda yalnız olmayacağımı çok derinden hissediyorum :)

aynı fikirdeyim :)
Başlık: Ynt: Umbrella Academy
Gönderen: Berre - 06 Temmuz 2011, 19:43:23
Burada yazan tüm arkadaşlarla aynı fikirde olduğumu söyleyeceğim :) Her ne kadar kitapların, filmlerin v.s her zaman aslına uygun olarak çevrilmesinden yanaysam da bu gibi karmaşık durumlarda ben de bir okuyucu olarak "Kıyamet Senfonisi" ismini daha çok yakıştırdım.
Başlık: Ynt: Umbrella Academy
Gönderen: Beyaz Gölge - 06 Temmuz 2011, 20:06:33
Herkesle aynı fikirdeyim, suit deyince yani aklıma sadece oda geldi. Senfoni daha iyi. . Ya da Malkavian'nın Kıyamet Notaları önerisini de sevdim yani, ayrı bir hava katıyor, değerlendirmeye alın derim. . :)
Başlık: Ynt: Umbrella Academy
Gönderen: Cubor - 07 Temmuz 2011, 13:03:18
Tamam, anlaşılan o ki sefoni olacak. Yapacak bir şey yok, çoğunluğun istediği gibi olacak.  :-\

Duyuyor musunuz sayın Jedmau?....   Buyrun senfoni yapın. Kitap içindeki suit lerden bir tanesini değiştirmeyi unut da bak ben nasıl dalga geçiyorum :D
Başlık: Ynt: Umbrella Academy
Gönderen: Amras Ringeril - 07 Temmuz 2011, 13:09:37
Bence Kıyamet Süiti ya da Kıyamet Notaları olmalı uygunluk açısından. Size destek olayım.
Başlık: Ynt: Umbrella Academy
Gönderen: Cubor - 07 Temmuz 2011, 14:09:58
Sevgili Amras, desteğin için teşekkür ederim ama Umbrella Academy'nin yayımcısı olan pek muhterem Jedmau kardeşim "bana yüz kişiye sordum doksandokuzu senfoni dedi valla" dediği için bu topiği açmıştım. Ama görünen o ki sen ve ben yüz kişinin içindeki biriz! Ama ben her zaman öyle olmaktan keyif almışımdır zati  ;D

Bu yüzden biz okurken senfoni gördüğümüz yerleri aklımızdan suit veya nota olarak değiştiririz olur biter :D

not: Bu arada notalar kulağa hoş gelse de hikayenin akışı açısından pek mümkün değil. Zira pek çok yerde "bir suit /senfoni besteledim" gibi laflar varken onları notalar besteledim olarak değiştiremeyiz.
Başlık: Ynt: Umbrella Academy
Gönderen: Narr - 08 Temmuz 2011, 12:55:06
Donate now -> Kıyamet Senfonisi
Başlık: Ynt: Umbrella Academy
Gönderen: Jedmau - 08 Temmuz 2011, 16:02:53
Teşekkürler arkadaşlar desteğiniz ve güzel yorumlarınız için.
Başlık: Şemsiye Akademisi
Gönderen: Black Helen - 18 Kasım 2011, 17:55:42
(http://i363.photobucket.com/albums/oo79/kayiprihtim/kiyamet-senfonisi-top.jpg)


JBC Yayıncılık, aldığı ödüller ile dikkatleri üzerine toplayan ve oldukça ses getiren Şemsiye Akademisi'ni Türk okurlarla buluşturdu. Serinin birinci cildi Kıyamet Senfonisi raflardaki yerini aldı.

Her şey Dünya genelinde gerçekleşen sıra dışı bir olay ile başlar. Daha önce hiçbir gebelik belirtisi göstermeyen kadınlar, ardı ardına 43 çocuk dünyaya getirirler. Milyoner mucit Reginald Hargreeves ise bu çocuklardan 7 tanesini evlat edinir. Kendisine bunun nedeni sorulduğunda ise sadece 'Dünyayı Kurtarmak İçin' der.

Hargreeves, sıra dışı güçleri olan bu çocukları eğitmek için Şemsiye Akademisini kurar. Bu akademi çocuklar için içlerindeki güçleri keşfetmeyi sağlayacak bir aile olacaktır; fakat bu aile çok da kalıcı olmayacaktır.

Yirmi yılın yarattığı bir yol ayrılığından sonra üvey babalarının ölümü üzerine tekrar bir araya gelirler. Çoktan kendi hayatlarını kurmuş grup üyeleri, bu toplanmanın ardından hem dünyayı yok etmek isteyen kötü güçlerle hem de kendi aralarındaki yirmi yılın silemediği gerginliklerle amansız bir savaşa girmek zorunda kalacaklardır.

Şemsiye Akademisi piyasaya çıktığı sene, Eisner ödülleri başta olmak üzere, En İyi Grafik Roman, En İyi Hikaye, En İyi Renklendirme, En İyi Kapak Tasarımı gibi pek çok dalda ödüller kazanmıştır. New York Times Best Selling ve Amazon.com Tarafından 2008'in En İyi Çizgi Romanı seçilmiştir.

Gerard Way'in kaleminden çıkan ve Gabriel Ba'nın çizimlerini yaptığı çizgi romanın çevirisini Sina Şehim, editörlüğünü ise Bora Öngürer üstlenmiş. Detaylı künye bilgisi ve aldığı ödüller için buraya (http://www.kayiprihtim.org/portal/cizgi-roman/semsiye-akademisi) tıklayabilirsiniz.
Başlık: Ynt: Şemsiye Akademisi
Gönderen: Cubor - 18 Kasım 2011, 19:12:58
Sonunda diyorum, ve sevgili Jedmau'yu sadece üç ay gecikmeyle bu muhteşem çizgiromanı çıkarttığı için ayrıca tebrik ediyorum!!!!
 :elf :fight:
Başlık: Ynt: Umbrella Academy
Gönderen: Amras Ringeril - 09 Aralık 2011, 22:28:31
Keşke Suit olsaymış, zaten senfoni sözünü o kadar da duymadık.

Oldukça eğlenceli, sürükleyici, delice bir hikayeymiş bu arada. Bize kazandırdığı için JBC yayıncılığa teşekkür ediyorum. Hiç durmayan, sürekli bir şeylerin olduğu, çizgi film havasında mizahi unsurları da doğru kullanmış bir müzik gibi. (Hatta okurken istemsizce Powepuff Girls ve Watchmen karışımı bir izlenim aldım, başıma bir şey gelmeyecekse *-*)

Özellikle bölüm başlıklarında göndermeler ve şahane cümleler oldukça hoşuma gitti.

me gusta.