Kayıp Rıhtım Arşiv Forum

Oyun Masası => FRP Arşivleri => Dipsiz Konak => Purgatorio => Konuyu başlatan: Madam Vio - 19 Haziran 2012, 21:34:46

Başlık: Kural Kitapçığı // Notitia
Gönderen: Madam Vio - 19 Haziran 2012, 21:34:46
Bilgilendirme

1)    Kurallar:

-   Oyun forum üzerinden oynanacaktır.
-   Oyuna katılmak isteyenler, önce bizlere özel mesaj yoluyla ulaşmalı, ardından da Karakter kâğıdı sayfamızdaki karakter kartını doldurmalıdır. Bunun ardından, oyuna başlayabilirler.
-   Oyun içerisine gizlenmiş belli çıkış kapıları mevcuttur. Bölümü tamamlayan oyuncular karakterlerini oynamakta ya da karakterlerini yeni bir oyuncuya devretmekte özgürdürler.


2)     Oyunun Evreni & Konusu.

Oyun, storytelling sistemi üzerine temellendirilmiş; estetik haz vermek üzere tasarlanmıştır. Kasvetli, gerilimli ve soyut olarak nitelendirilebilir. Hamleler sahneye hâkim olan duyguyu baltalamadıkları müddetçe kısa ya da uzun olabilirler.

Oyun sıradan bir şehir macerasıdır. Ya da öyle sanıyoruz.

Oyunda dikkat etmeniz gereken şey, senaryolar içerisinde çokça kullanılan sembolizmdir. DM’ler size pek çok ipucu verebilir; ancak sizlerin bunları fark edememesi, pek çok yakalanamamış ipucundan başka bir anlam ifade etmiyor. Hamle yaparken dikkat etmeniz gereken asli şey ise, tasvirler ve diğer edebi olaylar. Bazen bir paragraf bir RP için yeterli olacakken, bazen bir Word sayfasından uzun yazmanız icap edebilir.

Karakter Kâğıdınızı yaratırken dikkat etmeniz gerekenler:

-   Karakter kartıyla ilgili olarak, sadece iki önemli sınırlandırma vardır. Karakterleriniz 18 yaşından büyük olmalı ve hiçbir zeka özürlülüğüne sahip olmamalıdır.
-   Bu iki sınırlandırma dışında, istediğiniz kadar uç karakterler yaratabilirsiniz. Her türlü madde bağımlılığı serbesttir. Her türlü günah caizdir.
-   Evren fantastik olsa da, bireyler fantastik değildir.


3)   Karakter Kâğıdı:

Oyunun Başvuru panosu (http://www.kayiprihtim.org/forum/purgatorio-ba351vuru-panosu-t12896.0.html) bölümü altında katılımcıların doldurması gereken minik bir kimlik bilgisi vardır. Buna ilaveten, oyuncuların DM’lere özel mesaj yoluyla gönderecekleri kısacık geçmişleri de uygunluk bakımından kontrol edilip, paylaşılacaktır. Karakter kâğıdınızın kalan kısmı, DM’ler tarafından doldurulacaktır. Kısacası siz üyelerimizi bir de statlarla uğraştırmayacağız.


4)   Zar Sistemi:

Bu kısmı okumanız şart değildir. Kullanılacak zar sistemini merak edenler için üstünkörü bir şekilde açıklanmıştır:

I. Hangi durumlarda zar atılır?

Oyun akışının -genel olarak- şansa dayalı faktörlerle ölçülmesi/belirlenmesi gereken noktalarda, yöneticinin inisiyatifine de dayalı olarak, zar atılır.

II. Zarları attıktan sonra başarılı olup olmadığını nasıl anlarız?

Bu oyunda zarların atım işlemi yöneticiler tarafından uygulanacak; başarılı olunup olunmadığı ise attığı zarın büyüklüğü ile yaşanan olayın zorluğu göz önünde bulundurularak, yine yöneticiler tarafından belirlenecektir.

III. Penaltı ne demektir ve nasıl hesaplanır?

Dış koşulların yapılması beklenen hamleye etki ettiğini varsaydığımız durumlarda, zar atımına penaltı; yani pozitif ya da negatif olarak nitelendirebileceğimiz bazı eklentiler uygulanır. Örneğin 10 metre ilerisindeki nesneyi vurmak için hamle yapan oyuncunun zarına, karanlık olduğundan ve bunun atışını etkileyeceğini varsaydığımızdan dolayı -1 penaltı uygulanır.

Alıntı
Rolling System

X Attribute + Y Skill = X+Yd10
Ex: 2 + 3 = 5d10
In dif. situations -1/+1 can be applied. [5d10 =>  4d10/6d10]
8, 9, 10 succeeds. In 10, reroll.


5)   Tecrübe puanı:

Tecrübe puanı nedir ve nasıl kazanılır?

Oyuncunun RP’si ister edebi açıdan beğenildiği, ister kıvrak hamlesi dolayısıyla ödüllendirilmek istendiğinde tecrübe puanı alabilir. Belirli sayıda tecrübe puanı kazanıldığında, zar sisteminde kullanılan yetenek ve niteliklerine artı bir puan olarak eklenecektir.


***

Güzel vakit geçirmeniz dileğiyle.
Başlık: Ynt: Purgatorio - Kural Kitapçığı // Notitia
Gönderen: Madam Vio - 30 Ağustos 2012, 22:01:11
Bundan sonra karakterleri devredebildiğimiz/sonlandırabildiğimiz ya da yok sayıp oyuna devam edebildiğimiz çıkış kapılarından birine ulaştığımızı şu yazıyı gördüğümüzde anlıyoruz:

(http://i.imgur.com/Iid52.png)

Oyunu senaryoların dışında yarım bırakmamak adına böylesi daha iyi olacak.