Kayıp Rıhtım Arşiv Forum

Liman Kenti => Yolgeçen Hanı => Genel Kültür => Konuyu başlatan: TheSpell - 18 Eylül 2012, 15:10:00

Başlık: Ray Bradbury’den genç yazarlara 12 tavsiye
Gönderen: TheSpell - 18 Eylül 2012, 15:10:00
Ray Bradbury 2001 yılında  Point Loma Nazarene Üniversitesi’ndeki Yazarlar  Sempozyumu’nda kendi yazarlık hikayesini anlattıktan sonra  yazmaya yeteneği olanlara bazı tavsiyelerde bulunmayı ihmal etmiyor. Bu  tavsiyelerin çoğu Bradbury’nin “yazı hijyeni” dediği  günlük işleri kapsıyor. İşte Bradbury’nin yazmaya yeni  başlayanlara tavsiyeleri:

Buradan ulaşabilirsiniz. (http://www.youtube.com/watch?v=_W-r7ABrMYU&feature=player_embedded/)

1 ) İşe roman yazarak başlamayın: Roman yazmanız uzun zaman  alır. Yazmaya haftada bir tanesini tamamlayacağınız  şekilde ayarlayacağınız bir düzende bir sürü kısa hikaye  yazarak başlayın. Bu çalışmayı bir yıl sürdürün; peş peşe  52 tane kötü hikaye yazmanız mümkün olmadığına göre başarıya ulaşacaksınız. (Ray Bradbury  ilk romanı Fahrenheit 451′i otuz yaşında yazmaya başlamış.)

2 ) Onları sevebilirsin ama onlar gibi olmazsın: Kaçınılmaz  bir şekilde bilinçli ya da bilinçsiz olarak favori  yazarlarınızı taklit etmeye başlarsınız. (Tıpkı Ray  Bradbury’nin yazdıklarının H.G. Wells, Jules Verne, Arthur  Conan Doyle ve L. Frank Baum’un yazdıklarına benzemesi  gibi.)

3 ) Kısa hikayelerin niteliklerini araştırın: Bradbury;  Roald Dahl, Guy de Maupassant ve daha az bilinen Nigel  Kneale ve John Collier’in yazdıklarını kast ediyor.

4 ) Beyninizi doldurun: Bradbury genç yazarlardan yatmadan önce bir hikaye, bir şiir (fakat modern  ıvır zıvırlardan değil, Pope’den, Shakespeare’den ya da  Frost’tan) ve bir makale okumalarını istiyor. Okunacak makalelerin arkeoloji,  biyoloji, zooloji, felsefe, politika ve edebiyat gibi  birçok alandan olmasını gerektiğini söylüyor.

5 ) Size inanmayan insanlarla arkadaşlığınızı bitirin:  Yazma arzunuzu hafife mi alıyorlar? Eğer öyleyse onlarla  arkadaşlığınızı  vakit kaybetmeden sonlandırın.

6 ) Kütüphaneye kapanın: Lanet olası bilgisayarınızdan ayrılın!

Bradbury hiç üniversiteye gitmemiş olabilir, ama o  bitmek bilmeyen okuma arzusu sayesinde 28 yaşında  “kütüphaneden mezun oldu” denebilecek kadar kütüphaneden faydalanmış.

7 ) Filmlere aşık olun: özellikle eski olanlara.

8 ) Keyifle yazın: Bradbury “yazarlık ciddi bir iş  değildir” diye düşünüyor. Bradbury, eğer bir hikaye yazmaya iş  gözüyle bakarsanız amacınıza ulaşamazsınız dedikten sonra, dinleyicilerine, “benim arzumu kıskanmanızı istiyorum”  diye ekler.

9 ) Para kazanma planları yapmayın: Bradbury ve karısı bir araba almadan 37 yaşına gelmişlerdi.

10 ) Sevdiğiniz ve nefret ettiğiniz 10 şeyi listeleyin:  Sevdiklerinizi yazın, nefret ettiklerinizi yok edin!  (tabi onlar hakkında da yazabilirsiniz)

11 ) Aklınıza gelen her şeyi yazın: Kelime birliği yaratıcılıkta meydana gelebilecek  tıkanıklığı bozar, o yüzden her sözü yazmayı deneyin çünkü hiçbir şeyi test etmeden  bilemezsiniz.

12 ) Yazdıklarınızla ulaşmak istediğiniz şeyin bir insanın  yanınıza gelerek “yazdıklarınızdan dolayı sizi çok seviyorum”  demesi olduğunu unutmayın: Ya da başarısızken aradığınız şeyin birisinin  yanınıza gelerek “insanların söylediği gibi aptal değilsiniz”  demesi olduğunu unutmayın.

Kaynak: edebiyathaber.net
Başlık: Ynt: Ray Bradbury’den genç yazarlara 12 tavsiye
Gönderen: Erymnys - 18 Eylül 2012, 15:31:15

6 ) Kütüphaneye kapanın: Lanet olası bilgisayarınızdan ayrılın!


En çok sıkıntı çektiğim şey bu herhalde. Beş dakikalık bir şey bakmak için açılan bilgisayar nasıl olur da en az bir saat kapanamaz anlamıyorum, kızıyorum kendime!..
Başlık: Ynt: Ray Bradbury’den genç yazarlara 12 tavsiye
Gönderen: TheSpell - 18 Eylül 2012, 15:43:00
Katılıyorum. Aslında bilgisayarlarınızdan ayrılın kısmına değil de, daha çok "kütüphaneye kapanın" kısmına. Bizim buralarda yalnızca bir kütüphane var, o da affedersiniz sanki dağın başında. Oradaki görevlilerin hiçbir türden bilgileri yok. Kimisi sigara içiyor, kimisi sakız çiğniyor... Ayrıca merkezi kütüphane de değil, yani orada bulduğum en heyecanlı kitaplar Dan Brown ve bir tane de Stephen King kitabıydı.
Başlık: Ynt: Ray Bradbury’den genç yazarlara 12 tavsiye
Gönderen: Erymnys - 18 Eylül 2012, 15:59:47
Bizim evin hemen karşısında kütüphane var ilk taşındığımızda bir heves her gün gidiyordum ama sizin de dediğiniz gibi uzun zaman öncesinden kalan ansiklopediler ve duyarsız görevliler sayesinde birkaç günde soğudum. Ama evde sığınabileceğim bir kütüphane yaratmıştım kendime, özellikle de anne, baba ve kardeşten arındırılınca dünyanın en güzel yeri oluyor benim için.
Başlık: Ynt: Ray Bradbury’den genç yazarlara 12 tavsiye
Gönderen: Ryld Argith - 18 Eylül 2012, 18:21:01
Rad Bradbury geç farketmeme rağmen Robert Jordeyn'dan sonraki favorim kendisine .ok derin saygı besliyorum :)
Başlık: Ynt: Ray Bradbury’den genç yazarlara 12 tavsiye
Gönderen: KingKiller - 06 Ekim 2012, 00:07:52
Ray Bradbury Çok sevdiğim yazarlardan birisidir. Bu tavsiyeleri uygulayacağım.
Başlık: Ynt: Ray Bradbury’den genç yazarlara 12 tavsiye
Gönderen: 0nix - 06 Ekim 2012, 22:04:43
Hakikaten altın gibi tavsiyeler vermiş. :)
Başlık: Ynt: Ray Bradbury’den genç yazarlara 12 tavsiye
Gönderen: mit - 07 Ekim 2012, 14:37:40
Cidden çok güzel ve de çok doğru tavsiyeler bunlar. Kendimi onunla kıyaslayamasam da artık az çok işin içinde olduğumdan benim için iki kat doğru hatta... Yazmaya iş ya da para kazanma aracı olarak bakmak gerçekten de aldığınız keyfi fena baltalıyor. Zevk için, kendiniz için yazmalısınız (Bu laftan sonra 'İhsan abi paragöz olmuş' lafları çıkacak ana neyse).

Ve o bilgisatar yok mu? Ah o bilgisayar ve de çaldığı değerli zamanlar...  Karar verdim, bundan sonra açmayacağım bu makineyi gereksiz yere. Oyun da oynam... Dur ya, Rayman'de nerede kalmıştım ben?
Başlık: Ynt: Ray Bradbury’den genç yazarlara 12 tavsiye
Gönderen: Denaro Forbin - 16 Ekim 2012, 02:12:43
Bilgisayar birçok kişiye engel oluyor galiba. Aslında bu kişinin kendi elindedir diye düşünüyorum ben. Kendinize bir çalışma programı hazırlayıp, içten bir şekilde o programa uyduğunuz takdirde hayatınız düzene girecektir. Kitap okumak ve yazı yazmak bir tutkudur ve bu tutkunuzu bir teknoloji kutusunun köreltmesine izin vermeyin.

Ayrıca Ray Bradbury'nin birbirinden değerli 12 tavsiyesini uygulamak gerek, ki ben birkaçını uyguladım bile. Böyle tavsiyelere ihtiyacımız var.
Başlık: Ynt: Ray Bradbury’den genç yazarlara 12 tavsiye
Gönderen: Daarlan Gardan - 16 Ekim 2012, 08:27:25
Böyle tavsiyelere ihtiyacımız var.
1: http://egoistokur.com/stephen-kingden-yazar-adaylarina-7-tavsiye/
2: http://egoistokur.com/yazma-dersleri-chuck-palahniuktan-13-tavsiye/
Başlık: Ynt: Ray Bradbury’den genç yazarlara 12 tavsiye
Gönderen: Tardis - 26 Ekim 2012, 04:55:18
Stephen King'in bunun üzerine kitabı var, yazma sanatı diye. Okumayanlara tavsiye ederim kesinlikle.