Kayıp Rıhtım Arşiv Forum

Kurgu Edebiyatı => Bilimkurgu => Yıldız Savaşları => Konuyu başlatan: KingKiller - 09 Şubat 2013, 13:21:46

Başlık: Bothan
Gönderen: KingKiller - 09 Şubat 2013, 13:21:46
Bothan’lar galaktik politika arenasında önemli oyunculardı ve bilgi toplama becerileriyle meşhurdular.
İlk olarak Bothawui gezegeninde ortaya çıkmış ve çok eski çağlarda civardaki çeşitli sistemleri kolonize etmişlerdi. Endor Savaşı’ndan önce iki düzineden fazla Bothan, ikinci Ölüm Yıldızı’nın planları ile İmparator’un da istasyonu teftiş etmeye gidip böylece bir Asi saldırısına açık hedef olacağı bilgisini ele geçirip İttifak’a ulaştırmaya çalışıken öldüler. O günden beri tüm Bothan ırkı Yeni Cumhuriyet’in en prestij sahibi üyelerinden biri haline geldiler.
Bothanlar kısa boylu ve tüylü insanımsı bir ırktılar. kendilerini ifade etmede çok becerikliydiler ve tüylerindeki hafif dalgalanma ve kabarmalar onların duygusal durumlarını da anlatmaya yardımcı olurdu. Fakat bu özellikleri, amaçlarını gizlemeye çalıştıkları zamanlarda kendilerini ele verebileceği için aynı zamanda bir dezavantajdı.

(http://i45.tinypic.com/2jga2s8.jpg)

Bothan’lar doğaları gereği daima güç peşinde koşarlardı. Çoğunlukla fırsatçılık ve manipulasyonda ustaydılar ve başkalarını kontrol etmenin getirdiği ayrıcalığı elde etmeye çalışırlardı. Bothan kültüründe maddi servet bile politik etki kadar önemli değildi ve Bothan klanları bundan mümkün olduğunca çok elde etmek için sürekli birbirleriyle yarış halindeydiler. Fakat tüm bunlara rağmen şiddete nadiren başvururlardı. Politik manevralar onlar için herşeyden önemliydi. Dış rakiplerine de asla doğrudan saldırmaz, hamleyi onlardan bekler ve sonra da onların bu çabalarından faydalanma yolları ararlardı.
Binlerce yıl süren bu tür hayat biçimi Bothan’ları ayrıca genel olarak paranoyak bir ırk haline getirmişti, fakat paranoya da bir Bothan için meziyet kabul ediliyordu.
Her klandan gelen temsilcilerden oluşan Bothan Konseyi Bothawui’yi ana yasama ve yürütme kurumu olarak yönetirdi. Konsey bir üyeyi başkan olarak seçerdi ve tüm politikalar oylama sonucu onaylanır ya da reddedilirdi. Her Konsey üyesi aynı zamanda çeşitli bakanlıklar ve komitelerin başındaydı ve kendi klanlarından kişileri de önemli mevkiilere atarlardı.
Casusluk Bothan’ların başlıca endüstrisiydi. Bilgi arayan herkes Bothawui’ye gelirdi, ama bilgi pahalıydı. Bothan Casus ağı İmparatorluk yönetimi sırasında olduğu gibi Yeni Cumhuriyet altında da aktifti. Leia Organa Solo, Yuuzhan Vong istilasının başlamasından hemen sonra Bothan ırkıyla ilgili gözlemlerini günlüğüne şöyle yazmıştı:
”İmparatorluğa karşı savaş sırasında Bothan’lara müttefiklerimiz olarak güvendik, fakat ilerleyen yıllarda öğrendik ki onlar için daima gizli bir hedef de varmış. İmparatorluk onlara güç hakkı tanımadığı için ona karşı bir bütün halinde savaştılar. Eğer ortak bir düşmanları olmasa Bothan klanları sürekli birbirlerinin gırtlağına yapışırlardı. Onlarla uğraştığımda ön yargılı davranmamak için elimden geleni yapıyorum, ama Borsk Fey’lya ve taraftarlarıyla bu çok zor. Onları Yuuzhan Vong tehdidi konusunda uyardığımızda beni tekrar iktidara geçmek için manevra yapan bir hain olmakla suçladı.
Bunun onların doğasında ve yetiştiriliş tarzlarında olduğunu biliyorum. Fakat onların bu şekilde davranmaları sonunda bizi nereye götürecek?”

Alıntıdır = http://www.starwars.gen.tr