Kayıp Rıhtım Arşiv Forum

Kurgu Edebiyatı => Bilimkurgu => Yıldız Savaşları => Konuyu başlatan: okanakinci - 05 Aralık 2014, 22:59:18

Başlık: Gücün Gri Tarafı
Gönderen: okanakinci - 05 Aralık 2014, 22:59:18
Eğer galaksiye kalıcı bir barış gelmesini istiyorsak aydınlık tarafı da karanlık tarafı da bir kenara bırakıp orta yolu bulmalıyız. İşte huzurlarınızda Gri Jedi Kanunları:

(http://i.hizliresim.com/W6Wp6m.jpg)
Başlık: Ynt: Gücün Gri Tarafı
Gönderen: Grayswandir - 06 Aralık 2014, 01:47:48
Aklı başında her Jedi'ın olması gerekendir Gray Jedi. Aydınlık taraftakiler tabiri caizse "lawful good"ken, ki sıkıcıdır, griler "chaotic good"dur. Burada lawful'u tercih eden biri de yoktur umuyorum. :/

Gri olmak ne iyi ne kötü olmak değil, aslında bildiğin iyiliği korumaktır. Bunu kanunu sallamadan yaparlar tabii, ama en doğrusu da budur bence. Jedi Code dediğin şey eninde sonunda bir kural kitabıdır ve kurallara bağlı kalarak kimsenin elle tutulur bir şey elde etmişliği yok. Örneğin serideki en baba Jedi'lardan biri olan Qui-Gon Jinn de aydınlık tarafa bağlı sayılsa da, Jedi konseyiyle anlaşmazlıklarından dolayı bazıları tarafından gri olarak görülür. Kendisi gibi konseyden uzaklaşmış ve Jedi Code'a bağlı kalmadan hareket eden başka Jedi'lar da var tabii, bunlar tanım itibariyle tam olarak gri sayılmaz belki ama pratikte grilerdir bence.
Başlık: Ynt: Gücün Gri Tarafı
Gönderen: okanakinci - 11 Ocak 2016, 20:36:08
Qui Gon Jin'in gri jedi olduğuna katılmıyorum. Bence o aydınlık taraftaydı, sadece yöntemleri Jedi Konseyi tarafından uygun bulunmamıştı. Force Unleashed'daki Starkiller biraz daha benziyor ama o da değil. Dikkat ederseniz 2. oyunda aydınlık ataraf geçiyordu ama dövüşme yöntemi hala tümüyle Sithlere özgüydü. Gerçek bir gri Jedi ise gerçekten her iki taraftan da uzak durur ki bildiğim kadarıyla bir örneği yok. Varsa da ben bilmiyorum.

Bence gri taraf olması gereken şey, çünkü Jedi Konseyi, duygularından arınmış azizler yetiştirmek gibi bir rüyanın peşinde. Sith düzeninin de ne kadar zararlı ve sürdürülemez olduğu ortada. İkisi arasında bir dengeye ihtiyaç var.
Başlık: Ynt: Gücün Gri Tarafı
Gönderen: Marius - 11 Ocak 2016, 22:11:59
"Gri" kavramı için kesin bir tanım yapılamaz ilk olarak. Gray Jedi karanlık ve aydınlık arasında yürüyüp iki tarafa da bağlanmayan güç kullanıcılarına denirken Jedi Konseyi'ne ve Jedi Codeuna bağlı olmayan, güç ne diyorsa onu yapan light side kullanıcılarına da deniyor. Bu bağlamda Qui Gon Jin gri olarak kabul ediliyor kimilerince ama bu tüm evrene baktığımızda cidden tartışmalı bir konu.

Griye bir örnek de İmparatorluk Şövalyeleridir. Bu abilerimiz şöyle diyor; "We are Imperial Knights. We do our duty by the Emperor and by the Force—no matter the cost." ancak bunları İmparator aydınlık tarafa hizmet ettiği müddetçe yaparlar. Bir Jedi için emir demiri kesse de "-no matter the cost" demezler. Çoğu Jedi verilen emri kendi yöntemleri ile barışçıl şekilde halletmeye çalışır. Bu abilerimiz ise "aydınlık taraftan bi kehanet geldi, şu gezegeni patlatmazsak barışa darbe vurulacak" dense gider patlatır o gezegeni (biraz abartı oldu örnek ama ne dediğim anlaşıldı galiba.)

KotOR oyunlarında yaratılmaya çalışılan Gray Jedi kavramına Lucas karşı çıkmıştı. Sadece aydınlık ya da karanlıkta olabilirsin, arası olmaz bunun demişti. O zamandan beri vardı yoktu, öyle değildi diye hala tartışılıyor. Bu yüzden kesin sınırlar altına alamıyoruz maalesef.