Kayıp Rıhtım Arşiv Forum

Kurgu Güncesi => Tartışma Platformu => Konuyu başlatan: Fiddler - 03 Şubat 2015, 11:28:15

Başlık: Wattpad
Gönderen: Fiddler - 03 Şubat 2015, 11:28:15
Son zamanlarda iyice ayyuka çıktı. Her yerde, herkesten duyuyorum.

Dahası bazı öyküler de çok ciddi okuyucu sayısına ulaşmış galiba. Binlerce yorum olan öyküler var.

Tartışmaya açmak istedim, Kayıp Rıhtım Wattpad için ne düşünüyor? Sizce ne kadar etkili? Ne kadar kaliteli işler var?

Evet.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Gudvard - 03 Şubat 2015, 12:24:34
Afedersiniz ama saçma insanların saçma hikayelerinin olduğu edebi dilden ve ortamdan yoksun bir site. Şahsen ben hikayelerimin hiçbirini yayınlamam sitede. Ha, arada iyi hikayeler denk geliyor onlara söyleyecek lafım yok. Ama iyi bir paylaşım ortamı olduğunu düşünmüyorum ben.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Methild - 03 Şubat 2015, 12:36:56
Gerçekten yukarıdaki arkadaşa katılıyorum. Özellikle birkaç hikaye yayınlamış biri olarak söyleyebilirim ki kaliteli bir ortam değil. Yazılan saçma sapan şeylere yorum yapılırken, emek harcanmış yazılara yorum gelmiyor. Daha çok böyle aşk konulu öyküler tutuluyor diye düşünüyorum. Kalitesi yerlerde gezen bir yer. Sizi geliştirecek, ileriye taşıyacak yorumlar da yapılmıyor yani.

Ama bazen güzel öyküler çıkabiliyor. Öykülerin çok yorum alması da genelde kapak resminden, dediğim gibi içinde aşk barındıran konuların olmasından ya da yazarın bir çevresi olmasından geliyor. Eğer sosyal ortamda çok arkadaşınız varsa binlerce yorum alırsınız hakikaten. Yeni biriyseniz yazdığınız öykü okunmuyor bile. Binlerce öykünün içinde fark edilmiyor. Yani hevesinizin kırılması olası bir yer.

Bir benzetme yapacaktım onu yapayım: Bildiğiniz MTV olarak düşünün. Sadece kitap hali.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: mit - 03 Şubat 2015, 14:06:10
Bir iki öykü okudum, harcadığım zamana acıdım. Aralarında iyileri de vardır mutlaka, ama popüler zırvalarına arasında bulmak çok zor.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Nightmare - 15 Şubat 2015, 12:47:09
Benim gördüğüm kadarıyla bu sitede hikayenizin okunması için mutlaka şahane bir kapak tasarımı yapmanız gerekiyor. Çünkü insanlar hikayeleri sadece kapakları ve isimlerine göre değerlendiriyor. Mesela ismi aşk konusu  içeren bir hikayenin kapağına alacakaranlık serisinin baş kahramanlarının resmini koyarsa bir yazar on bin okunma garanti etmiş demektir. İçeriğe baktığınızda göreceğiniz şeyse sadece hayal kırıklığı. Bir örnek de Harry potter dan vereyim. Bir hikaye gördüm bu sitede ve kapağında harry potter ismi de Büyücü okulu. Arkadaş hikayeyi 2400 kişi okumuş ama okuyanlar ya kör ya da yukarıda bahsettiğim kapağa göre okuyucular. Yani öyle saçma bir hikaye ki anlatamam size. Çocuğun teki çıkmış harry potter' da ne gördüyse hepsini isimlerini bile değiştirme zahmetine girmeden olduğu gibi aktarmış ve insanlar ciddi ciddi bu hikayeyi okumuş.

Bir de hikayeyle alakası olmayıp sadece kendi hikayesinin reklamını yapan tipler var. Onlara hiş değinmiyorum onlar yaşamımızın bir parçası zaten...

Bir de Harry potter ile ilgili olan hikayeden bir alıntı yapacağım okuyun zaten ne demek istediğimi anlarsınız :)

Bana geçmişte ne olduğunu bilmek istiyorsun öyle değilmi. Alemi öldürdüm 2 yıl hapiste yattım. Sonrada burası iste. Aynısını sanada yapmamı istemiyorsan benden uzak dur tamammı lan ### kafalı japon askeri.

Sende benden uzak dur o zaman ###### çocuğu.

Dedim ve oradan gittim. İşte şimdi onu bitireceğim. Artık gerçek bir düşmanım var...


Yazım hatalarını geçelim yazarın yaşını bilmiyorum ama hali hazırda belli olmuştur zaten, bu hikayeyi yazma amacını da geçelim ve en önemli kısım şu "### kafalı japon askeri" Anlayan anlamıştır zaten de yani bunu yazmak nasıl bir kafadır bu hikayeyi okuyup da çok güzel olmuş devamını bekliyoruz demek nasıl bir kafadır. Diyecek söz bulamıyorum.

NOT:Adam alesini öldürmüş (i si yok ) 2 yıl hapis yatmış. Hangi kafayla yazdı bunu o da ilginç tabii.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Metaroid - 15 Şubat 2015, 13:07:00
Aslında site doğru bir şekilde kullanılırsa yararlı olabilir. Düşünce güzel çünkü. Ancak böyle basit, doğru düzgün bir diyaloğun yazılamadığı öyküler bile var. Bir sınırlama -yaş sınırlaması mesela- getirilebilir. Gerçi ben de 14 yaşındayım, ama en azından neyin ne olduğunu biliyorum. Bahsettiğiniz sitede okuduğum birçok öykü başarısızdı.

Üstelik o kadar çok öykü var ki! Sizin öykünüz eğer yukarıdaki arkadaşımızın bahsettiği kriterlerden yoksun ise okunmuyor. Kapak ve Aşk teması önemli.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: TheWalkingIdeas - 15 Şubat 2015, 13:54:42
Sitenin kuruluş amacı güzel. İstenilirse ve bilinçli kullanılırsa gerçekten harika bir platform olur. Fakat benim Türk kullanıcılardan edindiğim izlenim ve  birkaç arkadaşımdan da gördüğüm genelde erkeklerin birkaç aforizma yazarak kendilerini kızlara ispatlama çabasına girdiği yer. Aynı instagramdaki gibi bir gösteriş yapma platformu, paylaşım amacı ve edebi değerlerden yoksun olarak insanların egolarını tatmin etmeye çalıştıkları bir platform.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Grayswandir - 15 Şubat 2015, 15:02:14
Muazzam bir site, muhteşem hikayeler var gerçekten. Bunun gibi mesela. (http://www.wattpad.com/story/32431440-harry-potter-8-geri-d%C3%B6nen-karanl%C4%B1k)
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: mit - 15 Şubat 2015, 15:19:45
İbretlik paylaşım. Terazine tıkladım u_u
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Methild - 15 Şubat 2015, 17:45:30
Fantastik bölümleri karıştırırken şu öyküye denk geldim. Fena değil, orta seviye. Tahmin edileceği üzere az okunmuş ve hiç yorum almamış.
Okunabilir (http://www.wattpad.com/story/32321004-k%C4%B1l%C4%B1c%C4%B1n-g%C3%B6lgesinde)
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Nightmare - 15 Şubat 2015, 17:54:28
Fantastik bölümleri karıştırırken şu öyküye denk geldim. Fena değil, orta seviye. Tahmin edileceği üzere az okunmuş ve hiç yorum almamış.
Okunabilir (http://www.wattpad.com/story/32321004-k%C4%B1l%C4%B1c%C4%B1n-g%C3%B6lgesinde)
Arkadaşa üzüldüm doğrusu hikayesi çok güzel görünüyor ama okuyanı yok...
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Optik - 08 Mart 2015, 01:39:33
Yakışıklı bir adam, güzel bir kadının hikayesini yazarsanız yüzlerce okura ulaşabilirsiniz. Popüler edebiyatın içinde yazmanız gereken bir ortam. Sizi edebiyattan uzaklaştırıyor galiba. Wattpad'i bir sosyal medya olarak görüyorum. Bu amaçla kurulmasa da insanlar bunu böyle algılamış ve bu amaçla kullanıyorlar. Hikayelerin kalitesi değil, profilin kaç takipçisi olduğu ve hikayenin kaç kez okuduğu ile ilgilenenlerin ele geçirdiği bir site. Biraz kurcalarsak belki iyilerle karşılaşabiliriz ama o iyiye rastlayacağız diye onlarca kötü hikaye okuma eziyetine katlanmak ne kadar iyi, bilemem.

Bende bir kaç hikaye yayınladım. Sıfır yorum aldım. Yıldızlar aldım ama içim rahat mı? Değil, çünkü ben seninkine yıldız verdim sende bana ver, muhabbeti var.

Hesabımda hikaye yayınlamaya devam edeceğim, belki ciddiye alıp iyi eleştiri yazacak kişilerle karşılaşırım.  = )
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: zaujas - 08 Mart 2015, 10:04:51
Kalite konusunda sıkıntıları olduğu muhakkak ama fikir olarak muazzam bir girişim. Belki ilerde kayıprıhtımda böyle bir projeye imza atar. Forumda ben dahil hikaye yazan bir çok insan var ve içerik sıkıntısı olacağını sanmıyorum. Ama belli kriterler olmalı herkes hikaye yayınlayamamalı bu tarz projelerde.

Bende hem burada hem de wattpad'de paylaşıyorum hikayemi ama öyle çoluk çocuk yorumları geliyorki sıkıldım artık. Hala hikayeyi kaldırmamamın nedeni belki bir kaç aklı başında okuyucuya ulaşabilirim umudu.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: DarLy OpuS - 08 Mart 2015, 13:45:22
Kontrolsüz edebiyat, edebiyat değilmiş; bunu bir kez daha belli eden site. İyi niyetlerin coşkuyla parçalandığını görüyorum.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: kargasiz - 08 Mart 2015, 14:05:13
Birkaç ay önce denk gelmiştim bu siteye bir yazarın genç yazarlara tavsiyeleri adında bir konunun altında yorum olarak girilmişti. En çok okunanlar gibi en kısımlarını hızlıca bir taradım. Arada çok güzel şeyler denk gelmedi değil ama onlar da zaten sönük kaldı.

Burayı hikaye yazmaktan ziyade farklı amaçlar için kullanan birçok yazıya da denk geldim, bu hikayelerin konuları, kitap kapağınız yapılır, hikayenizden nasıl para kazanırsınız, wattpad'den para kazanma, hikayenizi yazayım gibi şeylerdi.Birileri iyi eser ortaya çıkartmaya çalışıyor ama edebi değerinin olmasını zaten çok bekleyemeyiz bu siteden.

2 defa da ben birşeyler karalayayım ya şu siteye diye denedim, ne zaman yazmak için başlasam aklıma gelen fikir gelişti ve ya şu fikri not alayım da ileride başka bir yerde kullanırım deyip vazgeçtim :)
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: valarrr - 08 Mart 2015, 15:03:00
Aslında kanımca kullanışlı bir site olabilir. Fakat işte bizim Türk insanı her şeyin cılkını çıkaracak ya...

Ben de bir iki hikaye okumuştum öyle kötü de bulmamıştım. Belki bana iyileri denk geldi; bilmiyorum. Ama dediğiniz gibi iyi hikayelerde pek bir geri dönüş, kaliteli eleştiriler vs. yoktu. Kullanışlı bir hale getirilirse zannımca iyi bir site olabilir.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Bars Elsa - 18 Mart 2015, 02:43:17
Saçma ve edebi dilden uzak şeylerin -daha çok liselilerin; okulda yaşadıklarını, platonik aşklarını ya da fantezilerini- yazdıkları bir mekan olsa da çok ciddi bir okuyucu -ve müşteri- kitlesi olduğunu kendim gözlemledim. Orada yayınlanıp da büyük piyasa yayınevlerinden basılarak çoksatanlar listesine giren -sanırım son örneği Kötü Çocuk- kitaplar var. Ben de on gün evvel sırf dalgasına bir şeyler yazayım demiştim. İlk gün bir sayfalık bir öykü  yazıp yayınladım; ancak nasıl olduysa oldu, o günden sonra günde en az üç sayfa devam ettirmeye başladım o öykümü ve şimdi bir roman halini almış durumda. Yazmaya devam edeceğim, bakalım birilerinin ilgisini çekecek mi... Lakin yine de öyle sanıyorum ki içeriğinde liseli genç aşıkların, yakışıklı çocuk ve güzel kızların geçmediği çalışmaları, wattpad'i takip eden yayınevi çalışanları görmezden gelecektir. Zaten öykünün kapağında bir erkek ya da kız resmi yoksa, isminde aşkı çağrıştıracak sözcükler barındırmıyorsa okunma sayısı milyonları bulmuyor. -ne milyonu, binleri bile bulmuyor.-

Ama yine de bir piyasa yayınevinin dikkatini çekme olasılığının yüksek olduğunu göz önünde bulundurarak ve -burada itirafta bulunuyorum- para kazanabilme olasılığımı düşünerek, romanın içeriğine biraz da aşk katarak yazmaya devam edeceğim. Rıhtım ailesinden de öykümü takip etmek isteyen olursa bağlantı gönderebilirim. :)
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: milenya - 21 Nisan 2016, 18:23:13
Wattpad'e eskiden bir üyelik açıp hikaye paylaşmıştım ama o zamanlar sanırsam daha çok iOS uygulaması olarak kullanılıyordu ve açıkçası çok başarısız görmüştüm. Son günlerde ara ara giriyorum ve oradan çıkan işleri de biraz inceledim ve sanırım büyük bir gizemli erkek, saf kız modelinin olduğu hikayeler açık ara en sevilenler. Hikaye diyorum ama romana sarmış çoğu.

Platform güzel fakat içerik kötü. O kadar öyküyü, kötüsünün bile beğenildiği saçma kurguları görünce içimde tekrardan bir yazma coşkusu da oluşmadı değil. Sanırım Wattpad'e diss atmak için gizemli, güçlü kız ve saf aşık erkek içeren bir şeyler yazacağım ama kesinlikle wattpad bana göre bir yer değil. :)

Bir de o kapaklar nedir öyle. İlk girdiğimde burası kapak tasarım sitesi mi diye sormuştum kendime. İyi kitapların iyi kapaklar ardında olduğunu düşünen bir neslin sitesi olduğu fikrini de uyandırdı, diyebilirim.
Başlık: Wattpad 'kitaplarını' ve 'yazarlarını' nasıl buluyorsunuz?
Gönderen: stupefypatronus - 28 Temmuz 2016, 17:20:34
Bir kaç dişe dokunur kurgu var, yazmayı seven arkadaşları da destekler nitelikte bir platform, ama son yıllarda amacı insanlara kitapları ulaştırmak değil, kitap zaaflarını kullanarak insanları sömürmek olan yayınevleri iyi kötü bakmadan okunma sayısı yüksek olan tüm kurguları 'kitap' haline getirip yazan arkadaşları 'yazar' sıfatına soktular. D&R'da çok satılanlarda Sabahattin Ali'nin Orhan Pamuk'un üstünde o kitapları görünce üzülüyorum. Dünya klasiklerinden daha pahalı olan bu kitaplara o kadar parayı veren arkadaşların da gözlerinin açılması dileğiyle.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: lordoftheread - 28 Temmuz 2016, 19:22:52
Bir kaç dişe dokunur kurgu var, yazmayı seven arkadaşları da destekler nitelikte bir platform, ama son yıllarda amacı insanlara kitapları ulaştırmak değil, kitap zaaflarını kullanarak insanları sömürmek olan yayınevleri iyi kötü bakmadan okunma sayısı yüksek olan tüm kurguları 'kitap' haline getirip yazan arkadaşları 'yazar' sıfatına soktular. D&R'da çok satılanlarda Sabahattin Ali'nin Orhan Pamuk'un üstünde o kitapları görünce üzülüyorum. Dünya klasiklerinden daha pahalı olan bu kitaplara o kadar parayı veren arkadaşların da gözlerinin açılması dileğiyle.

Ben onlara kitaptan ziyade, dedikoduların yazıya dökülmüş hali diyorum. Bunlar kesinlikle sanat değeri olmayan, hiçbir ağırlığı ve zenginliği bulunmayan, son derece basit ve popüler, akıcı ama bir şey katmayan eserler. Okuyup zaman kaybetmemek lazım.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Bay_Karamsar - 28 Temmuz 2016, 22:46:35
Wattpad'de yazan akrabam, yazma konusunda kendini şevklendirdiğinden bahsetmişti. Hikaye paylaşmak için ayrıca bir blog açmak yerine doğrudan bu amaca yönelik bir platformda yazmakta mantıklı gelmişti doğrusu. İçeriğin kalitesindeki sıkıntılar zaten sayılmış - ayrıca eklemeye gerek yok.

Ne yalan söyleyeyim, yazmaya başlarsam burada hikaye yayınlamaktan geri durmam. Niyetli de değilken popüler olmayıverelim :).
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Guy Fawkes - 29 Temmuz 2016, 10:04:59
Yazarlığını geliştirmek isteyenler için yeterli bir ortam değil. Yorum yazanlar ya öykümü okuyun diyor ya da çok güzel devam et gibi yetersiz yorumlarda bulunuyorlar. Yazmayı şevklendiriyor, belki yazma alışkanlığı da kazandırıyor ama bence yazarlığa pek katkı sağlamıyor. Orada hatalarınızı fark edemiyorsunuz. Ben böyle düşünüyorum.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Dende - 29 Temmuz 2016, 15:37:06
Büyük çoğunluğu ergenlerden ve yine onların "kim kimi götürüyor" temalı yazılarından oluşuyor. Güzel şeylere çok nadiren rastlanabiliyor.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Abaris - 07 Ağustos 2016, 01:13:44
1-2 kere yazmayı düşündüm ama diğer hikayelerin kalitesizliğini görünce vaz geçtim. Fikir iyi ama yetmemiş.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Rang Baru - 08 Ağustos 2016, 20:47:28
internet aslında iyi bir şey, iyiye kullanırsan tabi...
mantığına sahip, ama özellikle ergen türkler pek iyiye kullanmadığı için bana göre içi boş bir site
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Ophiel - 26 Eylül 2016, 14:54:32
İçerisindeki çoğu yazı edebi nitelik taşımaktan uzak, saçma sapan ve çarpık ilişkilerle dolu birbirinin  aynısı şeyler ne yazık ki...Dahası bazı yazarları emek hırsızlığı yapabiliyor. Benim ve bir kaç arkadaşımın öykülerini çalıp kendi yazmış gibi gösterenler olmuştu. Sizlerin de yazılarını çalanlar olmuş olabilir.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Ozymandias - 26 Eylül 2016, 20:10:02
Hikaye yazıp paylaşmadıktan sonra gereksiz bir site. Elimizdeki kitaplar watpadd'daki oranla kıyaslanamayacak kadar iyi o zaman haydi Ejderha Mızrağı :D
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Evis - 02 Nisan 2017, 14:31:40
Bu Wattpad hakkında konuşmak, tartışmak hatta gerekirse yasal düzenlemeler için harekete geçilmesi gerektiğini düşünüyorum. Sansür olacak belki ama bu küçük zihinlerin bu pis hikâyelerle kirlendiğini geleceğin büyüklerinin zihinlerini baya baya işgal ettiğini düşünüyorum. Şimdi Twitter'da bir zincire denk geldim. Siz ne düşünüyorsunuz bu konuyla ilgili?

https://twitter.com/elenora_corette/status/848085913213313024
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Celebhol - 02 Nisan 2017, 14:58:53
Bu Wattpad hakkında konuşmak, tartışmak hatta gerekirse yasal düzenlemeler için harekete geçilmesi gerektiğini düşünüyorum. Sansür olacak belki ama bu küçük zihinlerin bu pis hikâyelerle kirlendiğini geleceğin büyüklerinin zihinlerini baya baya işgal ettiğini düşünüyorum. Şimdi Twitter'da bir zincire denk geldim. Siz ne düşünüyorsunuz bu konuyla ilgili?

https://twitter.com/elenora_corette/status/848085913213313024
Kitap açık şekilde kalitesiz görünüyor ama bu tarz şeylerin önüne sansürle geçilmemeli. İfade özgürlüğü diye bir şey var sonuçta. İnsanların yazdıkları sizin hoşunuza gitmek veya sizin etik anlayışınıza uymak zorunda değil. Türkiye'de insanlar bunu anlamıyor bir türlü, ki özgürlükler konusunda bütün uluslararası karşılaştırmalarda çok gerilerde olmamızın en büyük nedenlerinden birisi de budur. Hangi kesimden olursa olsun, sansür taraftarı o kadar çok insan var ki.. neyse. Ne kadar katılmasanız da, insanların yazdıklarını sansürlemeye kimsenin hakkı yoktur. Aynı mantıkla bir Suç ve Ceza bile şiddet içeriyor diye sansürlenebilir veya Anne Karenina da "ahlak bozuyor" diye sansürlenebilir. İstenmeyen konularda aklın ilk sansüre gitmesi çok yanlış bir davranış.

Çocukların ne tarz kitaplar okuyacağı, ebeveynlerin sorumluluğundadır. Özgürlükleri bastırmak yerine, çocuklarıyla ilgilensinler. Zaten özgürlükler yeterince bastırılıyor, bir de böyle minimal boyutlarda sansüre hiç gerek yok.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Evis - 02 Nisan 2017, 16:26:28
Sansür tabi ki tamamen çözüm değil. Bilinç bunun temelini oluşturuyor, bunları biliyorum. Ancak sansürün sadece bu ülkede olduğunu söylemek biraz yanlış. Mesela şu listede Grinin Elli Tonu filminin ülkelere göre yaş sınırı var.

http://tr.euronews.com/2015/02/20/grinin-elli-tonu-fifty-shades-of-grey-ulkeler-yas-sinirinda-anlasamadi

Bu kitapların çoğunda bu filmdekine benzer sahneler olduğuna eminim. Kötü Çocuk filmi +13 ancak kitabında böyle bir yaş sınırı bulunmuyor. Sorun şu ki filme konulan yaş sınırı kitaplara neden konulmuyor. Eminim +18 veya +16 ibaresi olan kitaplara ebeveynler temkinli yaklaşacaklar.

Mesela bir örnek:
https://www.wattpad.com/story/55257477-serseri-%c3%b6%c4%9fretmen

Buradaki kız lise 4'e gidiyor. Yazılar edebiyat olmaktan çıkıp fantezi hikâyelerine dönüşüyor böyle hikâyelerde. Bunu yazamaz demiyorum isteyen istediğini yazmakta özgür bu ülkede. Yazsın yayınlasın. Hükümet tarafından vatan haini ilan edilen Can Dündar'ın kitapları hala satılıyor. Keza Abdullah Öcalan'ın da kitaplarını bulabilirsiniz Kitapyurdu'nda. Çok uç noktalarda bazı iş bilmezlerin sorunlu kararlar aldığı oluyor elbet ancak çokta uzun sürmüyor bu absürt kararlar. Şeker Portakalı buna bir örnek. Ancak şu an yasaklı değil.

Yine çok uç noktadan bir örnek resmedeyim. Özgürlükleri savunuyorsak ailelerin çocuklarına baskı uygulamaması da gerekiyor. İstediği tarzda okumalı, izlemeli çocuklar. Kendi yollarını bulabilmeli. Mesela 10 yaşındaki bir çocuk Nypomaniac izlemesi sorun olmamalı.

Tabi ki 1984 gibi olsun demiyorum. Bütün işin de aslında ailede bittiğini biliyorum ancak bu çocukların çocukları olduğunda ne olacak? Bu benim işim değil, onların özgürlüğü onların çocukları olacak tabi. Bunlar farazi muhabbetler aslında temel nokta, filmlerdeki gibi yaş sınırı getirilmeli mi?

Sert yazdığımı düşünmeyin sakın. Muhabbet eder kıvamında söylüyorum bunları, yazarken yanlış anlaşılmalar epey oluyor çünkü.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Guy Fawkes - 02 Nisan 2017, 16:43:23
Kitabı yayımlayan yayınevi bunu hep yapıyor. Özellikle Wattpad'ten seçiyor. Kötü Çocuk falan onlarındı yine. Başka yayınevleri de var.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: okanakinci - 02 Nisan 2017, 21:55:49
Bence de sansür çözüm değil, bu kitapların basılmasına engel olamayız ama şöyle bir şey olmalı bence: Kitapçılarda ve kitap satış sitelerinde +18 diye bölüm oluşturulmalı. Yetişkin olmayan kişilere bu tür kitapların satılması yasaklanmalı. Yetişkin birisi onun yerine bu tür kitapları satın alıp ona verirse çocuğu müstehcen yayının izlemeye/okumaya teşvik suçundan işlem yapmalı.

Ondan sonra da bu tip kitapların satışı bakın nasıl düşüyor. O zaman da bu tür kitapları basmamaya başlayacaklar. Buradaki durum aslında edebiyatın kapitalizme yenilmesidir. Amacı edebiyat ve sanat değil, sadece kâr etmek olan yayınevleri suçludur. Senin benim yazdığım kitabı basmıyorlar ama, hayatında doğru düzgün kitap okumamış, daha önce hiçbir yazarlık denemesi yapmamış, izlediği bir kaç porno filmi hayatın gerçeği sanan ergenlerin kitaplarını alıp basıyorlar ve ergenlere satıyorlar. bu kitaplar pornonun yazılı olan hali ve doğrudan çocuklara satılıyor.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Grayswandir - 02 Nisan 2017, 22:27:33
Kitaplara yaş sınırı konması mantıksız değil. Bir engelleme şeklinde değil ama yetişkin içeriğe dair bir ibare olabilir. Fakat sansür olmamalı, ne kadar kalitesiz olursa olsun. Zaten kitabın basılmasını engellemek gibi bir yola gidilmediği sürece -ki bu müthiş bir yanlış olur- çocukların bunlara erişimini kısıtlamak çok zor. Ailenin kontrol etmesi gerekiyor biraz böyle şeyleri tabii, ama açıkçası onlar bile bunu pek kontrol edemezler 2017 yılında. Uzak tutmak çok zor yani, çocuklar istediklerine ulaşıyorlar. Bunun yerine saçmalığın saçmalık olduğunu ayırt edebilecek eğitimi, kültürü kazandırmak gerekiyor. 13 yaşında biri o kadar da küçük sayılmaz, doğru yetiştirilirse neyin ne olduğunu rahatlıkla görebilirler.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: okanakinci - 02 Nisan 2017, 23:04:01
Kitaplara yaş sınırı konması mantıksız değil. Bir engelleme şeklinde değil ama yetişkin içeriğe dair bir ibare olabilir

Film ve TV yayınlarında var. Kitaplarda neden olmasın? Bence yaşadığımız bu çağda ve içinde bulunduğumuz şu durumda kitaplara da yaş etiketi konulması düşünülmesi gereken bir şey.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: JCDenton - 03 Nisan 2017, 00:09:22
Yaş etiketi gibi şeylerle çözülebileceğini sanmıyorum. Bunları yazan insanların yazdıkları şeyleri sorgulayabilecek akla gelmeleri lazım. Bunun içinde iyi bir eğitim ve bilinçlendirme gerek. Biz de ergen olduk ama böyle şeyler yazmadık.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Celebhol - 03 Nisan 2017, 02:12:09
Yaş sınırlaması denilen olay da sonuçta yine bir sansür. Sadece, sınırlandırılmış versiyonu; her yaşa değil, belli bir yaşa sansür uygulanıyor. Ekranlarda yaş sansürü olmasını da sorgulamak gerek. Norm diye, doğru olduğu anlamına gelmiyor (Bu dünyada yaygın olan her uygulama doğru değil sonuçta. Bunları sorgulayabilmek gerek). Kitapların televizyon ve sinemadan, pratik olarak çok büyük bir farkı var. Bu görsel ortamlarda, içerik sürekli olarak ortaya çıkıyor ve sayıca çok fazlalar. Bu yüzden ebeveynlerin takip etmesi zor bir durum. Bu nedenle, TV ve sinema gibi ortamlarda için yaş sınırlaması (sansürü) değil de, yaş önerisi getirilmesi mantıklı. Sadece bir tavsiye olarak. Önceden uyarabilir "13+ için tavsiye edilir," diye fakat sonuçta, bir insan, yaşı kaç olursa olsun, bir şeyi izleyecek kadar olgun olduğunu düşünüyorsa ve ebeveynleri de onun bu kararına güveniyorsa, bu bizim karışabileceğimiz bir iş değil. Devletin ve toplumun geri kalanı, bu durumda bir söz hakkına sahip olmamalı. Örneğin, ben 10-11 yaşında Jackass ve South Park gibi şovları izlemeye başladım fakat bunlara özenip, zararlı işlere kalkıştığım hiç olmadı. Benim yeterince olgun olduğumu düşünen ebeveynlerim de bir ses etmedi.

Cinsel içerikli şeyler için de aynı durum söz konusu. Genç insanlar cinsel içerikli şeylere elbette merak duyacak ve gençler arasında seks artık daha da yaygınlaşıyor. Bu konuda yapılması gereken, onları bu doğal ilgiden uzaklaştırmak yerine, bilinç aşılamak. Cinsel içeriklerin bastırılmaya çalışıldığı yerlerde değil de, cinsellik eğitiminin ve bunun bilincinin yaygın olduğu yerlerde, ergen hamileliğinin daha az olması da, bunun daha işe yarar olduğunu gösteriyor.

Bu konuda örneği verilmiş 'ahlak dışı' diye nitelenen kitapları seçmek ise, yine çocuk ve ebeveyni arasında olmalı. Kaldı ki, bu tarz sağlıksız görünümlü romantik ilişkilere sahip kitapların satmasının nedeni, kitapların kendileri değildir. Gençler bu tarz kitaplara yöneliyorlarsa, bu demektir ki, toplumda ve kültürde, onları bu içeriğe yönelten sebepler vardır. Kitaplara bir sansür türü getirmek, bu sorunu ortadan kaldırmayacaktır. Bu sorunun asıl sebepleri ortadan kaldırılınca -ki burada girmeyeceğim bu sebeplere- bu kitaplar zaten satmayacaktır. Tam aynı durum olmasa da, zamanında ABD'de video oyunlarını sansürlemeye çalışanlar da çok oldu çünkü şiddet olaylarıyla bağlantılı olduklarını düşünüyorlardı. Ancak, arada bu nedensellik bağlantısını kurabilen pek bir çalışma çıkmadı. Yani, şiddetin asıl sebebi oyunlar değil, başka bir şeydi. İnsanlar daha çok göz önünde olduğu ve değiştirmesi daha kolay göründüğü için, bu tarz ortamlara sarmayı tercih ediyor elbette. Asıl sorunun sebeplerine inmek çok daha zor ve herkesin harcı olan bir şey değil (aslında olması gerek).

Kitaplarda bu yaş önerisinin de olmaması gerektiğini düşünüyorum çünkü kitaplar, özgürlük ortamlarıdır. Kitaplarda ne tarz olursa olsun bir sınırlama ortaya çıktığı zaman, o toplumda bir şeyler çok yanlış gidiyor demektir. Pratik olarak farkını da belirttim. Ebeveynlerin takip etmesi daha kolay bir şey. Ek olarak, çocuklar bir bilince sahipse, kötü içerikli kitapları zaten okumak istemeyeceklerdir. Yani çocuğu sınırlandırmak yerine, onu bilinçli yetiştirmek gerek. Bir ebeveyn olarak, çocuğu sözlü veya fiziksel şiddet ortamında büyütür, cinselliğini bastırır ve kadın-erkek ilişkileri hakkında çarpık bir dünya görüşü aşılarsanız, çocuk da gidip bu tarz kitaplara ilgi duyacaktır. Sorun kitaplarda değil, sizdedir, ancak bunu kabullenmek kolay değil tabii ki. Bunlar yapılmasa bile, gençlik deneme-yanılma yolunun çok fazla görüldüğü bir dönemdir. Onların bu ilgilerini zorlamayla bastırmak yerine, öğrenmeleri için fırsat verilmeli.

Mark Twain'in çok bilindik ve güzel bir lafı var bu durum için. "Sansür, bir bebek çiğneyemiyor diye, bir yetişkine, biftek yiyemeyeceğini söylemektir." Elbette, bu söz, değindiğim noktaların sadece bir kısmını kapsıyor ama sert de olsa, yerinde bir mesaj iletiyor. Bir kişi, başka bir insanın -kaç yaşında olursa olsun- ne yapacağı hakkında bir sınırlama teklif etmeden önce, iki değil, beş kere düşünmeli. Özgürlükler, üstünde bu kadar kolay oynanabilecek şeyler olmamalı.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Mr.Sakal - 03 Nisan 2017, 08:24:11
Yalnız yaş sınırı getirmek çok kötü sonuçlara yol açabilecek bir fikir. Birçok kitap yaş sınırı yüksek olduğundan çevrilmez, yayınevleri filmlerdeki sansürlü dublajlar gibi sırf yaş sınırı yükselmesin diye birçok sahneyi çevirirken keser, yurtdışındaki yayıncılar ve Türkiyede ki yayıncılar bir kitabı yayınlamak için yazarlara yaş sınırına uygun yazma sınırı koyar ve bunun benzeri birçok şey. Oldukça riskli bir fikir bu.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: - 03 Nisan 2017, 09:07:35
Beyaz Laleyi çocukların okuduğu ülkede, yapılması garip kaçacaktır. Beyaz Laleyi ortaokulda okumuştum hala unutamadım kitaptaki bazı bölümleri. Wattpaddeki kitapların içeriği daha kapaklarından belli oluyor zaten, ebeveynlerin biraz daha dikkatli olması gerekiyor sadece. Sıkıntı olanlar gizli hançerler.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Grayswandir - 03 Nisan 2017, 19:58:42
Yaş sınırlaması denilen olay da sonuçta yine bir sansür. Sadece, sınırlandırılmış versiyonu; her yaşa değil, belli bir yaşa sansür uygulanıyor.

Arada ciddi bir fark var. Bu durumda mevzubahis içerikte herhangi bir değişiklik olmuyor, ya da yayınlanmasına kısıtlama getirilmiyor. Zaten yaş sınırının da pratikte çoğu zaman ebeveynlere bir uyarı olmaktan başka bir işlevi olmadığını düşünürseniz, şu anda uygulanan şey bahsettiğinizden pek farklı değil.

Kitaplarda da aynı şekilde, kitapların özgürlüğüne bir halel getirmiyor bu. Ben de çok gerekli olduğu kanısında değilim ama içeriği kısıtlamadığı sürece pek sorun da görmüyorum. En sonda paylaştığınız söz bence tam da söylediğimiz şeyi destekler nitelikte aslında. Biftek satmayı yasaklamayalım, rahatsızlık yaratıyorsa sadece bebekler çiğneyemez diye uyarı koyalım diyoruz.

Öte yandan dediğim gibi, çok gerekli ya da faydalı olduğunu düşünmüyorum zaten böyle bir sistemin. Örneğin filmlerde uygulanan şekli aile özel olarak kontrol etmiyorsa tamamen işlevsiz neredeyse. Ben istediği filmi yaşından dolayı izleyemeyen bir genç görmedim. Gerçi 18 yaş sınırına diğerlerinden biraz daha çok dikkat ediliyor, ama yine de isteyen ulaşır. Uyarı koysak da koymasak da buna engel olunamadığı için, aynı zamanda da engellemenin bir çözüm olacağına inanmadığım için çocuklara kendileri doğru kararı verebilecek bilincin kazandırılması gerekiyor. Ama yine de yetişkin içeriğe dair bir uyarıyı sansüre her zaman tercih ederim, pek zararı yok bence.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Old Fat Gil-Galad - 04 Nisan 2017, 21:44:29
Platform fikir olarak gerçekten harika ama " belki sadece ülkemizde"  kullanım olarak çok kötü. Yaş sınırı kesinlikle getirilmeli diye düşünüyorum. Hem yazarlar için hem de okuyucular için. Geçenlenlerde kiralık aşk isimli dizinin fan kurgusu adı altında yazılmış iğrenç bir sex hikayesi gördüm. Yazar 15 yaşında bir kız ve hikaye bizarre denebilecek seviyede uçuk ve iğrenç. Bu diziyi takip eden kitlenin büyük bir çocuğunlu ergenliğe yeni girmiş çocuklardan oluşurken böyle bir hikâyenin, her yaş aralığı için bu kadar kolay  ulaşılabilir bir platformda olmasını doğru bulmuyorum. Özellikle Türkiye'de. Fantastik romanlarda da,yukarıda arkadaşların  dediği gibi,okumak için güzel bir hikaye arıyorsanız baya bir uğraşmanız gerek. Eğer hikaye yazıyorsanızda pazarlama taktiği olarak bolca ergen aşk üçgeni yaratmanız gerek. Kayıp Tanrıça isimli bir seri var ve sanırım kitap olarakta basıldı. Yazar açıklamda " bu kitapta aşk üçgeni dörtgeni beşgeni hatta altıgeni bulunmaktadır. Bu yüzden esas kıza o****u ve benzeri şeyler söylemeyin eğer hoşunuza gitmiyorsa okumayın" diye açık açık yazmıştı ve baya bir kitleye ulaşmıştı. Demek istediğim içinde aşk varsa ve yazım tarzınız okunabilir seviyede ise yüksek okuyucu kitlelerine ulaşabilirsiniz.  Kendimi geliştirmek adına bende bolca yazıyorum "yayınlamadan" bu konuda da baya kullanışlı.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Celebhol - 04 Nisan 2017, 22:26:03
Yaş sınırlaması denilen olay da sonuçta yine bir sansür. Sadece, sınırlandırılmış versiyonu; her yaşa değil, belli bir yaşa sansür uygulanıyor.

Arada ciddi bir fark var. Bu durumda mevzubahis içerikte herhangi bir değişiklik olmuyor, ya da yayınlanmasına kısıtlama getirilmiyor. Zaten yaş sınırının da pratikte çoğu zaman ebeveynlere bir uyarı olmaktan başka bir işlevi olmadığını düşünürseniz, şu anda uygulanan şey bahsettiğinizden pek farklı değil.

Kitaplarda da aynı şekilde, kitapların özgürlüğüne bir halel getirmiyor bu. Ben de çok gerekli olduğu kanısında değilim ama içeriği kısıtlamadığı sürece pek sorun da görmüyorum. En sonda paylaştığınız söz bence tam da söylediğimiz şeyi destekler nitelikte aslında. Biftek satmayı yasaklamayalım, rahatsızlık yaratıyorsa sadece bebekler çiğneyemez diye uyarı koyalım diyoruz.

Öte yandan dediğim gibi, çok gerekli ya da faydalı olduğunu düşünmüyorum zaten böyle bir sistemin. Örneğin filmlerde uygulanan şekli aile özel olarak kontrol etmiyorsa tamamen işlevsiz neredeyse. Ben istediği filmi yaşından dolayı izleyemeyen bir genç görmedim. Gerçi 18 yaş sınırına diğerlerinden biraz daha çok dikkat ediliyor, ama yine de isteyen ulaşır. Uyarı koysak da koymasak da buna engel olunamadığı için, aynı zamanda da engellemenin bir çözüm olacağına inanmadığım için çocuklara kendileri doğru kararı verebilecek bilincin kazandırılması gerekiyor. Ama yine de yetişkin içeriğe dair bir uyarıyı sansüre her zaman tercih ederim, pek zararı yok bence.
Uyarı niteliğinde olabilir ama bu ülkede yaşamak, insanı sansür konusunda paranoyak etmiyor da değil ;D Ülker reklamı gibi bir şey yüzünden bile çıkan tartışmaları gördük hepimiz. Ben, kendi yazdıklarımdan dolayı, bu durumdan çok rahatsızım çünkü tutuklanma riski yüzünden, belli bir derece de olsa, oto-sansür uygulamak zorunda kalıyorum. Ancak, yine de bu bir garanti sağlamıyor. Kendimi geçtim, büyük yazarlar ve şairlerden de, TC hayatı boyunca sansürlenen pek çok kişi oldu. Açıkçası, ben bu topluma ve devlete herhangi bir sınırlama konusunda güvenmiyorum çünkü bir uyarı veya yönlendirme niteliğini aşıp, başkasının hakkına tecavüze dönüşmesi çok kolay oluyor her şeyin.

Öte yandan, Recep İvedik gibi bir filme bir sürü çocuk gidiyor. Elbette, bu sığ bir kültürün ürünü olan bir film ve izlenmesinin çocuklara hiç bir yararı olmayacak. Ancak, yine de bir uyarıdan öte bir şey konulması gerektiğini düşünmüyorum.

Sınırlı sansür dediğim, uyarı niteliği taşıyan uygulamalar değil. Doğrudan yasaklayan ve hatta bir arkadaşın önerdiği "Yetişkin aracı olursa, o da ceza alsın," türü uygulamalar.

Son olarak, dediğiniz gibi, zaten çoğu durumda işe yaramıyor. Kitap konusunda ise -bir önceki mesajımdaki sebeplerden dolayı- gereği yok. Bilinçlendirme, her türlü daha pratik bir çözüm.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Fırtınakıran - 05 Nisan 2017, 09:27:41
Ne yaş sınırı, ne de sansür çözüm. Problemin kendisi muhakeme gücü elinden alınmış çocuklar ve buna hiç sahip olmamış yetişkinler.

Siz insanlara sadece iyiyi göstererek onlara çok büyük kötülük edersiniz ancak. Çünkü gün gelip kötü olan karşılarına çıktığında onu iyiden ayırt edemeyeceklerdir. Zararlıyı zararsızdan ayırt etme kabiliyetine sahip olmayacaklardır.

Tam da bu nedenlerle sansür ya da sınırlama daha çok sansür ya da sınırlama doğuracak ama problem hep orada kalacaktır. Düzelme olmayacak. Çocuklarımıza ve hatta toplumun çok büyük bir kısmına "muhakeme" yetisi kazandırılmalı. Güdük kalmış bu yönleri geliştirmeli.

Şimdi bizler burada yazılan kitaplara/öykülere baktığımızda neyin yanlış olduğunu biz görüyoruz, ama onlar görmüyor, değil mi? Bu yanlışı görebilmeleri sağlanmalı. Bunun yolu yasak değil.

Yetişkinler bu çocuklardan çok daha önce muhakeme gücüne geliştirilmeli ayrıca. Çünkü kaçı çocuklarının ne okuduğuna bakıyor? Kaçı kitap okuyor? Daha da vahimi (hadi gerçekçi olalım), kaçı çocukların bunu okuduğunu bilse bile umursuyor?

Arkadaşlar, aileler sizin kadar endişelenmiyor. Yukarıda Recep İvedik örneği verilmiş, aileler çocuklarını o filme göndermede hiçbir sorun görmüyor.

Türkiye'de çocuk sahibi olmak bir görev, toplumsal bir baskı. Gerçekten çocuk isteyerek sahip olan kişilerin sayısı ne kadardır? Dahası, çocuklarına tapan anne ve babaların da yukarıda saydığım konuda eksik olduğunu uzun zamandır gözlemliyorum.

Son olarak,

Özellikle ülkenin kadınları eğitimsiz kaldığı sürece biz bu çocuklar için endişe duymaya devam edeceğiz. Bu bir kısır döngü. Neden mi? Çok klişe olacak ama,

Alıntı
"Bir erkeği eğitirseniz bir adamı eğitirsiniz. Bir kadını eğitirseniz, bir kuşağı eğitirsiniz" - Brigham Young

Bugün bu konuları konuşuyor olmamızın en büyük nedeni tam olarak bu. Kısır döngüden çıkabilmenin yolu da yasaklar değil.

Bu çocukların maalesef anneleri de (ve babaları da) bu gibi yazılarda aslında çok ciddi bir sömürünün olduğunun farkında değil. Hatta yazarları da değil.

Muhakeme kabiliyetini kazandırmak. (Bence) İşte bütün mesele bu.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Old Fat Gil-Galad - 05 Nisan 2017, 17:31:04
 
Ne yaş sınırı, ne de sansür çözüm. Problemin kendisi muhakeme gücü elinden alınmış çocuklar ve buna hiç sahip olmamış yetişkinler.

Siz insanlara sadece iyiyi göstererek onlara çok büyük kötülük edersiniz ancak. Çünkü gün gelip kötü olan karşılarına çıktığında onu iyiden ayırt edemeyeceklerdir. Zararlıyı zararsızdan ayırt etme kabiliyetine sahip olmayacaklardır.

Tam da bu nedenlerle sansür ya da sınırlama daha çok sansür ya da sınırlama doğuracak ama problem hep orada kalacaktır. Düzelme olmayacak. Çocuklarımıza ve hatta toplumun çok büyük bir kısmına "muhakeme" yetisi kazandırılmalı. Güdük kalmış bu yönleri geliştirmeli.

Şimdi bizler burada yazılan kitaplara/öykülere baktığımızda neyin yanlış olduğunu biz görüyoruz, ama onlar görmüyor, değil mi? Bu yanlışı görebilmeleri sağlanmalı. Bunun yolu yasak değil.

Yetişkinler bu çocuklardan çok daha önce muhakeme gücüne geliştirilmeli ayrıca. Çünkü kaçı çocuklarının ne okuduğuna bakıyor? Kaçı kitap okuyor? Daha da vahimi (hadi gerçekçi olalım), kaçı çocukların bunu okuduğunu bilse bile umursuyor?

Arkadaşlar, aileler sizin kadar endişelenmiyor. Yukarıda Recep İvedik örneği verilmiş, aileler çocuklarını o filme göndermede hiçbir sorun görmüyor.

Türkiye'de çocuk sahibi olmak bir görev, toplumsal bir baskı. Gerçekten çocuk isteyerek sahip olan kişilerin sayısı ne kadardır? Dahası, çocuklarına tapan anne ve babaların da yukarıda saydığım konuda eksik olduğunu uzun zamandır gözlemliyorum.

Son olarak,

Özellikle ülkenin kadınları eğitimsiz kaldığı sürece biz bu çocuklar için endişe duymaya devam edeceğiz. Bu bir kısır döngü. Neden mi? Çok klişe olacak ama,

Alıntı
"Bir erkeği eğitirseniz bir adamı eğitirsiniz. Bir kadını eğitirseniz, bir kuşağı eğitirsiniz" - Brigham Young

Bugün bu konuları konuşuyor olmamızın en büyük nedeni tam olarak bu. Kısır döngüden çıkabilmenin yolu da yasaklar değil.

Bu çocukların maalesef anneleri de (ve babaları da) bu gibi yazılarda aslında çok ciddi bir sömürünün olduğunun farkında değil. Hatta yazarları da değil.

Muhakeme kabiliyetini kazandırmak. (Bence) İşte bütün mesele bu.


Katılıyorum fakat yaş sınırı yada sansür vb mutlak bir çözüm olarak değil geçici bir çözüm olarak getirlmeli. Çünkü çocukların muhakeme yeteneği gelişmeden önce bu tarz şeylerin bu kadar ulaşabilir olması bence onları olumlu yönde etkilemeyecek bilakis daha kötü durumlara sebebiyetverecektir. 
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: mit - 06 Nisan 2017, 11:43:15
Ben de bir sürü şey yazacaktım ama Hazal öylr farklı bir açıdan yaklaşıp, öyle doğru bir yorumda bulunmuş ki uzun uzun düşündüm bu konuyu tekrar. Büyük bir bölümüne de çok hak verdim.

Sansür ve yaş sınırı sadece o kitaplara olan ilgiyi arttırır, başka bir işe de yaramaz. Yasak olan daima daha çok ilgi çeker. Önemli olan gerçekten de bilinçlendirme ve eğitim. Diğerleri sadece geçici çözümcükler olarak kalıyor.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Tobizume - 06 Nisan 2017, 15:18:54
  Bahsedilen Wattpad kitapları çöp düzeyinde olabilir ama bu basılmaması gerektitği anlamıa gelmemelidir. Hepimiz ilk okumaya başladığımız zamanlarda bu tarz düşük seviyeli eserlerle başlamışızdır, mesela ben Alacakaranlık ve Metal Fırtına serileriyle başlamıştım okumaya ama şu an bu kitapları bedava verseler almam. Kendi çapımda, kaliteli olduğunu düşündüğüm bir okuma zevki geliştirdim ve uzun bir süredir okuduğum hiçbir kitaptan pişman olmadım.

  Yeni neslin yapması gerekende bu, biraz kötü kitap okuduktan sonra kendi okuma zevklerini geliştirip kaliteli eserleri okumaya başlamak olacaktır. Eğer yukarıda Hazal ablanın da değindiği gibi gençleri kötüden uzak tutmaya çalışıp bir anda eline Suç ve Ceza verip "Al çocuğum kitap bu. Oku bunu." derseniz bu toplum cahil kalmaya devam edecektir.
 
  Ayrıca yaş sınırlaması isteğine değinmem gerekirse, bu işler ilk başta bu kitaplar çocuklarımıza uygun değil "Yaş sınırlaması getirelim." diye başlar sonra bu kitaplar tüm vatandaşlarımız için sakıncalı denip "Bu kitabın basımını yasaklayalım." diye devam eder ve en sonunda da ya 1984'deki gibi kitaplar yeniden yazılır  ya da Fahrenheit 451'deki gibi kitaplar tamamen ortadan kaldırılır.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Bay_Karamsar - 06 Nisan 2017, 15:30:00
Doğrudan kitap sansürüyle alakalı olmamakla birlikte @Fırtınakıran'ın konuya getirdiği bakış açısına örnek vermek için iki anımı aktaracağım:

Birinci Anı: Şehir içi otobüste, annesinin kucağında iki üç yaşlarında bir çocuk vardı. Annesi, eline çubuk kraker tutuşturunca çocuk ne yaptı dersiniz? Sigara gibi tutup ağzına götürmeye başladı! Annesi şok! kadın "Nereden öğrendin bunu?" diye söylendi.

İkinci Anı: Bankada sıra bekliyorum. Yanımda da su makinesi var; sıcak ve soğuk su verebilenlerinden. Dört-Beş yaşlarındaki çocuk makineye yanaştı. Bardağı yerleştirmeyi beceremeyince yardım edeyim dedim. Çok soğuk olmasın diye bardağa biraz sıcak suda doldurayım dedim. O sırada babası yanaştı. Su eklememe rağmen bardak fazla soğuk gelmişti. Tekrar sıcak su ekleyeyim derken, çocuk bardağı kapıp içmeye başladı. Ben çok soğuk derken, babası peşinden "Soğuk da içer, rakı da içer." esprisi patlattı.

Birinci anımdaki çocuk ailesinin onaylamamasına rağmen dışarıdan etkilenerek alışkanlık edinmeye başlıyor. İkinci anımdaki çocuksa, ailesinin umursamazlığı ve bazı şeyleri hafife alması sebebiyle, yaşı için uygun olmayan deneyimleri edinmesinin önü açılıyor.

Twitterdan başlatılmaya çalışılan kampanyada genel olarak yetkili kurumların olaya el atılması istenmiş. Yaş sınırı getirilebilir. Önceden de değinildiği üzere, ailenin denetim bilinci ya da denetleme imkanlarındaki aksilikler sebebiyle etkisiz kalacaktır. Etkisi az olsa da, bilinci oluşturmak için yaş derecelendirmesinin iyi bir başlangıç olacağını düşünüyorum. Ha tabii, bir gün ilgili kurumlar "Aileyle birlikte okunması sakıncalıdır." türü gerekçelerle yasaklamalara gidilmesinin önünü açabileceği gibi aynı sebeple "Yaş sınırı bilinerek alınmışsa sakınca yok." denilerek topu yine ailelerin yetersiz denetimine bırakılabilinir. Herkeste belirtmiş zaten; yasakların neye derman olacağı da tartışmalı.

Wattpad kaynaklı tartışmalar tanıdık gelen bir döngünün eseriymiş gibi geliyor. Birincisi; toplum içinde çözülmesi gereken ama devamlı geçiştirilen, önemsiz bulunan veya dikkat çekememiş konulardan dolayı patlak veren olaylar yaşanması. İkincisi; toplumun genelini rahatsız eden olay sonrası, kurgu eserlerin ya da kolayca yasaklanabilecek şeylerin günah keçisine dönüştürülmesi. Wattpadde yayınlanıp raflara kadar gelen kitapları bu ikisi arasındaki kısır döngünün yan ürünleri gibi geldi.

Mesela, ilişkiler ve cinsellik konusunda ailesinden tavsiye isteyenimiz oldu mu? Zorba Bir istismarcıyla, seven bir âşık arasındaki farkı anlamamız için toplumlar bireylerini ne kadar donatıyor? "Görünüş ve mal mülk önemsiz; güzel olan iç güzellik ve ne hissettiğin." türü laflar pazarlanırken, toplum içi ilişkiler bu güzel temennilere ne derece bağlı?... Gibi gibi daha akla gelmedik pek çok soru var.

Olay gene dönüp dolaşıp bilinçli insan ve bilinçli toplum olmanın önemine varıyor.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Everfever - 06 Nisan 2017, 16:17:51
Değil Türkiye'de, dünyanın hangi ülkesinde hangi yasaklama, kısıtlama bir işe yaramıştır? diye bir soru sorayım ben de.

Hazal Hanım, muhakeme gücü konusunda yerden göğe kadar haklı. Bunun için de evlerde ve okullarda, "Doğrusu budur!" şeklinde bir öğretme biçimi yerine "Doğrusu nedir?" sorusu seçilmeli bence. İkisinin arasındaki fark da bence hayatidir. Ya ezberlediğimiz doğrular yanlışsa?

Düşünce özgürlüğü, sadece kendi düşüncemiz için savunabileceğimiz, başkasının (sakıncalı bulduğumuz) düşünceleri söz konusu olduğunda unutabileceğimiz bir hak değildir. O yüzden, sakıncalı bulsam da hoşuma gitmese de hiçbir düşünceyi yasaklamayı/kısıtlamayı savunamam. Ancak düşünce özgürlüğü olduğu gibi, dinleme özgürlüğü de vardır (katılmadığım veya sakıncalı bulduğum bir düşünceyi dinlemek zorunda da değilim).

Ayrıca "yasakçılık/sınırlamacılık" konusunda bence çok önemli olan bir sıkıntı var: Bunun kararını kim veriyor? Bunun kararını veren kişi veya kişiler kendilerinde bu hakkı nasıl görüyor? Çocuğun sorumluluğu devlete mi aittir, yoksa ailesine mi? Ben kim oluyorum da kendi haklarım tehlikede olmadığı halde başka birine müdahale etme hakkını kendimde görüyorum? Başka birileri de benim ne okuyacağıma, hangi oyunları oynayacağıma, neleri düşüneceğime karar verebilir mi? Bu konu toplumculuk vs. bireycilik noktasına kadar gider (ve bir doğu toplumu olduğu için ülkemizde toplumculuk daima kazanır ve birey toplumun normlarına uyana dek, bireyin tepesine odunla vurmaya devam eder).
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Guy Fawkes - 06 Nisan 2017, 18:09:10
Wattpad'a yaş sınırı gelirse nasıl olur?
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: SrNimble - 06 Nisan 2017, 18:20:01
    Wattpad'e yaş sınırı getirilmesi belki bir kısım insanların erişimini engelleyecektir fakat şöyle ki bir binayı yıkmak istiyorsak her katı tek tek yok etmeye çalışmaktansa temele zarar vermek, binayı kolayca yıkabilmemize hizmet edecektir. Burada demek istediğim bir şeye zarar vermek, yıkmak kesinlikle değil yalnızca Hazal ablanın da bahsettiği gibi bu gerekli düşünce yapısını kazanmaktan geçer bu da düzgün bir eğitimle mümkün. Yani bahsettiğimiz insanların Wattpad kapanınca bile yine bu tarz oluşumlara eğilim göstermeyeceklerinden emin olamayacağımıza göre yasaklamak bizi bir yere ulaştırmaz. Yapılması gereken neden bunlardan uzak durulması gerektiğini açıklamak, kavratmaktır.

    Ayrıca insanlar yeterli muhakeme gücüne sahip olsalar böyle hatalı bir karar vermezlerdi. Yani en başta; bu doğrudur bu yanlıştır demektense kişiye yolu gösterip neden böyle olduğunu ya da olmadığını en iyi şekilde anlamasını sağlamak çok önemlidir. Her zaman denmiyor mu tahtaya çıkan öğrenci daha iyi öğrenir diye? O zaman kendi hayatımızda da bunu yapabilmemiz bu tip oluşumları temelinden kaldıracaktır.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Celebhol - 06 Nisan 2017, 22:22:53
Fırtınakıran'a katılıyorum, kelimeler farklı olsa da, benzer şeyler yazmışız. Yahu bir de, hangi internet sitesindeki bir yaş sınırı işe yaradı ki zaten? 11 yaşındaki çocuk porno izliyor bu devirde. Ayrıca mature seçeneği mevcut Wattpad'de.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: okanakinci - 06 Nisan 2017, 22:27:07
Kitaplara yaş etiketi getirilmesinin sansüre yol açacağı tehlikesi yok mu, elbette var. Hazal'ın söyledikleri gayet yerinde ama kısa vadede ailelerin çocuk yetiştirme tarzlarını düzeltmelerini beklemiyorum. Devletin olaya müdahale etmesi fikrinden hoşlanmıyorum ama devletten bunu bekleyen insanların ne düşündüğünü iyi anlıyorum. Çünkü Türkiye'de aileler çocuk yetiştirmekten anlamıyor.

Wattpad'den çıkan, her yerinden pornografi fışkıran kitaplar, doğrudan ergenlik çağındaki çocukları hedef alıyor. Aslında aileler buna engel olmayacak. Hatta bundan rahatsız olmayacaklar. Nereden mi biliyorum? Bir örnek vereyim: Türkiye'de pek çok yetişkin, çocuğunun internette porno izlemesinden rahatsız değil. Hatta bazılarımız aile veya aile dışındaki bir büyüğün yönlendirmesiyle porno izlemeye başlıyorlar. Bunu yaparak çocuğa cinsel eğitim verdiklerini sanıyorlar. Ne eğitim ama!

Son aylarda internette pornografi karşıtı topluluklarla ve pornografinin zararları üzerine yapılan bazı araştırmalarla karşılaştıktan sonra porno sitelerin yasaklı olması o kadar kötü bir fikir değil gibi görünmeye başladı ama bir de madalyonun öbür yüzü var. Devlet işine geldiğinde veya gelmediğinde başka siteleri de yasaklayabiliyor, hatta internetin toptan fişini çekebiliyor. Ayrıca porno siteleri yasaklamak da işe yaramıyor. Herkes o sitelere erişmenin bir yolunu bulabiliyor.

Bu yüzden devletten, kitaplar konusunda adım atmasını istemek de tıpkı internet yasakları gibi birbirine zıt iki yönü bulunan bir konu. Yaş etiketi önerisini dile getirirken bunun farklı yönlerini tartışmak ve göremediğim bazı yönlerini başkalarının bana göstermesini istiyordum. Öyle de oldu. Herkes konuya farklı açılardan baktı.

Wattpad, temelde güzel bir fikre dayanır. Gençlerin edebiyatla uğraşmasına hiçbirimizin itirazı yok. Hepimiz gençlerin okumasını ve yazmasını istiyoruz. Genç arkadaşları bu forumda teşvik ediyoruz. Fakat ne yazık ki Wattpad, bizim istediğimiz bu amaca hizmet etmekten çıktı.

Bence burada asıl sorun piyasa ekonomisinin ta kendisi. Her şeyde olduğu gibi kitaplar da birer tüketim nesnesi olarak üretiliyor ve para kazandırıyor. Para kazanmak isteyen yayın evleri erotizmin her zaman iyi para edeceğini biliyor ve bu tip şeyleri yazan kişilerin kitaplarını basıyor. Bunu gören diğer yazar adayları da hemen bu türe odaklanıyor. Piyasa ekonomisinden kurtulmadığımız sürece burada önerebileceğimiz her çözüm ya etkisiz, ya sınırlı etkili ya da geçici etkili olacaktır.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Evis - 07 Nisan 2017, 19:27:11
Genel kanı sansürün tek başına yeterli olmayacağı hatta kontrolsüz sansürün daha başka sorunları ortaya çıkaracağı olmuş. Bence de bu doğru, sonuçta Twitter engellendiğinde bir şekilde giriyoruz. Okullarda ailelere böyle bir program uygulansa ve aileler bilinçlense olabilir. Bu sadece cinsel içerik için de değil. Geniş çaplı bir eğitim.

Wattpad'in engellenmesi imkansıza yakın, üstte bahsettiğim şekilde giren yine girecek. Ailenin baskı kurmadan, orta yollu şekilde bir temel vermesi gerekiyor çocuklara, bu aileden alınmıyorsa okulun bir şekilde bu temeli vermesi gerek ama malesef bu sistemli olarak değil, öğretmenlerin bireysel özverileriyle olur ilk dönemde.

Yaş kısıtlamasının gideceği uç noktalar sıkıntı yaratabilir doğrudur ancak ben yine de bunun da etkili olacağını düşünüyorum. Okullarda çocuklara biraz daha okumayı sevdirecek, bu yayınlardan uzak ama kaliteli kitaplar verebilseler çocuklar bu yayınlara yönelmez, belki de gerek duymaz. Bunlar farazi düşünceler, olur olmaz bilemem tabi ki.

Bu kitaplardaki bir sıkıntı da gençlerin ileride kuracağı ilişkileri etkiliyor olması. Bu kitapları okuyanların gerçeklikten uzak, kendi değerini bilmeyen veya kendini aşırı yücelten yetişkinler olma tehlikesi var. İlişkilerinde imkansızı isteyen ve mükemmeliyetçi (bu bir iş için çok sorun olmasa da bir ilişkide sorun olabilir.) insanlar olup gerçekle yüzleştiklerinde her seferinde dumur olma ihtimalleri var.

Bu kitapların sosyolojik ve psikolojik bazı etkileri var gençlere, açıkçası beni korkutan da bu ihtimaller.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Old Fat Gil-Galad - 08 Nisan 2017, 13:59:49
Bazı arkadaşlar  wattpad yasaklanırsa diye yazmış. Burda konu wattpad in yasaklanması yada herhangi bir içeriğin tamamen yasaklanması değil. Yukarıda örneğini verdiğim gibi olan içeriklere bir yaş sınırı getirilmesi. Ben mutlak sansüre tamamen karşıyım. Bu her ne konu hakkında olursa olsun bir insanın hak ve özgürlüklerinin kısıtlanması demektir. Benim söylemek istediğim, fırtına kıranın da dediği gibi, muhakeme yeteneği tamamen gelişmemiş bireylerin kendilerini olumsuz yönde etkileyecek içeriklere erişimlerinin kısıtlanması. Örnek olarak 18 yaşından küçüklerin Alkol satın almasının yasak olması gibi. Veya pornografik içerikli sitelerin 18 yaşından küçükler için uyarı göndermesi gibi (her ne kadar ülkemizde tamammen yasak olsalar da) . 
Kısacası bence wattpad yasaklanmamalı. Bilakis  okuma oranının artması için geliştirilmeli ve yaygınlaştırmalı. Ama aynı zamanda içerikleri de duzenli bir biçimde kontrol edilmeli.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Guy Fawkes - 08 Nisan 2017, 15:53:39
Old Fat Gil-Galad, çok haklısın ancak ben kimsenin Wattpad yasaklanırsa gibi bir şey yazdığını göremedim. Haliyle, sanki benim yazdığım yaş sınırı olayını yanlış anlamışsın gibime geldi; üstüme alındım. Ben de yaş sınırı olayından bahsetmiştim.

İçerikleri düzenli biçimde kontrol etmek imkansıza yakın bence. Onlarca hikaye, kitap var. Belki hem edebiyat hem de internet sitesi kurulumunda vs. bilgili birileri Wattpad tarzı bir oluşum yaratırsa mümkün olabilir.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: mit - 09 Nisan 2017, 14:52:51
İçinde bulunduğumuz "ben merkezcilik" çağı bu şekilde devam ettikçe Wattpad de bitmez. Ne sansür, ne kontrol... hiçbiri fayda etmez. Sosyal medyanın ve internetin Facebook sayesinde büyük bir patlama yaşaması sayesinde genç kesim üne giden, kestirme bir yol buldu. Sırf imza günü düzenlemek, fuarlara katılmak için yazar olmaya heveslenen ve hayatında sadece belli başlı ucuz kitapları okumuş gençlerimiz bir anda "büyük yazar" konumuna geliyorlar Wattpad sayesinde. Yüz binlerce satıyorlar. Milyonlarca genç fuarlarda sadece ona "dokunmak" için ağlıyor. Onları gören diğer gençler de aynı yoldan gidiyor.

Eh, "seks satar" ilkesi de hâlâ geçerliliğini tüm sıcaklığıyla koruduğu için yazılan kitaplar da bu türe giriyor genelde. Yakışıklı öğretmeni tarafından aşkın sıcak kollarına sürüklenen masum genç kız... Tam bir serseriye âşık olan zavallı saf kızın çektiği aşk acıları... Kendisine tecavüz eden adama aşık olan kadın (rezalet) "Benimle Yan", "Kötü Çocuk" vs vs vs.

Yayınevleri de normalde 1000 küsur satan büyük eserler yerine 300.000 civarı satış yapan, yeni baskı üstüne yeni baskı gören bu kitaplara destek veriyor. Kaç tane alt yayınevi açıldı? Müptela, Mendirek, Fenomen... Sokak Kitapları hakeza.

Bu çocuklar okudukları bu porno hikayelerine gerçek edebiyat gözüyle bakıp "filmi çekilmemiş" klasiklere "çöp" dediği sürece bu iş çözülmez.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Old Fat Gil-Galad - 11 Nisan 2017, 08:49:47
Guy Fawkes sana değil Sr Nimble yasaklamakla ilgil bir şeyler yazmış ona hitaben yazdım herhalde ama şmdi okuyunca orada da bir yanlış anlama olmuş gibi. Herhalde hepsini üst üste okuduğumdan dolayı bir karışıklık olmuş. Özür dilerim. 

Yeni rastladığım bir örnek vereyim; burada şu tartışmayı yaparken bir kitapçının vitrininde" Serseri çocuk  pislik" Veya buna benzer bir isimli bir kitap gördüm.  Kapağına teen wolf  yada başka bir ergen dizisinden bir oyuncunun resmi wattpad teki hâliyle direkt olarak kapağa basılmış.  Kitabin isminden bile içeriğinin az çok nasıl olduğunu tahmin edebiliyor insan. Hiç bir edebi derinliği olmayan, üstüne üstlük ergenlik çağındaki çocukların ruhsağlığını tehdit eden bu tarz kitaplar bu platformdan çıkıyor. İşin daha korkutucu tarafı bu kitapları yazan kişiler bu kitaplardan  yüksek paralar kazanıp bu işe devam ediyor. Bu böyle devam ederse çok uzak olmayan bir gelecekte Türk edebiyatı bu isimlerle anılacak. Demek istedeğim birileri bir an önce işe koyulupbazı önlemler almalı. Çünkü platform büyümeye devam ettikçe tehlike daha da büyüyecek.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: okanakinci - 11 Nisan 2017, 19:04:51
Pornografik kitaplar yazmak elbette para için yapılan veya ünlü olmak için yapılan bir şey, bu doğru. Fakat bununla sınırlı değil. Wattpad üzerinde bu tür şeyler yazan gençlerin önemli bir çoğunluğu kitaplarındaki çarpık ilişkilerin gerçekten de norm olduğuna inanıyorlar.

Kendisine tecavüz eden adama aşık olan kadın meselesini alalım. Böyle iğrenç bir şeyi yazan kişi bunu sadece ünlü olmak ve para kazanmak için yazmıyor. Aynı zamanda bunun doğru olduğuna inanıyor. Çünkü neredeyse 10 yaşından beri porno izleyen bu insanlar o filmlerdeki ilişkileri gerçek sanıyor. Porno filmlerde erkekler kadınlara şiddet uyguluyor ve kadınlar da bundan hoşlanıyormuş gibi rol yapıyorlar. Bunu izleyen genç bir erkek "demek ki kadınlar bunu istiyor, kadınlara şiddet uygulamalıyım" derken genç bir kız da "demek ki bana böyle davranılmasından hoşlanmalıyım" diyor ve her iki cinsiyet de hayattaki davranışlarını, karşı cinsle ilişkilerini buna göre konumlandırıyor. Bu tarz şeyleri edebiyat diye kaleme almaları beni şaşırtmıyor.

Yetişkinlerden bu konuda doğru bir eğitim almıyorlar. Yetişkinler çocukları bilgisayarın karşısına oturtup bir porno film açıyorlar ve çocuğu eğittiklerini sanıyorlar. Günümüzde buna bile gerek duymuyorlar, çünkü çocuklar çok erken yaşta internette pornoya ulaşıyorlar. Ebeveynlerinin hiç umursamadıklarının farkındalar. Gençlerin her şeyi yanlış öğrenmesi yetişkinlerin umurunda mı? Pek çoğunun değil. 30-40 yaşlarındaki pek çok yetişkin de o filmlerdeki türden ilişkilerin doğru olduğuna inanmış durumda.

Pornografi normalleştirildikçe ulaştığımız sonuç bu. Pornografinin sinemada normalleştirilmesinin en çarpıcı örnekleri Nymphomanic, La Vie D'Adele gibi filmler ile Spartacus gibi diziler. Hiç kimse işlerin bu noktaya varmasını eleştirmedi, hatta herkes severek izledi. Edebiyatta da aynı şeyin olması kaçınılmazdı ve oldu. Bütün toplum batağa saplanırken sadece edebiyatı kurtarmaya çalışmak mümkün değil, çünkü edebiyattan toplumdan bağımsız değil. Bu sadece seks edebiyatı için söz konusu değil. Hugo Ödülleri de buna örnek. Irkçılığın, cinsiyetçiliğin, homofobinin olduğu bir toplumda Sad Puppies, Rapid Puppies gibi oluşumlar ortaya çıkıp bu düşünceleri edebiyata da yerleştirmeye çalışacaktır. Ben bu tarz şeylerin Türkiye'ye olduğunu sanmıyorum. Başka ülkelerde de bu tarz kitapları bol bol görürsünüz. Grinin Elli Tonu gibi şeyler sadece en masum örnekleri. Ötesini siz hayal edin.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Celebhol - 11 Nisan 2017, 20:07:17
La Vie'yi bilmiyorum ama Nymphomaniac'a sadece basit bir pornografi veya erotik film olarak bakmak yanlış olur. Orada verilen bir nevi analiz, izleyiciye şehvet hissettirme amacında değil. Sorun pornografi de değil, bu tarz rollerin zaten çok ama çok uzun bir süredir toplumda bulunması. Elbette pornografik filmler de bu roller hakkında bir şeyler söylüyor ama hiç kimsenin, durduk yerde, Johny Sins'in Horny Housivewives 4'unu izleyip de bir kadına şiddet uygulamaya veya benzer bir şey yapmaya karar verdiğini zannetmiyorum. Bunun yerine, diyelim ki, kendi ailesi ve çevresi ona erkeğin duygusuz ve kadının bir mal olduğunu öğretiyor. Sorun, pornoda değil, o pornoya yönlendiren isteklerin ortaya çıkmasına yol açan koşullarda.

Bununla beraber, oturup insanların fantezilerini yargılayacak kadar ahlak-üstü görmüyorum kendimi. Daha doğrusu yargılarım, bu insan doğasının bir parçası ama garipliği açısından yargılarım ve şaka yaparım. "Olması gereken" şeklinde yargılamak sıkıntılı. Seks, yapılacak tek bir doğru şekli olan bir şey değil, insanlar farklı şeyleri çekici buluyorlar. Önemli olan kişinin cinselliğini nasıl yaşadığı değil, karşıdaki insana günlük hayatta nasıl davrandığı. Cinsel davranışları garip gelebilir bir insanın, belli bir yaşı geçkin pek çok insan böyle birisiyle karşılaşmıştır, ama insanlar birbirlerine saygılı davrandıkları sürece bir sorun yok. Başka bir deyişle, insanların yatakta ne yaptıkları onların işi, benim değil.

Düzenleme: Çocuğuna porno film açıp, onu eğiten bir kişi örneğini Türkiye için hiç duymadım açıkçası. Toplam yüz kişi bile olmayabilir bu ülkede, böyle davranan.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Grayswandir - 11 Nisan 2017, 20:25:10
Konuya çok alakasız bir yerden gireceğim ama La Vie D'Adele çok iyi bir film, Nymphomaniac da bence abartılmış olsa da kesinlikle pornografiye indirgenemez. Bunu söylemeden dursam çatlardım gerçekten. Bence burada asıl sıkıntılı düşünce şekli sırf bu yüzden bir filmi kötülemek, bahsedilen diğer çöplerle yan yana koymak. Çıplaklık da, seks de kullanıldığı yere ve kullanılma şekline göre değerlendirilir.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: okanakinci - 11 Nisan 2017, 20:33:05
La Vie D'Adele konu itibariyle iyi bir film olabilir, alt metin olarak iyi bir film olabilir, oyunculuklar ve çekimler olarak iyi olabilir. Fakat sevişme sahneleri bildiğimiz çıplaklık sınırını aşıp bildiğiniz pornoya dönüşüyor.

Aynı Nymphomanic için de geçerli. Konusu, anlatmak istedikleri vs. iyi olabilir ama bu, filmde pornografik sahneler olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Bu iki filme porno film demiyorum, pornografik sahneler içeriyor diyorum.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Grayswandir - 11 Nisan 2017, 21:22:48
La Vie D'Adele konu itibariyle iyi bir film olabilir, alt metin olarak iyi bir film olabilir, oyunculuklar ve çekimler olarak iyi olabilir. Fakat sevişme sahneleri bildiğimiz çıplaklık sınırını aşıp bildiğiniz pornoya dönüşüyor.

Aynı Nymphomanic için de geçerli. Konusu, anlatmak istedikleri vs. iyi olabilir ama bu, filmde pornografik sahneler olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Bu iki filme porno film demiyorum, pornografik sahneler içeriyor diyorum.

Öyle dediğinizi iddia etmedim aslında. Fakat pornografi seksin seksüel uyarılma yaratma amacıyla kullanılmasıdır, ki bu örneklerin hiçbiri bence bu tanıma uymuyor. Bu tartışılabilir tabii, uysa da bence pek sorun değil.

Bir film ya da dizide seks olmasını kendi başına olumsuz eleştiri sebebi olarak görmüyorum, aynen madde kullanımı ya da şiddet içermesi gibi. Hangi amaca hizmet ettiklerine bakmak gerekiyor. Mesela Spartacus bir dönem dizisi, gerçekçi olması gerek. Asıl bunları içermese eleştirirdim. Yumuşatarak, aile dostu hale getirerek çekmeye çalışırsanız elinize geçecek şey en fazla Muhteşem Yüzyıl olur(ki o bile ancak o kadar yumuşatılabilmiş). Nymphomaniac da bence epey balon bir film, ama yine de Lars von Trier'i sırf filmde çok seks var diye Grinin Elli Tonu'yla aynı paragrafta yazmak bile absürt.

 "Normalleştirme" sözüne de katılmıyorum, zira bunların hepsi haliyle yetişkin rating'li filmler. İnternetteki milyonlarca porno filmden daha kolay ulaşılabilir ya da daha göz önünde sayılmazlar. Dolayısıyla normalleştirmeden anlayabildiğim tek şey bunu yapabilmeleri, buna izin verilmesi oluyor ki bence yanlış değil.

Ayrıca gerçekten ben de çocuğuna porno film açan ebeveyn ne gördüm, ne duydum. Belli bir yaştan sonra izlenmesine karşı değilim, orası ayrı. Tabii dozunda ama bu zaten her şey için geçerli.

Edit: Bazı cümleler eklendi, bazı cümleler değiştirildi.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Old Fat Gil-Galad - 11 Nisan 2017, 21:32:17
Okaninci verdiğin örnek filmler yanlış bence. Sen sex ve Pornografi yi karıştırmışsın gibime geldi.

Adele in yaşami filmi homofobik olmayan bir insan için harika bir filmdir. Homofobik kişiler maalesef bu filmi porno film gibi lanse ediyor. Ama aslında filmde genç bir kızın kendi cinselliğini keşfetmesini, aşık olmasını kendi doğasıyla çatışmasını çok gerçekçi bir şekilde anlatıyor. Filmdeki sex sahneleri bile anlam ifade ediyor.

Sex hayatın bir parçasıdır ve tabu olarak bırakılmamalıdır. İnsanlar kendi cinselliğini keşfetmeli ve hayatını buna göre devam ettirmeli. Edebiyat  ve sinema da bu konuda insanlara yardım edebilecek yegâne mecralar.
 Kişinin kendi cinselliğini keşfetmesi hem kisisel hemde toplumsal mutluluğun en önemli yapı taşlarından birisidir. Bunun aksinin örneği de sanırım geçen yıl yaşanan Orlando katliamı. Eşcinsel yönelimi ailesi tarafından bastırılan şahıs gidip 50 den fazla masum insanı katletti. Yani sex edebiyatı yanlış bir şey değil.  Yanlış olan çarpık ilişkilerin doğrudan doğruya iyi birşeymiş gibi gösterilmesi ve ticari amaçlar için bunun iyice yaygınlaştırılması.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Bay_Karamsar - 11 Nisan 2017, 21:43:30
Nymphomanic ve La Vie D'Adele'deki cinselliğin sunumu, sinemadaki cinselliğin nasıl sunulacağı ve sunulması gerektiği konusundaki tartışamlarla daha alakalı olduğu görüşündeyim.

Konumuz olan Wattpad çıkışlı kitapların yazar ve okurları için bu iki filmin içeriğinin ilgilerini çekip, takdir ve özenti oluşturacağı biraz şüpheli. İkisindeki cinselliğin sunumu yumuşatılır veya perdelenirse bile, özenilecek hayatlar veya durumlar yaşamayan kişilerin kişisel dramalarında fazla bir değişiklik olmaz. Olay dediğim gibi sinemada cinselliğin sunumundaki tartışamlarla daha alakadar gibi geliyor.

Konumuz olan kitapların ve uyarlamalarındaki cinselliğin dozajı düşürüp ve hatta ortadan kaldırıldığında bile çarpık ve yanlış yönlendirmelere sahip içerikleri varlıklarını korumakta.

Odak noktamızı Grinin Elli Tonu kitap ve film serisine kaydırırsak, anlatmak istediğim daha da net anlaşılacaktır. Kitabı azıcık okumaya çalışmış ve filmin sadece başlarını izleyip bıraktığım için aşağıdaki videoyu paylaşıyorum:

Karanlığın Elli Tonu filmi için yapılan eleştiriye ait bir video. Sonlarında kitabın içeriği hakkındaki yorumlar, bu kitapları ve uyarlamalarına karşı neden kuşkucu davranmamız gerektiğini kısaca özetliyor: Karanlığın Elli Tonu Film İncelemesi (https://www.youtube.com/watch?v=u-YGmIPqwII)
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: okanakinci - 11 Nisan 2017, 21:44:35
@Grayswandir normalleştirme konusunda aynı fikirde olmadığınızı biliyorum. Fakat bu şeyin olumsuz etkileri nedeniyle kesinlikle izlenmemesi taraftarıyım. Ki o konuya girersek asıl konudan tamamen kopmuş olacağız.

Aslında çocuğunun porno izlemesine göz yuman ve hatta izlettiren yetişkin diyerek konuyu yanlış ifade ettim. Gençleri buna teşvik eden anne babalar demeyeyim, abileri diyeyim daha doğru olur. Ki bunun pek çok örneği vardır. Çok duydum ben bunu. Anne babaların yaptığı şey aslında göz yummak. Daha doğrusu çocuğun internette ne yaptığını umursamamak. Edebiyattaki örneği de buna paralel. Çocuğun kitap okuyup okumamasını umursamamak, kitap okuyorsa ne okuduğunu umursamamak.

@ Old Fat Gil-Galad, kesinlikle homofobik biri değilim. La Vie D'Adele'de eleştirdiğim şey kesinlikle Adele'nin eşcinselliği değil. Bir genç kızın kendi cinselliğini keşfetmesi ve kendi doğasıyla çatışmasını gerçekçi bir şekilde anlatıyor. Buna katılıyorum. Seks ile pornografiyi karıştırmıyorum. Filmde seks sahnesi olmasını da eleştirmiyorum. Fakat bu seks sahnelerinin sunulma şeklini eleştiriyorum.

@Bay_Karamsar dediklerinize aynen katılıyorum.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Grayswandir - 11 Nisan 2017, 21:53:46
Kusura bakmayın ama, hiçbir film yapımcısı ya da yönetmenin çocuklar bunu izler, kötü etkilenir diye kendini kısıtlaması gerektiğini düşünmüyorum. Adam o filmi liseliler izlesin diye çekmiyor, izlememelerini sağlamak da onun görevi değil. Fazlasıyla da niş filmler zaten, adını bilen bile bir avuç insan var ve bunların da çoğu izlediğini anlamıyor. Bu kanala girersek sinemayı kırpa kırpa kuşa döndürürüz, elimizde hiçbir şey kalmaz. Sansüre karşıysak hepten karşı olmak gerek. Kontrol edilmesi gereken bu ürünlerin ortaya çıkabiliyor olması değil, dağıtım kanalları ve kimin ulaşabildiği. Game of Thrones'u cinsellik var diye sansürlemeye çalışamazsınız mesela, çünkü adamlar kanallarında ve bu dizide yetişkin içerik bulunduğunu belirtmişler ve paralı bir kanal. Sorumluluk izleyen/izleten tarafta.

Cinselliğin bu şekilde gösterilmesi ve üstünün kapatılması arasında hikaye adına hiçbir fark olmadığını düşünüyorsanız, bunu tartışmayacağım bile. Sinemanın da, edebiyatın da kesinlikle özgür alanlar olarak kalması gerekiyor. Sanatı kısıtlamak gençleri bu kötü etkilerden kurtarmanın yolu değil. Daha önce de söylediğim gibi, gerekli kontrolü ve eğitimi sağlamak ailelerin sorumluluğu. Bir kitap yazan ya da bir film çeken kişinin değil.

Bu bahsettiklerimin kaliteyle de ilgisi yok. Bir eserdeki cinsellik, cinsellik için konmuş ve başka bir amaca hizmet etmiyor olsa da aynı fikirdeyim. "Ya bu kadarına ne gerek var, olmasa ne kaybederiz" geçerli bir sebep değil. Zira bir kişi ortaya çıkardığı esere herhangi bir şeyi neden koyduğunu açıklamak mecburiyetinde değil. Ya da amiyane tabirle: "Size mi soracaktı?" Ortada bir suç olmadığı sürece esere müdahale edilmesine tamamen karşıyım.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: mit - 11 Nisan 2017, 22:33:02
Konuyu saptırdınız arkadaşlar :) Herhangi bir yönetmenin "Aman bunu çocuklar da izler, çekmeyeyim," diye düşünüp düşünmeyeceğini, çocukların porno film izlemesini vs tartışmıyoruz. Wattpad platformunda yazılan kitapların niceliğini ve Türk edebiyatına zararlarını tartışıyoruz.

İsterseniz diğer konuyla ilgili başka bir başlık açıp oradan devam edebilirsiniz :)
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Old Fat Gil-Galad - 11 Nisan 2017, 22:47:08
Bay_Karamsar Haklısınız konu aslında cinselliğin nasıl yansıtıldığı  ve günümüz edebiyatını nasıl etkilediği. Bu konu aslında buradada incelene bilir ama başka bir başlık altında incelense daha iyi olur.


Okaninci seni suçlamadım. Öyle anlaşıldıysa özür dilerim. Benim anlatmak istediğim aslında grayswandir in söyledigi ile aynı. Kurunun yanında yaşın yakılması. Ama yaşı gösterip kuruyu göstermemişim. Benim
 hatam.  

Yani mesajlar atılmış :)


Bencede bu konu başka bir başlık altında tartışılabilir. Ama temelde wattpad probleminin esas nedenlerinden birisi de bu.

Örnek vermek gerekirse Game of thrones. Çoğu kişi bu seriyi Tv den takip ediyor. Ve şuan bile izleyenlerin çok büyük bir kısmı kitap serisinden habersiz. Dizide Daenerys ve Khal drago nun gerdek sahnesi malum. Ama eminin hepinizin bildiği gibi bu sahneler kitapta çok farklı. Dizide Daenery resmen tecavüze uğruyor.  Ve daha sonra Drago ya aşık oluyor.  
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: okanakinci - 12 Nisan 2017, 18:15:31
@Old Fat Gil-Galad beni suçlamadığınızı biliyorum. Sorun yok. Bir örnek de ben vereyim: Ayn Rand'in The Fountainhead(Hayatın Kaynağı) adlı romanında Dominique Francon, kendisine tecavüz eden Howard Roark'a aşık oluyordu. Dahası bu adam, yazarın rol modeli olarak sunduğu kişi.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Miss Peregrine - 20 Nisan 2017, 09:13:31
Zamanında yazdığım ilk uzun soluklu hikâyemi bu platformda paylaşmıştım. Aslında kullanmasını bilene gerçekten güzel bir yer, buradan bir sürü insanın daha birkaç ay öncesinde sıradan birisiyken tanınıp ünlenmesine şahit olduğumu biliyorum. İşin içinde olan birisi olarak söyleyebilirim ki; tek kusuru yaş ortalamasının zamanla düşmesi ve bunun beraberinde getirdiği ilk zamanlarda verdiği kalitenin insanlar yüzünden düşecek olması. Siteyle ilgilenen elçi arkadaşlarım ve yöneticilerden Türkiye kısmına bakan hanımefendi ile Skype üzerinden biraz konuşmuştuk. Gerçekten özen gösteriliyor, fakat içeriklerin sürekli temizlenmesi gerekiyor. Son hâlinin hangi gidişatta olduğunu bilmiyorum fakat parmakla gösterilebilecek kadar iyi hikâye sahiplerine ve hikâyelere de rastladım. Haklarını yememek lazım. Sosyal medya ve internet bu zamanlarda alıp yürüdüğü için insan biraz çekinir hâle geliyor tabiki paylaşım konusunda emeklerini. Yeniden yazacak olsam tek korkum telif hakları yönünde olurdu. Hikâyemi orada paylaştığım zamanlar hatırlıyorum ki başlığı birisi tarafından çalınmıştı ve baş karakter isimleri başka bir hikâyenin isimleri yapılmıştı. İşte bu üzücü olan kısmı.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Bay_Karamsar - 20 Nisan 2017, 12:38:18
Hikâyemi orada paylaştığım zamanlar hatırlıyorum ki başlığı birisi tarafından çalınmıştı ve baş karakter isimleri başka bir hikâyenin isimleri yapılmıştı. İşte bu üzücü olan kısmı.

Hem de aynı platformda ve daha önce yayınlanmış bir hikaye olmasına rağmen :(? Ben de saf saf hikaye hırsızlığının önüne geçilir diye amatör hikayelerin burada yayınlanabileceğini düşünüyordum  :-\ Yüzsüzlük intenet ortamında ayyuka çıkıyor :-\
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Miss Peregrine - 20 Nisan 2017, 16:29:30
Hikâyemi orada paylaştığım zamanlar hatırlıyorum ki başlığı birisi tarafından çalınmıştı ve baş karakter isimleri başka bir hikâyenin isimleri yapılmıştı. İşte bu üzücü olan kısmı.

Hem de aynı platformda ve daha önce yayınlanmış bir hikaye olmasına rağmen :(? Ben de saf saf hikaye hırsızlığının önüne geçilir diye amatör hikayelerin burada yayınlanabileceğini düşünüyordum  :-\ Yüzsüzlük intenet ortamında ayyuka çıkıyor :-\

Bu konuda katılıyorum, buna bir çözüm bulunmalı. Fakat malesef ki emek hırsızlığı her yerde. Ve evet insanlarda utanma yok bu konuda, hele ki sanal ortamda daha bir yaygın :(
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: AKD - 22 Nisan 2017, 20:12:34
Açıkçası Wattpad denilen mecra temelde yeni yazarların var olma çabasına destek olan ve insanlarla buluşmasına yardımcı olan bir platform lakin bir kaç mesaj üstede arkadaşımız belirtmiş yaş sınırı son zamanlarda oldukça aşağı düşmesiyle birlikte içeriklerin de kalitesi bir hayli düşüşte. Yayınevlerinin edebiyatı para kazanma amaçlı görmesiyle birlikte lise yaşlarındaki gençlerimizin kör kütük sevdalandığı yazımların basıldığını gördük. Gereksiz bir kirlilik var Türk edebiyatında. Geçtiğimiz sene Kocaeli Kitap fuarında Orhan Kemal'in oğlu Işık bey ile birlikte çalışma fırsatımız olmuştu kendisi de bu durumdan oldukça şikayetçi ve benimle aynı görüşte. Işık bey, çevrede kitabını imzalatmaya gelen genç yazarları gördüğünde üzülerek "Malesef ki gençlerimiz de okuma bilinci yok. Çok fazla etki altındalar ve doğruya yönlendirmiyorlar." demişti. Wattpad'in bu saatten sonra bir değişime uğraması oldukça zor gözüküyor. Düşünce de oldukça başarılı bu uygulamanın, etkilediği kitlenin beklentileri ve yayınevlerinin çıkarları ile farklı bir boyutta şekillenmesi edebiyata oldukça zarar vermekte. Dilerim ki edebiyatımız bu sancılı dönemden çok büyük bir olgunlukla çıkabilir.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Celebhol - 23 Nisan 2017, 02:58:28
Hikâyemi orada paylaştığım zamanlar hatırlıyorum ki başlığı birisi tarafından çalınmıştı ve baş karakter isimleri başka bir hikâyenin isimleri yapılmıştı. İşte bu üzücü olan kısmı.

Hem de aynı platformda ve daha önce yayınlanmış bir hikaye olmasına rağmen :(? Ben de saf saf hikaye hırsızlığının önüne geçilir diye amatör hikayelerin burada yayınlanabileceğini düşünüyordum  :-\ Yüzsüzlük intenet ortamında ayyuka çıkıyor :-\

Bu konuda katılıyorum, buna bir çözüm bulunmalı. Fakat malesef ki emek hırsızlığı her yerde. Ve evet insanlarda utanma yok bu konuda, hele ki sanal ortamda daha bir yaygın :(
Okuyunca aklıma geldi, benim Wattpad'le tanışmam, bir hikayemin çalınarak oraya konulmasıyla gerçekleşmişti ;D Kötü tabii de, bu tarz şeylerde ifşa dışında yapılabilecek bir şey yok.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: okanakinci - 24 Nisan 2017, 20:24:18
Wattpad'daki pornografik içerikli edebiyatı tartışırken aşağıdaki haber de tam üstüne geldi. Çocuk Kitapları Fuarında çocuklara satılan kitaplardaki satırlara bir bakın. Çocuklara bu okutturuluyor. Yani sorun sadece Wattpad değil. Çocukları gençleri doğru bir şekilde eğitmeyi tartışıyoruz ama görünen o ki önce yetişkinleri eğitmemiz gerekiyor. Biz bu forumda yaş etiketi koymak doğru olur mu diye kılı kırk yarıp tartışırken, diğer tarafta çocuk kitapları fuarında böyle kitaplar satılıyor.

http://odatv.com/cocuk-fuarinda-bu-kitaplarin-ne-isi-var-2404171200.html
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: - 04 Eylül 2017, 17:31:09
Wattpad'daki pornografik içerikli edebiyatı tartışırken aşağıdaki haber de tam üstüne geldi. Çocuk Kitapları Fuarında çocuklara satılan kitaplardaki satırlara bir bakın. Çocuklara bu okutturuluyor. Yani sorun sadece Wattpad değil. Çocukları gençleri doğru bir şekilde eğitmeyi tartışıyoruz ama görünen o ki önce yetişkinleri eğitmemiz gerekiyor. Biz bu forumda yaş etiketi koymak doğru olur mu diye kılı kırk yarıp tartışırken, diğer tarafta çocuk kitapları fuarında böyle kitaplar satılıyor.

http://odatv.com/cocuk-fuarinda-bu-kitaplarin-ne-isi-var-2404171200.html

Yalnız cidden de Arı Kovanına Çomak Sokan Kız'ın orada ne işi var? :/
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Ferhat - 04 Eylül 2017, 19:13:40
Bir ara üye olmuştum ve bir hikaye yayımlamıştım. Kaç ay geçti bir yorum dahi olmadı ve sildim. Sonra en popüler hikayelere bakayım dedim...
Bakmaz olaydım. Bana göre, saçma sapan aşk hikayeleriydi. Büyük ihtimalle zaten okuyucuları da ergen kitlesiydi genelde. Sonuç olarak beğenmedim ve önermiyorum.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: SMK47 - 12 Eylül 2017, 11:13:10
2015 yılında merak edip üye olmuştum siteye. Birkaç gün boyunca elle tutulur güzel bir hikaye arayıp durmuştum ama pek şansım olmadı. Arada güzel hikayeler çıkıyordu fakat o kadar "kanser" hikayelerin arasından arayıp bulmak cidden sıkıcı olduğu için bırakmıştım. Şimdi yazdığım hikayeleri paylaşmak için geri döndüm siteye ama ne okuyan var ne de yorum atan. Saçma sapağan romantik bir hikaye, bol küfürlü bir komedi hikayesi veya "texting" adında sadece yazışma dolu bir kitap oluşturmazsanız ilgi görmüyorsunuz.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Bay_Karamsar - 12 Eylül 2017, 13:15:19
Wattpad'ın yerli edebiyatımızdaki etkisi pek olumlu değil. Peki sistemin diğer ülkelerdeki ayağında durum nasıl acaba? Sistem nasıl karşılanıyor? Getirisi götürüsü oralarda nasıldır?
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: mit - 12 Eylül 2017, 13:42:53
2 sene içerisinde biraz gelişme kaydedeceğini düşünürsünüz hâlbuki. Yazık valla...
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: OZ - 12 Eylül 2017, 14:21:08
Sizce soru hattındaki yayınevlerinin buradan kitap çıkarmışlığı var mıdır?
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Bay_Karamsar - 12 Eylül 2017, 15:35:01
2 sene içerisinde biraz gelişme kaydedeceğini düşünürsünüz hâlbuki. Yazık valla...

Hal ve gidişat sıfır yani :D?
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: mit - 12 Eylül 2017, 16:06:53
Sizce soru hattındaki yayınevlerinin buradan kitap çıkarmışlığı var mıdır?

Soru hattındakiler değil de yan kuruluşları çıkarıyor. Müptela Yayınları aslında İthaki'nin bir yan kolu mesela. Daha doğrusu Penguen Kaset & Kitap'ın alt kollarından (İthaki, Yabancı, Ganj, Müptela) biri.

Hal ve gidişat sıfır yani :D?

Öyle görünüyor :)
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Old Fat Gil-Galad - 13 Eylül 2017, 21:59:20
Sizce soru hattındaki yayınevlerinin buradan kitap çıkarmışlığı var mıdır?

Epsilon'un çıkardığı Sadece 5 Saniye isimli kitap Wattpad çıkışlı. 2.baskısı çıkmış.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: yafeshan - 14 Eylül 2017, 13:51:58
Acip bakmisligim yok o yuzden sorayim. Whatpad kaynakli olup da gercekten iyi olan ve basilan kitap var mi.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: mit - 14 Eylül 2017, 16:29:32
Basılıp çok satanların sayısı fazla. Bayağı bayağı iyi satıyor.

Gerçekten iyi olup olmadıkları kişiye göre değişir. Yasak aşk, ergenlik dramı vs gibi konular işleniyor genelde. Sevenleri için birebir.

Fahrettin Levent daha uzman bu konuda, belki paylaşır bizimle bir şeyler :)
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: kzmakca - 26 Eylül 2017, 10:34:29
geekyapardan bir arkadaşın oyun oynarken okuduğu kitaplar var o kadar yaratıcı ki izleyin gülmekten ölme riski var tavsiye ederim. girip kendim okumadım ama o şekilde oyun oynarken okuması çok eğlenceli geldi :)
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: milenya - 05 Aralık 2017, 19:32:37
https://www.youtube.com/watch?v=j3UPuvoNwPc  Wattpad ve Ergenlerin Seks Dünyası, videonun başlığı bence yeterli olmuş :)
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: réalta - 25 Aralık 2017, 23:55:20
Yıllardır üzerinde çalıştığım bilim kurgu- fantastik romanımı bir hevesle yayınlayayım dedim ama üstünden bir ay geçti ve açıkçası çok pişmanım. Kaliteli yazan insanlar elbette var fakat çoğunluk o kadar kötü ki... Kalemimden ve hikayemden son derece emin olmama rağmen ( tabii ki de eksikliklerim olduğunu biliyorum fakat Wattpad'de yazılanları görünce özgüvenim arttı) okunması çok düşük ve insanlar bölümleri çok uzun koyuyorsun diye eleştiriyor :D Okumak için var olduğun bir sitede yayımlanmış bir hikayeye bölümler çok uzun diye eleştirmek nedir? Meğerse sonradan öğrendim ki bölümler ortalama 2000 kelime olmalıymış falanmış filanmış... Yani bir ay sonraki çıkarımlarım, burada güzel yazan insanlardan, ilginç konusu bulunan hikayelerden çok, klişe aşk hikayelerinin rağbet gördüğü. Sanırım benim için fazla kıymetli olan romanımın ilk bölümlerini yakında kaldırıp şansımı yayınevlerinde arayacağım.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Bay_Karamsar - 26 Aralık 2017, 01:07:57
Wattpad doğal biçimde kendi öykü habitatını oluşturmuş galiba. Başka öykü formlarının yaşamasına pek müsaade etmiyor anlaşılan. Platform hakkında öğrendiğim her şey buna işaret ediyor.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Berweuli - 26 Aralık 2017, 10:31:41
İki yıldır wattpad içerisinde yazılarımı paylaşıyorum. Bu süre içerisinde belli bir kitleye sahip oldum ancak bu wattpad üzerinden yayınevlerine ulaşıp kitap olarak bastırabileceğim sayıya ulaşmadı. Zaten amacım da bu değildi. Yazdıklarımı oradan çekebilirdim ama yapmadım. Oranın bana bir yararı olmadığının farkındayım ama meydanı onlara bırakmamak da inat ettim :D  Bir kaç kişiyi kazandığımı düşünüyorum.
Ha şu var belli kalıplarda yazmadığınız sürece de wattpadde okuyucu bulmanız çok zor. Ne kadar iyi bir dil kullandığınız ya da Türkçe'yi ne kadar katlettiğiniz hiç önemli değil. Ya da fantastik veya aksiyon yazın yeter ki kahramanlarınız güzel kızlar kaslı erkekler olsun ve bol aşk, her türlü okunursunuz.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: sunbae - 26 Aralık 2017, 10:46:23
wattpad platformu benim gözümde çöplükten farksızdır. Bir çöplükte işe yarar bir şeyler bulmak ne kadar mümkünse wattpadde de o kadar mümkündür
Bir ara wattpaddeki bilimkurgu eserlerine bakmaya başlamıştım. Eserlerin isimleri, tanıtım yazıları ve kapak görselleri güzel olsa da içerik olarak zayıf kalıyor. Mesela bir tanesinde Dünya'dan 4 küsur ışık yılı uzaklıktaki bir yıldızda patlama oluyor. Patlama, anında Dünya'da etkisini gösteriyor. Ayrıca nüfusla ilgili bazı sayısal veriler vardı ve bir sonraki sayfada farklılaşıyordu.
Mutlaka güzel olanlar vardır ama eklenen yazıları takip etmek zorlaştığı için sonradan vazgeçmiştim.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: réalta - 02 Ocak 2018, 22:45:25
wattpad platformu benim gözümde çöplükten farksızdır. Bir çöplükte işe yarar bir şeyler bulmak ne kadar mümkünse wattpadde de o kadar mümkündür


Bu yorum biraz ağır kaçıyor... Gerçekten güzel yazan insanlar var ve çöplükteki nadide parçalar :)
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Remedios - 03 Ocak 2018, 01:06:40
Peki o nadide parçaları neden öylesi bir çöplüğe koyarsın ki? Gerçekten iyi bir şeyler yazmak isteyen biri yazılarını oraya koyarak alçaltmak istemez. Bence.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: milenya - 03 Ocak 2018, 01:55:49
Açıkçası o kadar çok hikaye var ki nadide parçalar varsa da kaybolup gidiyor. Eğer sizin takip ettiğiniz, beğendiğiniz varsa buralara link bırakın, bizde görüp yorumlayalım.

Oraya yazdığınız işleri koymayı alçaltmak olarak görmüyorum. Sonuçta okunsun diye yazarsın, buraya koy, wattpade koy, blog aç orada yayınla, facebook sayfası aç hiç fark etmez. İnsanlara ulaşabilme potansiyeliyle alakalı. Burada güzel kalemi olan arkadaşların bazıları wattpade de koyuyorlar yazdıklarını, bunu sırf insanlara ulaşma amaçlı yaptıklarını düşünüyorum.

Wattpad'i açıkçası ben de beğenmedim, biraz derinlere ineyim dedim, keşfedilmemişler yerine daha da kötüleriyle karşılaştım. Yine de halka açık ve böylesi popüler bir mecrada güzel yazıp şansını denemek isteyen amatör yazarlar düşüncesini silmedim kafamdan. Wattpadde keşfettiğiniz kişileri, öyküleri bu başlık altında paylaşırsanız hem ben hem benim gibi düşünenler yalancı çıkacaktır. Bu açıkçası beni mutlu eder.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: réalta - 03 Ocak 2018, 11:05:32
Açıkçası hikayemi -hatta 350 sayfa olduğu için romanımı diyeyim- Wattpad'e koymadan önce ben de çok ön yargılıyım. Hala ön yargılarımın kırıntıları bulunuyor fakat keşfettikçe ve gerçekten güzel fikirleri olan ve güzel kalemi olan insanlar gördükçe hesabımı silmedim ve her gün de girip dolanıyor, aynı zamanda kendi hikayemi ufaktan paylaşıyorum. Ben hikayemi Wattpad'e koyup alçattığımı düşünmüyorum, benim hedefim zaten yayınevleri... Wattpad'e bir merakla, acaba nasıl yorumlar gelir diye koymuştum. Hala pek de ümitli değilim kendi hikayem için :D En azından Wattpad'de keşfedileceğini sanmıyorum.
Hikaye linklerine gelince... Açıkçası okuyup bitirdiğim yok, bir yandan iş güç bir yandan kitap düzenlemesi olunca pek vakit bulamıyorum ama girdikçe bir iki bölüm okuduğum hikayeler oluyor. Girdikçe de yeni keşifler oluyor tabii... Kalemi güzel birkaç kişiyi tavsiye edebilirim, eleştiriler için kendi hikayemi de bırakabilirim.
Herkes mükemmel olmak zorunda değil, bu işe gönül koymuş insanlar zamanla kendilerini geliştiriyor (mesela ben) fazla ön yargılı olmamak gerek. (Evet son birkaç günde düşüncelerimin bu yönde değişmiş olmasını olumlu algılıyorum :) )
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Remedios - 03 Ocak 2018, 15:51:47
Wattpad'in kalitesizliği çoğunlukla okuyucu kitleden kaynaklanıyor. Gerçekten iyi olduğunu düşündüğünüz yazıları edebiyattan anlayan, nitelikli kişilere/yerlere sunmalısınız. Wattpad'te yapılan yorumları dikkate almaya değmez diye düşünüyorum. Tüyaptaki imza faciası gözümün önünden gitmiyor. Allahım... yani yazdıklarımı onlar okuyup değerlendirecekse aman eksik kalsın. Hiç keşfedilmemeyi tercih ederdim.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Bay_Karamsar - 03 Ocak 2018, 23:36:54
@milenya'nın görüşüne katılıyor ve önerisini destekliyorum. Ama şöyle küçük bir sorun var: Başkalarını önerenlerden çok, kendilerini keşfedilmemiş gibi hissedenler gelecek ve sadece kendilerini önermeye başlayacak ;D Hem Wattpad'da hem forumda öykü paylaşanları tenzih ederek bu uyarıyı yapıyorum :-[ (Hem, benim de Wattpad hesabım var :) Eğer bir gün öykü yazarsam, orada da yayınlarım.) Uyarımın dayanağı, Youtube'un Dibi Hareketi'nden edindiğim gözlem. Hareket sonrası, "Ben de Youtube'un dibindeyim... Beni de görün..." diye çok yakınan oldu. Bir kısmının kanalını inceledim ve zaten dipte olmaları gerek, diye içimden geçirdim :-\ Öneri rica edince, öneri olarak sadece kendini sunanı da oluyor :(

Bir sorunda, forumda Wattpad'dan öneri yapabilecek kaç kişinin olduğu. Platformun genel durumu gereği, kendi hikaye anlayışını oluşturmakla kalmayıp, o anlayışa uygun öykülerin yazılmasına varlığıyla destek veriyor. Oradaki okur kitlesinin büyük bir yüzdesi de o hikaye kalıplarını benimsemişlerden oluşuyor anlaşılan. Kendi anlayışımızdan uzak bulduğumuz için çoğuğumuzun platformu takip etmediğini düşünüyorum. Birileri özellikle iyi hikaye avına çıkacak ki, geri kalan haberdar edilebilsin. Bunun içinde bayağı bir kötü hikaye taraması gerek. Yayıncı olsa meslek icabı bunu yapar. Ama bir okurun, herhangi bir karşılığı olmadan bunu yapması zor gibime geliyor :-[

@Remedios, dini ritüel coşkusunu andıran sevgi gösterilerinden rahatsız olmanıza hak veriyorum. Lakin yazarın okur kitlesini seçmek gibi bir lüksü yok. Onayladığınız yollardan keşfedildiğinizde, hareketlerini onaylamadığınız okurlarda sizi keşfedeceklerdir. Kaçış yok.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Berweuli - 04 Ocak 2018, 10:27:49
Hem kayıprıhtıma hem de wattpade hikayelerimi gönderen birisiyim. O platformda yazılanlara fazla vakit ayıramasam da gözüme çarpan beğendiğim bir kaç kullanıcı ve kitabının isimlerini buradan verebilirim. Takdir sizin :)
@TamKalgar - Sır Muhafızı
@Lythari - Cevher
@Zencefilos - Kar Köpükleri ve Kartela (Kendisi bir kaç aydır rıhtımın öykü seçkisine öykülerini göndermektedir.)
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Bay_Karamsar - 04 Ocak 2018, 14:31:23
Harika :) Paylaşımlar gelmeye başladı. Başka öneriler var mı? Tekrar ediyorum, "Öneri mi istedin? İstediğin öneri sadece benim!"ler gelmesin, lütfen :-\
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: réalta - 04 Ocak 2018, 15:12:24
Harika :) Paylaşımlar gelmeye başladı. Başka öneriler var mı? Tekrar ediyorum, "Öneri mi istedin? İstediğin öneri sadece benim!"ler gelmesin, lütfen :-\

Ben bu nedenle öyle söylememiştim aslında :)

Hem kayıprıhtıma hem de wattpade hikayelerimi gönderen birisiyim. O platformda yazılanlara fazla vakit ayıramasam da gözüme çarpan beğendiğim bir kaç kullanıcı ve kitabının isimlerini buradan verebilirim. Takdir sizin :)
@TamKalgar - Sır Muhafızı
@Lythari - Cevher
@Zencefilos - Kar Köpükleri ve Kartela (Kendisi bir kaç aydır rıhtımın öykü seçkisine öykülerini göndermektedir.)

Önerilerinize bakacağım, sizin yazdıklarınızı da görmek isterim. :)
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Bay_Karamsar - 04 Ocak 2018, 16:21:51
@réalta,

İfadem, @milenya'nın önerisini desteklediğim mesajımdan itibaren geçerlidir. Tabii, keskin sirke küpüne zarar :(; ifadelerimin nereye varacağı bilmez keskinliği için özür dilerim :-[ Tartışmalı Wattpad hikayecileri başlığı istila etmesin diye, en baştan savunmacı davranıyorum :(
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: réalta - 04 Ocak 2018, 17:31:14
@réalta,

İfadem, @milenya'nın önerisini desteklediğim mesajımdan itibaren geçerlidir. Tabii, keskin sirke küpüne zarar :(; ifadelerimin nereye varacağı bilmez keskinliği için özür dilerim :-[ Tartışmalı Wattpad hikayecileri başlığı istila etmesin diye, en baştan savunmacı davranıyorum :(

 Anlıyorum, haklısınız tabii.  :blink
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Fahrettin Levent - 05 Ocak 2018, 11:02:32
Her platform gibi Wattpad'de kötüye kullanımın daha yaygın ve çok olduğu bir yer.
Bende tanıdığınız ve bildiğiniz kişilerin Wattpad adreslerini buraya ekleyeyim dedim.

@alper_kaya özellikle Komiser Tahsin hikayeleri ile tanınan yazarın burada hikayeleri mevcut.
LOCH NESS'İN GİZEMİ farklı bir hayran kurgu

@mehmetberkyaltırık Kayıp Rıhtım ahalisinin özellikle tanıdığı yazar KAN SAHİBİ adlı hikayesiyle burada

@fantazyatik en son Carpe Diem'den kefensizler mezarlığı çıkan Kayahan Demir de burada hikayeleri ile

@the_elestirmen Özellikle burada bulunan Wattpad yazarlarını esprili bir şekilde yerden yere vuran ve ciddi bir şekilde eleştirerek yazan bilinmeyen kişi.
BU YÜZDEN KİTAPLARI BİR KAÇ KEZ ŞİKAYET EDİLDİ VE İPTAL EDİLDİ.

Şimdilik benden bu kadar ama gördüğünüz gibi bu ortamda da çok iyi mücevherler bulunuyor.  ;)
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: ceyhunozcelik - 05 Ocak 2018, 11:34:30
Selamlar. Uzun zamandır Wattpad'de yazıyorum. Amacım kendi reklamımı yapmak değil. Zaten hiç olmadı. O yüzden takipçi ve izleyici sayım oldukça düşük.
Bahsetmek istediğim bir kaç konu var. Öncelikle wattpad profilinden bahsedeyim. %80'inin 15 ile 20 yaş arası olduğu bir topluluktan bahsediyoruz. Hepsi yazıyor bir şekilde ve ilgi istiyorlar. Bunu da takipler ve birbirlerine yorumlar atarak gerçekleştiriyorlar. Yazdıklarının iyi yada kötü olması, bir kurgusunun olup olmaması, gramer kurallarına uygunluğu hiç mi hiç önem taşımıyor.
Öte yandan gençlerin bu hevesi bazen meraka dönüşebiliyor ve birçoğu 'Kitabımı değerlendirir misiniz? Yorum atabilir misiniz?' şeklinde soruları oluyor. Bu şekilde gelen ricaların hepsini kontrol ediyorum ve ancak o zaman ne durumun ne kadar içler acısı olduğunu gözlemliyorum.
En çok verdiğim öğüt ise lütfen bolca kitap okuyun demek oluyor. Çünkü nereden başlayacağınızı hangi hatayı değerlendireceğinizi bilemiyor, karar veremiyorsunuz.
Geçenlerde gelen bir rica, istemesem de ricayı yapan kişinin yazdığı hikayeye göz atmama neden oldu. Fena değildi ama bariz noktalama hataları göze çarpıyordu. Asıl mesele bu kişinin nerede hangi zamanla başlayıp hangi zamanla bitireceğini bilmemesiydi cümlelerini. Akış o kadar aksıyordu ki baştan sona geçmiş zamanın çeşitlerini ve derin gramer kurallarını anlatmama neden oldu.
Benim de iyi yazmayı becerebilen birkaç kişi gözüme çarptı ama sahildeki kum tanesi misali onları arayıp bulmak çok zor. Neden iyi bir yazar adayı güzel bir öykü hazırlamışken, genç kurgu dediğimiz ergen hikayeleri öne çıkıyor peki? Asıl mesele de bu. Tweeter, Facebook, İnstagram gibi mecralarda sanal ortamda nasıl popüler olunacağını iyi bilen gençlerimiz Wattpad'i de bu şekilde kullanıyor. Bir diğer neden ise düzgün bir öykünün onlara ağır gelmesi. Gerek yazının uzunluğu gerekse sabırsız olmaları onları kitap okumaya değil takip yapmaya teşvik ediyor. Bu anlamda Wattpad yukarıda bahsedilen noktaya ulaşıyor. Hikaye bile olamamış yazı çöplüğü.
İyi yanı var mı? Kitap okuma anlamında pek yok aslında ancak bazen iyi olanlar birbirini teşvik edip doğrularını ve yanlışlarını birbirlerine gösterebiliyorlar ama bu da çok nadir. İnanın öykü seçkisinde çok daha eleştirel, olumlu yada olumsuz ama beni doğruya yönlendiren paylaşımlarda bulundum.
Son olarak Wattpad, gerçek okuyucuya hitap etmeyen bir ergen topluluğu. Şimdi gelelim benim neden orada olduğuma. Birincisi tabii ki o, nadir olan okuyucuyu her mecrada olduğu gibi burada da bulabilmek için. En güzeli de bu bence az ve öz olması daha iyidir her zaman. İkincisi, ergenler şöyle ergenler böyle diyerek onları kendi çöplüklerinde yanlış yolda bırakmamak için. Onlar kötü öyle de kalsınlar demektense aralarında bir şeyler katabileceğimiz birileri varsa neden olmasın?
Yeni bir yazar adayı ile oldukça uzun sohbetimiz oldu. Kitabını takip ediyorum. Öneri olarak,
@cihangir79 - Kaçış
 
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: réalta - 05 Ocak 2018, 13:45:52
@ceyhunozcelik, yazdıklarınıza baştan sona katılıyorum.

Ben de gözüme çarpan, kalemini beğendiklerimi ekleyeyim öyleyse fakat dediğim gibi hikayelerini bitirmedim, yalnızca birkaç bölüm okuyup yazım tarzlarını gözden geçirdim. Keşfettikçe, eğer talep olursa paylaşımda bulunurum. Henüz ben de yeni sayılırım :)

@fkkulogevski
@firstcommentator
@islasima
@VanGoghSarisi
@95busra
@Thaleshie
@Arialleena ise benim profilim, bahsettiğim kurgumu düzenlerken aynı zamanda burada kafama estikçe paylaşıyorum.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Bay_Karamsar - 05 Ocak 2018, 16:31:04
İşte böyle! Wattpad hakkında daha fazla görüş, dikkate değer bulunan daha fazla isim 8) @milenya, öneriniz şimdiden meyvelerini vermeye başladı ;)

@ceyhunozcelik, belirttiğiniz bazı hususlar üzerinden gevezelik edeceğim:

Sorun ergenlikle ya da yoğunlukla ergenlik dönemindekilerin çoğunlukta olmasından biraz daha farklı. Asıl soruna yine kendiniz dikkat çektiniz; popüler olma kaygısı. Olay bu. Yoksa hepimiz ergenlik dönemi geçirdik, aramızdan bazıları bu dönemi geçiriyor veya geçirecek. Dikkat çektiğiniz popüler olma hedefi zehir gibi, her yaştan ve her deneyimden kişiye tesir edebiliyor :( Popülerlik ve ün getirsin diye yazılan hikayeyle, anlatmak ihtiyacıyla yazılan hikaye arasında fark var. Nerede okumuştum, hatırlayamadım: Kitap okumayanların bile kitap bastırmaya çalışması gibi durumlar söz konusu oluyormuş :-\ Durum Wattpad'a özel değil. Çağa özel bir durumun Wattpad'a yansıması.

Wattpad'a dikkat kesilmişken, bu genel durumu gözden kaçırıyor olabilirim  :-\
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: yavanna - 05 Ocak 2018, 17:03:26
Takip ediyorum bu sayfayı, verilen isimlere de baktım ama hala ön yargımı kıramadım. Çok mu kapalıyım acaba?
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: milenya - 05 Ocak 2018, 17:09:16
 Beklemiyordum bu kadarını güzel oldu, isim geldikçe mutlu oluyorum hatta ilk önerilen bir kaç isme baktım, bakmaya ara ara devam edeceğim benim de hoşuma gidenler olursa hem güzel güzel okur, yazarına yorumumu yazar, buradan da öneririm.

  @Bay_Karamsar, @ceyhunozcelik, siz popülerlik deyince aklıma bu seneki kitap fuarında "BÖŞRAĞĞĞ!" diye bağıran kızlarla yapılan bir televizyon haberi geldi. Küçük bir kıza "Sen Büşra'yı çok mu seviyorsun?" diye soruyor spiker. Kız kafasını sallıyor ve müteakiben "En çok hangi kitabını seviyorsun?"gibi bir soru daha yöneltiyor küçük kıza ama cevap efsane: "Ben okumayı bilmiyorum," gibi bir yanıt veriyor küçük kız. Şimdi bu kız o sırada yazarın ismini bağırıyor falan oradaki kalabalığın bir parçası ama olay okur-yazar ilişkisinden uzak. Kitap okumayanlar kitap basıyor, okuyamayanlar da onlara destek oluyor gibi bir durum var.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: sunbae - 05 Ocak 2018, 17:19:25
Wattpad'de benimde hesabım var Hatta bir şeyler karalamıştım. Ama devamı gelmedi. Yazmak zor iş :)

https://www.wattpad.com/myworks/86400478-kitabn-adn-daha-sonra-belirleyeceim

Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: Khentis - 05 Ocak 2018, 23:23:49
Yanlış yere mesaj atmak temalı.
Başlık: Ynt: Wattpad
Gönderen: ceyhunozcelik - 06 Ocak 2018, 10:55:11
@Bay_Karamsar
'Durum Wattpad'a özel değil. Çağa özel bir durumun Wattpad'a yansıması.'
Tespit çok iyi. Katılıyorum...