Kayıp Rıhtım Arşiv Forum

Liman Kenti => Liman Kütüphanesi => Konuyu başlatan: Bay_Karamsar - 30 Temmuz 2016, 22:19:45

Başlık: Kitapla Hayal Etmek - Elanie Scarry
Gönderen: Bay_Karamsar - 30 Temmuz 2016, 22:19:45
(https://1.bp.blogspot.com/-C2ex8OtsLDM/V5zxgml3GLI/AAAAAAAAAIg/sfaToIirgIALVKqTuQU4vE8yjGQnuSqfQCPcB/s300/Kitapla_Hayal_Etmek_Elanie_Scarry.jpg)

Adı: Kitapla Hayal Etmek
İngilizce Adı: Dreaming by the Book
Yazarı: Elanie Scarry
Yayınevi: Metis Kitap
Çevirmen: Bülent O. Doğan
Sayfa Sayısı: 248

Tanıtım:

     Kitaplar, sadece kelimeler vasıtası ile mekanlar, insanlar ve o an okurun aklına gelmemiş türlü imgeyi oluşturup onlara, konum, derinlik ve katılık vererek, sahiden varmışçasına zihinde canlandırma kudretine sahipler. Bu harkulade ilizyonu oluşturmada ise her zaman ki gibi yazar, kelimeler ve okur arasında resmiyete dökülmemiş am hep varolagelmiş, tarafları belli yükümlülükler altına sokan kurallar var. Elanie Scarry'de bu yöntem-kuralların beşini, zihnin kandırılmasının en tatlı halini ve tatlılık sebepleriyle birlikte ortaya seriyor.

Yorum:

     Desenli gece lambasından yansıyan figürün aldığı şekiller, bir odayı duvarları sayesinde hayal etmemize nasıl yardımcı olur? "Parlayan kılıçlar" denince, aklımızda neden eylem halinde savaşçılar gelir? "Giderek irileşen gölge" tanımında, neden yaklaşan birinin imgesi oluşur birden? Okurken, farkında olmadan zihnimizde cisimleştirme ve onlara belli ölçüde hareket(e) katma eylemleri birbiri ardına oluşup yok olur. Adının hakkını veren bir araştırmanın ürünü olan Kitapla Hayal Etmek'te, farketmeden gerçekleştirdiğimiz bu işin perde arkasına bakabilme fırsatı yakalıyoruz. Üç ana bölümün ilkinde, kitapların bize gönderdikleri üstü örtülü talimatlar ile zihnimizin kabullenmeye nasıl hazırlandığını ve kurgu dahilindeki herşeyin nasıl yüzey, doku ve derinlik kazandığı açıklanıyor. İkinci kısımda, zihnimizde hep oralardaymışçasına algılamamız emredilen imgelerin nasıl hareket ettirildiğine geçiyoruz. En basitinden zoruna doğru beş yöntemden bahsediliyor; ışık yakma, seyreltme, ekleme ve çıkarma, germe-katlama-eğme ve en son olarak çiçekli varsayım. Üçüncü ve son bölüm de, ilk iki bölümden edindiğimiz bilgiler ışığında, yaşanan sürecin nasıl devam ettirildiğini açıklamaya koyuluyor. Kitap boyunca, kelimelerin yarattığı ilizyonu keşfe dalarken, zihnimizin dünyayı algılama mekanizmaları hakkında da fikir sahibi oluyoruz.
     Bu konularda meraklı olanlar için aydınlatıcı bir inceleme Kitapla Hayal Etmek.