Kayıp Rıhtım Arşiv Forum

Kurgu Edebiyatı => Yüzüklerin Efendisi => Fantastik Edebiyat => Orta Dünya Günlükleri => Konuyu başlatan: Legolas - 30 Aralık 2007, 10:41:33

Başlık: Yüzükler Hakkında
Gönderen: Legolas - 30 Aralık 2007, 10:41:33
Tek Yüzük (Sauron'un Yüzüğü)

Elfler birçok Güç Yüzüğü yaptı; ama Sauron gizlice, diğer tüm yüzüklere hükmedecek olan Tek Yüzük'ü yaptı. Diğerlerinin gücü ona bağlıydı, tümüyle ona mahkumdular, o var olduğu sürece yaşayacaklardı. Sauron'un gücünün ve iradesinin çoğu Tek Yüzük'e geçti; çünkü Elf yüzükleri çok güçlüydü ve onları yönetebilecek bir şeyin baskın bir etkisi olmalıydı. Sauron, Gölge Diyarı'ndaki Ateş Dağı'nda yüzüğü dövdü. Tek Yüzük'ü taktığında daha küçük yüzüklerin yaptıkları şeylerin anlamını kavrayabiliyor, onları takanların bütün düşüncelerini görüp yönetebiliyordu.

Elf Yüzükleri

Elflerin Sauron'da kaçırıp sakladıkları Üç Yüzük, en son yapılan ve en büyük güce sahip yüzüklerdi. Narya, Nenya ve Vilya diye isimlendirilmişlerdi. Ateş, Su ve Hava Yüzükleri, üzerlerine yakut, serttaşı ve safir otutulmuştu. Sauron Elf yüzükleri içinde en çok bunlara sahip olmayı istiyordu, onlara sahip olan on yılları görebilecek ve dünyanın yıpratmasını geciktirebilecekti. Ama Sauron onları bulamadı, çünkü yüzükler onları gizleyip Hükmeden Yüzük Sauron'un elindeyken onları asla kullanmayacak olan Bilgeler'in ellerine verilmişti. Böylece Üç, kirlenmemiş olarak kaldı, çünkü onları Celebrimbor tek başına dövmüş ve Sauron onlara asla dokunamamıştı; ama yine de Tek'e bağlıydılar.

Cücelerin Yüzükleri

Elflerinkiler dışında tüm Güç Yüzükleri'ni ele geçiren Sauron, kendi soylarının sahip olduğundan daha fazla gizli güç arzulayan Orta dünya halklarına yüzükleri dağıttı. Cücelere yedi yüzük verdi. Cüceler daha sert ve ehlileştirilmesi daha zor görünüyordu; başkalarının egemenliğine katlanamayacak gibiydiler, ne kalplerindeki düşüncelerin iç yüzünü kavramak ne de gölgeye dönüp dönmeyeceklerini anlamak kolaydı. Cüceler yüzükleri sadece servet elde etmek için kullandı; öfke ve kontrolsüz servet edinme hırsı yüreklerini tutuşturdu, bunda Sauron'un işine yarayacak kadar kötülük vardı. Denir ki, eskinin Cüce Kralları'nın Yedi Yığını'nın her birinin oluşumunda bir altın yüzük vardır; ama bütün bu hazine yığınları çok önceleri yağmalanmış, Ejderler hepsini yiyip yutmuş, Yedi Yüzük ateşler arasında yok olup gitmiş ama bazılarını Sauron kurtarmıştı.

İnsanların Yüzükleri

Sauron, iradesine boyun eğmeye diğerlerinden daha hazır olduğunu ispatlayan İnsanoğlu'na dokuz yüzük verdi. İnsanoğlu kolaylıkla tuzağa düşebileceğini kanıtlamıştı. O günlerde Dokuz Yüzük'ü kullananlar giderek güçlendiler, eskinin kralları, büyücüleri ve savaşçıları oldular. Zaferler ve büyük servetler kazandılar ama yüzükler onların felaketleri oldu. Sahip oldukları sonsuz yaşam sonunda onlara dayanılmaz gözükmeye başladı. Eğer isterlerse, güneşin altındaki bu dünyada, bütün gözlere görünmeden yürüyebilir ve ölümlü insanoğluna görünmez olan her şeyi görebilirlerdi; ama sık sık hayaletler ve Sauron'un görüntüleri olarak görünürlerdi. Ve birer birer, er ya da geç, başlangıçtaki isteklerinin iyi ya da kötü oluşuna, doğuştan gelen güçlerine göre taktıkları yüzüğün kölesi haline geldiler, Sauron'un taktığı Tek'in egemenliği altına girdiler. Hükmeden Yüzük'ü takanı korumak için sonsuzadek görünmez oldular, böylece gölgeler krallığına girdiler. Onlar artık Yüzüktayfları'ydı, Nazgul, Düşman'ın en korkunç hizmetkarları; karanlık onların yanında ilerledi, ölümün sesiyle haykırdılar.

Güç Yüzüklerinin Yapılışı

Morgoth'un yenilişinin ardından Valar'ın karşısına çıkıp af dilemeye cesaret edemeyen Sauron, kaçıp gölgelere saklanmıştı. Orta Dünya'nın Valar tarafından unutulduğunu düşünen Sauron'un kibiri büyüdü ve karanlık düşüncelerini gerçekleştirebilmek için kötü niyetini gizledi.Elf zanaatkarların arasına karışarak aydınlık görüntüsüyle onların güvenini kazanmayı başardı. Sauron'un öğütlerini memnuniyetle karşılayan Elfler, bilgisi çok derin olduğu için ondan çok şey öğrendiler ve daha önce yarattıkları her şeyi aştılar; Güç Yüzükleri'ni yaptılar. Ama Sauron onların işlerine rehberlik ediyordu, yaptıkları her şeyden haberdardı, çünkü Elfleri boyunduruk altına almayı arzuluyordu.

Elfler birçok yüzük yaptı;ama Sauron gizlice, diğer tüm yüzüklere hükmedecek olan Tek Yüzük'ü yaptı.Ancak Elfler bunun farkına vardıklarında üç yüzüğü alıp kaçtılar. O andan itibaren Sauron ile Elfler arasındaki savaş hiç bitmedi. Sauron geri kalan tüm yüzükleri elinde topladı ve kendi egemenliği altına almak umuduyla, Orta Dünya halklarına bu yüzükleri dağıttı.
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: Neases - 31 Aralık 2007, 17:31:02
Ya ben bilmiyorum ne okudum ne izledim nesi çekiyo bu serinin şimdi sizi  ;D
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: Edoras - 31 Aralık 2007, 19:45:53
Ya ben bilmiyorum ne okudum ne izledim nesi çekiyo bu serinin şimdi sizi  ;D


Ayy Esra üzdün kız beni :/ 

Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: Neases - 31 Aralık 2007, 19:48:05
Kötüdür birini üzmek doğru diyosun Kerem =||

anlatında öğreniyim belki bende severm bu seriyi
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: Amras Ringeril - 31 Aralık 2007, 21:28:38
Hmm... Özgünlük diyelim. Bu seri dünyadaki kapsamlı ilk fantastik seridir. Bir Düşün. Bir dünya savaşına katıldın. İkincisi kapıda. İnsanlar gerçek hayatla bu kadar boğuşurken hayal dünyasını açabilmek... Bu kolay mı sence?
Hem de tüm ömrünü buna verebilecek kadar.
Her şeyi, dili, yaratıkları hatta eşyaları(tam oalrak eşya denemese de) bile düşünülerek yaratılmış bir hayal dünyası. Sadece mitolojileri kağıda aktararak, klişelerde bir dünya kurarak değil. Her şeyi yeniden yorumlanmış- yeniden düşünülmüş bir dünya... İşte saygı duyulması ciddiye alınması gerekn bu.
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: Neases - 31 Aralık 2007, 21:40:09
bir nevi harry potter gibi...orada da herşey özgün ve düşünülerek yapılandırılmış(yaratılmış kelimesini kullanmamaya özen gösterelim).güzele benziyo çekti ilgimi acilen bulup izliyim ama önce okumam lazım kitaplarıda varmı bunun  ;D
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: em_dan_rup - 31 Aralık 2007, 23:25:17
var kzıım ben sana gönderirim  8) bak bn bile aldım utan  :P
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: Amras Ringeril - 01 Ocak 2008, 00:27:49
Evet kesinlikle okumalısın :D Fantastik edebiyatın yapı taşıdır bu eser.
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: Neases - 01 Ocak 2008, 12:18:57
He güzelim HP Serisini yüzüklerin efendisine  kolyelerin kraliçesine prisinglerin prensine satıomusunuz şimdi :D
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: Huor Eärfalas - 01 Ocak 2008, 12:33:42
off sauronun yüzüğü çok güzel ya :=) keşke bu zamandada olsa öle bi yüzük :=) abdye karşı kullanırız :D:D
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: Edoras - 01 Ocak 2008, 12:35:43
 ;D  ;D 

böyle kuru kuru olmuyor dimi ben en iyisi resimli bi konu açıyim  :P
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: Selphie - 01 Ocak 2008, 18:12:18
Yüzükler efendisi serisini Harry potter serisi gibi çok severim. ;)
Bu arada esra sen izlemedin mi gerçekten hiç yüzüklerin efendisi :) :P
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: Nirnaeth - 04 Ocak 2008, 15:20:14
off sauronun yüzüğü çok güzel ya :=) keşke bu zamandada olsa öle bi yüzük :=) abdye karşı kullanırız :D:D

hea ;D ama önce terörü haklamak lazımdır :P
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: Belgarion - 04 Ocak 2008, 20:19:09
Saouron ın ki tek o yüzden değerli bence ama en güzeli elflere dağıtılanlardır
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: - 05 Ocak 2008, 16:00:22
Elflerin yüzükleri bence çok güzeel ;D
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: Hurin - 06 Ocak 2008, 10:42:38
Öncelikle Elflere yüzük dağıtılmadı çünkü tek yüzük haricinde yüzüklerin hepsi demirci elfler tarafından dövüldü sauorunun gözetimi ve bilgisi dahilinde.Noldor elfleri tarafından dövülen bu yüzüklerden en güçlüleri olan son 3 yüzüğü hiçbir zaman göremedi sauon ve krlietme fırsatı bulamadı. Lakin kendi evinde Sauron Tek yüzüğü dövdü. Tek yüzüğü taktığında elfler kandırıldıklarını anladı ve 3 yüzüğü çıkardı. İrfan ustaları bir maia olan sauron kadar bilgili olmasada akıllı kişilerdi ve melkoru hala hatırladıkları için başka bir karanlık hükümdarı asla istemiyorlardır. Diğer yüzükleri Sauorun elf kanı dökerek sahip oldu ve bunları cüceler ile Alim İnsan Krallarına dağıttı. Sonrası zaten malumdur.
Başlık: Elfleri'in Yüzükleri ve Tek Yüzük;
Gönderen: Edoras - 06 Ocak 2008, 11:08:52
"Üç Yüzük Göğün Altında Yaşayan Elf Krallarına"

2.Çağın 1200 yılında Sauron, Annatar (Hediyeler Efendisi ) sıfatı ile elflerin arasına karıştı;Elfler'i hizmeti altına almak ve onları köleleştirmek için...
Eregion'a yerleşen Noldor Elfleri'ne gizli irfanı öğretti, 3 elf yüzüğünü yaptırdı;
Narya:
(http://www.council-of-elrond.com/castdb/gandalfwhite/gandalfwhite3.jpg)
(https://ssl.kundenserver.de/noble-collection.de/produkte/NN9512.jpg)

Narya, Kırmızı Yüzük ya da Ateş Yüzüğü ismiyle bilinirdi.Üzerinde Yakuttan bir taş vardı. Yapıldığı dönemde Gil-galad tarafından gemi yapıcısı Cirdan'a verilmişti ama Orta Dünya'nın Üçüncü Çağının 1000. yılında Limanlara gelen bir İstari'ye geçti;Gri Gezgin Gandalf'a.
Kalpleri ısıtan bir gücü vardı, Ateş Yüzüğünün....

“Şimdi bu yüzüğü alın" demişti Cirdan; "çünkü sizin uğraşınız ve görevleriniz çok zorlu olacak. Ama bu Yüzük , tüm bunların içinde sizi destekleyecek ve yorgunluktan esirgeyecektir. Bu Ateş Yüzüğüdür. Bununla birlikte , belki, giderek soğuyan bir dünyadaki yürekleri yeniden eskinin yiğitliğiyle tutuşturabilirsiniz Ama ben, benim yüreğim denizle birlikte ve son gemi yelken açana dek Limanlar'ı koruyarak gri sahillerde yaşayacağım. Orada hazırlanıp sizi bekleyeceğim." Güç Yüzüklerine Dair-sf. 93
Cirdan'ın da dediği gibi Gandalf'ın zorlu görevinde kullanılmıştı;Gandalf Yüzüğü kullandı ve gücünü Sauron'un dağılmış durumda bulunan bütün düşmanlarını bir araya getirmek ve ortak bir hedefe yöneltmek için harcadı.

Nenya:
(http://picture.yatego.com/images/4358a783613136.4/nenya.jpg)
(https://ssl.kundenserver.de/noble-collection.de/produkte/NN9174.jpg)

Nenya, Su Yüzüğü yada Ak Yüzük olarak adlandırılırdı. Üzerinde bir Adamant taşı vardı (serttaşı olarak da bilinir). Mithril den yapılmıştı. Bu yüzüğün sahibi Galadriel'di ve yıllar boyunca Lothlorien de altın ormanın savunulmasında ve daha bir çok hayırlı işte kullanıldı. Yüzük Kardeşliği Moria'dan kurtulup Altın Orman'a sığındığında Frodo bu yüzüğü Galadriel'in elinde görmüştü ama yanında bulunan Sam ise sadece bir parlaklık hissetmişti, bu da Tek Yüzüğü takan kimselerin diğer yüzükleri farketme yeteneğine kavuştuğunu anlatır. Galadriel, geleceği ve Sauron'un hareketlerini Nenya sayesinde görebiliyordu...

Vilya:
(http://www.jjelrond.unlugar.com/imagenes/anillo_vilya_elrond.jpg)
(https://ssl.kundenserver.de/noble-collection.de/produkte/NG9624.jpg)

Vilya, Hava Yüzüğü olarak bilinirdi. Üzerinde mavi bir safir vardı. Üçler içinde görünüm olarak en büyük olandı. Bu yüzük Efendi Elrond tarafından korunmuş ve ona Gil-galad tarafından emanet edilmişti. Yüzük uzun yıllar boyunca Ayrıkvadi'de tutuldu ve diğer bir çok işlevinin yanısıra oranın korunmasında kullanıldı. Frodo'nun peşindeki Yüzüktayflarının nehire kapılmasını sağlayan su baskınında da Yüzüğün işaretlerine rastlamak mümkündür. Vilya ve Nenya'da Narya gibi sahiplerinin parmaklarında üçüncü çağın sonunda Ortadünya'yı terkettiler. Elf yüzüklerinin en güçlüsü olarak bilinir.

Elrond yüzüğü Vilya’nın gücünü, Nazgul’ler Frodo’yu yakalamaya çalışırken Bruinen nehrinin taşmasını sağlamak için kullandı.

Galadriel yüzüğü Nenya’yı izni olmadan hiçkimsenin girememesini sağlayarak Lothlorien üzerinde bir savunma kuşağı oluşturmak için kullandı.

Gandalf yüzüğü Narya’yı Sauronun düşmanlarının zaferler kazanabilmeleri için yüreklerinde ve ruhlarında bir ateş yakmakta kullandı.


Tek Yüzük

"Bir Yüzük gölgeler içindeki Mordor Diyarı'nda
Kara tahtında oturan Karanlıklar Efendisi'ne"


(http://www.ccs.neu.edu/home/avl/pics/lotr/OneRing.jpg)
(http://www.hmns.org/images/The-One-Ring2.jpg)

Tek Yüzük ise, sadece Sauron taktığında tüm gücüne ulaşan, sadece kötülük için kullanılan bir yüzüktür. Diğer Güç Yüzüklerinin aksine bu yüzük taşsız ve süssüzdür, altından yapılmıştır.
Ama yine de belirli bir sıcaklığa ulaştığında şu yazılar Mordor'un Elf lisanında beliriyordu:

"Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul"

"Hepsine hükmedecek tek Yüzük, hepsini o bulacak, hepsini bir araya getirip karanlıkta birbirine bağlayacak" demekti bu.
Sauron bu sözleri Yüzüğü ilk parmağına taktığındaki heyecanı ve öfkesiyle söylemişti...


Normalde bu yüzük, taktığı kişiyi görünmez yapıyordu. Ama yaşam uzattığı örnekleri de yok değil. Gollum, sıradan; hobbit benzeri bir ırka mensupken, yüzüğü bulup, 500 yıl kadar Dumanlı Dağların derinliklerinde sakladı.

Ve sonra onu Shire'dan Bilbo Baggins buldu. Yüzük, sadece ilk zamanlarında, sahip olduğu kişi tarafından bırakılacakken, Bilbo Baggins, 51 yıl boyunca Tek yüzüğe sahip olmuş ve onu 111. yaş gününde, varisi Frodo Bagggins'e bırakmıştır.

Not; Tek taş yok bu sefer :P çok talep gördü bağımlılık yapmasın :P
 

Başlık: Ynt: Elfleri'in Yüzükleri ve Tek Yüzük;
Gönderen: - 06 Ocak 2008, 11:14:33
Hımm sağol paylaşım için :) Bütün yüzükler çok güzel ama Nenya, Vilya ve Tek yüzük daha bi güzel ;D Geriyade bi Narya kalıyo zaten ;D O yüzük zarif gelemdi gözüme ;D ;D
Başlık: Ynt: Elfleri'in Yüzükleri ve Tek Yüzük;
Gönderen: em_dan_rup - 06 Ocak 2008, 11:16:44
Yok hayır en güzel Nenyayla ile Tek Yüzük :D aslında Tek taş hepsinden güzeldi ama :P
Başlık: Ynt: Elfleri'in Yüzükleri ve Tek Yüzük;
Gönderen: - 06 Ocak 2008, 11:50:19
Yok hayır en güzel Nenyayla ile Tek Yüzük :D aslında Tek taş hepsinden güzeldi ama :P

Bence Vilya'da çok güzel zarif ve asil bi duruşu var ;D ;D

Başlık: Ynt: Elfleri'in Yüzükleri ve Tek Yüzük;
Gönderen: em_dan_rup - 06 Ocak 2008, 11:52:57
tamm egzantirik bi şekli var ama yok yok ii değil :D ama seni mi kırıcam Gülnurcuum(ilk defa dedim Gülnur :D ) o da olsun :P
Başlık: Ynt: Elfleri'in Yüzükleri ve Tek Yüzük;
Gönderen: - 06 Ocak 2008, 12:40:32
Olsun tabi kızımmm deli misin başımaaa ;D ;D Ama yani böyle üstündeki taşın rengi çok güzel şimdi oda gümüş olsa yani olmazki hoş olmazdıki iyi böyle altın ;D ;D
Başlık: Ynt: Elfleri'in Yüzükleri ve Tek Yüzük;
Gönderen: Edoras - 06 Ocak 2008, 18:44:09
Gülnur sevdiyse tamam zaten

başka çeşitlerimiz de vardı bakmaz mıydınız ?  :P

güçlerine, özelliklerine felan bakmıyorlar ki, niye resim koydum ki :P
Başlık: Ynt: Elfleri'in Yüzükleri ve Tek Yüzük;
Gönderen: em_dan_rup - 06 Ocak 2008, 18:57:34
Okuduk herhalde onları ama dış görünüşe göre puan verioruz biz Gülnurla :D
Başlık: Ynt: Elfleri'in Yüzükleri ve Tek Yüzük;
Gönderen: Hurin - 06 Ocak 2008, 19:01:57
Vilya için şuda eklenilebilir sanırım. Bİr şekilde vilya geçmişi yaşatıyor insana ve ayrık vadideki her canlı kendini zaman içerisinde donmuş hissediyor. Sanki zaman geçmiyor gibi ne yaşlanma nede yaşlanmanın getirdiği hüzün dokunuyor kalplere. Tabi bunları frodo söylemişti ben onun yalancısıyım :) Hatta yıldızların Ayrıkvadi üzerinde daha parlak oluğu rivayet edilir.
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: - 10 Ocak 2008, 15:55:01
Gülnur sevdiyse tamam zaten

başka çeşitlerimiz de vardı bakmaz mıydınız ?  :P

güçlerine, özelliklerine felan bakmıyorlar ki, niye resim koydum ki :P

Bu konuda Esra'ya katılıyorum ;D Diğer çeşitleride görebilirim ayrıyetten :P ;D
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: PhoenixMan - 10 Ocak 2008, 18:20:19
sağolun! sağolun! sağolun! ben de bunları merak ediyordum... ;D ;D ;D süper ötesi paylaşım, devamını dilerim... ;D ;D ;D
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: Cúthalion - 10 Ocak 2008, 21:04:15
Öncelikle Elflere yüzük dağıtılmadı çünkü tek yüzük haricinde yüzüklerin hepsi demirci elfler tarafından dövüldü sauorunun gözetimi ve bilgisi dahilinde.Noldor elfleri tarafından dövülen bu yüzüklerden en güçlüleri olan son 3 yüzüğü hiçbir zaman göremedi sauon ve krlietme fırsatı bulamadı. Lakin kendi evinde Sauron Tek yüzüğü dövdü. Tek yüzüğü taktığında elfler kandırıldıklarını anladı ve 3 yüzüğü çıkardı. İrfan ustaları bir maia olan sauron kadar bilgili olmasada akıllı kişilerdi ve melkoru hala hatırladıkları için başka bir karanlık hükümdarı asla istemiyorlardır. Diğer yüzükleri Sauorun elf kanı dökerek sahip oldu ve bunları cüceler ile Alim İnsan Krallarına dağıttı. Sonrası zaten malumdur.

Yüzüklerin hepsi demirci elflerin en büyüğü olan Celebrimbor tarafından yapıldı. Fakat sana bir sorum olacak; Güç Yüzüklerine Dair isimli kitapta Celebrimbor'un Sauron'un "Hepsine Hükmedecek bir yüzük hepsini o bulacak/ Hepsini bir araya getirip karanlıkta birbirine bağlayacak" diye bağırdığını duyarak onun planını anladığından ve kendi  yaptığı üç yüzüğü saklayıp Sauron'un onları ele geçirmesini engellediğinden bahsedilir. Eğr tüm yüzükler Celebrimbor tarafından yapıldıysa Celebrimbor neden bütün yüzükleri değil de sadece elf yüzüklerini götürdü?
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: - 11 Ocak 2008, 15:35:03
Kereeeeeemmm ;D Yüzüklerin özelliklerinide okudum son kararım Vilya ;D En güzeli o ;D En üstünleri oymuş yaav daha ne olsun ;D ;D ;D
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: Hurin - 12 Ocak 2008, 23:26:48
Yüzüklerin hepsi demirci elflerin en büyüğü olan Celebrimbor tarafından yapıldı. Fakat sana bir sorum olacak; Güç Yüzüklerine Dair isimli kitapta Celebrimbor'un Sauron'un "Hepsine Hükmedecek bir yüzük hepsini o bulacak/ Hepsini bir araya getirip karanlıkta birbirine bağlayacak" diye bağırdığını duyarak onun planını anladığından ve kendi  yaptığı üç yüzüğü saklayıp Sauron'un onları ele geçirmesini engellediğinden bahsedilir. Eğr tüm yüzükler Celebrimbor tarafından yapıldıysa Celebrimbor neden bütün yüzükleri değil de sadece elf yüzüklerini götürdü?

Çünkü sadece en son yapılan ve en güçlü olan 3 yüzüğü sauron hiçbir zaman görmemiş ve hiçbir zaman dokunmamıştır. Bu sebeple krilenmemiştir 3 yüzük. Ancak Sauron tek yüzüğü taktığında sauronun varlığını anlayan Noldor elfleri yani Zanaat Ustaları oyna getirildiklerini anlayıp yüzükleri derhal çıkarıp sakladılar. Daha sonradanda bu yüzüklere hiç ulaşamadım. İşin acı kısmı Noldorların tek istediği Orta dünyanında kutlu diyar gibi güzel olması ve iyileştirilmesiydi. Lakin Sauron aydınlık görüntüsüyle kandırdı elfleri. Sadece kuzeyde gil galad ve ayrıkvadideki yarım elf elrond ve feanorun soyundan gelen ve ağaçlardan onceki zamanı hatırlayan galadriel hanım şüphe etmiştir sauronun aydınlık görüntüsünden. Elf yüzüklerinin hepsi birbirine bağlıdır. Hepsinin gücü ise tek yüzüğe bağlıdır. Çünkü tek yüzük onların gücünün kaynağıdır. Sauron kendi düşüncesi ve varlığıyla kirletemediği için 3lere hiç hüküm geçiremedi. 3leri bulmak için çok kan döktü. Ancak başarılı olamadı. Her ne kadar güçlü olursa olsun Sauronunda gücünün bir sınırı vardı sonuçta bi vala değil bir maiaydı. Bu yüzden elfler dikkatli bir şekilde kullanarak yerinin belirlenmemesini sağladılar 3lerin.
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: Cúthalion - 13 Ocak 2008, 15:02:12
Evet Sauron bir maia'ydı ve karşısında en güçlü Vala olan Melkor'a karşı cesaretle savaşmış Noldor ve Dunadain bulunuyordu :)

Çok teşekkür ederim Hurin, bu konuda beni aydınlattığın için.
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: fake* - 16 Ocak 2008, 22:23:02
benim yüzüğüm nerya olmalı
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: Amras Ringeril - 17 Ocak 2008, 20:15:52
Nerya? Narya mı Nenya mı?
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: fake* - 17 Ocak 2008, 20:18:12
nerya alev yüzügü alevin gücüne hiçbiri ulaşaz
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: fake* - 17 Ocak 2008, 21:06:38
neryadiye okumusum pardon
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: - 17 Ocak 2008, 21:40:15
Benim yüzüğüm Vilya valla onu istiyorum ben ;D
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: Ireth~ - 19 Ocak 2008, 12:42:47
Yüzüklerin Efendisi'nin temeli bu yazı diyebilirim.
Teşekkür ederiz :D
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: bells_lestrange - 22 Ocak 2008, 16:11:43
bu da Nazgul efendisinin yüzüğü:

(http://img262.imageshack.us/img262/8562/nazgulju6.jpg)

hiç beğenmedim ben bu yüzüğü. hele Elf yüzüklerinden sonra..


Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: Nirnaeth - 27 Ocak 2008, 14:14:53
Yok ya o da güzel bence, Elf yüzükleri kadar olmasa da bir asaleti var işte ;D
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: fake* - 27 Ocak 2008, 17:11:10
güzelmiş ama kırmızı tasın üstündekileri asetat kalemiyle yapmışlar
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: bells_lestrange - 01 Şubat 2008, 23:34:15
güzelmiş ama kırmızı tasın üstündekileri asetat kalemiyle yapmışlar

tabi bu da güzel bir yaklaşım :P
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: PhoenixMan - 01 Şubat 2008, 23:46:34
güzelmiş ama kırmızı tasın üstündekileri asetat kalemiyle yapmışlar
tabi bu da güzel bir yaklaşım :P
zuhaha süper... ;D ;D ;D :zuha :ehi
bu da Nazgul efendisinin yüzüğü
hmm... fena değilmiş aslında ama elflerinki yanında fosss hocam... bunun özelliklerini de bilen var mı??
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: Kunt - 06 Şubat 2008, 00:19:30
Çok güzel paylaşım.  :) Ben 3 yüzükten birini isterdim.  :)
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: Baal Adramelech - 26 Şubat 2008, 00:03:18
açıkçası insan yüzüklerinden Büyücü-Kralın yüzüğü hoş dururdu. Zaten hep istemişimdir ondan bi tane :) bu arada Tek yüzükten sonra en güçlü yüzükler Elf yüzükleri miydi?
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: PhoenixMan - 26 Şubat 2008, 18:29:30
açıkçası insan yüzüklerinden Büyücü-Kralın yüzüğü hoş dururdu. Zaten hep istemişimdir ondan bi tane :) bu arada Tek yüzükten sonra en güçlü yüzükler Elf yüzükleri miydi?
evet öyle zaten burada da yazıyor hocam... ;)
Elf Yüzükleri

Elflerin Sauron'da kaçırıp sakladıkları Üç Yüzük, en son yapılan ve en büyük güce sahip yüzüklerdi. Narya, Nenya ve Vilya diye isimlendirilmişlerdi. Ateş, Su ve Hava Yüzükleri, üzerlerine yakut, serttaşı ve safir otutulmuştu. Sauron Elf yüzükleri içinde en çok bunlara sahip olmayı istiyordu, onlara sahip olan on yılları görebilecek ve dünyanın yıpratmasını geciktirebilecekti. Ama Sauron onları bulamadı, çünkü yüzükler onları gizleyip Hükmeden Yüzük Sauron'un elindeyken onları asla kullanmayacak olan Bilgeler'in ellerine verilmişti. Böylece Üç, kirlenmemiş olarak kaldı, çünkü onları Celebrimbor tek başına dövmüş ve Sauron onlara asla dokunamamıştı; ama yine de Tek'e bağlıydılar.
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: Baal Adramelech - 26 Şubat 2008, 20:27:25
görmemişim, daha doğrusu sayfaları okuyuncaya kadar unutmuşum :D
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: samedman - 26 Temmuz 2008, 14:23:43
bir nevi harry potter gibi...orada da herşey özgün ve düşünülerek yapılandırılmış(yaratılmış kelimesini kullanmamaya özen gösterelim).güzele benziyo çekti ilgimi acilen bulup izliyim ama önce okumam lazım kitaplarıda varmı bunun  ;D
aslında harry potter da hersey özgün değil hattanerdeyse hersey alıntı örnek;
1.büyülerin çoğu latince isimlerde
2.hagrid fluffy i barda bi yunan dan aldığını söyler doğru çünkü yunan mitolojisinde yeraltı dünyasını koruyan yaratık 3 başlı köpektir fluffy ismi de ingilizlerin genelde kedilerine verdikleri bi isim ;D
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: nahasap - 19 Eylül 2009, 13:13:05
Hepsine hükmedecek tek bir yüzük, hepsini o bulacak ve hepsini bir araya getirip karanlıkta birbirine bağlayacak
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: BlackPegasus - 05 Şubat 2010, 14:06:35
Elfler tarafından saklanmış olan bu üç büyük yüzükten biri Gandalf'da çıkıyordu. Orta-Dünya'ya ilk geldiğinde yüzüğü saklayan bilge bir elf Gandalf'ın görevinin ve amacının farkındaydı ve ihtiyacı olacağını düşünerek Ateş Yüzüğü'nü kendisine vermiştir.
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: Hurin - 05 Şubat 2010, 14:26:21
Elfler tarafından saklanmış olan bu üç büyük yüzükten biri Gandalf'da çıkıyordu. Orta-Dünya'ya ilk geldiğinde yüzüğü saklayan bilge bir elf Gandalf'ın görevinin ve amacının farkındaydı ve ihtiyacı olacağını düşünerek Ateş Yüzüğü'nü kendisine vermiştir.

Adı geçen kişi Gri Limanların koruyucusu en yaşlı Teleri Elfi Cirdandır.
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: - 26 Temmuz 2010, 12:42:51
Ama işte var olanı kullanmak alıntı yapmak oluyor. Özellikle bütün LOTR serisini okuyunca Harry Potter serisi  taklit gibi geliyor. Tabii bu demek değil ki Harry Potter kötü. Sadece LOTR'a benziyor yeni bir dünya yaratmak ve başkalarının açıkladığı sebepler dolayısıyla. Ama tabii HP gerçekten farklı yönlerde taşıyor. Lotr'un aksine bizim yaşadığımız dünyada, çağımızda geçiyor. Farklılıkları ve özgünlükleri gözden kaçırmamak da lazım. :)
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: Alorka Greenleaf - 26 Temmuz 2010, 13:03:18
Zaten birbirlerine benzemek zorundalar az çok. Ona bakarsanız LOTR' da büyü var diye başka hiç bir eserde de mi olmayacak? Olacak mutlaka. Zaten LOTR' dan esinlenmezse Fantastik Eser olmaz. Tabi kullanım şekilleri farklı olmalıdır.
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: Amras Ringeril - 26 Temmuz 2010, 13:26:36
Açıkçası altınbukle'nin haklı olduğunu düşünüyorum bir açıdan. Şu alıntıyı yapmak istiyorum, çoğu nokta aşırıya kaçmış abartılı tespitler ama olsun.

Spoiler: Göster
- Voldemort - Sauron (Karanlık Lord'lar)

- Harry'nin 11. doğum gününde her şeyin başlaması - Bilbo'nun 111., Frodo'nun 33. doğum gününde her şeyin başlaması

- Dumbledore - Gandalf (Bilge yaşlı büyücü)

- Sirius Black - Bilbo Baggins (ana karakterin ebeveyn olmayan yakını)

- Dursley'ler - Sackville-Baggins'ler (sinir bozucu akrabalar)

- Harry Potter - Frodo Baggins (öksüz ve yetim, ayrıca ana kahramanlar)

- Harry'nin alnındaki yara izi - Frodo'nun omzundaki yara izi (iyileşmeyen büyülü yaralar, ikisi de yarayı açanlar yaklaştığında ağrıyor)

- Görünmezlik pelerini - Tek Yüzük (görünmezlik eşyaları)

- Azkaban - Dol Guldur

- Rubeus Hagrid'in köpeği Fang - Çiftçi Maggot'ın köpeği Fang

- Hortkuluk - Tek Yüzük

- Gringotts goblinleri - Orta-Dünya Goblinleri (Altın ve mücevherle ilgileniyorlar)

- Uç uç şebekesi - Palantir (uzun mesafe iletişim)

- Fred & George Weasley - Merry & Pippin (Muzip çiftler)

- Düşünseli - Galadriel'in aynası

- Harry, Hermoine ve Ron'a saldıran Troll - Yüzük Kardeşliğine saldıran Troll

- Hogwarts sınırındaki Yasak Orman - Bree sınırındaki Yaşlı Orman

- Şamarcı Söğüt - Yaşlı Söğüt (saldırgan ağaçlar)

- Neville Longbottow - Longbottom pipo tütünü

- Çatlak Kazan - Sıçrayan Midilli Hanı

- Wormtail (Kılkuyruk) - Wormtongue (Solucandil) (İyi tarafta gibi gözüküp düşmana casusluk yapan kötü adam, isimleri bile aynı nerdeyse)

- Dobby - Gollum

- Aragog - Shelob

- Godric Griffindor'un kılıcı - Narsil / Anduril (hayat kurtaran kılıçlar)

- Fawkes - Gwaihir (yardıma tam zamanında koşan kuşlar)

- Şahgaga'yla kaçan Sirius Black - Gwaihir'le kaçan Gandalf

- Göldeki dev yaratık - Watcher in the Water

- Sirius Black - Aragorn (başta kötü zannedilen, sonradan iyi olduğu anlaşılan adamlar)

- Animagus'lar - Beorning'ler

- Ruh Emiciler - Nazgul'ler (tüyleri diken diken eden kukuletalı varlıklar)

- Testral'ler - Fellbeast'ler

- Zümrüdüanka Yoldaşlığı - Yüzük Kardeşliği

- Yiyecek - Ateş (yoktan büyüyle var edilemeyeceği söylenen şeyler)

Kaynak (http://thewhitetree.org/e107bb/viewtopic.php?t=945&postdays=0&postorder=asc&start=0&sid=984c84c0cad55760601fbfd438109dc4)
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: Alorka Greenleaf - 26 Temmuz 2010, 13:41:50
Tek Yüzük (Sauron'un Yüzüğü)
Spoiler: Göster
(http://img.webme.com/pic/g/gizliilimler/sauronwhite.jpg)

_____________________________
Elf Yüzükleri
Spoiler: Göster
Narya
(http://img386.imageshack.us/img386/3227/narya2wa2.jpg)
Nenya
(http://img179.imageshack.us/img179/4371/nenya2yx8.jpg)
Vilya
(http://img179.imageshack.us/img179/1056/vilya2gx8.jpg)

______________________________

Diğerleirni de eklerdim ama internette bir sorun var galiba. Facebook ve KayıpRıhtım dan başka siteleri açmıyor.  :inca :huha
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: Mordrad - 17 Ekim 2010, 18:41:41
güzellik olarak algılamayın ama beni cücelerin yüzüğü etkiledi..
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: Komtik Joe - 02 Ağustos 2011, 10:57:00
Ah, bilmiyorum.. Harry Potter'ın 5 filmini izledim sanırım yanlız -bana kızmayın- beni o kadar da etkilemedi. Kabul etmeliyim, çok özgün yönleri var ancak daha sonra ne olacağını tahmin etmek o kadar da zor değil.
Yüzüklerin Efendisi'nde ise ilk olarak Hobbit'i okudum. O zaman 12 yaşındaydım ve açıkçası IQ onun derin kelimlerinin içini görmeye pek yetmedi :)
Fakat yazara duyduğum derin saygıdan ötürü iki yıl sonra kendimi zorlayıp Yüzük Kardeşliğini okudum.. ve anladım!
Tolkien kendi dünyasını kurmuş ve bunu yapabilen başka yazar tanımıyorum.
Adamın kendi Elf dili var!
Hiçbir seriyi.. Yüzüklerin Efendisi'ne değişmem :)
Biraz iddialı mı oldu?
Neyse lafı daha fazla uzatmayayım gene çenem düştü. Yüzükler hakkında yazılmış bir kitap :Güç Yüzüklerine Dair
Heniz okumadım ama bulur bulmaz alacağım

Resimler için teşekkürler.
Sauron'un Yüzüğü
üzerinde ne yazıyor hatırlayayınız var mı?
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: PhoenixMan - 09 Ağustos 2011, 03:52:03
Ah, bilmiyorum.. Harry Potter'ın 5 filmini izledim sanırım yanlız -bana kızmayın- beni o kadar da etkilemedi. Kabul etmeliyim, çok özgün yönleri var ancak daha sonra ne olacağını tahmin etmek o kadar da zor değil.
Yüzüklerin Efendisi'nde ise ilk olarak Hobbit'i okudum. O zaman 12 yaşındaydım ve açıkçası IQ onun derin kelimlerinin içini görmeye pek yetmedi :)
Fakat yazara duyduğum derin saygıdan ötürü iki yıl sonra kendimi zorlayıp Yüzük Kardeşliğini okudum.. ve anladım!
Tolkien kendi dünyasını kurmuş ve bunu yapabilen başka yazar tanımıyorum.
Adamın kendi Elf dili var!
Hiçbir seriyi.. Yüzüklerin Efendisi'ne değişmem :)
Biraz iddialı mı oldu?
Neyse lafı daha fazla uzatmayayım gene çenem düştü. Yüzükler hakkında yazılmış bir kitap :Güç Yüzüklerine Dair
Heniz okumadım ama bulur bulmaz alacağım

Resimler için teşekkürler.
Sauron'un Yüzüğü
üzerinde ne yazıyor hatırlayayınız var mı?

Yazan şu:
"Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul,
Ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul."

Türkçesi şu:
"Hepsine hükmedecek Tek Yüzük, hepsini o bulacak
Hepsini bir araya getirip karanlıkta biririne bağlayacak."
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: Thomasward - 07 Eylül 2012, 19:56:30
Tolkien bu Fantastik Dünya'nın kurucusudur.Aynı zamanda yarattığı dünya özgünlüktende öteye gitmiştir.Keşke hobbitleri ön planda tutmasıydı.''Hobbit'' adlı kitabına hayran kaldım fakat Yüzüklerin efendisinde deneyimsiz geldi bana hobbitler (15 yaşındalar sonuçta).
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: Hurin - 07 Eylül 2012, 20:03:01
Tolkien bu Fantastik Dünya'nın kurucusudur.Aynı zamanda yarattığı dünya özgünlüktende öteye gitmiştir.Keşke hobbitleri ön planda tutmasıydı.''Hobbit'' adlı kitabına hayran kaldım fakat Yüzüklerin efendisinde deneyimsiz geldi bana hobbitler (15 yaşındalar sonuçta).

Bence biraz araştırma yapıp öyle yorum yazsanız daha güzel olacak.
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: Daarlan Gardan - 07 Eylül 2012, 21:38:16
Tolkien bu Fantastik Dünya'nın kurucusudur.Aynı zamanda yarattığı dünya özgünlüktende öteye gitmiştir.Keşke hobbitleri ön planda tutmasıydı.''Hobbit'' adlı kitabına hayran kaldım fakat Yüzüklerin efendisinde deneyimsiz geldi bana hobbitler (15 yaşındalar sonuçta).

Anladığım kadarıyla kitabı okumadınız. Hurin'in dediği gibi, biraz araştırarak yorumlarsanız daha güzel olabilir.
''Bilbo yüz on bir yaşına basacaktı; 111 bu hayli bir ilginç bir sayı ve bir hobbit için son derece saygın bir yaştı (Yaşlı Took bile sadece 130 yaşına ulaşabilmişti) ve Frodo, otuz üç, 33 yaşında olacaktı, bu da önemli bir sayıdır: ''rüştüne erme'' zamanı.''

Bilbo Baggins ve Gandalf o gece sırra kadem bastıktan sonra şöyle bir şey de geçiyordu.
''Zaman geçtikçe ahali, Frodo'nun da pek ''yaşını göstermediğini'' fark etmeye başladı: Dıştan, yirmilerini yeni doldurmuş, dinç, enerji dolu bir hobbit görüntüsünü koruyordu. ''Bazıları da amma şanslı oluyor,'' diyorlardı; fakat Frodo daha ağırbaşlı bir yaş olması beklenen elli yaşına yaklaşıncaya kadar, bunun tuhaf bir şey olduğunu düşünmemişlerdi.''
Başlık: Ynt: Yüzükler Hakkında
Gönderen: Thomasward - 10 Eylül 2012, 16:40:23
Ben bir yerde öyle okumuştum  yanlış kaynakmış.
ama söylediğim şey her ne kadar yanlışta olsa ben aynı şekilde düşünüyorum Bilbo'ya daha bir ısındım.Bilbo'nun yüzüklerin Efendisinde 111 yaşında olduğunu biliyordum falkat Frodo hakkında yanılmışım okuduğum bir yer beni yanılttı.