Kayıp Rıhtım Arşiv Forum

Kurgu Güncesi => Mitolojiler => Konuyu başlatan: LegalMc - 06 Nisan 2010, 22:24:00

Başlık: Hades
Gönderen: LegalMc - 06 Nisan 2010, 22:24:00
Hades Yunan mitolojisinde ölülere hükmeden yeraltı tanrısıdır. Zeus,yeryüzünün hakimiyetini kardeşleri arasında paylaşırken Zeus'a gökyüzü, Poseidon'a denizler ve Hades'e yeraltı düşer. O artık ölüler ülkesi tanrısıdır, korkunç bir tanrıdır ancak kötü değildir. Yer altının tüm hazineleri Hades'in olduğu için Romalılar onun adını Pluton olarak değiştirmiştir. Karısı, Demeter ve Zeus'un kızı Persephone'dir.

Kelime anlamı olarak "Hades" görünmez manasına gelmektedir. Onu görünmez yapan bir miğferi vardır. Yeraltı zenginliklerinin sahibidir, yerden çıkan değerli metaller onu bolluk çokluk ve servet tanrısı yapmıştır. Acımasız ve hatta korkunçtur; ama sözünden dönmez ve birçok tanrının aksine kaprisli bir tanrı değildir. Mitolojik öykülerde adı çokça yer almamaktadır. Bilinen en önemli öyküsü karısı Persephone'yi kaçırması ile ilgili olandır. Ancak Hades'in en önemli sıfatı, ölümün tanrısıdır. (Ölüm de başlıbaşına bir tanrıdır: Thanatos)

Hades aynı zamanda ölüler ülkesinin de adıdır. Hades ülkesi Asphodel, Tartaros ve Elysium olmak üzere üçe ayrılır. Ölen insanlar, fani yaşamlarında iyilerse Elysium'da, ne kötü,ne de iyilerse Asphodel'de yaşamlarını sürdürürler. Zeus ve Olimpos tanrılarının düşmanları, katiller vb. kişiler ise ceza olarak Tartaros'a atılırlar.

Enteresandır ki, Hades'in yeraltı ülkesine yaşayanlar da ölmeden geçebilmektedir. Ancak diyarın girişini üç kafalı şeytani bir köpek olan Cerberus korur. Herkes o köpeğin dehşetinden korkar ve kimse o kapıyı geçemez. Herkül bir macerasında bu köpekle yüzleşmeye gider.

Hades her ne kadar birçok zenginliğe sahip olsa da ortalıklarda pek gezinmez, övünmez, konuşmaz, kendi yeraltı ülkesinde oturmayı tercih eder. Çünkü sahibi olduğu yeraltı ülkesi o kadar çirkin bir ülkedir ki, efendisi sürekli saklanır. Bir keresinde Poseidon, Hades'i utandırmak için üç başlı mızrağını yere saplar ve yeryüzü boydan boya yarılarak Hades'in çirkin yeraltı ülkesi meydana çıkar. Az utanıp sinirlenmemiştir Hades.

"http://tr.wikipedia.org/wiki/Hades" adresinden alındı."
Başlık: Ynt: Hades
Gönderen: Vega - 07 Nisan 2010, 12:09:09
benim bu amcama çok haksızlık yapıldı.adamcağız olimposa giremiyor.verdiler ona yer altını zeus gökte sefa sürüyor.
Başlık: Ynt: Hades
Gönderen: LegalMc - 07 Nisan 2010, 15:35:42
Alıntı
verdiler ona yer altını zeus gökte sefa sürüyor.

Ona bilerek verdikleri söylenemez ama Zeus'un gökte sefa sürdüğü doğru.Zeus Olimpos'ta yaşıyor,Poseidon sualtı sarayında Hades'te klasik yeraltı sarayında.
Başlık: Ynt: Hades
Gönderen: Vega - 07 Nisan 2010, 16:13:31
aslında kura çektiklerini biliyorum ama Poseidon Olimpos'a giriyor ama Hades giremiyor.
Başlık: Ynt: Hades
Gönderen: LegalMc - 07 Nisan 2010, 22:40:48
Evet işte o haksızlık.
Başlık: Ynt: Hades
Gönderen: Elijah - 19 Nisan 2010, 19:16:14
Zaten PJ de de o kadar kötü olarak gösterilmemişti Hades.Zeus kibrli,Poseidon kızgın,Hadeste içine kapanık yeraltındaki sarayında yaşayan bir tanrı :)Persephoneyi kaçırmasıda iyi olmuş,mevsimler felan gelmiş.
Başlık: Ynt: Hades
Gönderen: Vega - 19 Nisan 2010, 21:55:13
Hades zaten kötü ya da Hera gibi kibirli değildir.O sadece biraz ürkütücüdür.Eh ben de o kadar yer altında kalsam sempatikliğime sempatiklik eklenmezdi yani.
Başlık: Ynt: Hades
Gönderen: Laughing Madcap - 19 Nisan 2010, 22:16:02
Antik yunanda hiç bir zaman tasvir edilmemiştir. Yeraltında yaşıyor olmasından ya da görünmezlik miğferinden dolayı olabilir tabi.

Resmi bir görüntüsü olmasa da Herkül'ün çizgi filmi yüzünden olsa gerek Hades'i hep o şekilde hayal ediyorum.
Başlık: Ynt: Hades
Gönderen: Vega - 19 Nisan 2010, 22:20:14
ne şekilde?nerde bulabilirim çizimini?
Başlık: Ynt: Hades
Gönderen: Laughing Madcap - 19 Nisan 2010, 22:34:04
Spoiler: Göster
(http://img651.imageshack.us/img651/2631/hades1c.jpg)


gibi.
Başlık: Ynt: Hades
Gönderen: LegalMc - 19 Nisan 2010, 22:59:49
Evet Herkül'de ne yapmışlardı ya :xD Mavi ateşli falan böyle :D Yerlatında bide ölülerin tanrısı diye adama hep aynısını yapıyolar :xD
Başlık: Ynt: Hades
Gönderen: boromir - 18 Mayıs 2010, 14:31:01
teşekkürler paylaşım için. (demekki selenadaki gibi biri değilmiş)
Başlık: Ynt: Hades
Gönderen: MeLeZ - 17 Haziran 2010, 21:56:30
Alıntı
(demekki selenadaki gibi biri değilmiş)
   
    :aha: :aha:
Hades'in Olimpos'a girememesi gerçekten haksızlık
Başlık: Ynt: Hades
Gönderen: Jean Valjean - 21 Haziran 2010, 17:11:35
Hades'in Olimpos'a girememesi gerçekten haksızlık

Haksızlık olduğunu düşünmüyorum. Zira mitolojiler acımasızdır.
Başlık: Ynt: Hades
Gönderen: hanne - 21 Haziran 2010, 18:57:44
Kötü olmak bence o kadar da kötü değil Ne saçmalıyorum benn bence de haksızlık yapılmış sonunda iyi ile kötü aynı yerde olmalı ve rekabet oluşmalığı çoğu kişi hoşlanmasa da bu durumdan
Başlık: Ynt: Hades
Gönderen: MeLeZ - 21 Haziran 2010, 19:15:39
iyi ile kötü aynı yerde olmalı ve rekabet oluşmalığı çoğu kişi hoşlanmasa da bu durumdan

Ben de bunu söylemeye çalışmıştım :)
Başlık: Ynt: Hades
Gönderen: Jean Valjean - 30 Temmuz 2010, 03:43:40
Bu haksizlik konusu uzerinde biraz dusundum ve bir takim sonuc cikarttim kendime;

Ilki, binlerce yil once yasamis insanlarin bahsedilen iki tanriyi(Zeus ve Hades) erisilmesi oldukca guc yere yerlestirmis olmalaridir. Sizin iyi olarak tanimladiginiz Zeus gogun ulasilmaz uclarinda ve yine sizin kotu olarak tanimladiginiz Hades yerin ulasilmaz derinliklerinde.

Ikincisi, mitolojide rekabet ortami olusmasi icin iki karakterin ayni bolgede olmasina gerek yoktur bana gore. Ayni zamanda Hades, alintida da belirtilmis oldugu gibi kotu degildir. Bu yuzden iyi-kotu catismasi bu ikili arasinda gerceklesemez.

O artık ölüler ülkesi tanrısıdır, korkunç bir tanrıdır ancak kötü değildir.

Zeus'a bakacak olursak o da tam anlamiyla iyi degildir. Zeus'un adaleti korumasi kendisini iyi yapmaz. Ki kendisi oldukca gaddardir, Hades'ten korkuldugu gibi ondan da korkulur.

Tabi bunlari Zeus'u iyi olarak, Hades'i de kotu olarak kabul ettiginizi farzederek yazdim.
Dusunuyorum da; durust, sozunden donmeyen ve yer altinin tum zenginliklerine sahip olan bir tanrinin bunlarin yaninda bir de Oluler Diyari'nin sahibi olmasi ve bu yuzden kotu olarak nitelenmesi ne kadar uzuntu verici.

Ve son olarak gunumuzdeki insanlar genelde rekabetten hoslanirlar, bozuk bir turkceyle neden tam aksini iddia ettiginizi de anlamis degilim dogrusu.
Bir de kucuk ekleme: Soylemeye calistiginiz olguyu lutfen anlasilir bir bicimde ifade ediniz. Daha sonra da bunu soylemeye calismistim demeyiniz.
Evet, farkindayim cok gec cevapladim lakin mesajlarinizi okuduktan sonra ilk kez cevap verme istegi hissettim. Turkce karakterleri kullanamadigim icin ozur dilerim.
Başlık: Ynt: Hades
Gönderen: boromir - 25 Ekim 2010, 17:30:02
Selena dizisini izledikten sonra tiksinmiştim ama Titanların Savaşı'nı izledikten sonra olanı biteni anladım. Çok ilgimi çekti doğrusu.