Kayıp Rıhtım Arşiv Forum

Kurgu Güncesi => Mitolojiler => Konuyu başlatan: Vladislav Drakul Tepes - 27 Mayıs 2010, 22:06:16

Başlık: Kurtadamlık
Gönderen: Vladislav Drakul Tepes - 27 Mayıs 2010, 22:06:16


Eski Yunanlılar  ve Karadeniz'in kuzey kıyılarına yerleşmiş İskitler, bölge yerlileri Neurianları sihirbaz  olarak kabul ediyorlardı. Bu olağan üstü büyücülerin her yıl birkaç gün için kurda dönüştükIerine inanıyorlardı. Tarihin babası olarak nitelendirilen M.Ö. 5. yüzyılda yaşamış olan eski Yunanlı Herodot ise dilediklerinde kurda, dilediklerinde insana kolayca dönüşebilen bir insan türünden söz etmektedir..

Bir görüşe göre yüzyıllar önce, insanlığın erken tarihlerinde kurtadam doğal olmayan bir istekle insan etine açlık duyan bir canlı türü olarak kabul edilirdi.Bu insan, çeşitli büyülerin yardımıyla dilediğinde yırtıcı bir kurda dönüşmenin bir yolunu bulmuştu. Eskilerin söylediğine göre, kurda dönüşen kişi insan sesini ve insan gözlerini muhafaza eder. Ancak vahşi dört ayaklı kurdun kuvvet ve kurnazlığını taşırdı. Kurtadamın kim olduğunu ses ve gözlerinden tanımak mümkündü.

Biçim değiştirerek kurda dönüşmek olayından, Roma edebiyatında bir büyü işi olarak söz edilir. M.S. 1. yüzyılda eser vermiş Vergilius, bu söylenceden söz eden ilk Latin ozanıdır. Bunu Propertius, Servius, ve Petronius izlemiştir. Petronius, M.S. 54-68 yılları arasında Neron dönemi Roma'sının saray eğlence müdürüydü. Satyricos adlı kitabında hiciv, macera ve fantezi dolu bir kurtadam öyküsü de vardır.

Eski Yunan ve Roma geleneğinde bir insanın kurda dönüşmesi, bir ceza olarak simgeleniyor. Böyle bir olayı M.S. 64-113 yıllarında yaşamış olan Plinius şöyle anlatıyordu: "Tanrılara insan kurban etme törenlerinden birinde kurban gölün kıyısından alınır. Ancak kurban kaçarak karşı kıyıya yüzdü. Karaya çıktığında kurda dönüşmüştü. Bundan sonraki 9 yıl boyunca yanında bir grup insanla kırlarda dolaştı. Eğer bu süre içinde insan etine yaklaşmazsa yeniden insan olacaktı. Nitekim kurtuldu ama hayatının 9 yılını kurt olarak yaşadı. "

Günahı yüzünden ceza olarak kurtadama dönüşen birinin öyküsünü de M.Ö. 43-M.S. 18 tarihleri arasında yaşamış Ovidius anlatır. Metamorphoses (Değişimler) adlı uzun şiirinde, yaradılıştan Sezar'a dek olan dönemdeki mucizevi değişimlerden söz eder. Romalı ozan Ovidius, Arkadya'nın mitsel, kralı Lyeaon'un öyküsünü anlatır: "Tanrılar tanrısı Olimposlu Jupiter Lycaon'u denemek için kılık değiştirip onun sarayına yemeğe gider. Lycaon da onun Tanrı olup olmadığım anlamak için insan etinden yemek ikram eder. Jupiter bunu anlayınca ceza olarak Lycaon'u kurda çevirir. O da bu kimlikle sonsuza dek kalır ve çevreye korku salar." M.Ö. 4. yüzyıl civarında Eflatun ve M.S. 2. yüzyılda Pausanias da hemen hemen aynı türden değişim öyküleri anlatarak aynı noktada buluşuyorlardı.

15. ve 16. yüzyıllarda kurtadama dönüşme inancı, tüm Avrupa 'da büyücülük ve cadılıkla aynı kefeye konuyordu. Özellikle Fransa ve Almanya'da kurtadam olduğundan şüphe edilen biri, acımadan yakılır ya da asılırdı.

Nitekim kurtadam avı dinsel duygular adına yapılırdı. Büyücü ve "kurtadam mahkemeleri" bugün bile anlatılmaktadır. Sözgelimi 100 yıldan daha fazla bir süre, 1520-1630 yıllarında Fransa'nın yaklaşık 30.000 kurtadam olayıyla sarsıldığı bilinmektedir.

kaynak:wikipedia
Başlık: Ynt: Kurtadamlık
Gönderen: MeLeZ - 17 Haziran 2010, 21:31:26
Kurtadam mahkemeleriyle ilgili olan -adını hatırlayamadım :)- birkaç film de vardı ve hoşuma gidenler olmuştu.
 Paylaşım için sağol.
Başlık: Ynt: Kurtadamlık
Gönderen: Vladislav Drakul Tepes - 17 Haziran 2010, 22:44:23
 Rica ederim.
Başlık: Ynt: Kurtadamlık
Gönderen: Alorka Greenleaf - 18 Haziran 2010, 14:32:48
paylaşım için teşekkürler...
--
Demek ki gün geçtikçe kurtadamlık kötü bir şey kabul edilmeye başlamış. :) Günümüz tarihiyle aynı ayılbilecek olan HARRY POTTER da da kurtadamlık kötü birşey...
---
ayrıca;
Kürt EDEBİYATI'N DA da EFTAR isimli efsanevi,dillerden düşmemiş olan bir Kurtadam hikayesi var...Tam olarak öğrenince paylaşaırım... :)
Başlık: Ynt: Kurtadamlık
Gönderen: Vladislav Drakul Tepes - 18 Haziran 2010, 20:49:14
 Meraklandırdın şimdi beni :D
Başlık: Ynt: Kurtadamlık
Gönderen: Alorka Greenleaf - 18 Haziran 2010, 21:13:19
Vaoovv :) Merak ettiysen dah çok önem veririm bu işe.Hemen öğreneyim bakalım. :D
Başlık: Ynt: Kurtadamlık
Gönderen: boromir - 25 Ekim 2010, 17:33:31
Çok hayalperestmiş şu Eski Yunanlılar.
Başlık: Ynt: Kurtadamlık
Gönderen: LegalMc - 25 Ekim 2010, 22:19:32
En sevmediğim düşünce stili. Hayal gücü geniş olan adama hayalperest denmez, hayal gücü geniş olmayana denir. Eski Yunanlılar'daki hayal gücü şu dünyada çok az toplulukta vardır. O kadar hayal güçleri geniş ki bu kadar hikaye çıkarıyorlar bir mitten.

Hayalperest dediğimiz ise hayal gücü geniş olmayanların genelde tamamen "uçarak" bir şeyler yapana denir.

Şöyle bir de örnek vereyim:

Duvarlar patladı, uçtu, içinden canavar çıktı boyu 100 metreydi, 9 boynuzu vardı. (hayalperest insan)

Zeus'un Hera'ya öfkelenmesiyle  Dünya'ya gönderdiği bir şimşek duvarı kül etti. Küllerin içinden Ares'in kudretiyle kana susamış bir minotor doğdu. (Eski Yunan'dan hayal gücü geniş bir insan)
Başlık: Ynt: Kurtadamlık
Gönderen: PhoenixMan - 26 Ekim 2010, 00:23:52
ayrıca;
Kürt EDEBİYATI'N DA da EFTAR isimli efsanevi,dillerden düşmemiş olan bir Kurtadam hikayesi var...Tam olarak öğrenince paylaşaırım... :)
Kürt Edebiyatı derken?
Başlık: Ynt: Kurtadamlık
Gönderen: Alorka Greenleaf - 26 Ekim 2010, 17:36:26
ayrıca;
Kürt EDEBİYATI'N DA da EFTAR isimli efsanevi,dillerden düşmemiş olan bir Kurtadam hikayesi var...Tam olarak öğrenince paylaşaırım... :)
Kürt Edebiyatı derken?
Bunu hangi anlamda söyledin tam olarak bilmiyorum. Ama Şimdi kalkıp da foruma  siyaset, ırk ayrıma falan bulaştırmasan iyi edersin en baştan söyleyeyim.
Kürt Edebiyatı derken Kürt toplumunun kendi aralarında yazdığı şarkılar, şiirler, oyunlar, anlattığı destanlar, masallar, efsaneler oluyor. Normal İran, İngiliz,vs. edebiyatlarda yer alan öğelerin bir çoğunun Kürt versiyonu oluyor.
Başlık: Ynt: Kurtadamlık
Gönderen: Vladislav Drakul Tepes - 29 Ekim 2010, 11:10:17
 Kesinlikle hak veriyorum. Faşistçe yorumlara dönmesin konuşmalar.
Başlık: Ynt: Kurtadamlık
Gönderen: PhoenixMan - 29 Ekim 2010, 11:22:17
Kesinlikle hak veriyorum. Faşistçe yorumlara dönmesin konuşmalar.
Faşistlikten nefret ederim. Ağzınızı toplayın lütfen. Kiminle konuştuğunuzu bilmiyorsunuz. Kürtlerin kullandıkları sabit bir dil yokken, bir toplum olamamışlarken, bir devletleri olmamışken nasıl edebiyatları olabildiğine şaşıyorum sadece. Hep bir kavimle birlikte yaşamışlar, dolayısıyla özgün bir yanları olması zor hatta imkansız. Bu Faşistlik değil bilgiyi yorumlayabilmektir. Ayrıca ben o yoruma karşılık vermemişim, bozulduğumdan veya yanıtı görmediğimden değil, konuyla alakası olmayacağı için. İnsanoğlunu çığrından çıkarmayı çok iyi beceriyorsunuz, bu konuda ödüllendirilmeniz gerekli.
Başlık: Ynt: Kurtadamlık
Gönderen: Laughing Madcap - 29 Ekim 2010, 15:52:38
Alıntı
3. Din, siyaset, ırkçılık gibi konularda ağır eleştirilerde, hakaretlerde bulunmak yasaktır.

Bir şey hakkında fikrini söyleyebilmek için er kişi, tartışmak nedir onu bilmeli. Herkes aynı şeyi düşünecek değil elbette fakat bu tarz bir tartışmanın yeri "Kurtadamlık" başlığı değildir. Hatta bu forumda yeri yok böylesine bir tartışmanın. İnternet üzerinden iletişim artık çok gelişti, bu forum dışında da sohbet edebilir, birbirinize çirkin lakaplar takabilir, istediğiniz dozda tartışabilirsiniz. Msn diye bişey yapmışlar, bir deneyin bence.

Alıntı
İnsanoğlunu çığrından çıkarmayı çok iyi beceriyorsunuz, bu konuda ödüllendirilmeniz gerekli.

So say we all.
Başlık: Ynt: Kurtadamlık
Gönderen: Vladislav Drakul Tepes - 31 Ekim 2010, 10:48:19
 Biraz aşırı kaçmış olabilir. Ama kürtler bin seneyi aşkın bu topraklarda yaşayan bir topluluktur. Ve bana görede o yorumun üstü kapalı anlamları vardır
Başlık: Ynt: Kurtadamlık
Gönderen: Demigod - 07 Nisan 2011, 17:32:39
Belki bizim Türeyiş ve Bozkurt destanlarımız da burdan geliyordur. Ne de olsa iskitler bizim atalarımız öyle değil mi?
Başlık: Ynt: Kurtadamlık
Gönderen: sinemadunyamiz - 02 Mayıs 2011, 18:23:07
Kurt adamlarla ilgili her şeyi çok seviyorum :)
Başlık: Ynt: Kurtadamlık
Gönderen: magicalbronze - 02 Mayıs 2011, 18:34:51
Kurt adamlarla ilgili her şeyi çok seviyorum :)

Biraz içi dolu bir yorum yapmayı deneseniz de, amaçladığınız reklamın bir anlamı olsa?  [*]gönderdiğiniz tüm yorumlara itafen yazılmıştır[/*]