Kayıp Rıhtım Arşiv Forum

Kurgu Güncesi => Tartışma Platformu => Konuyu başlatan: Malkavian - 05 Aralık 2010, 23:12:49

Başlık: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: Malkavian - 05 Aralık 2010, 23:12:49
Hikaye kafanızda oluşuyor. Elleriniz sabırsızlıkla kütürdetiliyor ve klavyenin başına geçiyorsunuz. Boş bir Word sayfası açıp hemen yazmaya başlıyorsunuz. Peki karakteriniz ilk ne yapıyor oluyor. Nerden başlıyorsunuz?

Evet az önce fark ettim. Bende bir alışkanlık var genelde hep karakterlerim hikayelerine uyanarak başlıyor. Nedenini ise düşündüm biraz ve şu sonuca vardım. Okuyanların hikayenin ortasında girip bişeyler kaçırdığını düşünmelerini istememem. Birkaç hikayemde uyanmadan başlamalar var ama o hikayelerde de durumu ve ortamı iyice betimliyorum. Başlangıçlar çok önemli benim için.

Peki sizin için?
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: Vega - 05 Aralık 2010, 23:17:48
  Hmm.
  Ben hikayeye aksiyonla girmeyi severim. Böylece sıkıcı geçiş bölümleri atlamış olurum. Eğer birinci tekil şahısta yazıyorsam önce durumu kısaca özetlerim ve hareketi başlatırım. Yok eğer üçüncü tekil şahıstan yazıyorsam okuyuculara bir kaç ipucu veriyorum. O bölüm bittiğinde veya yarılarına geldiğinde olayı anlıyorlar ama merakları kabardığı için okumaya devam ediyorlar.
 
Spoiler: Göster
Aslında o başlangıçları yazarken ben de sıkılıyorum. E eğlenmek için yazdığıma göre, niye kendimi sıkayım ki?
 

Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: Amras Ringeril - 05 Aralık 2010, 23:21:52
Kendim için olanı söylemeden önce Malkavian'ınki hakkında bir yorum yapayım kusuruma bakmazsanız. Amatör kısa filmlerde çok bilinen bir alışkanlık vardır. Mutlaka filmin bir yerinde (%99 başı olur) çalar saat ve uyanma vardır. İşin ilginci hiç kısa film izlemediğini söyleyenlerde bile içgüdüsel olarak senaryoda ilk bu gelir akla. Çok garip bir alışkanlık.

Ben genelde farklı kurgular denemeye çalıştığım için hikayeye ortasından başlıyorum. Son bir kaç öyküdür hep konuşma ya tek bir vurucu cümle kullanıyorum. Aklımda düz bir hikaye varsa olaya en başından başlamaya çalışıyorum. Ortasından başlayınca öncesini anlatmak için ilerliyorsunuz. Aklınızda bir şey varsa da zaten açıklamak için devam ediyorsunuz. Güzel yöntemler bunlar.
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: KoyuBeyaz - 05 Aralık 2010, 23:27:34
  Geçenlerde ben de bu konuyu düşünmüştüm, dikkatimi çekmişti daha doğrusu. Genelde bir diyalogla başlıyorum ben hikayelerime. Daha sonrasında konuşmanın kimlerin arasında geçtiğini söyleyerek olaya girebiliyorum, bu sayede okuyucu hikayenin ilk paragrafından bir kişiyi tanımış oluyor az çok. Hikayeden hikayeye de değişiyor fakat yazı yazan her bireyin başlangıç cümleleri konusunda bir ritüeli oluyor sanırım. Dikkat ettim de, yazılarını sıklıkla okuduğumuz bir kişinin hikayelerindeki başlangıçları tahmin edebiliyoruz; ne olduğunu olmasa da nasıl olduğunu. Bir süre sonra alışkanlığa dönüşüyor sanırım.
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: Canina - 05 Aralık 2010, 23:42:06
Karakterlerim genelde hikayenin ortasında başlıyorlar. Çoğunlukla bir olayın ortasında sigara içerken veya yürürken. Akıllarında ki bir düşünceyle başlatmayı seviyorum sanırım.
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: Nihbrin - 06 Aralık 2010, 00:59:18
Ben klasik "Siyahlı adam çölde kaçıyordu. Silahşor de peşindeydi" tipi bir açılış yapıyordum. Okura tek cümlede ve mümkünse ilk kelimede ne okumakta olduğunu betimleyebilecek bir kapı açmam gerekliymiş gibi geliyordu. Ancak, zaten yazdıklarımın %50sini ben dahi ikinci okuyuşumda anlamadığım için açılışa böyle bir önem versem de sonraki paragraflarda bocalıyor.

Bu yüzden aklıma gelen ilk imgeyi yazıyorum uzun zamandır. Akla ilk gelen her zaman iyidir, ne kadar saçma görünürse görünsün. Hatta şimdi dönüp en son uğraştığım şeye bakıyorum baştan sona, ilk cümleler hep rastgele. Bu, okuyucu için benim düşündüğüm kadar iyi bir şey mi bilmiyorum ama kısmen kasıtlı.
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: Raisor - 06 Aralık 2010, 01:28:40
Öncelikle hikayeyi birinin okuyacağı gerçeğini unutmak lazım. 'Acaba böyle yazarsam okuyucu beğenir mi? Şöyle yaparsam okuyucu nasıl düşünür? Bu duyguyu nasıl verebilirim?' şeklinde düşünüp yazdığınız hikayeler inandırıcı ve güzel olmazlar. İçinizden geldiği gibi düşüncelerinizi ilham gelir gelmez kağıda dökmek ve işiniz bitince imla hatalarını kontrol etmek daha iyi bir sonuç verir. Tabi ki okuyucunun ne düşündüğü de önemli ama ilk etapta hikayeyi sizin beğenmeniz lazım. Yoksa ne anlamı kalır değil mi?
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: Black Helen - 06 Aralık 2010, 11:46:15
Sanırım ilk olarak betimlemeyle başlarım. Karakteri veya ortamı betimlerim. Betimleme de yapmıyrsam olaya ortasından dalarım. Malkavian' ın aksine okuyucuya bir şeylere kaçırdığını hissettirip olayları sonradan açıklamak daha çok yaptığım bir şey. :)
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: Malkavian - 06 Aralık 2010, 14:27:15
Herkesin farklı bir tarzı olması ve genellikle bu tarzı devam ettirmedeki istekleri gerçekten ilginç. İşte bu farklılıklar yazımı özgünleştiriyor. Ve açıkçası şimdiye kadar birbirine yakın giriş yapan kimse çıkmadı gibi. Herkes kendince bir yöntem bulup onu devam ettirmiş. İşin ilginci neden böyle başlıyorsunuz sorusuna da açıklık getiren kişilerin yorumlarını okuyunca 'Haklı' demekten başka birşey gelmiyor elimden :)
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: Berre - 06 Aralık 2010, 18:12:14
Ben karakterimi tanıtmakla başlarım hikâyeye. Onun psikolojik durumu hakkında bilgi veririm ki okuyucu ardından gelecek hikaye için pişmiş olsun.

İlk önce okuyucu, kahramanın kendi nasıl hissettiğini okur. Ardından kahramanın bulunduğu ortamı tanır. Yavaş yavaş doz arttırılır, giriş bölümünden şu bilinen gelişme bölümüne geçilir. Olaylar gelişir ve biter.

Sonuç bölümüm, giriş bölümümle bağıntılıdır bazen de tıpatıp aynıdır. Bu yüzden hikâyeyi yazmaya sondan başladığımı da söyleyebiliriz. İlk önce nedenleri veririm, ardından sonuçları.
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: LegalMc - 06 Aralık 2010, 18:17:15
Önce karakteri ismini vermeden dışarıdan bir betimlerim. Her şeyini anlatırım, betimlemem bitince de ortadan bir yerden bir diyalogla karakterin adını veririm okuyucuma. Adını verdikten sonra da ruhsal durumunu, çevresini, alışkanlıklarını falan açıklarım. Ama yine de ilk bölümler hiçbir zaman içime sinmez, sürekli düzenlenmesi gerektiğini düşünürüm. Kısacası başlangıç sıkıntılı bir olay bana göre.

Cidden düşünce zenginliğini gördüm bu başlıkta, tebrikler :)
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: Victoria - 06 Aralık 2010, 18:32:28
Valla o an ki ruh halime göre değişiyor.
Ama hikayelerimde ki ana konu sıradan insanların yaşadıkları basit gibi görünen olayların, gerçekte hiç basit olmadığını, her  gün , her saniye nasıl zorluklarla karşılaştıklarını  hikayelerim sayesinde  okuyucuya yansıtabiliyorum.
Bir bakıma ayna işlevi görüyor hikayelerim.
Ana karakterler ise ilham aldığım gerçek insanlar oluyor.
Ama genelikle özlü bir sözle  başlarım.(Schiller, William Shakespeare...)
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: Borealis113 - 29 Aralık 2010, 16:50:54
Henüz ilk hikayemi göndermiş olmama rağmen, malkavian'ın söylediği gibi yarattığım karakter uykudan uyanıyor ve hikaye öyle başlıyor. Diğer bölümler öyle olmaz ama bence hem hikayelerde hem filmlerde etkileyici bir başlangıçmış gibi geliyor bana bu başlangıç... Bunun yanında öyküye sondan başlamak, bir konuşmayla başlamak, öyküde geçen herhangi bir yeri veya öyküyle alakalı bir obje veya bir karakteri betimleyerek başlamayı da etkili buluyorum.
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: Madam Vio - 29 Aralık 2010, 17:15:31
Genelleme yapacak olursam pek çoğunuz gibi hikayelerime düğüm bölümünün ortasından başlamayı sevdiğimi söyleyebilirim. Fazlasıyla mizah ağırlıklı yazılarımda "Ve ben de ona dedim ki: O zaman koşmaya başla koca oğlan..." gibi 'amerikanvari' filmlere gönderme yapılan bir giriş tercihimdir.

Ha hikaye daha gerçekçi bir bakış açısıyla kaleme alınmışsa okuyucu tarafından henüz bilinmeyen bir konu üzerine yapılan tartışmalar, yahut ana kahramanın kendi kendine yürüttüğü düşüncüler ve isyanlar (daha gizemli ve merak uyandırıcı olduğundan mı bilmem) nedense bana herzaman daha etkileyici gelmiştir. Bundan ötürü olsa gerek ki akademik değeri yüksek girişlerin duygu yüklü paragraflardan ortaya çıktığına inanıyorum. Tabi hikayenin türüne göre bu girişler çok farklı biçimler alabilir, o yüzden kesin bir yargıda bulunamayız elbette.
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: mit - 29 Aralık 2010, 19:23:05
Hahaha :) Tamam, ortak özelliklerimizin olması iyi bir şey ama bu kadarına da pes diyorum. Benim hikayelerim de genellikle kahramanın uyanması ile başlar. Hatta şu sıralar yazmam gereken öykü seçkisi hikayesi de öyle başlıyor. Bu durumu fark etmem ile bu yazıyı okumam da hemen hemen aynı günlerde gerçekleşti. Pes diyorum arkadaş, pes! :)

Not: Eğer uyumuyorlarsa da ya yürüyorlardır ya da bir yerden bir yere gidiyorlardır.
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: alper - 29 Aralık 2010, 19:46:11
Nasıl başlasam diye düşünmüyorum genelde, aklıma gelen ilk cümleyle başlıyorum. Olay örgüsü oluyor elbette fakat giriş cümlemin etkili olması gerektiği tabusu mevcut değil bende. Bazen aksiyonla başlıyorum, bazen önden söyleyeceklerim oluyor adına önsöz diyorum bazen ise sonuçla başlıyorum.

Son söylediğim filmlerden kazandığım bir alışkanlık. "Hikayenin ana karakteri ölüyor ama gelin nasıl öldüğünü anlatayım size." gibi bir giriş yani. Bu aslında okuyucuyu değişik bir havaya sokuyor. Şöyle diyelim; film veya dizi izliyoruz, başrol olarak benimsediğimiz karakterin ilk yarım saatte öldüğünü nadiren görürüz. Nasıl olsa baş karakter bu, buna bir şey olmaz tarzı bir rahatlık oluşur algımızda. Ancak bu algıyı en başından kırmak, yani "bu karakter ölecek ama ne zaman ölecek" sorusunu okuyucunun zihnine yerleştirdiğimizde, okuyucunun merak edeceği soru "ne zaman ölecek?" den başka bir şey değildir. Bu yöntem yani benim deyişimle "spoiler yöntemi" bazı okuyuculara hitap eder, bazılarına ise etmez. Ancak çok ayrı tadı vardır benim için zaman zaman kullanırım.

Karakterin uyanması ile başlayan hikaye de ilginçmiş onu da denemeliyim bir ara. :) Favorim ise, hikayenin sonunda karakterin, kafasını karyolaya çarpması, yataktan düşmesi, ya da kafasına kitap düşmesi ile uyanması ve her şeyin aslında hiçbir şey olduğu, okuyucuya, zamanını kaybettiğinin en ince, en kibar yolu olarak verilmesi senaryosudur. :P
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: hanne - 27 Ocak 2011, 10:57:15
önce hissetmem ve ilhamın gelmesi gerekiyor başlangıç için ve benim belli bir başlangıcım yok fakat ben de şunu farkettim ki yazılarımın çoğunda yazının bir yerlerinde illaki yağmur oluyor..Başlangıç ise konuya,kişiye ve olaya göre değişiyor..
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: cankutpotter - 27 Ocak 2011, 23:09:28
Önce ufak bir tahmin yürütmek istiyorum; sanırım bazı arkadaşların karakterlerini uyandırarak başlamaları onların yaşama gözlerini açmaları gibi bir şey. Veya insana yeni bir günün başladığını falan düşündüren bir şey olması olabilir. Şimdi, aslında ben genelde Fnfiction(hayran hikayesi) yazarım. Eğer hikayeye kendi kurallarımı eklemişsem yani mesela Harry'nin 1. sınıfa gittiği dönemden başlayacaksam, önce tanıtırım Harry kim, kiminle yaşar falan filan. Ortasından devam ediyorsam büyülü kale'de olduğu gibi değişik bir giriş yaparım. Daha önce özgün denemem... Hmmm.. Var aslında. Evrenin Kapıları isimli bir hikaye yazmayı düşünmüştüm. İlk başladığımda ortasından dalmıştım, 'Efendim, bunu yapamayız' tarzı bir cümleydi. Ama şimdi onun tek bölümlüğünü yazacağım. Ondaysa işte betimleyeceğim. Yani aslına bakarsanız belirli bir tarzım yok. Düşünürüm ama bilgisayarın başına geçtiğimde tüm düşüncelerime bir şey olur. Heyecanlanırım, yazdığım şeyleri pek beğenmem. Daha güzel olsun isterim, aklımdan geçeni tamamıyla yansıtmak isterim. Okuyucu ben ne hissediyorsam onu hissetmelidir falan diye düşünürüm. Beğensinler isterim. Fakat en kötüsü, bir başkasının yazdığım şeyi yanımda sesli okuması! Nedendir bilmem. Bir telaş içinde oluyorum yazarken. Üstatlardan öğrenmem lazım galba... :)
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: Malkavian - 01 Mart 2011, 10:18:53
Fakat en kötüsü, bir başkasının yazdığım şeyi yanımda sesli okuması! Nedendir bilmem. Bir telaş içinde oluyorum yazarken. Üstatlardan öğrenmem lazım galba... :)

Bu hepimiz için geçerli. Sözlü olup da yazdığımız şeyler bir başkasının ağzından hızla dökülünce hataları ve eksiklikleri daha net görüyoruz ve bu da pek hoş olmuyor. Oysa ki içten okuyarak ve düşünerek o açıkların çoğu kapanıyor gibi :)
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: Kafii - 09 Mart 2011, 11:22:47
Dün akşam bir hikayeye başlarken uzun uzun düşündüm bunu sonu olarak hikayeye ortasından başlamaya karar verdim. hikayelere ortadan başlamalı çünkü gün bile ikiye ayrılır tam ortasından ; güneş doğmadan önce , güneş doğduktan sonra.
hikaye kırılma anından başlamalı ondan önce ve ondan sonra. 
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: Good Life - 13 Mart 2011, 00:31:04
Aslında önce kurguluyorum sonra yazıyorum ya da yazarken kurguluyorum diyemem çünkü ikisi de olmuyor değil  :) ama birkaç satırlık kelimelerim kafamda canlanabiliyorsa kağıda geçiriyorum genelde yazarken kurgulamadığım hikayelerim için.. Bazılarıysa gerçek hayatla ilgili oluyor onlar için kurgu gerekmiyor.Hayat da bir sahne zaten değil mi ? Biz de oynuyoruz tek fark; yazarın olmamasına karşılık bizim birşeyler karalamamız.İşte onlarda olayın en başından başlıyorum  :)
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: PERCY - 25 Temmuz 2011, 17:56:53
Öncelikle Risora katıldığımı söylemek istiyorum.Ben daha önce hiç hikaye yazmadım.Hala ilham gelmesini bekliyorum.Ama bir hikaye yazacak olsam kesinlikle en baştan olayları şimdiki zamanda  hikayenin ana kahramanına anlattırarak hafif aksiyonlu okuyucuyu sıkmayarak başlatırım.
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: uzman - 18 Ağustos 2011, 18:50:13
ben bir hikayeye başlarken o hikayenin asıl olayına giriş olur örneğin bir hikayemde odasında oturan bir akademi rektörü olan bir cücenin kraliyet tarafından gönderilen mektubu ileten bir ulağın kapıyı çalması ile başladım.
 
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: TurkceBKF - 19 Ağustos 2011, 12:44:52
İlk yazdığım öykülerde karakter konuşması ile başlamayı tercih ediyordum. Gelecek olayları anlatan bir iç konuşma ve ardından da bakın buraya kadar ne olmuştu diye yazardım. Uzun süredir bu yöntemin tempoyu yok ettiğini gördüğümden beri bir olayla başlıyorum. Olay bazen fiziksel bir hareket bazen de karakterin hayatının akışını değiştiren bir durum oluyor. Bu çatışmayı anlatırken de ilk cümlelerden okuyucuya öykünün başka bir gerçeklikle ilgili olduğunu verecek ipuçları koymaya çalışıyorum.
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: Moonstone - 31 Ağustos 2011, 20:23:32
Bir ara bütün hikayelerime ya da yazılarıma diyelim biz insanlar diyerek başlıyordum :D Takmıştım adeta. Fakat daha sonra bu kelimeden kurtuluverdim. Şimdi aklıma ilk gelen kelimeyle başlıyorum. Nasıl başlasam diye uzun uzun düşünürsem batırıyorum gibime geliyor.
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: Erymnys - 23 Eylül 2011, 09:19:10
Genelde bir cümle geliyor, sonra önü arkası doluyor.

İlk cümlem de genellikle bir diyalog ya da iç konuşma oluyor.
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: Derufin - 23 Eylül 2011, 11:22:44
Ben çoğunlukla hava, toprak falan gibi çevre etkenlerini konu alarak başlarım. Örneğin;

Tokay Ormanı`nda Güneş bir kez daha gökteki yerine yerleşirken, hafif meltem ormanın sessizliğini bozdu.

Ya da;

Denizin dalgalı suları, gittikçe hızlanan rüzgar ile şiddetlenip kıyıdaki kayaları dövmeye başlamışlardı.

Kendi yazdığım hikayelerden örnek başlangıç istiyorsa da;

800 yıldır mavimsi bir ışık ile parıldayan Güneş, yerini bir kez daha bırakıyordu gecenin sessizliğine ve ayın hükmüne. Ama bugün, ağaçların yaprakları ve dereleri oluşturan milyonlarca su damlacığı gibi muhteşem bir zerafet ve uyuşuklukla hareket ediyordu sanki. Bulunduğu yerden hiç ayrılmak istemiyordu. Tarihin kaderini değiştirecek bu olaya şahitlik etmek isteyen binlercesi gibi.
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: grikunduz - 23 Eylül 2011, 11:49:06
Ben genelde aşırı yüksek sesli bir müzikle kendimi dünyadan soyutladıktan sonra, (özellikle wishmaster) kendimi müziğe bırakıyorum. Hayal kurmaya başlıyorum ve içimden geçen hisleri word dosyasına yazıyorum. Yalnızlık, kaçmak, korkmak, sevmek, tutunmak gibi ve içlerinden biri bana parlıyor kendini farkettiriyor bende yazıa o duyguyu işleyerek başlıyorum ve kendimi yazıya bırakıyorum. Eğer durup düşünürsem yazı gidiyor, o yüzden yazı yazarken kimseye cevap vermem, aşırı ısrar edenleri de terslerim. Sonunda beklemediğim bir son çıkıyor. Yani ilk önce kendimi şaşırtıyorum. :D

Ekleme; A bide çikolata yemem lazım beyni mi çalıştırıyor ne özellikle bitter olmalı.
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: Lunacy - 23 Eylül 2011, 12:04:45
Ben tam ortasından başlıyorum.
Aslında, yazmaya başladıktan sonra önce geçmişe, sonra geleceğe gittiğim için başladığım yer ortası olmuş oluyor bi şekilde.
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: idil_23 - 26 Eylül 2011, 14:03:16
Ben ortasından başlamıyorum.Genelde karakterimi olayla ilgili olan mekana götürüyorum yavaş yavaş olayı başlatıyorum :)
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: beerold - 07 Aralık 2011, 17:58:27
Malkavian arkadaşımızın açtığı başlığı okurken buraya eklediğim hikayemde benim de aynı başlangıcı yaptığımı fark ettim. :) Ama genelen hikayelerime daha ilerden başlamayı tercih ediyorum. Olayların ilerleyen bölümlerde birbirine bağlanarak açıklanması benim daha çok tercih ettiğim bir durum. Eğer çok uzun bir hikaye yazıyorsam da diğer kişinin gözünden bir giriş yaparım. Bu bir düşman veya bir dost olabilir.
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: Kanashii Uchiha - 09 Ocak 2012, 15:59:02
Ben okuduğu şeyin ilk cümlesini önemseyenlerdenim.Bu nedenle her daim beni vuran cümleleri görmeye çalışarak, büyük bir açlıkla başlarım okumaya.Paragrafın sonuna geldiğim de şayet beni sımsıkı yakalayan bir cümle olmadıysa öteler ve daha sonra, bir şans daha vermeye çalışırım okuduğum şeye.

Karşınızdakinin üzerinde bıraktığınız ilk izlenim önemli sanıyorum.
Bu nedenle, kendi yazılarımda yukarıda yazdıklarımı kural edinmeye çalışsam da bunu başaramam.
Maalesef, Allah ne verdiyse; hoppala bir dalış yaparım, başlangıç noktaları ansızın gelir.Sıkıcı olmayacak bir süreçle devam ettirebilmek önemlidir benim için.

Herhangi bir kahramanın hareketi olabilir başlangıç. İlla ki "esas çocuk" olması zorunlu değil.
Uyur,uyanır, sigara içer, sevişir ya da küfür eder.Bazen boş boş bakar, bazen yürür.
Bir ortamın, mekanın ve ya bir iklim elemanının betimlemesi de olabilir, herhangi bir karakterin yüzünde ki herhangi bir mimik de.Aslında her hikaye başlangıcını da kendi seçiyor ve yazara üflüyor zannımca. Okurun neyi okumasını istiyorsanız, ona neyi vermek istiyorsanız onunla başlıyor yazılar.
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: edorho - 11 Şubat 2012, 02:21:28
Hiç dikkat etmemiştim nerden başlar karakter ama şimdi düşününce bi yerlerde dolanırken başlıyor benim hikayeler.
En son yazdığımda baş karakter pazardan birşeyler çalarken başlıyordu olay :)
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: zekican5 - 29 Şubat 2012, 12:44:20
Ben olaydan çok karakter üzerinde duruyorum.Sonuçta karakterin kusursuza yakın olursa olay hertürlü bir yere bağlanır...(Bu sözden olay önemsiz yargısını çıkarmayın)
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: TheSpell - 12 Temmuz 2012, 15:32:43
Ben neredeyse her zaman konuşmayla başlarım. Aksiyonsuz sade bir diyalogla.
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: Optik - 19 Temmuz 2012, 21:15:44
Benim en büyük problemim "Başlamak". Kafamda karakterleri kurguluyorum, olayı falan yapıyorum ama geçtim mi klavyenin başına tıkanıyorum.Nasıl başlasam diye.

Bunun çözümünün biraz daha okumak olduğunu düşünüyorum.
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: Scyther - 25 Temmuz 2012, 02:53:23
Bir kamera dünyayı uzaydan çeker çok hızlı olayın kahramanının olduğu yere kadar gider bu arada o ortamlarda neler olduğunu gösterir.

''Denize yakın topraklarda yırtıcı kuşların saldırısına uğrayan insanlar  , ülkelerin merkezlerindeki iç savaşlar ve askerlerin katlettiği insanlar , kadim din adamlarının yaklaşan kıyametleri anlattığı sokaklar , kırdaki köylerde yaşanan kıtlıklar ve bunları umursamayan genç aşıklar Scyther ve ..... '' :D bunun gibi bir şey tam anlatamamış olsamda :D
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: Daarlan Gardan - 03 Ağustos 2012, 13:50:43
Güzel bir aksiyon sahnesinden biraz sonra klasik bir konuşmayla giriş yaparım. Konuşma devam ederken konuşan kişilerin betimlemesini yaparım ve yavaş yavaş asıl konuya gelirim. Evren hakkında bilgi vermeyi genelde karakterler ağzından yapmayı uygun görüyorum, ilk konuşmada genelde onlar geçer.

Benim en büyük problemim "Başlamak". Kafamda karakterleri kurguluyorum, olayı falan yapıyorum ama geçtim mi klavyenin başına tıkanıyorum.Nasıl başlasam diye.

Bunun çözümünün biraz daha okumak olduğunu düşünüyorum.

Okumak ve üşengeçlik, bilgisayar başında yazmasan çok iyi olur, sessiz bir oda ve arkadan gelen --hafif kısık klasik bir müziğin ya da sevdiğin bir parça eşliğinde yazabilirsin.
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: - 17 Ağustos 2012, 22:24:43
Merhabalar ben sitenizi yeni keşfettim ve bilgi paylaşımınızi çok beğendim. Benimde yazma sıkıntım başlamak. Hikaye tam mevcut ama yazıya aktarmakta sıkıntı çekiyorum. Normalde hayat öyküleri yazıyorum bunlarda fazla zorlanmiyorum. Üçüncü tekil şahıs olarak yazmak kolayima gidiyor ve ilkkez fantastik deniyorum bir kac tane yazdım lakin beğenmedim. Acaba üçüncü tekil şahısla başladığım için mi zorlanıyorum yardımcı olursaniz sevinirim teşekkürler.
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: KoyuBeyaz - 17 Ağustos 2012, 22:50:52
Konuda çok fazla yetkin olduğumu söyleyemem ama işinize yarayabileceğini düşündüğüm küçük bir kaç şey söylemek istedim.

İlk kez fantastik deniyorsanız yazdığınızı beğenmemenizi çok normal buldum ben. İlkini beğenseniz bir anlamı kalmazdı zaten çünkü. :) Birinciyi yazıp beğenmeyeceksiniz, ikinciyi yazacaksınız. Onu da beğenmeyip üçüncüye geçeceksiniz ve böyle giderken bir de bakacaksınız ki son yazdığınız ilkinden kat be kat güzel olmuş. Ancak yaza yaza geliştirilir zaten bu da.

Aynı şekilde yazım şeklinin etkinliği de çoğunlukla alışkanlıkla alakalıdır bana kalırsa. Üçüncü tekil şahsı kullanmayı seviyor ve istiyorsanız alıştırmalarınızı bu şekilde yürütmeye devam edin. Eninde sonunda kendinize ait bir tarzın ortaya çıkmaya başladığını göreceksiniz. Aynı şey birinci tekil ve diğer anlatım biçimleri için de geçerli, hangisinin üzerine giderseniz o gelişir ve daha güzel olur. Bu yüzden daha çok bir tercih meselesi oluyor bu durumda. Hangisini istiyorsunuz? Hangisinden gerçekten zevk alıyorsunuz? Yazmak için birinci şart yaptığınızdan zevk almak olduğuna göre, gerisinin sizi kısıtlamasına izin vermeyin derim. :)
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: - 17 Ağustos 2012, 22:54:22
Teşekkür ederim tavsiyelerinizi dikkate alacagim haklısınız bir iki hikayeyle olmaz sabır lazım ve umarım sabredebilirim tekrar teşekkürler :)
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: Ejderfelaketi - 18 Kasım 2012, 19:32:06
Ben hikayeye her zaman bir hareketli olay ile başlıyorum. Bunu istemsiz yapsam da düşününce bir kitapta en zor kısmın başlangıç olduğunu ve orayı hareket ile doldurursam-mesela savaş,tayin,yolculuk vs.- Başladıktan sonra olayın gerisini, nedenini daha rahat anlatıyorum gibi geliyor bana. Örneğin bir hikayeme uzak bir yerdeki konferansa katılma mektubunun yardımcı karakterin ele geçmesiyle başka bir hikayemde ise savaşın eşiği ile başlattım. Amacım bir hevesle hikayeyi okumaya başlayanların-ve yazan kendimin-  hevesi kırılmadan başlamak ve götürebildiğim kadar götürmektir.

Bir de ben bir hikayeye başlayınca ilk olarak ana karakterle bir şekilde tanışacak buluşacak veya yaratacak bir yan karakter ile başlıyorum. Bir hikayemde ana karakteri-bir ork- evlat edinen bir cüce ile başlamıştım.
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: Memory - 11 Ocak 2013, 17:50:19
Ben fark ettiğim kadarıyla geçecek coğrafyayı tasvir ederek başlıyorum. Yani ilk başta nerede geçiyorsa olay onu anlatıyorum, ardından karakterler geliyor. Sonra yeni karakterlerle yakınlık kurmasını sağlıyorum. Ardından yer isimlerini koyuyorum metine.

Şu mantıkla gidiyorum: Tabağı koy, yemeği içine dök, kaşığı daldırıp yemeye başla ve bitir.
Tabak coğrafya, yemek karakterler, kaşığı daldırıp yemeye başlama evresi olay, bitiş de olayın sonucu.
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: Hasan can - 27 Ocak 2013, 14:24:03
Ben genelde aşırı yüksek sesli bir müzikle kendimi dünyadan soyutladıktan sonra, (özellikle wishmaster) kendimi müziğe bırakıyorum. Hayal kurmaya başlıyorum ve içimden geçen hisleri word dosyasına yazıyorum. Yalnızlık, kaçmak, korkmak, sevmek, tutunmak gibi ve içlerinden biri bana parlıyor kendini farkettiriyor bende yazıa o duyguyu işleyerek başlıyorum ve kendimi yazıya bırakıyorum. Eğer durup düşünürsem yazı gidiyor, o yüzden yazı yazarken kimseye cevap vermem, aşırı ısrar edenleri de terslerim. Sonunda beklemediğim bir son çıkıyor. Yani ilk önce kendimi şaşırtıyorum. :D

Bütün yazıları okudum ancak senin ki gibi bana uyan başka bir metod bulamadım
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: Reen-Nano - 27 Ocak 2013, 14:37:20
Ben genellikle kısa cümleyle başlıyorum. "Lanet olsun!" gibi bir cümleyi başlangıçlarda çok kullandığımı söylemeliyim. Sonra neden bu laneti okuduğunu anlatırım. Daha sonra bulunduğumuz mekanı ekosuna kadar betimledikten sonra giriş yapmış olurum. Ama herkesinki gibi benim de giriş yapmak en nefret ettiğim bölüm. Çünkü girişten sonra olaya bağlayana kadar süre geçmeli ama ben bir türlü yavaşlatamıyorum. Bu yüzden bir çok kurguyu bıraktım....
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: Minaxo - 07 Şubat 2013, 17:43:39
Ya bir yeri betimleyerek başlarım yada okuyucuda merak uyandıracak şekilde gizemli bir şekilde başlarım.
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: serhan1310 - 06 Temmuz 2015, 17:23:47
Ben genelde gizemli bir aksiyonla başlar sonrasında ise yavaş yavaş olayları ve hikayeyi derinleştiririm. Böylwce okuyucuyu sıkmadığıma ve farkında bile olmadan hikayeme kapılmasına neden oşduğuma inanıyorum
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: maviadige - 04 Mart 2016, 18:13:41
Son zamanlarda hep yaptığım şu. İlk paragraf ya da giriş bölümünü gizemli şekilde ve soyut kavramlara dayanarak yazmayı tervih ediyorum. Daha başta merak uyandırıp gelecekte okuyucunun nelerle karşılaşabileceğinin sinyallerini vermek hoşuma gidiyor. Sonrasında direk herhangi bir karakteri ve çevresinde gerçekleşen olayları vs. anlatarak yavaş yavaş ana konuya geçerim.
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: lordoftheread - 14 Mart 2016, 11:25:54
Ben,3. tekil kişi gözünden başlıyorum o şekilde daha fazla okuyucuyu içine alıyor roman. roman anlatıcı modunda daha heyecanlı geliyor bana...başkasının gözünden bir şeyleri anlatmak, sonunda o kişiyi neyin beklediğini bilmeye, bu inançla merak etmeye sevk ediyor okuyucuyu.
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: Gadd - 01 Nisan 2016, 23:51:48
Genel de karakterin herhangi bir olay sonunda,davranışından bahsederek başlarım...
Başlık: Ynt: Bir hikaye yazarken nereden başlıyorsunuz?
Gönderen: lordoftheread - 06 Nisan 2016, 09:53:18
Sürpriz sonu düşünürüm önce:) Bir nolan hayranı olarak vurucu bir son olmadan, bir hikayeyi yazamam.