Kayıp Rıhtım Arşiv Forum

Liman Kenti => Liman Kütüphanesi => Konuyu başlatan: magicalbronze - 17 Mart 2011, 19:11:34

Başlık: Oscar Nasıl Wilde Oldu? - Elliot Engel
Gönderen: magicalbronze - 17 Mart 2011, 19:11:34
(https://lh5.googleusercontent.com/-Y1DOPeV7S2g/TX5tJ_-7uvI/AAAAAAAAAiY/uF_ShpyQtVY/s1600/oscar-nasil-wilde-oldu-_93782.jpg)

Yazar : Elliot Engel
Çeviri : Zeynep Avcı
Sayfa : 296
Yayınevi : Sel Yayıncılık

Tanıtım Yazısı:
Edebiyat dünyasının klasik yazarlarının yapıtları okullarda sayısız kez tartışılmış, incelenmiştir. Ancak birer ikon haline gelen bu yazarların yaşamlarının birçok gizemli yönü okullarda konuşulmaz, araştırma kitaplarına konu olmaz.

Elliot Engel, okurların yazarların yaşamlarıyla ilgili merak ettikleri tüm soruları Oscar Nasıl Wilde Oldu'da anekdotlara dayanarak son derece akıcı bir anlatımla yanıtlıyor. Böylece aşağıdaki yazarların yapıtlarıyla yaşamları arasındaki ilişkiler açığa çıkıyor:

William Shakespeare, Jane Austen, Edgar Allan Poe, Charles Dickens, Charlotte ve Emily Brontë, Emily Dickinson, Mark Twain, George Eliot, Thomas Hardy, Oscar Wilde, D. H. Lawrence, F. Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway, Robert Frost, Geoffrey Chaucer, Robert Browning ve Elizabeth Browning, Sir Arthur Conan Doyle

"Elliot Engel büyük-büyükbabamın ve anlattığı tüm yazarların dehasını büyüleyici kitabında benzersiz bir ustalıkla canlandırıyor."
-Cedric Charles Dickens-


Ve Yekta Kopan'ın blogunda (http://filucusu.net/2011/03/14/oscar-nasil-wilde-oldu/) yazmış olduğu yazıyı da buraya alıntılıyorum ki kitap hakkında daha fazla bilginiz olsun:

Alıntı yapılan: Yekta Kopan
“Paper back” yani “kağıt ciltli kitap” fikrinin ilk olarak Charles Dickens’tan çıktığını biliyor muydunuz? Ya da Mark Twain’in kaderinin Şili’ye koka ticaretine giderken bindiği nehir gemisinde değiştiğini? Peki Edgar Allan Poe’nun son günü, bütün hayatını özetleyecek kadar hüzünle mi doluydu? D.H.Lawrence’ın hayatı boyunca yapmak istediğinin “Uyuyan Güzel” masalını çağdaş yaşama aktarmak olduğunu kaç kişi biliyor?

Büyük edebiyatçıların yaşamları hakkında pek çok kitap yazılmıştır bugüne kadar. Kimileri bir gizli sandığı açma, deyim yerindeyse kirli çarşafları ortaya sermek amacındadır. Kimileri, o yazarın edebi anlayışını tarihsel bir yapının içine oturtmaya çalışır. Yazarların eserleriyle yaşamları arasında paralellik kurmak isteyenler çokluktadır. Daha derine inip, yazarın yapıtını ruhsal analizi ile çözümlemeye çalışanlar da vardır elbette.

Profesör Elliot Engel’in Türkçede “Oscar Nasıl Wilde Oldu?” adıyla yayımlanan kitabı bütün bu bakış açılarının hem toplamı hem de daha fazlası. “Fazlası” vurgusuna bir açıklık getirmeli; Profesör Engel, yazarların yaşadıkları dönem ve kişisel hikayeleri üstüne yoğunlaşırken, yaratılarını ayrı bir yapı olarak değerlendirmeyi ve okutmayı başarıyor. Dolayısıyla, bir yapıtın kaynağını sadece gerçeklikte arayan okurları, daha fazlasını düşünmeye davet ediyor. Üstelik bunu yaparken, inanılmaz sıcak ve samimi bir dil kullanıyor. Hani “çok okunur” kitaplar için kullanılan “sayfa çevirten kitap” diye bir deyim vardır ya; işte bu da tam öyle bir kitap. Her bir bölümünü, soluk soluğa okudum.

Kitabın bir başka güzelliği de Zeynep Avcı gibi bir usta tarafından dilimize kazandırılmış olması. Bu akıcılıkta, bir an önce sonraki bölüme geçme, bütün kitabı yutma isteğinde onun da payı tartışılmaz. Ellerine sağlık.

Alt başlıktaki “Edebiyatçıların Okulda Öğrenemediğimiz Yaşamları” vurgusu her şeyi anlatıyor, üstelik sırf ilginçlik olsun diye konulmuş bir alt başlık değil bu. Kitap vaat ettiklerini fazlasıyla veriyor. Böyle bir kitabı kütüphanelerimize kazandırdığı için bir teşekkür de Sel Yayınları’na.

Kitap üstüne dostlarla konuşurken dediğimiz gibi: “Keşke bu kitabı 20’li yaşlarda okusaymışız. Keşke bu kitabın izinde farklı bir okuma deneyimi yaşasaymışız.”

Hiç geç değil…

Son günlerde önem verdiğim birkaç kişi tarafından şiddetle tavsiye edilince buradan da haber vereyim dedim. Çok ilgi çekici bir konusu var. Okumak için sabırsızlanıyorum.
Başlık: Ynt: Oscar Nasıl Wilde Oldu?
Gönderen: Erymnys - 19 Mart 2011, 20:55:38
"büyük yazarların gizli hayatları" tarzı bir kitap sanırım bu da. eğer bu da o kıvamdaysa okumak gerekiyor kesinlikle.
Başlık: Ynt: Oscar Nasıl Wilde Oldu?
Gönderen: Erymnys - 04 Kasım 2011, 23:57:32
Şu an D&R'larda %25 indirimde. Kaçırmadan almak lazım. :)