Kayıt Ol

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Mesajlar - CeNedra

Sayfa: [1]
1
Mitolojiler / Ynt: Athena ve Polgara'nın benzerliği
« : 05 Kasım 2009, 00:02:07 »
evet fransızcası o:) üstteki de ingilizce olan kitabın kapağı. ben ingilizcesini istiklaldeki robinson crusoe kitapevinden almıştım. orda vardır hala.

2
Mitolojiler / Ynt: Athena ve Polgara'nın benzerliği
« : 04 Kasım 2009, 23:41:54 »
evet eşiyle yazmış. türkçe çevirisi ne yazıkki mevcut değil hem büyücü polgara hem büyücü belgarath adlı kitabın.çok yazık çünkü gerçekten çok güzel kitaplar, serilerde ucu açık kalmış bir çok olay, geçmişle ilgili bilinmeyen, merak edilen çoğu şey bu iki kitapta var ve gerçekten güzel kitaplar.. özellikle büyücü belgarath kitabında tanrılarla çok fazla diyalog mevcut, orda da eski ingilizce kullanılıyor. sanırım geçmiş yıllarda yapı kredi türkçe çevirisini çıkarmış kitabın ama satış olmayınca geri toplanmış.
belki tekrardan basmaları için baskı yapılabilir yayınevlerine :)

3
Mitolojiler / Ynt: Athena ve Polgara'nın benzerliği
« : 04 Kasım 2009, 21:21:47 »
görememişim demek ben başlığı :)

konuya ek olarak bir kaç link de vereyim; polgara ve athena benzerliğini pekiştirecek görseller;
athena;
http://www.mythinglinks.org/Olive~Athena~Owl~mellowed04.JPG
http://www.goddessgift.net/images/athena-owl-ccbronze-front-PT-7853.jpg

polgara (kitabın kapağından);
http://www.polgara.street.bg/Polgara.jpg
http://www.elbakin.net/plume/xmedia/fantasy/news/parutions/polgara2-pocket.jpg

4
Mitolojiler / Athena ve Polgara'nın benzerliği
« : 04 Kasım 2009, 19:54:32 »
Belgariad adlı seri (ve devamı malloryon) hakkında forumda açılmış başlık bulamadım. Sanırım bu biraz benim suçum. İlgisizlğimin. Onun yerine bu serilerin baş kahramanlarından biri olan kadim Polgara ile Yunan mitolojisinin en kutsal tanrıçası Athenayı karşılatşrımaya karar verdim bu başlıkta.
Karşılaştıracak olursak;
Belgarath (polgaranın babası) – zeus (athenanın babası)
Öncellikle bu iki güçlü kadın karakterin babalarının mizaçları birbirlerini çok benzemektedir. Yunan halkı zeus tan ne kadar korkuyorsa;  david eddingsin yarattığı dünyada da belgarath dan o kadar korkuluyordur. Her ikisi de heybetli, güçlü, yakışıklı, kadim ve çapkındır. Hihi. Ancak  her ne kadar kızlarından güçlü olsalar da; incelik ve bilgelik konusunda kızlarıyla yarışamazlar. Her ikisinin de başka çocukları olmuş olsa da; athena ve polgaranın yeri her ikisinde de başkadır. Kendilerine denk olarak görürler bu kızlarını.

Şimdi polgara ve athenayı karşılaştırmadan önce homeros tan bir alıntı yapayım;
“Ve Zeus çıkardı bir gün kendi kafasından/ çakır gözlü yaman Athena’yı/ o dünyayı birbirine katan tanrıçayı/ o hiç yorulmadan orduları yöneten,/ o cenk ve savaş bağrışmalarından hoşlanan,/ yüceler yücesi sayılan tanrıçayı.””
Kitabı okuyanlar bilir. Polgara muazzam güzellikte, çakır gözlü, sert mizaçlı, kutsal sayılan büyücü bir kadındır. Krallar dahi savaş öncesi ve sırasında ondan fikirlerini almadan hamlede bulunmazlar. Savaş sırasında bu kadın, bir komutan gibi ince ve bilgece taktiklerle savaşı yönlendirir ve gidişatı değiştirir. Asla salt kaba kuvvetten yana değildir. Savaşların bununla kazanılmayacağını da bilir. (athena ve ares in farkı budur,  ikisi de savaş tanrısı olmasına rağmen. Athena nın savaş anlayışı daha taktiksel ve kılıçlardan ötedir.)
Polgara asla savaş sırasında sarayında oturup bekleyen kadınlardan değildir. Olayların hep içindedir, daha önce de söylediğim gibi bilge ve zekidir. Akıl danışılan erdemli bir kişilik gözüyle bakılır. Yunan mitolojisi de, belgariad serisi de ata erkil bir dönemde geçmesine rağmen bu iki kadın kahramının bu kadar kutsal ve saygı duyulası olmasının nedeni genellikle cinsiyetler üstü tavır takınmaları ve asla kadınsal zaaf ve özelliklerini savaş sırasında ön plana çıkarmamalarıdır. (hera ve aphroditten farklı olarak)
Bununla birlikte athena nın savaş ve bilgelik tanrıçası olması dışında; dokumacılık ve kadınsal zanaatlar ve kadınlık konusunda üstün yetenekli olduğu gerçeği de vardır. Dünyanın başına bela olarak gönderilen ilk kadın pandorayı tam anlamıyla bir kadın olarak yetiştiren athenadır. (zeus pandorayı sadece fiziksel olarak kusursuz bir kadın olarak yaratmıştır.). Pandoraya kadın olmanın inceliklerini, dokumacılığı öğretir. Ki bu da başka bir benzerliktir. Polgara ilerde dünyanın kraliçesi olacak, pek bir başa bela, güzel orman perisi huysuz cenedrayı, garion( namı diğer belgarion, ışığın çocuğu) ile evlendirmeden önce kadın olmanın inceliklerini adım adım akıl vererek öğretir onu evliliğe hazırlar. Zaten polgara nın kitapta böyle bir misyonu vardır. Evlenecek  ya da evli kadınların tek akıl hocasıdır. Cinsellikle ilgili bilgileri (hem tıbbi hem teknik olarak, hihi) sonsuz ve kapsamlıdır. Evlilikle ilgili bilinmesi ve yapılması gereken çoğu şeyi, erkeklerin ve kadınların zaaflarını çok iyi bilir. (3000 yıl yaşamış tabi).
Her ne kadar athena ve polgara çok güzel olsalar da; ikisi de “rahibe” hayatı sürmektedir. Görev ve zafer aşkı;  aşk,bağlılık, evlilik gibi olguları onların hayatından binlerce yıl uzak tutmuştur. bu ikisine de aşık olan erkekler (ki çok aşıkları vardır) için vahim bir durumdur. Yine de polgaranın sonunda mutluluğu yakaladığını gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Kendisi teoride olduğu gibi, en sonunda pratikte de mükemmel bir kadın-eş-sevgili- aşık olduğunu gözler önüne sermiştir. Ne yazıkki athena bu konuda 1-0 geridedir.
Ayrıca kitabı okuyanlar bilir; polgara kehanetin peşinden garion ile birlikte koşturmadığı sürece elinden iğnesini düşürmez. Bir numaralı dokumacıdır kendisi.
En can alıcı nokta da; athena, heykellerinde ve tablolarında her zaman yanında bir adet baykuşla tasvir edilir. Çünkü baykuş onun bilgeliğinin ve erdeminin vurgusunu yapar.
Kitabı okuyanlar da bilir; Polgara insan suretiyle dolaşmadığı zamanlarda tercih ettiği suret baykuştur. Taht odasında, garion tüm yol arakadaşlarını kehanetin onlara verdiği suretlerle görürken;  polgarayı her zamanki güzelliği ve zarefetiyle omzunda kar beyazı bir baykuşla görür.
(aynı yazı kumral ada nikiyle itüsözlükte de mevcuttur. Benim yazımdır tabi ki:))

Sayfa: [1]